Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

1 hour ago, maheem said:

Mene škola muči, redovna nastava zaista funkcioniše bolje od online ali nisam siguran kako kontrolišu zarazu medju nastavnim kadrom i učenicima. Na koji način to motre?

Ma jasno da je klasična nastava mnogo bolja, ali jbg.

Čini se da je skori prelazak na skroz online neminovan, a par dana može napraviti razliku u smislu širenja virusa, dok za samu nastavu neće značiti toliko...

Ne znam kako motre, ali rekao bih da vrlo slabo to rade sistemski, sve je na pojedincima.

Edited by mraki

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

Znaci, proletos na 400+ obolelih dnevno imali smo 100+ na respiratoru, sad na 2000+ obolelih (znaci pet puta vise) imamo 50 na resp (duplo manje) 

:blink:

Kad prodje dovoljno vremena, covek se na sve navikne

38 minutes ago, Sammael said:

U svakom slučaju jasno da je nabavljanje respiratora od proletos bio promašaj a la Konove vakcine, tj. samo lopovluk.

Što se tiče respiratora, evo jedan insajderski info - ove nedelje, dakle novembar mesec, neki aparati (par komada) su stavljeni na probu u jednu kliniku... (šta znam, ima ih različitih marki, mogućnosti i sl.), pa da se odabere tip koji će biti postavljen u Batajnicu, u kovid bolnicu.

Respirator nije aparat za espreso - ima dugme "uklj./isklj." i pacijent srećan. To je kompleksna mašina, za čije rukovanje treba specijalizacija. Mogli su da ih nabave i milion, na njemu mora neko da radi i doooobro da zna šta radi.

Što se tiče respiratora, evo jedan insajderski info - ove nedelje, dakle novembar mesec, neki aparati (par komada) su stavljeni na probu u jednu kliniku... (šta znam, ima ih različitih marki, mogućnosti i sl.), pa da se odabere tip koji će biti postavljen u Batajnicu, u kovid bolnicu.

Respirator nije aparat za espreso - ima dugme "uklj./isklj." i pacijent srećan. To je kompleksna mašina, za čije rukovanje treba specijalizacija. Mogli su da ih nabave i milion, na njemu mora neko da radi i doooobro da zna šta radi.

To je pričao i onaj Panić da kad nemaš dovoljno ljudi obučenih oni onda samo pritiskaju difolt vrednosti i to onda nije dobro

.... Shiit has hit the fan!

1 hour ago, mraki said:

Voleo bih da je tao istina, ali teško... To je ona priča, oslabio virus, a po svemu sudeći i nije baš tako, isto je kao pre.

Oslabio virus nije tačna formulacija, ali se ustalila u govoru, pa sam je i sam upotrebio. Objašnjeno mi je da u ovom talasu većinom bivaju zaraženi ljudi jačeg imuniteta, nerizične grupe, generalno boljeg zdravstenog stanja, te se stoga (uglavnom) ispoljava blaža klinička slika. To je moguće objašnjenje zašto ima toliko zaraženih a manji broj težih slučajeva. U odnosu na prethodne periode/talase.

*ovo sve pod uslovom da su zvanične brojke hospitalizovanih, i onih na respiratorima, iole relevantne.

Evo ga Belojević na Hepiju bez maske, vizira, rukavica, bilo čega, u studiju sa još nekoliko ljudi, a pre neki dan sam ga video u drugoj emisiji sa svim zaštitnim sredstvima na licu, kao da upravo kreće do černobiljskog reaktora.

@Filozof manijak
A koje je objašnjenje za to da u ovom talasu bivaju zaraženi ljudi jačeg imuniteta, to mi tek nema logike?

Sem naravno toga da se ugroženiji više čuvaju.

Edited by mraki

4 minutes ago, mraki said:

@Filozof manijak
A koje je objašnjenje za to da u ovom talasu bivaju zaraženi ljudi jačeg imuniteta, to mi tek nema logike?

Sem naravno toga da se ugroženiji više čuvaju.

Pa možda su oni sa slabijim već stradali u startu, a sad je nakon svih ovih mjeseci popustilo svima trpilo. 

Lupetam, ali eto čisto neka (iole) logička teza

Logika je valjda da su prvi na udaru bili oni slabiji, kad je virus prvi put ušao u populaciju. Sad se širi i zahvata sve širu populaciju, i kao što kažeš, ugroženi se više čuvaju.

Esid: uleće James

Edited by Filozof manijak

Nategnuto mi to previše, ne bih rekao da se ugroženi sad čuvaju više nego što su se čuvali u dva prethodna navrata.
Valjda se do tog zaključka o manje teškim šlučajevima sad dolazi prostim uporedjivanjem brojki. Ali ako krenemo od toga da brojke za vreme drugog (pika prvog) talasa nisu bile ni blizu realnih, a da nas sad verovatno manje lažu, jasno je odakle ovakav odnos teških slučajeva u odnosu na zvanično zaražene.

Edited by mraki

Ne vidim bilo kakvo slabljenje virusa, pre svega ovaj talas se tek zahuktava a komplikacije uglavnom nastupaju posle sedmog dana. U firmi od prosle nedelje petoro zarazenih, svi sa visednevnim temperaturama, najmladji 95godiste. Dvojica starijih kolega vec u bolnici na kiseoniku. 

Edited by dillinger

Gde se ovi naucnici krili samo do sada

efadd8e1a39b45624deb4654e5fadff6.jpg

2 hours ago, Time Crisis said:

Ptanje je koliko je bila stvarna cifra kad je bilo 100+ na respiratoru

треба ово понављати свако мало, занесу се људи у бројеве, а  било је оволико, а сад је онолико. не знамо колико је било. не знамо ни сад.

кад се напуне болнице може да буде и 103 и 14003, онда више није битно.

2 hours ago, mraki said:

Ma jasno da je klasična nastava mnogo bolja, ali jbg.

Čini se da je skori prelazak na skroz online neminovan, a par dana može napraviti razliku u smislu širenja virusa, dok za samu nastavu neće značiti toliko...

Ne znam kako motre, ali rekao bih da vrlo slabo to rade sistemski, sve je na pojedincima.

мотре оштро и крију бројеве. ми смо у једној школи изнудили од директора да изда извештај преко савета родитеља, јер је нешто наставника и родитеља било болесно, али се за то првобитно сазнало по ходницима. или оно, дође замена и каже наставница има ковид, па се космос обруши на замену, јер шта има да говори. јако крију и за децу и за запослене. што искрено не разумем чему служи, осим да се задовољи нови шаран, наследник трона и методе старог шарана. и то мислим да им није дошло одозго, свакако не званично, али се сви директори пређутно понашају идентично. о корони се не говори, дакле, короне нема.

Edited by gospa buba

1 hour ago, napadaj said:

Evo ga Belojević na Hepiju bez maske, vizira, rukavica, bilo čega, u studiju sa još nekoliko ljudi, a pre neki dan sam ga video u drugoj emisiji sa svim zaštitnim sredstvima na licu, kao da upravo kreće do černobiljskog reaktora.

Ekscentrik

26 minutes ago, gospa buba said:

треба ово понављати свако мало, занесу се људи у бројеве, а  било је оволико, а сад је онолико. не знамо колико је било. не знамо ни сад.

кад се напуне болнице може да буде и 103 и 14003, онда више није битно.

мотре оштро и крију бројеве. ми смо у једној школи изнудили од директора да изда извештај преко савета родитеља, јер је нешто наставника и родитеља било болесно, али се за то првобитно сазнало по ходницима. или оно, дође замена и каже наставница има ковид, па се космос обруши на замену, јер шта има да говори. јако крију и за децу и за запослене. што искрено не разумем чему служи, осим да се задовољи нови шаран, наследник трона и методе старог шарана. и то мислим да им није дошло одозго, свакако не званично, али се сви директори пређутно понашају идентично. о корони се не говори, дакле, короне нема.

kod nas postoji tabela na onedrive u koju se unose svi slucajevi sumnje, izolacije roditelja, potvrdjenog kovida - bez imena, samo po odeljenjima - i dostupna je svim clanovima kolektiva. odeljenjsko vece se obavestava o imenima ucenika kod kojih postoji sumnja ili su potvdjeni. takodje, razredni obavestava odeljenje.

za roditelje smo se dvoumili, na kraju smo odlucili da deca prenesu informacije roditeljima, bez obavestavanja direktno od strane skole - ako zele, mogu uvek da se jave razrednom i postave dodatna pitanja (ovo je malo triki iz vise razloga).

sto se tice nastavnika, posto smo imali dva slucaja, obe smo zamolili da preko platforme na nacin koji one smatraju najprimerenijim obaveste svoje ucenike. to je dosta korektno proslo.

ono sto brine je sto i dalje ne nose svi nastavnici i ucenici maske na odmorima uvek (iako u mnooogo mnogo vecem % nego pre ulaska korone) i sto i dalje ljudi ignorisu prve simptome i dolaze na posao sa malom temperaturom ili malaksalocu... iako im je 1000 puta receno ne. isto vazi i za neke djake.

Background Picker
Customize Layout