Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

31 minutes ago, omiljeni said:
1 hour ago, trustno1 said:

U redu. Ja sam razumela da je s hladnim vremenom najveći problem to što ljudi provode više vremena unutra zajedno?

Mozda je i sam virus potentniji kada je hladan vazduh, pa lakse dolazi do transmisije i na otvorenom. Npr u NYC u metrou. Ona utakmica u Italiji je bila sredinom februara. Neke politicke mitinge pocetkom marta u Spaniji su spominjali ovde na forumu kao glavni okidac.

Ja sam slušala neke hrvatske epidemiologe koji su govorili da je hladan i suv vazduh povoljniji za prenošenje virusa jer čini unutrašnjost naših noseva suvljim pa virus može lakše da prodje. Kad ti je vlažno u nosu virus tu može da se zakači za kapljice i to je kao neka dodatna barijera.

Slično tome, ranije sam čitala o tome zašto virusi prehlade i gripa najviše vladaju kad je hladno vreme i to je i zbog ovog gore i zbog toga što kad je vlažno vreme, mali virusi se zalepe za kapljice u vazduhu i padnu dole, lakše se kreću kad je suvo. Takodje, valjda bolje preživljavaju na nižim temperaturama. I kada je ti je hladno skloniji si razboljevanju, zaboravih zašto. Zaključak tog teksta bio je da ispada da su veće šanse da dobiješ grip na pešačkom prelazu pored drugih ljudi nego u toploj i vlažnoj sobi s drugim ljudima.

Ovo sve je za grip i prehladu pa bi ovaj virus mogao isto tako da se ponaša al još ništa nije sugurno.

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

39 minutes ago, Aleksija said:

to je svakako faktor. ali bi se ocekivalo da od decembra do marta bar neko ko se zarazi bude superspreader. i da pokrene igru. 

Ima priča da je u Kini bilo još u avgustu. Zar se upravo i nije pokrenula igra od decembra do marta?

Just now, trustno1 said:

Ja sam slušala neke hrvatske epidemiologe koji su govorili da je hladan i suv vazduh povoljniji za prenošenje virusa jer čini unutrašnjost naših noseva suvljim pa virus može lakše da prodje. Kad ti je vlažno u nosu virus tu može da se zakači za kapljice i to je kao neka dodatna barijera.

Gledao sam i ja kad je čovek to pričao kod Romana Bolkovića u emisiji, ali baš tih dana je najgore stanje na planeti bilo u Manausu gde je vlažnost vazduha ogromna.

Kad je bilo Svetsko prvenstvo u fudbalu tamo su pravili pauze od po 5-10 min u sred utakmice da igrači nisu mogli da dišu zbog vlažnosti. To je prvi i poslednji put da se tako nešto radilo u fudbalu.

Tako da je ta teorija o grejanju i suvom vazduhu na dosta klimavim nogama.

Oglasila se i dr DKT

"Masovna okupljanja za vreme pandemije jesu faktor rizika i moraju se izbegavati. Svako mora da zna da je to faktor visokog rizika", objašnjava.

Efekti ovih protesta videće se za 5 do 10 dana.

Znači tamo negde od utorka-srede da očekujemo 700+ zaraženih dnevno u zvaničnim izveštajima.

to je dobro. sad je pravo vreme da se omladina prokuži.

30 minutes ago, trustno1 said:

Slično tome, ranije sam čitala o tome zašto virusi prehlade i gripa najviše vladaju kad je hladno vreme i to je i zbog ovog gore i zbog toga što kad je vlažno vreme, mali virusi se zalepe za kapljice u vazduhu i padnu dole, lakše se kreću kad je suvo. Takodje, valjda bolje preživljavaju na nižim temperaturama. I kada je ti je hladno skloniji si razboljevanju, zaboravih zašto. Zaključak tog teksta bio je da ispada da su veće šanse da dobiješ grip na pešačkom prelazu pored drugih ljudi nego u toploj i vlažnoj sobi s drugim ljudima.

Ovo sve je za grip i prehladu pa bi ovaj virus mogao isto tako da se ponaša al još ništa nije sugurno.

kada je hladno sužavaju se krvni sudovi, smanjen je dotok krvi u nos, u krvi se nalaze  ćelije koje nas brane od strane agresije :happy: i onda agresor može da stekne uporište prvo u nosu i da se onda dovljn namnoži i proširi u organizmu...

Zahtev su, između ostalih, potpisali Fondacija za otvoreno društvo, BIRODI, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije, novinska agencija FoNet, CRTA, Centar za prava deteta, dnevni list Danas, nedeljnik Vreme, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Share fondacija, Slavko Ćuruvija fondacija…

Edited by vememah

12 minutes ago, vememah said:

Moj utisak je da je najveći problem to što bezbroj umrlih od kovida uopšte nisu ni testirani na kovid ili jesu i dobili su netačne rezultate. Ta vrsta prikrivanja mi je i gora od ove.

6 hours ago, vememah said:

Ali logika kriznog štaba da zatvore Tempo gde je optimalno otići u veliku nabavku u gluvo doba noći kad nema žive duše je zaista vrhunska.

Preterujes.

Ako napravis izuzetke, zaboravimo kontrolu.

Policijski nocni cas ima smisla da bi se sprecile zurke i sastajanja omladine.

Lakse je kontrolisati potpuni, nego parcijalni, policijski cas.

1 minute ago, Budja said:

Lakse je kontrolisati potpuni, nego parcijalni, policijski cas.

Koji policijski čas? Nije uveden nikakav policijski čas.

Edited by vememah

3 minutes ago, vememah said:

Koji policijski čas? Nije uveden nikakav policijski čas.

Ok, nesto sam prezupcio.

od sutra valjda policijski cas

Edited by mustang

Nema pol časa šta vam je...

.... Shiit has hit the fan!

Nema policijskog časa, kretanje je dozvoljeno, samo što se sve zatvara u 21 h. Osim kafića s baštom koji mogu da rade do 23. :isuse:

100% ? 

a jel nema karantin za ljude koji slecu u beograd, ulaze sa srpskim pasosem iako su u usa bili?

Edited by mustang

Background Picker
Customize Layout