Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

20 minutes ago, Misko said:

Kako ti je keva inace..a broj umrlih je trocifren dnevno sigurno.. umire oko 150 u proseku barem, mozda i vise..sto ti kazes, puta tri..kod mene u selu, pola njih u izolaciji, e sad, ko kako postuje..umrla i zena, inace gojazna i dijabeticarka, i umrla je jedna zena, doduse, izgleda da  je neko drugo virusno obboljenje u pitanju, jer dva puta je testirali an kovid, oba puta negativna..dusa od zene, moja sestra je volela kao majku..jbem ti ovaj pakao vise..

Svi su dobro,bez simptoma vec 13 dana,u cetvrtak ih vodim da opet rade krvnu sliku,oko 25 cu da ih vodim da rade test na antitela.

Ovo su najnoviji podaci o broju sahrana sa sajta JKP Beogradska groblja:

image.png.97e21e0e4bb3a088719ac23ceec81718.png

image.png.21cb9fbc49abbc71bfe1ad1d2158fc8c.png

U periodu Čet-Pon ove nedelje prvi put je bilo manje sahrana nego u istom periodu prošle. Deluje mi moguće da je ovo pik broja smrti, ali to je još veoma daleko od dobrih vesti za zdravstveni sistem. Pošto je popunjenost kapaciteta 100%, sve dok u sistem ulazi više ljudi nego što iz njega izlazi situacija u bolnicama će se pogoršavati. A to je sigurno još par nedelja.

Inače, tokom ove završene nedelje je na ovoj teritoriji (deo Beogradskog regiona) bilo 36 sahrana dnevno više nego što je uobičajeno. Projektovano na nivo Srbije - to daje dodatnu smrtnost od 300 ljudi dnevno.

Danas sam, posle 3.5 nedelje, izašao u grad. Na jednoj od onih tabli na autobskom stajalistu gde se inače lepe obavestenja i po neka umrlica, sada je sve ispunjeno umrlicama, neretko jedna preko druge. Sve, vidi se, nove. Prepoznao sam nekoliko ljudi. Užas. 

Od 20. decembra ove do najverovatnije 10. januara sledeće godine svi strani državljani koji ulaze u Srbiju moraće da imaju negativan PCR test.

Što se tiče naših građana koji dolaze iz inostrastva, Ustav im garantuje da mogu da dođu. Ako nemaju PCR test, moraće da budu u kućnoj izolaciji 10 dana, koju mogu da prekinu ukoliko urade PCR test i ako se pokaže da je negativan - rekla je dr Darija Kisić-Tepavečvić danas nakon sednice Kriznog

Korektno.:fantom:

Znači tržni centri, kladionice, kafići... ponovo rade vikendom? Ova mera je valjda oročena do 15.decembra ako se ne varam?

IMG-488c12435bff84e52a68adbe6f2413bc-V.jpg

Edited by BlackGeorge

sinoc je preminula moja komsinica iz detinjstva :(

bio joj je registrovan covid, medjutim, prelezala je i vratila se kuci pre tri dana. ipak, organizam je bio toliko izmucen, da verovatno vise nije mogla... ako postoji nesto pozitivno, to je da je umrla kuci, u miru. ovo je tek jedan od slucajeva koji nece biti registrovan kao covid, ali je covid itekako uzrocnik...

sto se tice donacija i slicnog. 

moj pokojni otac kad je lezao na plucnom(pocetak 2016. godine), sva posteljina, pidzame i ostalo je bilo nase(osim kreveta). takodje, svaki dan mu je nosen rucak. ne znam da li se mama dogovarala sa nekim, ne znam ni da li je svima omoguceno(tadasnji nacelnik odeljenja nam je kucni prijatelj, tako da bi nama dozvolio svakako), ali definitivno postoji mogucnost za tako nesto, makar po manjim sredinama. 

glede opsteg stanja, ne znam kako je, niti vise ikog pitam. ali, bio sam u KCV poslom danas. tamo je pustinja. kad kazem pustinja, nema lekara, sestara i pacijenata "okolo". hodnici su prazni, putevi izmedju zgrada su prazni, cak ni na urgentnom nema nikoga. nisam bio na poliklinici, ali cenim da ni tamo nema prevelike guzve. neko bi mozda pomislio da je super sto je tako, nema puno bolesnih, jeli. medjutim, ovo je klinicki centar za bezmalo 2M ljudi, statistika govori da je nemoguce da nema bolesnih. pre ce biti da nema ko da ih primi...

e, i aj se ne prepiremo oko gluposti ovuda. nakon 9 meseci ovog mucenja, normalno je da smo svi sludjeni. pogotovo ste ubedjeni da niste, onda je verovatno jos gore neko ako pomislite da ne razmisljate bas cisto

Pazi ovako,trenutno poznajem 4 osobe preminule od kovida,od toga 1 je u familiji,njoj su napisali da je umrla od otkazivanja bubrega,iako nikada tezu bolest od ove nije imala.Kad su pitali zasto pise tako,a ne od kovida,prvo nisu hteli da kazu,posle je nacelnik bolnice izasao i rekao tako mora,onda su stigli do beograda i tamo im je preceno zatvorom jer prave probleme,na kraju su izmenili i napisali od kovida.Olos.

Edited by Bogotac

22 minutes ago, BlackGeorge said:

Znači tržni centri, kladionice, kafići... ponovo rade vikendom? Ova mera je valjda oročena do 15.decembra ako se ne varam?

IMG-488c12435bff84e52a68adbe6f2413bc-V.jpg

produzili su te mere..

Da, evo sad čitam :

Sve postojeće mere se produžavaju do petka, 18. decembra. Prema rečima ministarke Darije Kisić Tepavčević, koja se obratila medijima nakon sednice, broj novozaraženih pada, ali to su i dalje veliki brojevi.

- Sve restriktivne mere koje su važile do sada biće na snazi do petka, 18. decembra, a nakon toga ćemo se ponovo sastati i sagledati da li ćemo uvoditi neke dodatne mere ili promeniti postojeće. 

Što znači za Nikoljdan libero.

UPK: Poslednja šansa za rigoroznije mere, pre nego što doživimo katastrofu

14.12.2020.

Dr Anđela Gavrilović iz inicijative "Ujedinjeni protiv kovida" izjavila je u Novom danu da je trenutna teška epidemiološka situacija rezultat nedonošenja rigoroznijih mera u prethodnom periodu, kao i da je sada poslednja šansa za njihovim uvođenjem, kako ne bi doživeli katastrofu.

Podsetimo, mere koje su trenutno na snazi ističu, a lekari iz inicijative "Ujedinjeni protiv kovida" apeluju da se na teritoriji cele zemlje tokom praznika uvedu rigorozne mere, jer je to, tvrde, jedni način da sačuvaju životi ljudi i spreči pucanje zdravstvenog sistema.

"Mi od oktobra apelujemo na Krizni štab i na građane. Od kada je počeo ovaj treći talas, 'Ujedinjeni protiv kovida' su imali izvrstan plan kako do ovoga da ne dođe. Imali smo ideju o blažim, ali adekvatnim merama da sprečimo ovo što nas je sada sačekalo. sada verovatno dogorelo svima, i očigledno je da je zdravstveni sistem pukao, brojevi zaraženih ne opadaju, i ovo je poslednji trenutak da se nešto uradi pre nego što uđemo u katastrofu", istakla je Gavrilović.

Prema njenim rečima, Krizni štab je "preoteo" ulogu republičke Komisije za zaštitu naroda od zaraznih bolesti, ali sada ima "poslednju šansu da spasi narod od potpune propasti".

"Sada je samo na Kriznom štabu da preseče da li će ovo da traje do Božića, ili će da se nastavi do Uskrsa", Poručila je Gavrilović.

Navodi da je policijski čas ostao u lošem sećanju u našem narodu, zbog ružnih uspomena na njega, i zbog načina na koji se sprovodio.

"U ovom trenutku zabrana kretanja je jedini način da se spase zdravstveni sistem i zdravstveni radnici, kao i građani koji imaju svest o onome šta se dešava. da se da prilika ne samo pacijentima obolelim od kovida, već i pacijentima koji sa svojim hroničnim i akutnim bolestima mogu da stignu na red kod lekara. Zabrana kretanja je poslednja mera u nizu onih koje su mogle da se sprovedu na vreme, da se preseče ovakva situacija u korenu, i da se posle tri nedelje sprovođenja tih rigoroznih mera, situacija stavi pod kontrolu. Onda, recimo od Božića bi moglo da se epidemijom upravlja na način na koji mbi trebalo odavno da se upravlja" kazala je Gavrilović.

Ocenjuje da su dosadašnji predlozi "Ujedinjenih protiv kovida" bile ideje kompetentnih ljudi, vrsne grupe emidemiologa.

"Borba protiv epidemije se ne vodi u bolnici. U bolnici se vodi borba protiv bolesti i protiv smrti. Preventivna borba koju smo mi imali kao ideju, iz nekog razloga nije prihvaćena. Pritom, mi  nikakvih zadnjih misli, ni narativa nije bilo, već samo da pomognemo sami sebi... Mi smo iscrpljeni, kolege su bolesne, ovo ne može da se izdrži ovim tempom ukoliko se ne preuzme odgovornost. Shodno da to nije hteo da urtadi Krizni štab, mi sada već preklinjemo građane da poslušaju ovo što predlažemo i da se se odreknu samo jedne Nove godine da bi mogao život da se nastavi normalno", napomenula je ona.

Gavrilović kaže da epidemiju treba saseći u korenu, kao i da je skraćivanje radnog vremena ugostiuteljskih objekata nedovoljno.

"Nije suština skraćivanje radnog vremena. Suština je da se saseče epidemija. Tako što će se skratiti vreme bilo kakvog ugostiteljskog objekta za sat vremena neće se postići ništa", podvukla je ona.

Ukazuje da se ni postojeće mere ne poštuju, kao i da donošđenje mera neće značiti ništa ukoliko se one ne sprovedu.

"Ovo predugo traje, ne vide se rezultati. Ljudi oboljevaju i ljudi umiru", kaže ona i smatra da građani više ne veruju Kriznom štabu.

Gavrilović dovodi u sumnju zvanične brojeve o preminulim pacijentima, i dodaje da su posebno ugroženi pacijenti u unutrašnjosti.

"Ne govori se koliko ljudi sede kući sa svojim akutnim bolestima i svojim akutnim stanjima, koji ne mogu da budu zbrinuti. Tako da smrtnost od kovida nije pokazatelj da li je zdravstveni sistem pukao, to može da kaže bilo ko ko je iz bilo kog drugog razloga sem da je povišena temparatura pokušao da stigne do lekara. Naravno da je zdravstveni sistem pukao, tim pre što nas je 3000 zaraženo, od toga su neki jako bolesni", upozorila je Gavrilović.

http://rs.n1info.com/Vesti/a683239/UPK-Zadnji-trenutak-da-se-nesto-uradi-pre-nego-sto-dozivimo-katastrofu.html

Sve ovo nema nikakvog smisla ako malo stisnu, malo prdnu. Regularno izbancen tzv. Nikoljdan je otprlike u rangu proslave NG, cak i gori od toga.

Jos i gori jer pokriva sve demografske kategorije.

4 hours ago, BlackGeorge said:

Da, evo sad čitam :

Sve postojeće mere se produžavaju do petka, 18. decembra. Prema rečima ministarke Darije Kisić Tepavčević, koja se obratila medijima nakon sednice, broj novozaraženih pada, ali to su i dalje veliki brojevi.

- Sve restriktivne mere koje su važile do sada biće na snazi do petka, 18. decembra, a nakon toga ćemo se ponovo sastati i sagledati da li ćemo uvoditi neke dodatne mere ili promeniti postojeće. 

Naravno. Zato su i krenuli u proglašavanje™ pobede. Do petka će situacija biti stabilizovana i ostaće džepovi™. Daće se preporuka™ da se slava slavi u krugu porodice. 

Do NG ostaje 10 dana gde će opet da friziraju brojeve, ŽKonara i ekipa će na odmor, a po NG će biti "narode stoko"....