November 23, 20204 yr Koji lek piti za razredjivanje krvi,a da nije propisao doktor,tj.ne treba njegovo odobrenje? Aspirin?
November 23, 20204 yr 3 hours ago, Блок_64 said: Jesi siguran u podatak da 20 000 ljudi dnevno umre od korone,ili mislis ko jebe ove sto umiru od gladi. Tebi se prvom jebe za ove sto umiru od gladi. Nikada nisam video nijedan tvoj post o tome. Nego ti je sada zgodna prilika za poredjenje da bi iskazao svoj stav o koroni.
November 23, 20204 yr ja već dugo smatram da ovom forumu baš nedostaje pdf o umiranju od gladi. i da bude poseban topić da pratimo koji sve celebrities umiru od gladi širom sveta nadam se da će novi moderatori pokrenuti tu stvar sa mrtve tačke
November 23, 20204 yr 3 hours ago, Bogotac said: Koji lek piti za razredjivanje krvi,a da nije propisao doktor,tj.ne treba njegovo odobrenje? Aspirin? Da, ili kardiopirin
November 23, 20204 yr 7 hours ago, radisa said: Pa ima svakakvih statitika, ali to nije u korelaciji... Prosto mi nije jasno kako sebi čovek objasni da ako u saobraćaju više ljudi umre, nego od korone, on može da ne nosi masku u saobraćaju dok transportuje ljude... Jedno i drugo nemaju nikakvu vezu, i prostim razmišljanjem dolaziš do toga da ako ne nosiš masku, smao povećevaš verovatnoću da ćeš da umreš, jer osim klasičnog učešća u saobraćaju, nadodaješ uvećan rizik, da dobiješ koronu... Ono, 2 razred, presek skupova... Jeeno neverovatno... Nacin na koji taksista razmislja je cuveni nece to mene. Ako do sad nije umro u saobracaju nece valjda ni od te korone. O ostalima i ne razmislja. Za to je vec potrebno vise mozga. Meni je izvodjac radova u firmi pricao kako cipuju vakcine. Inace lik prelezao koronu a zena mu medicinska sestra. Eh da pogadjate - zavrsio je ETF😁
November 23, 20204 yr 5 hours ago, Bogotac said: Koji lek piti za razredjivanje krvi,a da nije propisao doktor,tj.ne treba njegovo odobrenje? Aspirin? Čisto da znaš, aspirin može da izazove unutrašnja krvarenja i ozbiljan problem, pa oprezno s tim...
November 23, 20204 yr A u podjednako važnim i užasnim vestima, episkop krusevacki David, sluzio opelo i liturgiju juce, a uvece hospitalizivan hitno u Mišovicu, jer je kovid bolestan. Teska robija za sve ove beskrupulozne likove. Jezivo. Edited November 23, 20204 yr by Jumanji
November 23, 20204 yr Mislim da sam izgubio i poslednji kvant empatije prema niščim duhom koji su se zarazili na ovim liturgijama i sahranama. Sve bih ih ostavio bez lečenja i medicinske nege, pa nek se druže tamo s patrijarhom. Čini mi se da će italijanski scenario vrlo brzo da nam stigne.
November 23, 20204 yr Čekaj, taj David je bio 3 dana tu svuda, muvao se, pričao, rukovao se sa ljudima, a sigurno je znao da mu nešto fali. Jbt, koja je to beskrupulozna ambicija jer bože moj, ako on ne bude na sahrani, primetiće se, a neko mesto mu se smeši. Ma mrš, govno jedno.
November 23, 20204 yr 13 minutes ago, Arkadija said: Čekaj, taj David je bio 3 dana tu svuda, muvao se, pričao, rukovao se sa ljudima, a sigurno je znao da mu nešto fali. Jbt, koja je to beskrupulozna ambicija jer bože moj, ako on ne bude na sahrani, primetiće se, a neko mesto mu se smeši. Ma mrš, govno jedno. Quote "Vatreni Srb-Milutin", piše arhimandrit Ilarion Zeremski u predgovoru Grujićeve Avtobiografije, "protosinđel Nikanor Grujić-Srbenda Gruja", koji piše besede, latinske soterione, mađarske ode uglednim ljudima (komorniku kraljevskom Ignaciju Tomašiču, Ignaciju baronu Segešiju prilikom inštalacije za velikog župana baranjskog), žalosne pesme (na smrt mitropolita Stevana pl. Stratimirovića) i dr., daje izvandredno ilustrativne podatke o jednom delu više klase, o višem sveštenstvu i izvitoperenostima u njemu, o intrigama, beskrupuloznosti, korupciji u vrhovima, tako da ostaje tajna (kao što je primetio i Skerlić) kako i zašto je ovu autobiografiju štampao Bogoslovski glasnik, mada su neka mesta izostavljena, kako nas obaveštava Zeremski. Evo kakav je, po Grujiću, sastav crkvenog kongresa u Karlovcima 1837. godine (da navedem samo neke podatke): sedam episkopa (Stanković, administrator mitropolijski, Manojlović temišvarski, Hranislav pakrački, Rajačić vršački, Rac aradski, Živković budimski), osam arhimandrita, a od "graždanskog reda" Černojević (grof Petar, veliki župan temišvarski i kraljevski poverenik) i dr., od militaraca general Majna (Feldmarschall-Lieutenant), oberštar (pukovnik) Čuić i dr. To je stvarno viša klasa, izdvojena, povlašćena, sa feudalnim titulama i privilegijama. Patrijarh je, priča Grujić, primao sidoksije i konvencije, a dobijao je i veliko vlastelinsko dobro Dalj na uživanje. Koliko je Dalj bio unosan, tvrdi i sam Grujić, koji je jedno vreme, do izbora mitropolita Stankovića, upravljao vlastelinstvom, navodeći da je za godinu i deset meseci sakupio 107000 forinti čistog prihoda. Iz patrijaršijskih fondova davao je novac na kredit uz 6% kamata, pa je interes podignut na zelenaških 7%. I episkopi, uz ogromnu platu, primaju dodatak za administraciju. Prihodi su im neverovatno visoki. Episkop Platon "kupi za 40.000 kuću Servickovu i pokloni je gimnaziji novosadskoj, da bi se popularisao i tako povećao svoje šanse pred izbor patrijarha". Bilo je i drugih prihoda: običaj je bio "da se daju po preporuka podmićeni osoba arhimandritski krstovi prostim igumanima". A o kupovini zvanja: "Kad se vratim iz Karlovca s pogreba Stankovića (Stanković je bio mitropolit od 1837- 1842, M. S.) u Kuveždin, Iguman moj dozove me u svoju ćeliju, pa mi rekne nasamo: Sinko, moram da ti ispovijedim tajnu moju: ja sam dao pred Popovićem ovoj i ovoj osobi tri hiljade forinti srebra, a ona mi je obećala da će izraditi za te tri hiljade kod Stankovića (mitropolita, M. S.) da me proizvede za Arhimandrita kuveždinskog. Stanković je umrьo, nije pravo da propanu moje tri hiljade, nego idi odmah k Popoviću, on je sad u Neradinu i išti da mi se odmah vrate moji novci. Ja nađem Popovića u Neradinu i kažem mu zašto me je poslao ćaća k njemu; a on mi odgovori: zar ćaća ne zna da je on poklonio te tri hiljade i da nema o njima ni kvite ni obligacije, pa kako bi ih mogao iskati natrag. Kažite mu neka metne krst na nji, kad ga nije mogao metnuti na prsa, kao što rade i drugi igumani koji su prošli tako isto, kao i ćaća, pa se onda poče smijati". I igumani su dobro prolazili (jer su manastiri bili velika feudalna dobra), pa su se otimali za unosnije položaje i bolja imanja. "Kad mi je pokazao Ivačković prihode i izvore prihoda krušedolskih, ja mu kažem: mene je dakle patrijarh kaznio, kad me je premestio iz boljeg manastira u gori", piše Srbenda Gruja otvoreno. Sve te privilegije, u krilu jedne feudalne države, "pod krunom ugarskom", plaćane su, s jedne strane, strahom prema višima od sebe, a s druge strane podaničkom odanošću prema carskoj kući, što je u tom svetu bilo sasvim obično, uz patetične izjave o srpskom rodoljublju. Na Blagovesti 1846, kaže Grujić, naredi mitropolit Rajačić svim episkopima da se održi "svečano blagodarenije za cara Ferdinanda koga je Bog umilostivio da pogleda milostivim okom i na našu crkvu, a meni piše privatno da napravim za tu blagoveštensku svetkovinu jednu Eklogu, koja će se predstavljati na Blagovesti u Karlovcima". Grujić opisuje mnoge takve manifestacije istinske pokornosti, a među njima jednu upravo grotesknu. 1852. g. Temišvarci pozovu patrijarha da u njihovu mestu pozdravi cara Franju Josipa, koji je te godine putovao po Vojvodini. "Polazeći u Temišvar povede opet mene sa sobom i tu je pozdravio cara nemački, kad je car pohodio našu srpsku crkvu." Prilikom careve posete Novom Sadu, Varadinu, Karlovcima, Titelu i Zemunu, patrijarh i episkopi izbezumljeno trče da bi ga pozdravili u svim tim mestima: "Kad je stigao car na parobrodu u Novi Sad, tu ga je dočekao i patrijarh s nama na obali dunavskoj, i kada ga je pozdravio novosadski načelnik Jaršić, onda je seo car na Platonove kočije (episkopa Platona Atanackovića, M. S.) i odvezao se u Novi Sad. Patrijarh uzme arhimandrita Stojkovića u svoj batar, i odveze se za carem, kad je najpre nama zapovedio da idemo natrag u Varadin i da onde čekamo cara. Dok smo mi čekali u Varadinu, dotle su pozdravljali u N. Sadu patrijarha sa: živeo! onako isto oduševljeno kao i cara. Posle po sata vrati se patrijarh bez Njegova Veličanstva u Varadin i naredi da idemo brže u Karlovce, gde će da primi car podaničko poklonstvo od nas". Patrijarh opet žuri u Zemun, "da dočeka i onde svog velikodušnog cara". A po predlogu Nikanora Grujića, na slavoluku u Karlovcima, s ulazne strane pisalo je: "Ljubav te čeka", a sa izlazne: "Ljubav te prati". Međutim, patrijarh je stigao da svrati i na salaš Isidora Nikolića, "koji je kupio patrijarh od Isidora za svog sinovca majora Šandora Rajačića". Ni 150 godina nije prošlo od ovoga o čemu je pisao Nikanr Grujić, a sve je isto... Privilegije, poklanjnje caru, kupovima položaja i imanja... Dokaz da se crkva ne menja kroz vekove...
November 23, 20204 yr 17 minutes ago, Arkadija said: Čekaj, taj David je bio 3 dana tu svuda, muvao se, pričao, rukovao se sa ljudima, a sigurno je znao da mu nešto fali. Jbt, koja je to beskrupulozna ambicija jer bože moj, ako on ne bude na sahrani, primetiće se, a neko mesto mu se smeši. Ma mrš, govno jedno. Služio opelo na sahrani Irineja, sad u bolnici zbog korone https://nova.rs/vesti/drustvo/sluzio-opelo-na-sahrani-irineja-sad-u-bolnici-zbog-korone/ U SPC vlada jean sportski duh ako treba menjace ih kad se razbole kao u Spoiler
November 23, 20204 yr 19 minutes ago, Jozef K. said: Zar nije kruševački imao kovid proletos? Sumnjali su da je imao, ali navodno nije. Quote Njegovo zdravstveno stanje se pogoršalo, a kako stvari stoje, on je liturgiju služio, iako je bio pozitivan na koronavirus. Episkop David je i u aprilu dovođen u sumnju da je pozitivan na koronavirus, međutim tada je ipak bio negativan, navode izvori Nova.rs. https://nova.rs/vesti/drustvo/sluzio-opelo-na-sahrani-irineja-sad-u-bolnici-zbog-korone/ O ovome se naširoko diskutuje na temi o obolelim poznatim ličnostima.
November 23, 20204 yr 23 minutes ago, Jumanji said: Pajz sad, obrati paznju Slušala sam ga, ali nisam uočila da je to rekao. Edited November 23, 20204 yr by Arkadija