Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

21 minutes ago, James Marshall said:

Tačno se sav besmisao i nemoć i diletantizam ove vlasti vidi u ove tri KZŠ u posljednjih par dana, 2x Vučić i Brnabić, apsolutno ništa nisu rekli sem što su se usrali jer ne kontrolišu situaciju, a opet ne mogu to da nam saopšte jer bi time sami sebi skočili u usta. 

A to se vidi i po tome što prvi put svi oni sede na štabu i na konferenciji sa maskama. Nikada nisu to radili, pa bih rekla da su u panici.

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

Vanredno stanje je jače jer omogućava privremenu suspenziju nekih prava, ali za borbu protiv zaraznih bolesti vanredna situacija i ovaj Zakon su sasvim dovoljni, ako se primjenjuju kako treba i ako se ne mulja. 

E tu dolazimo do srži problema.

386 novozaraženih osoba (4,46% testiranih)
8646 osoba testirano
18 osoba preminulo
130 osoba na respiratoru (+10, tj. +8,3%)
3639 aktivnih slučajeva (+300, tj. +9,0%)

33 minutes ago, harper said:

Imam apsolutno isti sentiment, vec dobrih par meseci. Sa koronom se borim koriscenjem zdravog razuma i skupljanjem relevantnih informacija iz inostranih izvora, uopste se ne obazirem na ono sto govori ova grupa ubica i njihovih saucesnika. Zabole me kurac za njihove mere koje podesavaju po ukusu politicara i onoga sto im je u tom momentu u interesu, ne obaziruci se uopste na javno zdravlje i interes gradjana.

Zanima me iz kojih izvora, s obzirom da je epidemiolosko stanje u velikom broju zemalja nista bolje negio u Srbiji.  Ja citam strane izvore (ne samo dnevnu stampu i medije), u stanju sam da razumem clanke napisane u strucnim casopisima i komuniciram sa ljudima koji se bave istrazivanjem, naucnim i klinickim, u oblasti ovog virusa.  Za sada, koliko ja razumem, ne postoji  precizni odgovori na problem ni jasna persektiva kako ce ova pandemija da se razvija i okonca.  Sve je u domenu nagadjanja, hipoteze i laboratorijskih i klinickih ispitivanja na nivou malih uzoraka.  Ne zna se cak ni da li ce vakcine na kojima se radi da budu uspesne (bar onoliko koliko i vakcine protiv sezonskog gripa) ili bar terapija koja ce da umanji morbiditet virusa.  Do tada, jedina zastita koju nalaze zdrav razum  je ona kakvom se u davna vremena cuvalo od kuge i drugih zaraznih posasti - izolovati se, baviti se iskljucivo sobom i svojim najblizima, izbegavati zabave, karnevale, procesije i masovne molebane gde se zaraza najlakse siri.  U tom imamo visevekovno iskustvo pa ga se treba pridrzavati sve dogod nauka i medicina uspeju da pronadju nacin da se zaraza obuzda i odstrani.  Jer biologija ce da tera svoje sve dok svet ne dospe u stanje homeostaze.  Samo tada moze da nas ima mnogo manje nego danas.

Šta kažu, oće biti nešto od grčke, jebeš sve drugo

1 hour ago, James Marshall said:

Vanredno stanje je jače jer omogućava privremenu suspenziju nekih prava, ali za borbu protiv zaraznih bolesti vanredna situacija i ovaj Zakon su sasvim dovoljni, ako se primjenjuju kako treba i ako se ne mulja. 

e pa sad! :dry:

mislim, od novog vanrednog stanja ni on ne moze sad da ima neka mnoga fizichka zadovoljstva, proshli put je bilo, al se potroshio taj resurs, realno, a ni mi nismo vishe prijatni saradnici. a i podazboljevasmo se :s_w:

Edited by gospa buba

10 minutes ago, Dimitrije said:

Do tada, jedina zastita koju nalaze zdrav razum  je ona kakvom se u davna vremena cuvalo od kuge i drugih zaraznih posasti - izolovati se, baviti se iskljucivo sobom i svojim najblizima, izbegavati zabave, karnevale, procesije i masovne molebane gde se zaraza najlakse siri.  U tom imamo visevekovno iskustvo pa ga se treba pridrzavati sve dogod nauka i medicina uspeju da pronadju nacin da se zaraza obuzda i odstrani.  Jer biologija ce da tera svoje sve dok svet ne dospe u stanje homeostaze.  Samo tada moze da nas ima mnogo manje nego danas.

To za razum je ok ali nista bez beganja od ljudi, ja sad imam taj neki zapovedni stav i boli me bas, ja bi ovo dobro hendlovao

8 minutes ago, Dimitrije said:

Zanima me iz kojih izvora, s obzirom da je epidemiolosko stanje u velikom broju zemalja nista bolje negio u Srbiji.  Ja citam strane izvore (ne samo dnevnu stampu i medije), u stanju sam da razumem clanke napisane u strucnim casopisima i komuniciram sa ljudima koji se bave istrazivanjem, naucnim i klinickim, u oblasti ovog virusa.

koje izvore ti čitaš kad možeš dati takvu procenu?

u Evropi ne znam da li ima više od jedne ili dve takve države sa jednakim ili gorim stanjem nego u Srbiji, pound for pound

Možda još negde narihtavaju brojeve, ali kod nas je to već odavno prešlo granicu gde bar koliko toliko vode računa kako i koliko lažu.

pre neki dan je u Vojvodini i još 3 okruga (mačva, šumadija i pirot valjda, iirc) bilo 310 pozitivnih a u celoj Srbiji 350

Beograd, u kom je tog dana umalo izbio rat zbog uvođenja policijskog časa, Raški okrug (gde je Pazar, Tutin...) i još 15-20 preostalih okruga su po tim zvaničnim brojevima imali ukupno 40ak pozitivnih. sprdnja.

Iz kosmosa se vidi da mi imamo bar 1000 pozitivnih nalaza svakog dana, ako ne i mnogo više.

5 minutes ago, omiljeni said:

Iz kosmosa se vidi da mi imamo bar 1000 pozitivnih nalaza svakog dana, ako ne i mnogo više.

Definitivno, plus se dosta ljudi ne testira, tj ne pokusava, furaju na nogama, klinci kaslju za medalju al ako odu na test mozda nece moci na plazu

2 minutes ago, villiem said:

Definitivno, plus se dosta ljudi ne testira, tj ne pokusava, furaju na nogama, klinci kaslju za medalju al ako odu na test mozda nece moci na plazu

koji test, gde ima testova?

2 minutes ago, Aleksija said:

U fudbalskim klubovima, evo danas na naslovnoj strani Žurnala naslov da se čitav Zvezdin tim po treći put testirao.

Oni za koje je Degenek izjavio da "95% njih ne veruje u koronu"?

Pas mater.

kako sam pratio ima brzih, verovatno ne tamo gde je udar, naglasak je da ne pokusavaju, takav mi je utisak, za studente govorim

13 minutes ago, omiljeni said:

vidi se iz komsosa ali ne i iz statistike i službenih izveštaja.

pre skoro 20 godina, kada smo počinjao da radim, jedan čilager pred penzijom mi reče (kad sam došao nešto da tražim) - sine ovo je zemlja gde se vodi najviše evidencija ali zato ni jedan podatak ne možeš da dobiješ kad ti treba.

mnogo toga se i urušilo za 20 godina, likovi koje sam tada susretao službeno, starija garda, u odnosu na ove sada ordinirajuće izgledaju kao trust mozgova, udruženje nobelovaca i savet mudraca. mogu misliti kako aljkavi, preko veze zaposleni, sa diplomama kupljenim i moralno do kosti pokvareni poluinteligenti zastupaju javni interes u oblasti javnog zdravlje, evidencija i svega ostalog. eto takvi su i izveštaji i podaci i njihova pouzdanost.

da ne pričam o zahtevima za pravne savete koje dobijam od tzv. kolega pravnika. njima savet ne treba, njima treba da se vrate na fax i od nule, pod uslovom da su fax ikada i videli. ne pomaže tu ništa. onaj osećaj kad pričas sa nekim i znaš da je zalud i da nema efekta. i da što god da kažeš sutra će opet da cima u vezi istog. jer ništa nije razumeo, niti može da razume.

prvo da se izjasniš dal si pevaljka, voditeljka, visoki funkcioner ili neka druga vipovka.....ispravan odgovor otključava vrata lagera od 260.000 testova

Ima jedan ovde što veruje zavodu za statistiku... Ubeđivao nas da oni ne šteluju brojeve...

Samo kažem...

Background Picker
Customize Layout