November 28, 20204 yr Pa zar se ne može nikako organizovati neko zakazivanje, brzo uzimanje uzorka pa da onda samo pozitivni sa težom kliničkom slikom idu na pregled pošto ionako svi ne mogu stići?
November 28, 20204 yr 41 minutes ago, Time Crisis said: Neka mobiliše™ svojih 700 hiljada članova partije, kad se već hvale toliko s najvećim članstvom u Evropi, da makar neke koristi vidimo, to je ionako trenutno najveće "mi" u državi. Bravo... A SPC neka doda nekoliko desetina hiljada svojih najposvecenijih vernika, hrišćana do koske, zabrinutih za dobrobit svojih bliznjih... Naci se se tu i jos koja humanostitm svake vrste posvecena NVO... I boooli nas....
November 28, 20204 yr 1 minute ago, mraki said: Pa zar se ne može nikako organizovati neko zakazivanje, brzo uzimanje uzorka pa da onda samo pozitivni sa težom kliničkom slikom idu na pregled pošto ionako svi ne mogu stići? isto sam posmislila, jbt, da li smo toliko nesposobni
November 28, 20204 yr 3 minutes ago, mraki said: Pa zar se ne može nikako organizovati neko zakazivanje, brzo uzimanje uzorka pa da onda samo pozitivni sa težom kliničkom slikom idu na pregled pošto ionako svi ne mogu stići? Onaj koji je ranije zakazivao/la sada verovatno vec intubira i pusta kiseonik..Ako je verovati pricama o stanju medj zdravstvenim osobljem. Cak i vojska lavova koju predvodi magarac ne moze bolje od magarecih rezultata.
November 28, 20204 yr 2 minutes ago, mraki said: pa da onda samo pozitivni sa težom kliničkom slikom idu na pregled pošto ionako svi ne mogu stići? Kako da idu? Javnim prevozom, pesice... Jebote, pa tretman obolelog od (visoko)zarazne bolesti podrazumeva momentalnu izolaciju, kontrolisani karantin... Pustiti ga da sa bilo kakvom klinickom slikom ide bilo gde je jebemliga.... Osim ako rezon nije: pa neka ga, neka ide - nece valjda....
November 28, 20204 yr 1 hour ago, namenski said: ... iz koje proizilazi stav iscekivanja sa sve nadom da ce to vec nekako da se zavrsi - kao svuda u svetu uostalom, inace omiljeno ortopedsko pomagalo koje se ovde primenjuje kada sve ostalo zakaze. I, a ovo vazi sve vise i za takozvano drustvo u celini - paralisan pogled zabe u susretu sa zmijom koja se sprema da ga proguta. Sve ostalo je samo pitanje brojeva, nista svetske statistike, uporedni grafikoni, itd, itd...: Srbija, otprilike, raspolaze sa oko 42,000 bolnickih kreveta/mesta. Svih vrsta i u svim bolnicama, od opstih do psihijatrijskih. Tome moze da se doda mozda par hiljada vojnih, ako i toliko, s tim sto se za sigurno moze uzeti da vojne poljske bolnice ne dolaze u obzir - em su beznadezno zastarele, poticu naime jos iz doba pokojne JNA, em su nenamenske, em je zima, em tesko da bi neko umeo da ih postavi i rasporedi. Samo u poslednjih 10-ak dana, ako uzmemo za dnevni prosek cirka 5,000 obolelih imamo cirka 50,000 ljudi, dakle vec daleko premasene ukupne bolnicke kapacitete: pitati se da li ce sistem preziveti nema ama bas nikakve svrhe, sve da je medicinsko osoblje u najboljem zdravlju, a nije, osipa se naime i to poprilicno brzo. Sistema vise nema. Srbija je martovski talas - to se malo ko usudjuje da prizna - izgurala na ostacima sistema javnog zdravlja i epidemioloskih procedura preteklih iz onih vremena: karantin, taj nezaobilazni i nenadomestivi deo borbe sa zaraznim bolestima danas vise niko i ne pominje. Slanje kucama pacijenata kojima je dijagnostifikovana korona je, pa jebemliga sta je. S druge strane, kao drustvo, Srbija se lisila i elementarnih mehanizama drustvene samozastite: ona toliko ismevana ONO i DSZ imala je i svoju drustvenu komponentu (videti podvuceno i boldovano) - mehanizmi ogranicenja kretanja, takozvane civilne zastite koji bi u situacijama vanrednog stanja, a danas Srbija ima vanredno stanje itekakvo, omogucavali bi - zasto da ne - mobilizaciju sposobnih za pomoc zdravstvenim sluzbama, zbrinjavanje nemocnih, snabdevanje penzionera u uslovima ogranicenog kretanja, itd, itd, uglavnom sve ono sto iole organizovana drustva preduzimaju u svrhu sopstvene zastite. Umesto toga, zavrteo se ogavan spin koji je ubedio publiku da je sloboda ici u kafic, kladionicu, na utakmicu, jer ekonomija, DziDiPi... I slobode... Srbiji je - ne samo za vucicevog vakta - prodata prica da placamo drzavi pa prema tome imamo pravo da ocekujemo da nas placena vojska brani, placeni lekari lece, a pod tepih je gurnuta - jer tako ogavno smrdi na socijalizam - nuzda da se drustvo brani svim sredstvima koja mu stoje na raspolaganju. Uz, kada je o Srbiji rec - uzaludno ocekivanje da postoji snaga da ne kazem vlast sposobna i spremna da sve to organizuje. Umesto toga, krizni stab se 'ladno moze da preimenuje u ispostavu Lutrije Srbije, a drustvo da zivi po uzansama sa ovdasnjeg flrilanserskog topika, uzansama koje se, sve u svemu, svode na: kako JA da resim problem, kako JA da izglavim iz ovoga.... A ima situacija i vremena u kojima samo MI ima smisla. I efekta. čoveče, koliko ti je svaka na mestu, za neverovati. EDIT: čitam ovo posle kvotovanog. ovu državu treba preimenovati u HAOS Edited November 28, 20204 yr by djordje geprat
November 28, 20204 yr 3 minutes ago, mraki said: Pa već idu, tamo su, čekaju satima i guraju se u redovima. Pa znam Samo, problem je sto je to recept za propast... Dokaz da je sve otislo u PM, da je situacija apsolutno van kontrole, a da je fasovati koronu - lutrija sa sve manje sansi bez obzira na individualne mere zastite...
November 28, 20204 yr bio sam sada u komšiluku. poslom, bitnim. komšinica kaže, i nabraja, da ovdašnji kriju da ih je zakačilo. ona zna ne ide. lokalac je posle dve nedelje držanja u bolnici poslat kući na dalji tretman, samoizolaciju. žena i dete žives njim švrljaju levo desno. .
November 28, 20204 yr 1 hour ago, namenski said: Umesto toga, zavrteo se ogavan spin koji je ubedio publiku da je sloboda ici u kafic, kladionicu, na utakmicu, jer ekonomija, DziDiPi... I slobode... Srbiji je - ne samo za vucicevog vakta - prodata prica da placamo drzavi pa prema tome imamo pravo da ocekujemo da nas placena vojska brani, placeni lekari lece, a pod tepih je gurnuta - jer tako ogavno smrdi na socijalizam - nuzda da se drustvo brani svim sredstvima koja mu stoje na raspolaganju. To je to. Sve ono sto smo u SFRJ ucili o amerima i smejali se njihovom obrazovanju sada bukvalno metastazira kod nas, ali bez njihove ekonomije i državne infrastrukture. Braća pljačkaju na veliko svaki jebeni dan, stavili su drzavu u svoj dzep, ukinuli institucije, mafija se ubija po ulicama, zivimo u srpskom alkatrazu i sa tim niko nema problem - ALI BRATE JA SE BORIM ZA SLOBODU DA ODEM U KAFIC U SRED PANDEMIJE, da ne nosim masku, SLOBODNO disem... mozak nam je istruleo. A drustvo koje spominjes ne postoji, sem u fizickom smislu da smo se zbili na jednoj poljani i grejemo se medjusobno prdezima. Secam se bre moja keva krajem sedamdesetih, tekstilna radnica, isla organizovano na kurseve prve pomoci, DSZ, imala plavu debelu knjigu koju je morala da procita, mislim da su i neku vrstu testova radili (oftopik, ta plava knjiga je btw. pomogla zacetku hipohondrije u mene jer je obilovala opisom raznih teskih klinickih stanja i simptoma, kako koji procitam ja ga dobijem, secam se da sam kao osnovac u samoci citao i prepoznavao nadolazecu bolest i uzasnu smrt)
November 28, 20204 yr 34 minutes ago, SNARC said: Ovi vise i ne moraju po PCR..ako nisu do sada zakacili, sada definitivno jesu.
November 28, 20204 yr 4 minutes ago, djordje geprat said: bio sam sada u komšiluku. poslom, bitnim. komšinica kaže, i nabraja, da ovdašnji kriju da ih je zakačilo. ona zna ne ide. lokalac je posle dve nedelje držanja u bolnici poslat kući na dalji tretman, samoizolaciju. žena i dete žives njim švrljaju levo desno. . CDC kaže da nakon 10 dana od pojave simptoma pacijent ne bi trebalo da je više zarazan, osim ako nije imao baš teške simptome (u kom slučaju ga valjda ne bi poslali kući).
November 28, 20204 yr Vidim da se ovde opet pojavljuje neki utopistički diskurs. Pošto imamo kurac od testiranja, od početka pa do sada, ne znam kako se tačno zamišlja da zaraženi ljudi uopšte budu testirani? Nismo nabavili dovoljno testova, nemamo dovoljno laboratorija da ih obrađuju, nemamo mobilne punktove za testiranje (kao npr. Slovenija gde su postavili drive-thru stanice), nemamo više ni osoblje koje je kvalifikovano da uzima uzorke, jedino što nam preostaje je ovaj opšti haos. Da sam na mestu nekoga ko sumnja da je pozitivan, ne bih išao da se testiram ukoliko nemam jače simptome, pošto su kovid ambulante mesta gde se samo može najebati brže, bolje, jače.