Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

Ma koji bre policijski čas...To nikako!... Nek kontrolišu da nema okupljanja nikakvog i to je to... Dobro u mom slučaju da tolerišu kumovu kafanu svakako :D...

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

3 minutes ago, Filozof manijak said:

Mislim da niko ovde ne priziva policijski čas (sem namenskog i Caligule :D), već to percipiramo kao jedinu meru koju vlast može sprovesti da bi suzbila epidemiju, pošto su ostale mere apsolutno smešne, neodgovarajuće trenutnoj situaciji i nema ko da kontoliše njihovo sprovođenje.

Има ова држава капацитета да контролише и постојеће мере али не жели. Битно је да комунална полиција може да малтретира бабе које продају робу испред пијаце а не може да контролише ношење маски у затвореном простору. Може али не жели.

Ma koji bre policijski čas...To nikako!... Nek kontrolišu da nema okupljanja nikakvog i to je to... Dobro u mom slučaju da tolerišu kumovu kafanu svakako [emoji3]...
shto kaze pjesma 'a ti samo terash svoje' [emoji38]ol:

sent from bubamoto

Ma to je to...
Oni beže od sprovođenja bilo kakvih "suptilnijih mera" jer nemaju znanja za njihovo sprovođenje, a samim tim i ne žele jer bibse onda pokazalo koliko su nesposobni.
Mislim da bi oni uveli policijski čas kad bi znali sigurno da neće naići na veliki otpor.
Dakle, ostaje nam ovo, oni će da se prave da nešto rade, mi ćemo da umiremo i to je to...

.... Shiit has hit the fan!

4 minutes ago, Хетерија said:

Има ова држава капацитета да контролише и постојеће мере али не жели. Битно је да комунална полиција може да малтретира бабе које продају робу испред пијаце а не може да контролише ношење маски у затвореном простору. Може али не жели.

Lično, mislim da niti može, niti želi. 

Isto moje lično mišljenje, smatram da se vlast odlučila za model tihog prokužavanja, jedino mi tako svi ovi potezi imaju smisla. I kad broj zaraženih i teže bolesnih optereti zdavstveni sistem, vlast sve zatvara i uvodi policijski čas.

chisto sumnjam da je aparat toliko nesposoban za represiju :unsure:

nego bi imali lupanje i zvizdanje u 20h istog chasa, a domacina to previshe uzbudjuje.

sent from bubamoto

Beograd -- Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je danas da je zdravstveni sistem Srbije na ivici opstanka.

On je apelovao na sve građane, pogotovo mlade, da poštuju mere za suzbijanje širenja korona virusa.

Kon je za RTS, upitan za eventualno uvođenje novih mera, rekao da će postojeće, ukoliko se budu sprovodile, dati rezultate.

"Pričati o tome šta bi moglo još, teško da ima šta više. Okupljanja su dozvoljena do petoro ljudi, što znači da je apsolutno svako okupljanje zabranjeno", navodi Kon, koji smatra da policijski čas nije potreban.

"Šta će nam policijski čas? Evo ceo Beograd je prazan", ukazao je Kon. :covid19:

On je naveo da je siguran da će nove protivepidemijske mere dati efekta. "Pitanje je samo koliko će se to videti u ciframa, zbog toga što je virus već prodro u porodice. To je suština", rekao je Kon.

- sivograđani se razbežali po zavičaju kao u aprilu :D

- više ni konara ne želi p.č. iako je bio njegov najglasniji zagovornik, zašto li je promenio mišljenje

Na stranu njihov lopovluk, bezobrazluk, odvratnost.. ne treba potceniti ni njihovu totalnu nesposobnost za bilo šta. A policijski čas neće da uvode makar svi pocrkali jer se ne bi baš svideo ljudima tako da, po mojim procenama pošto nam slede dve velike slave, nova godina i božić, minimum do kraja januara smo obrali bostan. A i u vakcinu se ne bih baš uzdao još uvek, još nije nigde ni puštena, pitanje je i kakva je pošto se naravno svima žuri iz normalnih razloga pa je i njena učinkovotost ko zna kakva (daj bože da valja) a i mi ćemo naravno biti na kraju tog reda. Situacija gadna svuda, samo što mi imamo duplo zlo.

U Opštoj bolnici u Užice hospitalizovano je 18 pacijenta pozitivnih i suspektnih na koronavirus.:Jova:

Niko ne priziva nikakve represivne mere, ali ako su one neophodne da se zaustavi sirenje ja sam za. Jel sad treba da stavim disklejmer da ne volim da me zakljucavaju u kucu, volim da radi prevoz (ne vozim), egzistencija mi delimicno zavisi od tudjeg kretanja? Ali sve je to bolje od sloma zdravstvenog sistema. Ogranicenja koja su uvele neke nedaleke zemlje poslednjih dana su dosta dobar putokaz sta i kako treba, a mi izmisljamo toplu vodu. Samo mutnu. :happy: 

Edited by Hermetico

Besmisleno, nema nikakve potrebe za dodatnim represivnim merama, no se debelo zakasnilo i sa postojećim...

Uostalom, šta vi te šatro dodatne represivne mere sad donele...

Edited by Apollo Creed

1 hour ago, Dankan Ajdaho said:

To su radili samo u prvom talasu, sada su mere veoma relaksirane, skoro identične kao kod nas.

Sad sam proverio Slovenci su pre mesec dana uveli policijski čas od 21 do 6 i zabranili kretanje van opštine stanovanja. Ne znam da li su ukinuli. Hrvati su razmatrali policijski čas, ali nisu uveli. Mislim da kod njih ima ograničenje kretanja na županijskom nivou. Nisam za uvođenje policijskog časa, a definitivno nisam za policijski čas od 21, eventualno od 24 do 5. Kafiće, klubove, splavove trebalo bi zatvoriti, ili ograničiti na 18h.

Ovde nisam čuo nijednu ideju kako bi se realizovalo zatvaranje vrtića. Znam 4 slučaja gde nemaju alternativu za čuvanje deteta u vidu babe/dede/tetke. Jedna je uzela neplaćeno, druga radi u državnom preduzeću, pa folira bolovanja i slično, ostale dve šalju dete u vrtić. Ne mogu da priušte odsustvovanje s posla, a deca su mlađa od 2, odnosno 4 godine. Možda ima neko ideju šta da im posavetujem.

Što se školaraca tiče, oni se mnogo disciplinovanije ponašaju u školi, nego van nje. Ako izuzmemo potpuno zatvaranje, bolje je da se zatvaranje škola izbegne, ako je moguće. 

gospođa i ja smo se saglasili da se potrudimo da ostanemo živi i zdravi bez vakcine. što neko napisa, pravi se na brzinu, utrkuju se ko će pre da je proda a, narod je ranije smislio: "što je brzo jeste i kuso".

- sivograđani se razbežali po zavičaju kao u aprilu :D

nije mi zavičaj ali sam se pokupio na sigurno. moglo je i da ne bude, pozvao me lokalac da dođem "da se vidimo", krenuli da se vidimo, videli parkiran niz kola i slavlje unutra. vratili se, čestitali rođendan telefonski i poželeli dugo zdravlje. ne mrdam sa placa.

Edited by djordje geprat

Al najjače da se i ovde na forumu zapatilo to da vakcina stiže u decembru...:covid19:

5 minutes ago, duma said:

Što se školaraca tiče, oni se mnogo disciplinovanije ponašaju u školi, nego van nje. Ako izuzmemo potpuno zatvaranje, bolje je da se zatvaranje škola izbegne, ako je moguće. 

mislim da generalno zaboravljamo poentu zabrane okupljanja vecih grupa ljudi tokom epidemija: epidemiolozi ne brinu o pojedinacnom zivotu, vec o sirenju zaraze. deca ispred zgrade mogu da se pljuju, grle i disu jedno u drugo, ali je to ipak vrlo ogranicen broj.

u skolama se okuplja veliki broj dece koja se mesaju i, ukolko se zaraze, prenose virus dalje. verovatnoca i stepen sirenja nije isti za 20 dece ispred zgrade i 400 dece na velikom odmoru - gde svako moze da dodje u interakciju, slucajnu ili namernu, sa drugom decom.

za srednjoskolce se to jos vise komplikuje: vrlo su socijalno pokretljivi i van skole, u srednjim skolama obicno ima dece iz mnogo krajeva (kod nas recimo iz 11 mesta , pre dvadesetak dana su krenuli prvi slucajevi upravo iz jednog manjeg susednog grada koji je jos tada postao zariste), putuju, zive u domovima ucenika, manje su skloni postovanju mera generalno u odnosu na osnovce.

ja licno mislim da je rizik zarazavanja na samom casu ili u skoli relativno nizak (mada se i to sad menja kada jedno odeljenje sedi satima u istoj prostoriji sa zatvorenim prozorima, uglavnom - i skinutim maskama) - sve ostalo je, ako se sprovodi na ovaj nacin, bez testiranja, sa ekstremno zahtevnim uslovima da bi se neka rizicna grupa/odeljenje prebaciji na onlajn (dva potvrdjena testa u situaciji kad se deca retko testiraju) i sa jasnim uputstvima da nastavnici nikad nisu kontakt (osim ako su na 15 minuta skinuli masku, za sta su sanse minimalne).

cak i nas krizni stab kaze da su srednje skole problematicnije - takodje, prilicno bi se dobro moglo organizovati da se bar iz nekih predmeta predje na onlajn, a iz drugih i dalje ostane u skoli - recimo, vezbe se i u redovnim okolnostima odvijaju u malim grupama, nekad od svega 7-8 ucenika. i ocenjivanje bi se i dalje moglo zadrzati u skoli - opet u manjim grupama, lepo organizovano i rastegnuto na jedan duzi vremenski period.

vrlo je nerazumno ne raditi diferencijaciju pristupa - bilo prema uzrastu, bilo prema prosirenosti epidemije u odredjenim krajevima. verovatno da je najgore resenje prebaciti celu zemlju u istom trenutku na onlajn, preko noci, najbolje u nedelju uvece bez najave i u panici - a gledamo da se ka tome ide.

e da, sad mi kaze kolega da je jedan sindikat krenuo da prikuplja podatke o zarazenim nastavnicima, za sada je u 300 obradjenih skola (sestina od ukupnog broja) oko 400 zaposlenih zarazeno  i isto toliko u izolaciji. 

Background Picker
Customize Layout