Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

nema karantina

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

Samo ako su u USA bili po teretanama.

Samo u Beogradu se hospitalizuje 180 ljudi dnevno, beogradskim pacijentima popunjavaju se Pančevo i Smederevo, a kad se oni popune slede Čačak i Šabac.

Direktor Infektivne klinike u Beogradu dr Goran Stevanović izjavio je da se samo na toj klinici dnevno pregleda 350 pacijenata, a zajedno sa sa drugim trijažnim mestima to je 550 pregleda dnevno.

Trećina njih zahteva smeštaj u bolnicu, i zbog toga su maksimalno opterećeni kapaciteti bolnica u Beogradu, a pacijenti iz Beograda upućuju se u bolnice u Pančevu i Smederevu, izjavio je Stevanović posle sednice Kriznog štaba na kojoj su usvojene nove mere za Beograd.

On je dodao da je u planu otvaranje kovid bolnica u Čačku i Šapcu, za lokalne potrebe, ali ako bude bilo potrebe tamo će slati i pacijente iz Beograda.

Ostale bolesnike u Beogradu opslužuju samo dve bolnice – VMA i Klinički centar, koji praktično posluje u režimu urgentnog centra, rekao je Stevanović i dodao da je prosečno vreme lečenja pacijenata sada 2-4 nedelje, što maksimalno opterećuje zdravstveni sistem.

Imaju, kako je rekao, dosta mladih i sredovečnih pacijenata sa teškom kliničkom slikom, a nešto manje starijih, koji se očigledno više čuvaju.

Stevanović je uputio još jedan apel građanima da striktno poštuju mere zaštite i da nošenje maske mora da postane navika.

http://rs.n1info.com/Vesti/a618104/Stevanovic-Bolnice-u-Beogradu-maksimalno-opterecene.html

Edited by vememah

Ja sam u poslednja 2 dana čuo za 2 lakša slučaja koja su se zakomplikovala i ljudi završili u bolnicama.

5 hours ago, omiljeni said:

koliko dugo čuvaju krv u zavodima za transfuziju? jel može npr sad tamo da se nađe krv koja je donirana u decembru?

antidoping agencije  čuvaju uzorke godinama, pa rade testiranja da bi uhvatili i one koji koriste moderna sredstva koja u trenutku održavanja takmičenja još nisu bila na listi zabranjenih sredstava. Npr Olimpijske igre u Londonu su bile 2012 godine, a nekim sportstima su otkrili doping prošle godine i onda im posle 7 godina oduzmu medalju. Verovatno bi mogli da uzmu uzorke iz novembra/decembra/januara i vide da li nečeg ima.

kad se uzme krv kod nas, prodje bar mesec dana dok ne udje u upotrebu, ali ne verujem da čuvaju serum za neku reanalizu. 

A naša antidopng agencija šalje sve svoje uzorke u Seibersdorf u Austriji, ali u najvećem broju slučajeva urin... 

Oglasila se i dr DKT

"Masovna okupljanja za vreme pandemije jesu faktor rizika i moraju se izbegavati. Svako mora da zna da je to faktor visokog rizika", objašnjava.

Efekti ovih protesta videće se za 5 do 10 dana.

pa nisu protesti visokog rizika, poshto je poziv doshao sa instagrama i tvitera.

zaboravila dkt.

sent from bubamoto

Institut „Banjica” za 36 sati primio 300 kovid pacijenata

Institut za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica” od utorka ujutru je ponovo u kovid sistemu i za dva dana, tačnije za 36 sati, ta zdravstvena ustanova primila je oko 300 kovid pacijenata, a na raspolaganju je još deset slobodnih kreveta, rekao je za Tanjug direktor tog Instituta Zoran Baščarević.

Prema njegovim rečima, klinička slika pacijenata koji se sada primaju u „Banjicu” je mnogo teža nego što je bila u aprilu, kada je bolnica prvi put bila ubačena u kovid sistem.

„Od utorka, tačnije za 36 sati, 'Banjica' je primila 300 pacijenata - 200 u prvom danu i ostalih 97 ili 98 tokom jučerašnjeg dana. Imamo još desetak slobodnih kreveta”, rekao je Baščarević.

Ističe da je u ovom trenutku 55 pacijenata na kiseoničnoj potpori, a otvoreno je, ističe, i odeljenje intenzivne terapije na kojem trenutno leži 12 pacijenata.

„Odeljenje intenzivne terapije ima ukupno 20 mesta, ukoliko tu ne bude bilo dovoljno mesta moraćemo da proširimo kapacitete na operacione sale, u kojima ima priključaka za kiseonik i monitoring”, kaže Baščarević.

Ponovio je da je klinička slika pacijenata teža nego što je bila, jer su, dodaje, upale pluća teže i čini se, kaže Baščarević, da je ovaj „pik” epidemije teži od prethodnog.

Baščarević je potvrdio da u bolnici uglavnom preovlađuju mlađi pacijenti, ali da pravu statistku o starosnoj i polnoj strukturi još nemaju, jer, naglašava, zbog naglog priliva pacijenata statistikom nisu stigli da se bave.

http://www.politika.rs/sr/clanak/458023/Institut-Banjica-za-36-sati-primio-300-kovid-pacijenata

Ja sam potpuno siguran da je nama italijanski scenario neizbezan. Sa svih strana se čuje o ovom punjenju bolnica za par dana, a mi rezervi više nemamo. Sa druge strane sada sam potpuno uveren da oni nemaju predstavu o kretanju broja zarazenih i (nikakvim) efektima ovih bednih mera.

Malopre sam gledao kako lik dva minuta kašlje u pekarku, i on i ona bez maski, ona pakuje kifle, on kaslje i po kiflama, brise nos koji mu curi kaziprstom, i niko od njih dvoje tu ne vidi nikakav problem.

Ne znam koji je ono scenario gori od italijanskog? Ekvadorski? E taj će biti.

"Masovna okupljanja za vreme pandemije jesu faktor rizika i moraju se izbegavati. Svako mora da zna da je to faktor visokog rizika", objašnjava.

Efekti ovih protesta videće se za 5 do 10 dana.

To je ista osoba koja je pričala da su derbiji bezbedonosno sigurni, kao i izbori.

To što ona radi je doslovno ubistvo sa predumišljajem, što bi rekao onaj ludi pulmolog.

Svi pljuju Kona, ova je 100 puta gora.

8 hours ago, Anonymous said:

To je ista osoba koja je pričala da su derbiji bezbedonosno sigurni, kao i izbori.

To što ona radi je doslovno ubistvo sa predumišljajem, što bi rekao onaj ludi pulmolog.

Svi pljuju Kona, ova je 100 puta gora.

Tako je. Kisić ima porodičnu-lukrativnu motivaciju, plus su joj izgleda porasle političke aspiracije. 

Kon je nešto drugo - nesnađeni primerak nekih prošlih vremena (što ne umanjuje njegovu odgovornost).

46 minutes ago, pacey defender said:

Tako je. Kisić ima porodičnu-lukrativnu motivaciju, plus su joj izgleda porasle političke aspiracije. 

Kon je nešto drugo - nesnađeni primerak nekih prošlih vremena (što ne umanjuje njegovu odgovornost).

Drugarica iz struke mi priča da se trti da bude ministarka. Nešto mi je to sumnjivo, ali ova stoka bi doslovno gazila preko leševa da to postane i to je dosad i pokazala.

Muž bivše komšinice pozitivan, leči se kod kuće jer ima blage simptome. Nju i decu (troje, od kojih jedno nema ni godinu dana) nisu testirali, rekli im da se "ponašaju normalno" i da se jave ukoliko primete simptome.

Ovi to shvatili bukvalno pa se mogu videti u šetnji i igraonicama..

Zna li neko kako je sa sahranama sada, koliko ljudi može da prisustvuje posle novih ograničenja?

10 ukupno

1 hour ago, Tale said:

Muž bivše komšinice pozitivan, leči se kod kuće jer ima blage simptome. Nju i decu (troje, od kojih jedno nema ni godinu dana) nisu testirali, rekli im da se "ponašaju normalno" i da se jave ukoliko primete simptome.

Ovi to shvatili bukvalno pa se mogu videti u šetnji i igraonicama..

moji prijatelji , otac majka i devojčica od 13 godina pozitivni, otac i majka imali blage simptome 2, 3 dana testirali se posle 2 nedelje i negativni, dete nikakakve  i sad ima tome i 3  nedelje i na drugom testu je mala pozitivna . ne izlaze iz stana . platili su inače testove jer su bili u kontaktu sa zaraženom osobom.  Ljudi koji imaju blage simptome , ne idu kod lekara i dok ne zagusti i neće su na svakom koraku , ja znam bar dvojicu takodje.  žive sami, idu u prodavnicu, dokazati ne možeš ništa jer ni u glavu nisu u vinklu

Background Picker
Customize Layout