November 7, 20204 yr Evo teksta sa fejsa epidemiologa Zavoda za zaštitu studenata, sestra koja je lekar mi j nju baš nahvalila: Poštovani, Čini mi se da je poslednji momenat da realno sagledamo greške koje pravimo i da se nadamo da još nije prekasno da iz uočenih grešaka nešto popravimo. Bez pretenzija da “budem pametna” pokušavam da budem konstruktivna; Kao epidemiolog koji ima kontakte sa velikim brojem studenata sa svih fakulteta UB, koristim to iskustvo, a ujedno pokušavam i da sistemitizujem najveće propuste koje (po mom mišljenju) pravimo. Ova “analiza” nije ništa spektakularno, niti (mnogo) novo, ali, ovako sistematizovana, mozda može da posluži za konstruktivne odluke. NAŠE NAJVEĆE GREŠKE: Masovno su se serološki testovi radili (I dalje se koriste, posebno u malim sredinama) umesto PCR dijagnostike Prikazuju se zbirno serološki I PCR testovi u broju urađenih testova –a u broju pozitivnih samo PCR pozitivni rezultati, što daje potpuno iskrivljenu sliku – I sve vreme baratamo nesigurnim (netačnim) podacima Nisu testirani, niti se testiraju bliski kontakti inficiranih Vraćaju se iz covid ambulanti pacijenti sa blagim simptomima Nismo sačuvali dobru epidemilošku situaciju iz septembra meseca - uvođenjem PCR testa za sve koji ulaze u zemlju Nismo zatvorili klubove I kafiće u momentu kad je još mogao da se predupredi ovaj ogroman porast broja zaraženih Ad 1 I posle 8 meseci, u brojnim COVID ambulantama, pacijentima sa tegobama koje traju dan/dva ili 3 – (sa povišenom temperaturom, glavoboljom, malaksalošću...) se rade serološki testovi – I ukoliko su negativni, pacijenti se vraćaju kući – “kao negativni”! Dobar deo njih se vrati posle nekoliko dana sa ozbiljnim tegobama – često sa pneumonijama a o epidemiološkom riziku koji su nosili (nakon saznanja da su “negativni”) da I ne govorim Ad 2 Već mesecima se u izveštajima koje šaljemo ka Batutu sabiraju PCR I serološki testovi. Jasno je da je to dugo bio način da se prikaže da nemamo mnogo inficiranih u odnosu na broj testiranih. Osim što je pogrešno – to nam se sada tako snažno vraća, kao bumerang. Naime: Krajem septembra velikom broju seroloških testova je istekao rok trajanja; dobijena je daleko manja količina novih seroloških testova, pa što zbog toga, što zbog “ozbiljnosti situacije” sada je veći “udeo” PCR testova, nego u junu I julu ... ili avgustu; ali se još uvek ne zna precizno – koliko? Zbog ove “greške” (sabiranja pcr i seroloških testova) I dalje je nemoguće imati pravu sliku. Nemoguće je uporediti “statistiku” iz juna I jula – I trenutnu situaciju. Radi se o nepoznatoj proporciji (I tada I sada) učešća PCR testova u odnosu na broj seroloških testova. Nemamo realne podatke na osnovu kojih bi se mogla praviti poređenja, procene ili prognoze. Ad 3 i 4 Punih 5 meseci (od početka juna) prema važećem SMU nije dozvoljeno testiranje kontakata! Umesto diskusije – prenosim deo vrlo slikovitog mejla studentkinje Fakulteta dramskih umetnosti: (inače stiglo je nekolik mejlova, najviše baš od studenata sa FDU – njih je trenutno, pored medicinara, najviše inficiranih): “Zašto ne testirate kontakte bree? Dvoje kolega iz moje klase su pozitivni na koronu. Imali smo probe zajedno duže od dve nedelje. Pre 7 dana sam bila u Covid ambulanti da se testiram. Rekli su: “ ne može – nemate simptome; Idite kući I budite u samoizolaciji”. Kad vam tako neko kaže i ne testira vas, jasno je da ćete sve shvatiti manje ozbiljno (jer da je ozbiljno, valjda bi me testirali). Bila sam u samoizolaciji. Živim sa roditeljima, bratom, babom I dedom. Logično je da se sretnemo, moramo i u isti wc. Posle par dana, kad vidite da ste oke I da vam nije nista (osim blagog curenja nosa) malo se čovek opusti. Iskreno, plašila sam se samo za babu - ona ne nosi masku stalno- nosi slušni apparat, pa joj maska smeta, šušti. Zbog tog curenja nosa uradila sam test komercijalno. I nisam mogla da verujem - Pozitivna! U trenutku kad sam videla rezultat –oduzela sam se – ne zbog mene - zbog mojih! Izolovala sam se kod druga koji je prelezao koronu. Da sam to znala pre 7 dana TADA bi se uplašila I TADA bi otisla kod druga. Mnogo bi ozbiljnije shvatila sve ovo JEL RAZUMETE BREE ? Sad je kasno - S V E SAM IH ZARAZILA! “ Ad 5 i 6 U septembru smo imali dobre 3 nedelje “stabilnosti” kada smo mogli da uvedemo obavezan PCR test za putnike koji ulaze u zemlju – bez obzira da li su naši ili strani državljani. Koliko je samo stiglo studenata iz Republike Srpske i iz CG sa tegobama I nakon dan, 2 ili 3 se javljalo našoj respiratornoj ambulanti za testiranje I na testu bili pozitivni. Nekoliko je ležalo u Stacionaru odmah po dolasku u Bg tj. bukvalno "sa autobusa ili voza”– jer su imali temperturu na ulasku u dom I uprava doma ih je poslala kod nas u Stacionar). ***** U medijima se povremeno provlači ideja o zatvaranju škola I fakulteta. Da li je normalno da se razmišlja o zatvaranju škola, fakulteta I domova koji trenutno predstavljaju najsigurnija mesta, gde se poštuju sve mere zaštite a nije prirodnije zatvoriti mesta gde se apsolutno ne poštuje niti jedna mera zaštite I koja su bukvalno “inkubatori” zaraze? Zar nije bio imperativ!!! zatvoriti klubove kafiće, restorane u kojima se ne nose maske, u kojima se luduje, prave žurke, veselja ... svadbe? Jasno je svakome da bi postojao ekonomski gubitak - ali on je minoran u odnosu brojne efekte koji bi se postigli ; a mizeran u odnosu na ovoliki broj umrlih koji su direktna posledica svega nabrojanog. Mila Paunić
November 7, 20204 yr On 7. 11. 2020. at 9:37, Caligula said: ? koji je tebi kuracживи испод тебе?Inviato dal mio Mi 9 Lite utilizzando Tapatalk
November 7, 20204 yr @yabadaba Au, lepo je sazela sve ova Mila, ali to kod nas znaci da joj se smesi da uskoro postane bivsi epidemiolog Zavoda za zastitu studenata Edited November 7, 20204 yr by de Sisti
November 7, 20204 yr On 7. 11. 2020. at 10:07, mlatko said: живи испод тебе? Inviato dal mio Mi 9 Lite utilizzando Tapatalk U tom slucaju djeneralche je fino devojce koje mi se uvek nasmeje i javi mi se
November 7, 20204 yr Istrazivanje kontakata nije realno u ovom stadijumu epidemije. Matematika je tu neumoljiva: radi se o vise desetina hiljada ljudi dnevno, prekosutra 100k, sledece nedelje 200k. Nema kapaciteta ni za njihovo testiranje a narocito ne za ostalu neophodnu logistiku u vezi sa njima (pronalazenje, proveru, kontrolu itd). Taj voz je prosao.
November 7, 20204 yr mislim da i bez toga kapacitet za testiranje ulazi u zasicenje, ako vec nije. i to moze dobro da se iskoristi za neki marketing, popularnost, shtajaznam rejting.sent from bubamoto
November 7, 20204 yr On 7. 11. 2020. at 11:54, Caligula said: U tom slucaju djeneralche je fino devojce koje mi se uvek nasmeje i javi mi se [emoji813] Možda je to tvoja projekcija, ne vidiš pravičan bes golemog bradatog komšije jer vidiš samo sebe u njegovim suznim očimaInviato dal mio Mi 9 Lite utilizzando Tapatalk
November 7, 20204 yr Galenika valja srebrne maske sa zeolitom: Koje je Đoković donirao školama. Naravno. Ima neko ko se razume da prokomentariše, osim što sve vrišti da je prevara jer jebeni zeolit?
November 7, 20204 yr Blic, naslov ЗАСТРАШУЈУЋИ СЦЕНАРИО СМРТИ Ove medije bih osudio zivotni rad u rudniku..
November 7, 20204 yr Izgleda da oštre mere ne daju rezultata Ovo je iz Danasa Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je večeras da je do 22 sata zabeleženo 1.500 osoba inficiranih korona virusom i ocenio da će sutra biti najteži dan od početka epidemije u Srbiji. Vučić je tokom obilaska radova na kovid bolnici u Vojnom kompleksu „Zemun ekonomija“ rekao da se sutra očekuje 3.000 novoinficiranih, ako ne i više. On je najavio da ta kovid bolnica treba da bude završena za 24 dana. „Mi 1. decembra moramo da primimo prve pacijente, a pitanje je i kako ćemo do tada“, rekao je Vučić