July 9, 20204 yr 4 minutes ago, trustno1 said: Njujork je krajem marta, kada je još uvek bilo hladno imao oko 10,000 slučajeva dnevno. Teksas i Florida sad sa skoro 40 stepeni imaju toliko slučajeva. Ne vidim na osnovu toga da toplo vreme ikako utiče. Tih 10.000 dnevno u NYC je bilo u martu kad se na nivou celih USA radilo 20-30 hiljada testova. Sad se radi 650-700 hiljada. Nađi serološka istraživanja u NYC pa ćeš videti koja je razlika između 10.000 dnevno i realnog stanja. u NYC su bili zaraženi milioni.
July 9, 20204 yr Just now, trustno1 said: Ja sam negde pročitala da je najveći problem u fabrikama za pakovanje mesa to što radnici stoje zbijeni i to što je velika buka i moraju stalno da se deru. Plus, radi se na hladnom, pa se vazduh sa minimalnom filtracilom dodatno ohladi i vraca nazad. Istu stvar rade i klime sa 2 jedinice. Unutrasnja jedinica samo mulja isti vazduh :( Nasi pametnjakovici su takve klime montirali po kancelarijama, bolnicama i skolama.
July 9, 20204 yr 1 minute ago, x500 said: Plus, radi se na hladnom, pa se vazduh sa minimalnom filtracilom dodatno ohladi i vraca nazad. Istu stvar rade i klime sa 2 jedinice. Unutrasnja jedinica samo mulja isti vazduh :( Nasi pametnjakovici su takve klime montirali po kancelarijama, bolnicama i skolama. Za razliku od američkih pametnjakovića koji su ih montirali svuda
July 9, 20204 yr 7 minutes ago, omiljeni said: Tih 10.000 dnevno u NYC je bilo u martu kad se na nivou celih USA radilo 20-30 hiljada testova Nije, bilo je u prvoj polovini aprila kad se radilo oko 150.000. Sada se radi oko 650.000. Link na grafikon dnevnog broja novozaraženih za NY: https://www.nytimes.com/interactive/2020/us/new-york-coronavirus-cases.html#cases Link na dnevni broj testiranja u SAD: https://covidtracking.com/data/us-daily Edited July 9, 20204 yr by vememah
July 9, 20204 yr 5 minutes ago, omiljeni said: Tih 10.000 dnevno u NYC je bilo u martu kad se na nivou celih USA radilo 20-30 hiljada testova. Sad se radi 650-700 hiljada. Nađi serološka istraživanja u NYC pa ćeš videti koja je razlika između 10.000 dnevno i realnog stanja. u NYC su bili zaraženi milioni. U redu. Ja sam razumela da je s hladnim vremenom najveći problem to što ljudi provode više vremena unutra zajedno?
July 9, 20204 yr 7 minutes ago, vememah said: Nije, bilo je u prvoj polovini aprila kad se radilo oko 150.000. Sada se radi oko 650.000. Link na grafikon dnevnog broja novozaraženih za NY: https://www.nytimes.com/interactive/2020/us/new-york-coronavirus-cases.html#cases Link na dnevni broj testiranja u SAD: https://covidtracking.com/data/us-daily pa eto uzmi podatke za 22. mart 5.500 pozitivnih testova u NY a 40.000 testova u celim USA da su tad radili 650.000 testova u NY bi bilo bar 100.000 pozitivnih svakog dana koliko je % pozitivnih u NYC na serološkim studijama?
July 9, 20204 yr 19.9% of the population of New York City had COVID-19 antibodies. With a population of 8,398,748 people in NYC [source], this percentage would indicate that 1,671,351 people had been infected with SARS-CoV-2 and had recovered as of May 1 in New York City. The number of confirmed cases reported as of May 1 by New York City was 166,883 [source], more than 10 times less.
July 9, 20204 yr U redu. Ja sam razumela da je s hladnim vremenom najveći problem to što ljudi provode više vremena unutra zajedno?Mozda je i sam virus potentniji kada je hladan vazduh, pa lakse dolazi do transmisije i na otvorenom. Npr u NYC u metrou. Ona utakmica u Italiji je bila sredinom februara. Neke politicke mitinge pocetkom marta u Spaniji su spominjali ovde na forumu kao glavni okidac.
July 9, 20204 yr 47 minutes ago, omiljeni said: koliko je pouzdano pričati o takvim stvarima na osnovu seroloških testova? možda je neko bio inficiran u februaru, martu ili aprilu, a on misli da je u decembru bio bolestan a ustvari ga je tad opizdio grip. ono što sam ja viđao da imaju neke teorije na osnovu tragova DNK u uzorcima otpadnih voda. da, verovatno su bile otpadne vode ipak, toga se secam. mada, ne znam, je li moguce da se cuvaju uzorci krvi negde zbog necega, pa su tako mogli da testiraju retroaktivno? nije mi delovalo neutemeljeno kad sam citala. 48 minutes ago, trustno1 said: Ima ta hipoteza o supersprederima po kojoj 70% zaraženih nikog ne zarazi a onda imaš superpredere koji zaraze bukvalno stotine ljudi. To bi objasnilo. to je svakako faktor. ali bi se ocekivalo da od decembra do marta bar neko ko se zarazi bude superspreader. i da pokrene igru. 56 minutes ago, zgembo said: Čuo sam da je zimus i u Srbiji bilo neuobičajeno mnogo atipičnih upala pluća, i pre nego što je bilo potvrđenih slučajeva van Kine. Slučajno ili ne, nemam pojma. da, samo nije bilo toliko drasticnog broja da bi se pokazalo kroz preopterecenost zdravstvenog sistema ili nagli skok smrtnosti. i u ogromnom procentu je obuhvatao i decu. nekako sve vise verujem da ova epidemiologija koju je kon ucio nece objasniti virus, a jos manje predvideti njegovo ponasanje. sto ne znaci da necemo imati skok na jesen - mada sam jos u aprilu gledala modele ozbiljnih imena koji bukvalno prikazuju uspone i padove koji jedino zavise od poostravanja i opustanja mera (mada je to bio samo jedan od moguca 4 modela, sto i nije tako informativno). i tako do 2023. sto se nadam da nece vrlo je moguce da je ovo u cemu smo sada onaj drugi talas spaske groznice koji predvidjaju za jesen - sto ga ne cini manje opasnim, naprotiv.
July 9, 20204 yr koliko dugo čuvaju krv u zavodima za transfuziju? jel može npr sad tamo da se nađe krv koja je donirana u decembru? antidoping agencije čuvaju uzorke godinama, pa rade testiranja da bi uhvatili i one koji koriste moderna sredstva koja u trenutku održavanja takmičenja još nisu bila na listi zabranjenih sredstava. Npr Olimpijske igre u Londonu su bile 2012 godine, a nekim sportstima su otkrili doping prošle godine i onda im posle 7 godina oduzmu medalju. Verovatno bi mogli da uzmu uzorke iz novembra/decembra/januara i vide da li nečeg ima. a ovo za Pareto princip...šta znam, tako funkcioniše većina stvari. 3 najbolja igrača daju 75% poena u većini timova, ali ako i najgoreg igrača ne čuvaš i ostaviš ga da bude sam ispod koša, onda će i on da ti ubaci neki poen. Meni nema nikakvog smisla to da neko ima virus, a ne može da ga prenese dalje. Bar neki mali vremenski window od dan ili 2 i bar u nekim specifičnim uslovima, ako te poljubi u usta ili tako nešto.
July 9, 20204 yr Oni vise ni sami ne mogu da kontrolisu sta se izjavljuje, pa sami sebi uskaču u usta. Stevanovic kaze da dnevno u trijaznim centrima u samo u Beogradu prime 500-550 pacijenata od kojih je trecina za hospitalizaciju, najcesce odmah sa kiseonickom potporom. To je znaci ~170 teskih slucajeva dnevno. Tu nisu ubrojeni oni iz covid ambulanti, a ni ceo ostatak Srbije. I onda ukupno imamo 266. More mrš stoko
July 9, 20204 yr Quote Još četiri osobe pozitivne su na prisustvo korona virusa, tako da je ukupan broj obolelih u Valjevu 343, pokazuju novi podaci Zavoda za javno zdravlje. Na čekanju je, međutim, više od 600 testova. https://www.blic.rs/vesti/drustvo/uzivo-korona-u-srbiji-krizni-stab-doneo-tri-mere-za-beograd-jos-cetvoro-umrlih-u/kvpybxh Edited July 9, 20204 yr by vememah
July 9, 20204 yr 6 minutes ago, yabadaba said: Oni vise ni sami ne mogu da kontrolisu sta se izjavljuje, pa sami sebi uskaču u usta. Stevanovic kaze da dnevno u trijaznim centrima u samo u Beogradu prime 500-550 pacijenata od kojih je trecina za hospitalizaciju, najcesce odmah sa kiseonickom potporom. To je znaci ~170 teskih slucajeva dnevno. Tu nisu ubrojeni oni iz covid ambulanti, a ni ceo ostatak Srbije. I onda ukupno imamo 266. More mrš stoko mozda da probamo tako, da svi nezavisno govore ono (shto misle da) znaju, a mi da sabiramo? poshto se ochigledno pada na sabiranju.