Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

i 2637 hospitalizovanih, što je još uvek oko 2300 manje nego u julskom piku prvog talasa

edit na respiratorima je tada bilo max 209 pacijenata, koliko se sećam

Edited by gone fishing

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

• Author

Sto znaci da ce poceti da panice i "uvode mere" tek kad bude 3500-4000 hospitalizovanih

ali ne kapiram kako ne razmišljaju da su medicinski radnici već istrošeni od aprilskog i julskog pika? 

meni njih najviše žao.

Onaj Lončar izjavio, parafraziram:
Otvaramo Zemunsku puni COVID i onda Pančevo i to je to mi za BG nemamo više mesta...

.... Shiit has hit the fan!

Zlatibor Lončar je naveo da će prva sledeća bolnica koja će kompletno ući u kovid sistem biti Opšta bolnica Pančevo, i dalje, kako kaže, nema više šta da se otvori kao kovid bolnica.

Institut "Banjica" ovog puta neće biti kovid bolnica, kako bi mogao da obavlja svoj redovni posao, zbog svih koji moraju da operišu kolena ili kukove, i eventualnih saobraćajki, padova, povreda.

"Od juče je i KBC 'Zemun' kompletno kovid bolnica, a procena je da bi to moglo da posluži za narednih dan, dan i po", rekao je Lončar.

Istakao je da pregledi rastu "iz sata u sat" u odnosu na prethodne dane.

"Ukupno smo već prešli 3.000 pregleda. Otvaramo dodatne kovid ambulante, trijažni centar u Zemunu, radimo sve što je u našoj moći. Ali, i taj kapacitet ima granicu. Direktno nepoštovanje mera dovodi do sloma sistema", rekao je Lončar.

Ozbiljnost situacije ilustrovao je podatkom da se u jednom danu za pacijenta u bolnici potroši kiseonika kao u običnim prilikama za više od mesec dana.

"Dnevno, jedna bolnica u Beogradu koja ima kovid pacijente troši pet tona kiseonika, a to je uobučajena potrošnja na mesečnom nivou", naglasio je Lončar.

Ministar je rekao i da nas čeka situacija, na koju upozorava već duže vreme, da će pacijenti iz Beograda, grada u kojem postoji najveći problem nepoštovanja mera, najveća zaraženost i koncetracija virusa, morati da idu u bolnice u drugim mestima u Srbiji.

"To će biti naša realnost, da ne bude iznenađenja", podvukao je on.

Građanima je poručio da će zdravstvo dati sve od sebe da pomogne svakom, ali građani moraju da razumeju da su kapaciteti i zdravstveni sistem nešto što ne može u neograničenim brojevima da izdrži.

https://www.rts.rs/page/stories/sr/Коронавирус/story/3134/koronavirus-u-srbiji/4143912/loncar-bolnica-panevo-kovid-sistem.html

Edited by vememah

U Vojvodini za sada još uvek ima dovoljno bolničkih kapaciteta, ali najnoviji podaci su zabrinjavajući. Od jučerašnja 324 nova slučaja, dve trećine registrovano je u Novom Sadu, čak 246. Situacija je veoma teška i preti da izmakne kontroli, poručuje gradonačelnik Miloš Vučević.

“Jutros mi je stiglo od dr Petrovića izveštaj jučerašnjih testova, preko 200 inficiranih. Bili smo pali na 156, sad smo opet prešli na preko 230 dnevno, vrlo je teško”, kazao je on.

Predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović rekao je da je stav Vlade da se uvedu rigoroznije mere u onim opštinama u kojima ima 100 obolelih na 100.000 stanovnika.

“U Novom Sadu i na teritoriji još 11opština u Vojvodini situacija je veoma, veoma nepovoljna, alarmantna, i ja očekujem da lokalne samouprave uvedu vanrednu situaciju, a to bi značilo da se ograniči rad objekata u kojma dolazi do velikog okupljanja više stotina ljudi.”

Osim Novog Sada kritično je u Sremskoj Mitrovici, u kojoj je vanredna situacija već na snazi, zatim Zrenjaninu, Pančevu, Bačkoj Palanci, Vršcu, Žablju, Beočinu, Opovu, Kuli i Alibunaru. Situacija se proteklog vikenda naglo pogoršala i u Subotici u kojoj je zabeleženo čak 3 puta više pregleda i hospitalizovano 12 osoba.

“Trenutno na lečenju u kovid delu bolnice se nalazi 25 pacijenata od toga 23 na infektivnom odeljenju u izolaciji, a dva pacijenta u kovid jedinici intenzivnog lečenja, oba na mehaničkoj ventilacji jedan na invazivnoj, drugi na neinvazivnoj”, kaže Dr Gordana Krtinić, zamenica direktora Opšte bolnice Subotica

Vrhunac ovog talasa očekuje se u drugoj polovini meseca, pa je po oceni epidemiologa, od presudnog značaja izbegavanje nepotrebnih kontakata u narednih 10 dana.

Sv. Sava silom prilika ulazi u Covid sistem

PA, NS, Arena.. i ostale bolnice su oko 10.jula bile pune, ne? Znaci mi se tek sad primicemo julskom piku. Sa 5 puta vecim brojem zarazenih jel

1 hour ago, Tale said:

Sv. Sava silom prilika ulazi u Covid sistem

:cry:

Jako specifična ustanova koja radi sa najtežim pacijentima. Pa jel onda sledeće onkologija?

:frust:

Vesić: Bolnica "Sveti Sava" nema grejanje, naređeni hitni radovi

Dragane zatvaraj prozore ne radi grijanje

U stvari sve to nam govori koliko je sada ovo teže od jula. Tada su u kovid bolnice pretvorili medicnu rada Karajović i dermatologiju. Čini mi se da tu nisu bili teški slučajevi. Sada pretvaraju bolnicu koja je cela opremljena za teške pacijente zbog svoje osnovne delatnosti. 

I onda neko da poveruje u njihove brojeve.

Ima li kraja sramoti

Možda nije još uvek teže nego u julu, ali svakako očekuju to... vrlo brzo. :ph34r:

Background Picker
Customize Layout