Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

Just now, Indy said:

Problem je ako se uopšte ne veruje bilo kakvim zvaničnim statistikama što ima vrlo malo mesta za bilo kakvu informisanu diskusiju. Ono, ne može da se zna ni koliko lažu... samo da lažu.

Ovde gde ja živim takav stav (apsolutno neverovanje u zvanične brojke) se sreće samo među marginalcima (Q kult). Premda se i drugi ponekad zapitaju, ali opet, uvek postoje neke reference kojih je moguće se (koliko-toliko, sa razumnim rezervama) oslanjati.

Drugo, sa takvim brojkama ja uopšte ne znam kako javno zdravstvo može da fukncioniše (za njih te brojke nisu dokolica, kao za npr. mene, već bez toga ne mogu da rade svoj posao.)

U bivšoj YU, osim, možda, Slovenije, ne postoji kultura pošetnog izveštavanja... 

To dovodi do toga da ljudi znaju da i onii štimuju razne stvari na poslu, pa je odna logično da i država to radi... A onda to ide da kad naša radi, to rade i druge...

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

Problem je što nelažirane brojke hvataju samo registrovane. Kada znamo da decu ne testiraju, a i mnogi mlađi od 30 se neće obratiti lekaru ukoliko imaju izuzetno blage simptome, pa asimptomatski svih starosnih dobi koje ne hvata statistika, onda možemo pretpostaviti koliko je virus rasprostranjeniji.

Edited by Facundo Orellana

plus oni koje jeste briga ali nemaju luksuz da odsustvuju, a koji su, bojim se, ozbiljna vecina.

ali dominantni pristup drzave na pochetku i tokom, uverava nas, iz ove i drugih oblasti, da se brojevima upravlja vrlo proizvoljno. u smislu da nisu uposlili neke mastermajndove, pa sad kao kreiraju stvarnost sa nekim ciljem, nego prosto lazu. jeste, pristojnom svetu izgledamo maloumno. slaba je uteha da cemo izginuti rame uz rame sa civilizovanim svetom, ali iz sasvim drugih razloga.

shta je bilo do kraja, da li nam se uopshte objavljuju podaci po "zupanijama"?

sent from bubamoto

2 minutes ago, Caligula said:

Sve to stoji, ali iz prve ruke imam dva smrtna slucaja koja nisu od korone ali su povezana sa koronom jer ti hronicni bolesnici nisu hospitalizovani niti im je pruzena medicinska pomoc. Dakle umire se i zbog nedostatka medicinske pomoci jer su bolnice preopterecene kovid bolesnicima.

Da, jasno, samo što taj uticaj može relativno dobro da se proceni kada uzmeš periode van pikova korone, i gledas kako se kretala smrtnost. Morbidna je priča, ali kriva umiranja hroničnih bolesnika zbog neadekvatnog lečenja a ne zbog same korone mnogo je manje podložna pikovima od krive umiranja zbog covid-a. Ja sam ovde pokazao neke brojke statistike sahrana - bukvalno u poslednjih par nedelja se desio skok od nekih relativno uobičajenih vrednosti. Isto se desilo u julu. Statistika umiranja od hroničnih bolesti ne izgleda tako, čak ni u ovako vanrednim okolnostima.

27 minutes ago, Forest said:

Da, jasno, samo što taj uticaj može relativno dobro da se proceni kada uzmeš periode van pikova korone, i gledas kako se kretala smrtnost. Morbidna je priča, ali kriva umiranja hroničnih bolesnika zbog neadekvatnog lečenja a ne zbog same korone mnogo je manje podložna pikovima od krive umiranja zbog covid-a. Ja sam ovde pokazao neke brojke statistike sahrana - bukvalno u poslednjih par nedelja se desio skok od nekih relativno uobičajenih vrednosti. Isto se desilo u julu. Statistika umiranja od hroničnih bolesti ne izgleda tako, čak ni u ovako vanrednim okolnostima.

Nismo se razumeli, hronicni umiru a ne moraju jer su sve bolnice Kovid bolnice. Moja strina se ugasila bez ikakve terapije i sa povrsnim pregledom jer je bio haos oko korone. Umrla kuci. Jedan komsija isto. A mislim da su oboje mogli duze da zive.

2 hours ago, Kelt said:

jedna jako antipatična osoba koja je inače dugogodišnji direktor instituta za epidemiologiju

A to je?

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 21.476 osoba, njih 6.842 bilo je pozitivno, dok je nažalost 37 lica preminulo.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut", na respiratorima u zdravstvenim ustanovama širom Srbije se nalazi 225 pacijenata.

Za jedan dan hospitalizovano je 729.

Podsetimo, juče smo imali najviše umrlih za jedan dan od početka epidemije - 34, dok je pozitivnih bilo 5.067 od testirane 15.061 osobe. Juče je na respiratoru bilo 216 pacijenata.

Zaravnjavamo :ph34r:

Edited by mraki

sutra hitni krizni, reče bajagin basista

Još jedan banalno logičan pokazatelj koliko su zvanične cifre o broju zaraženih potcenjene - juče je od korone zvanično umrlo 38 ljudi - a ti ljudi su se u proseku zarazili u periodu kada je bilo prijavljivano recimo 700 zaraženih. To daje smrtnost veću od 5%. A to onda znači da je procenjen broj zaraženih pre mesec dana bio potcenjen barem 5x (ako je smrtnost od virusa 1%) ili 20x (ako je smrtnost 0.25%).

Ako je tada broj zaraženih bio potcenjen recimo 10x, koliko je tek sada?

Ako uzmemo u obzir da je trenutni broj registrovanih i objavljenih COVID smrti potcenjen barem 3x u odnosu na realnost (što podaci sa groblja jasno potvrđuju) - sve ove brojke treba pomnožiti sa 3.

1 hour ago, Indy said:

Ne samo broj mrtvih, već dosad je registrovano ukupno oko 120.000 infekcija u Srbiji, tako da su te brojke o kojima se tu govori jednostavno nemoguće. Ili je loš uzorak, ili metodologija, ili je ko zna šta u pitanju...

i još se taj podatak odnosi na sep. tj pre početka trećeg peak -a, kada je zvanično bilo ukupno 34k prokuženih, što implicira da su uhvatili tek svakog četrdesetčetvrtog zaraženog, odnosno da je do danas prokuženo već 5,5 miliona građana :lolol:

13 minutes ago, Caligula said:

Nismo se razumeli, hronicni umiru a ne moraju jer su sve bolnice Kovid bolnice. Moja strina se ugasila bez ikakve terapije i sa povrsnim pregledom jer je bio haos oko korone. Umrla kuci. Jedan komsija isto. A mislim da su oboje mogli duze da zive.

Razumem naravno u potpunosti o čemu pričaš, znam naravno za takve slučajeve - samo govorim o njihovoj statističkoj manifestaciji.

Redosled je:

• rast infekcija zbog COVID-a
  • -> rast broja hospitalizovanih zbog COVIDa
  • -> punjenje kapaciteta bolnica i slanje na kućno lečenje hroničnih bolesnika i neprimanje novih (takođe - hronični bolesnici sami odlučuju da ne odlaze u prepunjene bolnice koje im neće pomoći)
  • -> porast mortaliteta zbog COVIDA (izuzetno brzo - pitanje nedelja)
  • -> porast mortaliteta zbog povećane smrtnosti hroničnih bolesnika.

Ovo pretposlednje ima neuporedivo veći uticaj na porast trenutnog broja smrtnih slučajeva koji se dešava poslednjih nedelja u trenutnom piku (ili u vrhuncu prethodnih talasa) nego poslednji korak (koji definitivno postoji ali je razvučen na duži period vremena).

Edited by Forest

15 minutes ago, renne said:

sutra hitni krizni, reče bajagin basista

j4OTHM7Icz2R39IlvFOokSPqVcC63qWeUuVrG1jA

Ja zaista mislim da će se kriva uveliko zaravnati do Sretenja. U praksi to znači još cca milion i po zaraženih do tada.

Zašto tako mislim? Prvo, mere koje je država preduzela su nefunkcionalne i neće bitno uticati na smanjenej broja novozaraženih. Drugo, ludaka koliko duša ište, oni će biti kao i do sada solidan rezervoar koji će održavati zarazu u životu. Treće, vreme je slava, mandrknuće još neko iz Sinoda, to će takođe doprineti da se nivo zaražavanje ne smanji. Četvrto, Božić i Nova godina su na pragu, tek tu će biti orgijanja svih vrsta. Tako da, možda je i ta moja projekcija skromno prikazana. 

Jedino što bi moglo da je poremeti je totalni lock down, ali mislim da do toga neće doći.

Koliko beše rekao ajatolah da Srbija ima ICU jedinica, tzv respiratora? Nešto oko 300 sve ukupno?

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Background Picker
Customize Layout