December 14, 20204 yr 12 hours ago, morgana said: makar smo te pidzame mogli solidarnom akcijom vec da skupimo i posaljemo po bolnicama ne znam da li bi primili, i smeli da prime. naime, na osnovu iskustva sopstvenog bolničkog lečenja u 2 ustanove u beogradu 2018. i 2019. (VMA i Gradska bolnica) - pidžame su ili obavezne njihove i ne smeš imati ništa odevno svoje sem donjeg veša (VMA, koji ima i krojačku radnju i pegla i pere sve te tekstilne stvari), ili je obavezno da sve donosiš sam (Gradska bolnica i, ako se ne varam, većina drugih). tokom mog boravka na gastro odeljenju u gradskoj poželela sam da kupim i ostavim neke stvari za opremanje ženskog kupatila na odeljenju (ogledalo, kukice za kačenje stvari, kutiju za wc papir koja bi se pričvrstila na zid wc dela, i ostale kupatilske asesoare), koje je bilo toliko besprizorno i nefunkcionalno, posebno imajući u vidu da tu, između ostalog, dolaze pacijenti koji su teži slučajevi i moraju pod bolničkim nadzorom da rade pripremu za kolonoskopiju. htela sam to da kupim i poklonim. ovi sa odeljenja su bili zgranuti i uplašeni - rečeno mi je da to ne sme da se radi, da ništa ne sme bez javnih nabavki odobrenih sa vrha institucije, da oni bukvalno to ne smeju da primaju. u tom smislu, ako bolnica ne praktikuje svoje pidžame koje bi posle imao ko da pere i održava, ne vidim da bi to hteli da prime, sve i da smeju. Edited December 14, 20204 yr by pt 2.0
December 14, 20204 yr 5 minutes ago, pt 2.0 said: ne znam da li bi primili, i smeli da prime. naime, na osnovu iskustva sopstvenog bolničkog lečenja u 2 ustanove u beogradu 2018. i 2019. (VMA i Gradska bolnica) - pidžame su ili obavezne njihove i ne smeš imati ništa odevno svoje sem donjeg veša (VMA, koji ima i krojačku radnju i pegla i pere sve te tekstilne stvari), ili je obavezno da sve donosiš sam (Gradska bolnica i, ako se ne varam, većina drugih). tokom mog boravka na gastro odeljenju u gradskoj poželela sam da kupim i ostavim neke stvari za opremanje ženskog kupatila na odeljenju (ogledalo, kukice za kačenje stvari, kutiju za wc papir koja bi se pričvrstila na zid wc dela, i ostale kupatilske asesoare), koje je bilo toliko besprizorno i nefunkcionalno, posebno imajući u vidu da tu, između ostalog, dolaze pacijenti koji su teži slučajevi i moraju pod bolničkim nadzorom da rade pripremu za kolonoskopiju. htela sam to da kupim i poklonim. ovi sa odeljenja su bili zgranuti i uplašeni - rečeno mi je da to ne sme da se radi, da ništa ne sme bez javnih nabavki odobrenih sa vrha institucije, da oni bukvalno to ne smeju da primaju. u tom smislu, ako bolnica ne praktikuje svoje pidžame koje bi posle imao ko da pere i održava, ne vidim da bi to hteli da prime, sve i da smeju. ovo prvi put čujem, tj. da su donacije zabranjeje moj prijatelj je pre par godina ležao na infektivnoj žena mu donosila da jede, u bolnici nije bilo čime da se jede, bukvalno, osim što je hrana bila nikakva onda je on, po izlasku, kupio mislim stotinjak pribora za jelo i donirao bolnici
December 14, 20204 yr 3 minutes ago, dùda said: ovo prvi put čujem, tj. da su donacije zabranjeje meni su tako rekli te 2019. početkom juna. veruj mi da mi je bilo vrlo stalo do toga da se to kupatilo sredi zbog drugih pacijenata koji ostaju. edit. a to da skoro nigde nema pribora, i to je tačno... i ničega drugog, zapravo. svoju terapiju uobičajenu kupuješ sam i donosiš tamo, sve od higijene, a neretko i pribor za jelo... Edited December 14, 20204 yr by pt 2.0
December 14, 20204 yr @pt 2.0 da, da, redovna praksa je da ne primaju donacije tek tako, ali citam da se u dogovoru sa direktorom moze postici u ovakvim kriznim situacijama i da ih prime plinske grijalice hrvati nose pred neke ambulante, pozajmljuju ih i veliki kafici ili se kupuju
December 14, 20204 yr meni su tako rekli te 2019. početkom juna. veruj mi da mi je bilo vrlo stalo do toga da se to kupatilo sredi zbog drugih pacijenata koji ostaju. edit. a to da skoro nigde nema pribora, i to je tačno... i ničega drugog, zapravo. svoju terapiju uobičajenu kupuješ sam i donosiš tamo, sve od higijene, a neretko i pribor za jelo... jasno. mislim da jako zavisi od ustanove. poznajem ekipu hronichara koji se organizuju i donose svoje od kuce kad klinika zakuka da je neshto potroshno hitno a nema.sent from bubamoto
December 14, 20204 yr 1 hour ago, gospa buba said: jasno. mislim da jako zavisi od ustanove. poznajem ekipu hronichara koji se organizuju i donose svoje od kuce kad klinika zakuka da je neshto potroshno hitno a nema. sent from bubamoto Mnogo zavisi od načelnika. Dečja onkologija na Institutu za majku i dete, kad sam držao radionice tamo, jedno odeljenje oslikani zidovi razrađen ceo taj sistem s animatorima psihologom učiteljicom, drugo odeljenje klot ulazi samo ko mora. Načelnici imaju drugačije stavove prema nekliničkim sadržajima, ko da si ušo u dve različite bolnice.
December 14, 20204 yr 13 hours ago, Misko said: I kako to sad Evo jedno mišljenje - ovaj virus je mnogo zajeban kad se negde ugnezdi, bukvalno koristi svaku priliku da se proširi. Tako je bilo u Italiji, Njujorku ili Pazaru. Zato se toliko insistira na prevenciji i sprečavanju virusa da udje u neku zajednicu, pošto jednom kad udje onda je jedino rešenje totalno zatvaranje, a i za to treba neuobičajeno dugo vremena u odnosu na vreme inkubacije - knjiški bi to miralo da bude dvostruki period inkubacije što bi kod COVIDa bilo neke 2, možda tri nedelje. Ipak bilo kakvo zatvaranje ispod 4 nedelje /najbolje 6/ će teško zaustaviti širenje. Još nešto, ne ulazeći u tačnost zvaničnih brojeva /koji svakako nisu tačni/, nama zaravnjenje™, ne znači puno u nekom praktičnom smislu, jer je zdravstevni sistem u takvom stanju da ne može da izdrži dugo sa npr 8000 novoinficiranih dnevno - to je otprilike 800 do 1600 onih kojima treba hospitalizacija - a to su ogromne cifre za naš broj postelja i kadar. Ekipa iz Ujedinjih protiv COVIDa je u pravu - mi moramo odmah da obaramo brojke, a to može samo totalnim zatvaranjem na najmanje 4 nedelje. Oko donacija - najbolje je da se prethodno napravi dogovor sa nekim - direktorom ili glavnom sestrom. I obavezno, donirati gotov proizvod - nikako novac pa da se kupuje, jer tu onda mora da ide tender i sve se to oteže i komplikuje.
December 14, 20204 yr Just now, Misko said: vikend brojke.. Peglane cifre, ali i tako ispeglane ne mogu da sakriju da se držimo na trećini. U KGu je npr 49% pozitivnih na antigenskim testovima već danima
December 14, 20204 yr Ja samo da se izvinim ovde za odvratni recnik koji sam ispoljio sinoc,nije to moj manir. Umrli puta 3,kod keve na poslu 5 nedelja gde nije prosao dan bez podela,a ovo je grad od 50 hiljada stanovnika.
December 14, 20204 yr Kako ti je keva inace..a broj umrlih je trocifren dnevno sigurno.. umire oko 150 u proseku barem, mozda i vise..sto ti kazes, puta tri..kod mene u selu, pola njih u izolaciji, e sad, ko kako postuje..umrla i zena, inace gojazna i dijabeticarka, i umrla je jedna zena, doduse, izgleda da je neko drugo virusno obboljenje u pitanju, jer dva puta je testirali an kovid, oba puta negativna..dusa od zene, moja sestra je volela kao majku..jbem ti ovaj pakao vise.. Edited December 14, 20204 yr by Misko