November 24, 20204 yr 46 minutes ago, Блок_64 said: Decu testiraju i te kako +1 Jedan vodio ćerku negde na NBG kad je dobila temperaturu. Negativna na kovid, ali bakterijska upala grla. Doktorov komentar je bio "evo je prva negativna na kovid danas"
November 24, 20204 yr vidim vucko i dalje ne nosi masku.. sta je reci, nece covid na precednike ili kaj?
November 24, 20204 yr 1 hour ago, Блок_64 said: Grresis.Decu testiraju i te kako.A za ovo ostalo si upravu naravno. Večeras samprvi put čuo za dvoje testirane dece kod nas u Novom Sadu. Uglavnom kada su roditelji zaraženi, decu automatski šalju u izolaciju. Poznanica ima upalu pluća, prepisali joj hemomicin i poslali na kućno lečenje. Pukao sistem već nedelju dana, a svi mudro ćute.
November 24, 20204 yr Kon jede govna - koje crno usporavanje. Ovih 20k testova su vrlo problematični - jer mi nemamo kapacitete za taj broj. Al iako poverujemo u tu cifru, mora da se odbije makar 10% na sve one testove koji nisu bili indikovani, tipa sportisti, putnici, političari, VIPovci itd itd. Drugih 10% /najmanje/ mora da se odbije na lažno negativne testove / mada je taj broj makar duplo veći/ - to ostavlja cifru od oko 16k testova što jeste realno neki maksimum za državni sektor /uzevši u obzir sve vrste testova/. Drugo, broj hospitalizovanih se štimuje promenom kriterijuma za hospitalizaciju. Treće, broj umrlih em kasni, em se i on štimuje.
November 24, 20204 yr 1 minute ago, steins said: Kon jede govna - koje crno usporavanje. Ovih 20k testova su vrlo problematični - jer mi nemamo kapacitete za taj broj. Al iako poverujemo u tu cifru, mora da se odbije makar 10% na sve one testove koji nisu bili indikovani, tipa sportisti, putnici, političari, VIPovci itd itd. Drugih 10% /najmanje/ mora da se odbije na lažno negativne testove / mada je taj broj makar duplo veći/ - to ostavlja cifru od oko 16k testova što jeste realno neki maksimum za državni sektor /uzevši u obzir sve vrste testova/. Drugo, broj hospitalizovanih se štimuje promenom kriterijuma za hospitalizaciju. Treće, broj umrlih em kasni, em se i on štimuje. brate, ja znam da si ti iz struke, i zelim da ti verujem, ali 16K ne mozemo postici osim ako ne produzimo dan na 48h u Vrbasu je inace opet kompletni haos, plus ogromna kolicina medicinskog osoblja zarazena... ljudi se trude, ali tamo se definitivno desava ono pucanje sistema o kojem se trubi od marta.
November 24, 20204 yr 1 hour ago, dùda said: Pa zar nije praksa da se maltene svima koji završe u bolnici, a pogotovo intenzivnoj, daje nešto za razređivanje krvi tipa fraksiparin ili sl ? Ne bih znao zaista,tako lekari kažu da je preminuo od tromba.Verovatno je tako u normalnim okolnostima,a sad ko zna.
November 25, 20204 yr 11 hours ago, Forest said: Pazi, ako je prema zvaničnoj statistici "višak smrtnosti" u Srbiji za prvih 9 meseci 2020 u odnosu na isti period prethodne godine oko 2,700 ljudi (a to je mozda najpouzdaniji parametar koji je najteze lažirati) uz smrtnost virusa od 0.25% kako se procenjuje da jeste kod COVIDa uzimajući u obzir skrivene zaraze (a to je i dalje mnogo više nego kod gripa) - dolazimo do broja zaraženih od preko milion ljudi. Meni se cifra od 20% prokuženih pre ovog talasa uopšte ne čini tako preteranom niti nemogućom, iako ni u kakve cifre koje se objavljuju u Srbiji u vezi epidemije ne verujem. Smrtnost je veća od 0.25%. To se uz pomoć nekih primera može i dokazati. A koliko je veća, to ne znam ali deluje kao da je dosta veća. Bar duplo, a možda i 3-4 puta veća. Npr brojevi iz Lombardije. Tamo je umrlo skoro 21.000 ljudi od početka epidemije. Ako bi CFR bio 0.25%, to bi značilo da je skoro 8.5 miliona ljudi bilo zaraženo. A Lombardija ima ukupnu populaciju od 10 miliona. Oni bi već uveliko trebali da imaju neku formu kolektivnog imuniteta. Ali u realnosti je nemaju. Danas su imali skoro 5000 pozitivnih nalaza. ili ovo što kaže @Budja da Ekvador ima skoro 40.000 preminulih, a to je država sa 17 miliona stanovnika. Po toj računici sa CFR 0.25% ispada da je tamo oko 95% ljudi bilo zaraženo. To je verovatno nemoguće i u teoriji i u praksi. CFR je dosta veći od 0.25%
November 25, 20204 yr za Ecuador na worldmetersu pise 13500 deaths a ne 40k Edited November 25, 20204 yr by Tsai
November 25, 20204 yr Premotaj par stranica unazad, ima post gde Budja govori o tim statsima iz Ekvadora.
November 25, 20204 yr 1 hour ago, Tsai said: za Ecuador na worldmetersu pise 13500 deaths a ne 40k To ti kazem, veze s vezom nema ta cifra, gotovo trostruko potcenjena.
November 25, 20204 yr Izvinite ako je već bilo (ko će sve da pročita) - da li postoji u Srb (BG) neki servis/služba (besplatno ili da se plaća, kako bilo) koji bi obolelima koji su sami bolesni kod svojih kuća donosili (beskontaktno, dakako) hranu, gotova jela i druge potrepštine (lekove tj)? Ako ima okačite neki broj ili website (još jednom, ako je već bilo, a verovatno da jeste, ako postoji, ne zamerite - radi se o novonastaloj potrebi u užoj porodici.)
November 25, 20204 yr mislim da to rade wolt/glovo/donesi, bash beskontaktno, plati se onlajn, oni pozvone, ostave i pobegnu ali neka potvrdi neko ko je koristio, ja znam iz trece ruke.sent from bubamoto
November 25, 20204 yr Supermarketi poput Maxija, Idee i Univerexporta imaju online prodaju i dostavu. Ima i online apoteka i to je ok za pomoćna lekovita sredstva, mislim da ne može sa lekovima na recept. Imaš i aplikacije/servise kao što su Donesi, Glovo i Wolt koji ugalvnom dostavljaju hranu iz raznih restorana, ali čini mi se da sad nude još nešto, tipa dostava iz drogerija. Imaš i Potrčka koji dostavlja sve to, mislim da sa njima može skoro sve da se dogovori. A imali smo i topic za vreme lokdauna gde su forumaši izlazili u susret i pomagali, možda najpre tu da vidiš da li ima neko u blizini... Edited November 25, 20204 yr by mraki