Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

50 minutes ago, Caligula said:

Ma kojih 20% od 7 500 000 sa oko hiljadu mrtvih.

Ne samo broj mrtvih, već dosad je registrovano ukupno oko 120.000 infekcija u Srbiji, tako da su te brojke o kojima se tu govori jednostavno nemoguće. Ili je loš uzorak, ili metodologija, ili je ko zna šta u pitanju...

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

12 minutes ago, Indy said:

Ne samo broj mrtvih, već dosad je registrovano ukupno oko 120.000 infekcija u Srbiji, tako da su te brojke o kojima se tu govori jednostavno nemoguće. Ili je loš uzorak, ili metodologija, ili je ko zna šta u pitanju...

Pa jedino sto (treba da) se gleda je popunjenost kapaciteta u bolnicama. Statistika kaze sa oko 10% zahteva bolnicku negu, od toga cak 15-20% zavrsi na intenzivnoj.

Kada se uzme digitrom i izracuna broj do sada hospitalizovanih pa recimo pomnozi sa 10, to je broj zarazenih. Nije ni blizu 1,5 miliona koliko iznosi 20% stanovnistva Srbje, ma kakvi blizu, ni peti deo.

Jasno je da neko "smiruje" narod i zatrpava ga netacnim podacima jos od marta meseca.

Edited by Caligula

14 minutes ago, Re-ac-tor said:

Pre neki dan naslov "Vlasnici pasa češće obolevaju nego vlasnici mačaka". Studija, Španija, 'ajde da vidim, možda je nešto smisleno. Kad ono: istraživač genijalno zaključio na uzorku ispitanih da je to zbog toga što vlasnici mačaka ne izlaze da šetaju ljubimce pa su manje ugroženi kontaktima. Kakvo zajebavanje... ko to istražuje, ko to plaća?

https://nova.rs/magazin/zdravlje/vlasnici-pasa-su-ugrozeniji-od-korone-od-vlasnika-macaka/

Bilo je jos na prolece, isto Spanija - neka doktorka koja je radila u bolnici napravila mini anketu i ispostavilo se da vlasnici macaka nisu cesto zaglavljivali na intenzivnoj. Onda se ispostavilo da joj je uzorak stotinak ljudi (recimo, davno sam citao pa nisam siguran u brojke)... mislim, svasta se pise i svasta moze da se procita, ovo je divan period za bildovanje selekcije vesti i izvora.

kod popunjenosti kapaciteta zarez može da se pomera baš široko

onaj što je pre 2 meseca bio primljen u bolnicu, danas će mu reći idi kući gledaj seriju i glabaj cinka i vitamina

i ako imamo recimo 7000 kapaciteta, onda ćemo imati 6500-6800 hospitalizovanih, štagod se dešavalo

lupetaju, sve vreme svi, kon liupeta na jednu stranu, jankovic na drugu, tijosav smiruje, ona srecom otishla da nosi tetki lek na drugo odeljenje... i uzivancija

sent from bubamoto

6 minutes ago, Caligula said:

Pa jedino sto (treba da) se gleda je popunjenost kapaciteta u bolnicama

Ne razumem zašto ovde niko (?) ne uzima u obzir zvanične podatke o broju infekcija - da li se sumnja da su netačni, ili šta? Pošto (osim Q-kulta) skoro ceo svet, koliko vidim, navodi podatke sa Worldometer Coronavirus (naravno, originalni izvor podataka koji tamo stoji su nacionalne zdravstvene organizacije, te slutim da tu možda leži problem koji, koliko vidim, forum ima sa tim izvorom... ako je to, onda ok.)

1 minute ago, gospa buba said:

lupetaju, sve vreme svi, kon liupeta na jednu stranu, jankovic na drugu, tijosav smiruje, ona srecom otishla da nosi tetki lek na drugo odeljenje... i uzivancija

sent from bubamoto

Oni kao da su ludi... A narod je zbunjen...

Dakle, tako je nastala ono "Jebu nas, ko lud zbunjenog"... :fantom:

1 minute ago, Indy said:

Ne razumem zašto ovde niko (?) ne uzima u obzir zvanične podatke o broju infekcija - da li se sumnja da su netačni, ili šta? Pošto (osim Q-kulta) skoro ceo svet, koliko vidim, navodi podatke sa Worldometer Coronavirus (naravno, originalni izvor podataka koji tamo stoji su nacionalne zdravstvene organizacije, te slutim da tu možda leži problem koji, koliko vidim, forum ima sa tim izvorom... ako je to, onda ok.)

U Srbiji su nas bar jednom žestoko lagali, tokom juna i jula, i uhvaćeni su u laganju, na kraju su i nemušto priznali da su lagali, ali su krivi tamo neki informatičari™ koji su kuckali brojeve...

Zato svi ovde ne verujemo u brojeve u Srbiji, što se samo posle ekstrapolira i na druge...

6 minutes ago, radisa said:

Zato svi ovde ne verujemo u brojeve u Srbiji, što se samo posle ekstrapolira i na druge...

OK, pomislio sam, samo je bolje ne ekstrapolirati previše.

Btw. a quick & dirty način (premda nisam ni blizu epidemiologa) da se provere nacionalne brojke je da se bace u poređenje sa drugim "sličnim" zemljama. Tako sam se mesecima zabavljao gledajući potpuno izmišljene ruske brojke (veze to sa životom nema).

1 minute ago, Indy said:

pitaš za Srbiju? naši zvanični podaci su pišijada od prvog dana epidemije.

u prvom talasu su procureli podaci da su smanjili broj umrlih za skoro 1000 ljudi. Zvanično je u prvom talasu bilo 200 i nešto umrlih, a BIRN je došao do tabela iz Batuta koje pokazuju da je do 1. maja umrlo preko 1000 ljudi u covid bolnicama.

u drugom talasu su prepodne okruzi objavljivali podatke, zlatiborski okrug 230, mačvanski 170, vojvodina 180, "beograd ubedljivo najveće žarište"...zvaničan podatak za celu Srbiju za taj dan: 289

ovim brojevima u trećem talasu se više niko ni ne bavi, ljudi bukvalno posmatraju samo trend u smislu dal raste ili opada. njima je u DNK da slažu i sigurno lažu i sada ali i sa ovim brojevima smo među najgorima u svetu (per capita) pa verovatno bar ne lažu mnogo koliko su proletos i letos.

1 hour ago, Caligula said:

Ma kojih 20% od 7 500 000 sa oko hiljadu mrtvih.

Pa onda je ovo tri puta slabije od obicnog gripa :isuse: a ICU zapushen

Ne mogu da verujem sta sve objavljuju

Pazi, ako je prema zvaničnoj statistici "višak smrtnosti" u Srbiji za prvih 9 meseci 2020 u odnosu na isti period prethodne godine oko 2,700 ljudi (a to je mozda najpouzdaniji parametar koji je najteze lažirati) uz smrtnost virusa od 0.25% kako se procenjuje da jeste kod COVIDa uzimajući u obzir skrivene zaraze (a to je i dalje mnogo više nego kod gripa) - dolazimo do broja zaraženih od preko milion ljudi. Meni se cifra od 20% prokuženih pre ovog talasa uopšte ne čini tako preteranom niti nemogućom, iako ni u kakve cifre koje se objavljuju u Srbiji u vezi epidemije ne verujem.

Edited by Forest

Mislim i da je ogroman broj asimpt. Posebno kod dece. Kod mene u grupi se 7 zarazenih porodica javilo u poslednjih 10 dana, od 20 dece koja idu redovno. Niko nije razvio teske simptome od roditelja. Posto su u pitanju cetvorogodisnjaci, nisu testirani niti ce grupa ici u izolaciju.

Ja verujem ovom sto je rekao Kon o 10 puta vecoj cifri, dakle dnevno 60k.

Problem je ako se uopšte ne veruje bilo kakvim zvaničnim statistikama što ima vrlo malo mesta za bilo kakvu informisanu diskusiju. Ono, ne može da se zna ni koliko lažu... samo da lažu.

Ovde gde ja živim takav stav (apsolutno neverovanje u zvanične brojke) se sreće samo među marginalcima (Q kult). Premda se i drugi ponekad zapitaju, ali opet, uvek postoje neke reference kojih je moguće se (koliko-toliko, sa razumnim rezervama) oslanjati.

Drugo, sa takvim brojkama ja uopšte ne znam kako javno zdravstvo može da fukncioniše (za njih te brojke nisu dokolica, kao za npr. mene, već bez toga ne mogu da rade svoj posao.)

9 minutes ago, Forest said:

Pazi, ako je prema zvaničnoj statistici "višak smrtnosti" u Srbiji za prvih 9 meseci 2020 u odnosu na isti period prethodne godine oko 2,700 ljudi (a to je mozda najpouzdaniji parametar koji je najteze lažirati) uz smrtnost virusa od 0.25% kako se procenjuje da jeste kod COVIDa uzimajući u obzir skrivene zaraze (a to je i dalje mnogo više nego kod gripa) - dolazimo do broja zaraženih od preko milion ljudi. Meni se cifra od 20% prokuženih pre ovog talasa uopšte ne čini tako preteranom niti nemogućom, iako ni u kakve cifre koje se objavljuju u Srbiji u vezi epidemije ne verujem.

Sve to stoji, ali iz prve ruke imam dva smrtna slucaja koja nisu od korone ali su povezana sa koronom jer ti hronicni bolesnici nisu hospitalizovani niti im je pruzena medicinska pomoc. Dakle umire se i zbog nedostatka medicinske pomoci jer su bolnice preopterecene kovid bolesnicima.

Background Picker
Customize Layout