Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

1 hour ago, harper said:

I ko je u tom primeru odgovoran? Neko ko sedi u kaficu ili kolege iz druge institucije? Koje rukovodece pozicije treba da odluce da li sa pacijentima iz institucije X treba da podju sestre i negovateljice?

on topic: Stvarno pocinje ozbiljno da smara ovo sa ljudima koji su ovakvi, onakvi, stoka, neempaticni, nesimpaticni, netakticni, bla, bla,... Neki ljudi jesu takvi, neki su uvek bili takvi i uvek ce biti takvi, to niko nikada nije u potpunosti iskorenio, niti ce. Eno u Norveskoj vlada kumi i moli mlade ljude da se ne gomilaju po mestima za izlazak i da se medjusobno postuju i stite. Moli. Ne preti, ne zahteva, ne uvodi policijske casove, vec moli. Prosto zivimo u svetu koji nije pripremljen za ovakvu vrstu epidemije, nije bio kada se pojavila, nije ni sada posle skoro godinu dana, nece biti ni za godinu dana od danas. Pisao sam ovde odavno da ce nam doci glave koktel profita i komfora pa su se ljudi smejali, oni kulturniji objasnjavali kako i zasto to mora i kako je to svet kakav i treba da bude. Padali su zdravstveni sistemi neuporedivo kvalitetniji od naseg, umirali masovno ljudi u zemljama koje su nam etalon za dobru organizaciju drustva i visok nivo socijalne kulture stanovnistva. Svasta je ova posrana drzava kojom vladaju posranci mogla da uradi bolje ali nije, nisu prosle bolje ni prave drzave kojom vladaju pravi drzavnici.

Mi jednostavno ne umemo da zivimo s ovim i ne mozemo da se naviknemo da nam bude uskraceno nesto sto nam decenijama nije bilo uskracivano, a negde se decenijama i glorifikovalo kao civilizacijski iskorak. To je pravi problem a ne koliko ce ljudi danas da sedne u kafic a koliko da ode da ljubi pleksiglas na patrijarhovoj sahrani. Onoliko gorcine je tamo negde u aprilu ili martu prosuto na drzavu zato sto je uhapsilo lika koji je bacao djubre u vreme policijskog casa, onoliko je vristalo zasto ne mogu da izadju na dzoging u park ako postuju mere i kakve su to uopste mere, padalo se u nesvest zbog upozorenja nekom liku koji je skoknuo s porodicom do Kosutnjaka da protegnu noge. Sta je poenta? Kakve god mere da doneses ili ne doneses neko ce uvek da svira kurcu da te mere nisu dobre, ne zato sto mozda objektivno nisu dobre nego zato sto se njima licno nesto uskracuje tim merama. Taj sto je bacio djubre mogao je isto to da uradi pola sata ranije ili da saceka sutrasnje jutro, ali nije. Taj koji je odveo porodicu u Kosutnjak na protezanje nogu mogao je da saceka par nedelja, ali nije. Taj koji sedi u kaficu preko dana mogao bi da promeni tu naviku na par meseci, ali nece. Taj koji je otisao da se slika pored patrijarhovog pleksiglasa mogao je da razume da je u ovom trenutku njegovo i zdravlje ljudi sa kojima je u kontaktu vaznije od tog slikanja, ali nije.

Zasto nisu? Zato sto nece. Zato sto svako polazi od toga sta njemu ili njoj licno smeta i sta on ili ona licno zele i sve sto ih u tome ometa je sranje, smaranje, a u kurac vise i slicno. Ne kazem da su mere u Srbiji dobre, nisu, ne kazem da su dosledne, daleko od toga, ali nesto ocigledno ne stima globalno cim ni drugi nisu uspeli da se bolje snadju. Rekao bih da to sto ne stima je sto smo zaboravili jednu iz velikog opusa genijalnih Aristotelovih recenica, onu o tome kako covek koji nikom nije potreban i kojem niko nije potreban nije covek, on je Bog ili zver. Pa posto smo sebe proglasili bogovima, za druge smo postali zveri. E sa tim stavom smo globalno docekali ovu epidemiju i to nam jebe mater, a ne to kakvi su Srbi, Kinezi, Japanci, Nemci, ovi ili oni. Ljudi su takvi kakvi su, neki su OK a neki nisu. Tako je uvek bilo i tako ce uvek biti.

Izvini Harpere, ali ja moram ovo da ukradem i okačim na društvene mreže. Plaćam apanažu koliko kažeš 

8 minutes ago, Блок_64 said:

To nesto se desavalo i ranije nego je ljude boleo tuki jer jer se ne tice njih.

Svakoga dana od gladi i neuhranjenosti umre oko 20 000 ljudi pa se niko svih ovih godina nije nasikirao oko toga.

Ovo razmišljanje se debelo ustalilo medju narodom, a takva je budalaština da za to nemam reči. Aman bre, pa da li shvataš koja je razlika izmedju 20000 umrlih od gladi i 20000 umrlih od korone, čoveče?  

Pa jebote stvarno više, aman ljudi.......

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

11 minutes ago, steins said:

Pre neki dan je taksista objašnjavao mojoj ženi da više ljudi umre u saobraćaju, nego od korone i on neće da savi masku zbog toga...

Ja ne upevam logički da povežem smrt u saobraćaju i nošenje maske, ali moja žena je brzo povezala vožnju taksijem i stavljanje maske u jednu logičku celinu, i izašla odah iz auta... Na taksistino veliko iznenađenje...

A ima i statistika da mnogo više ljudi izgine u kadi nego od terorizma...

slomi covek ruku i ode kod lekara. a lekar mu kaze: jbga brate, vidis kolko ljudi lomi i ruke i noge, a ti si se potresao tek kad si slomio svoju. ti si jedan licemer i ja te leciti necu. 

7 minutes ago, Anonymous said:

A ima i statistika da mnogo više ljudi izgine u kadi nego od terorizma...

Pa ima svakakvih statitika, ali to nije u korelaciji... Prosto mi nije jasno kako sebi čovek objasni da ako u saobraćaju više ljudi umre, nego od korone, on može da ne nosi masku u saobraćaju dok transportuje ljude... Jedno i drugo nemaju nikakvu vezu, i prostim razmišljanjem dolaziš do toga da ako ne nosiš masku, smao povećevaš verovatnoću da ćeš da umreš, jer osim klasičnog učešća u saobraćaju, nadodaješ uvećan rizik, da dobiješ koronu... Ono, 2 razred, presek skupova... Jeeno neverovatno...

Just now, radisa said:

Pa ima svakakvih statitika, ali to nije korelaciji... Prosto mi nije jasno kako sebi čovek objasni da ako u saobraćaju više ljudi umre, nego od korone, on može da ne nosi masku u saobraćaju dok transportuje ljude... Jedno i drugo nemaju nikakvu vezu, i prostim razmišljanjem dolaziš do toga da ako ne nosiš masku, smao povećevaš verovatnoću da ćeš da umreš, jer osim klasičnog učešća u saobraćaju, nadodaješ uvećan rizik, da dobiješ koronu... Ono, 2 razred, presek skupova... Jeeno neverovatno...

A ne. Ako se nikad ne okupaš onda nikad nećeš izginuti u kadi.

34 minutes ago, steins said:

Ovo razmišljanje se debelo ustalilo medju narodom, a takva je budalaština da za to nemam reči. Aman bre, pa da li shvataš koja je razlika izmedju 20000 umrlih od gladi i 20000 umrlih od korone, čoveče?  

Jesi siguran u podatak da 20 000 ljudi dnevno umre od korone,ili mislis ko jebe ove sto umiru od gladi.

18 minutes ago, radisa said:

Pa ima svakakvih statitika, ali to nije u korelaciji... Prosto mi nije jasno kako sebi čovek objasni da ako u saobraćaju više ljudi umre, nego od korone, on može da ne nosi masku u saobraćaju dok transportuje ljude... Jedno i drugo nemaju nikakvu vezu, i prostim razmišljanjem dolaziš do toga da ako ne nosiš masku, smao povećevaš verovatnoću da ćeš da umreš, jer osim klasičnog učešća u saobraćaju, nadodaješ uvećan rizik, da dobiješ koronu... Ono, 2 razred, presek skupova... Jeeno neverovatno...

a hilandar gori.

4 minutes ago, Блок_64 said:

Jesi siguran u podatak da 20 000 ljudi dnevno umre od korone,ili mislis ko jebe ove sto umiru od gladi.

Vidi, nije za poređenje, loša ti je paralela.

Just now, Anonymous said:

Vidi, nije za poređenje, loša ti je paralela.

Kao i njegova,jer smo pricali o sasvim drugoj temi a to je ponasanje ljudi u odredjenim situacijama.

Jedan umrli je tragedija, milion umrlih je statistika. Ljudi nisu naštelovani da osećaju empatiju prema nepoznatim ljudima, pogotovo kada ti ljudi nisu predstavljeni nikako drugačije nego kao brojevi. Zato se mnogi osveste tek kada korona napadne nekog njima bliskog - a neki ni tada.

48 minutes ago, steins said:

Izvini Harpere, ali ja moram ovo da ukradem i okačim na društvene mreže. Plaćam apanažu koliko kažeš 

Vidi, koncept kradje podrazumeva da mi ne kazes da si uzeo.:D

Sto se apanaze tice, pisem jos jednu recku a.k.a. jos jednu casicu tvoje domace kad skoknem do Kragujevca.:)

9 minutes ago, Sammael said:

Jedan umrli je tragedija, milion umrlih je statistika. Ljudi nisu naštelovani da osećaju empatiju prema nepoznatim ljudima, pogotovo kada ti ljudi nisu predstavljeni nikako drugačije nego kao brojevi. Zato se mnogi osveste tek kada korona napadne nekog njima bliskog - a neki ni tada.

Upravo.

Jesi siguran u podatak da 20 000 ljudi dnevno umre od korone

Uopste nije iskljuceno

Background Picker
Customize Layout