July 9, 20204 yr 11 preminulo 120 na respiratoru (+2) 266 novozaraženih (3,5% pozitivnih) 7529 testirano Edited July 9, 20204 yr by vememah
July 9, 20204 yr 1 hour ago, omiljeni said: Moja teorijaTM je da će se tako nešto verovatno desiti. Virus definitivno može da se širi dosta brzo i na +40 C i videlo se još u februaru/martu da od te priče kako će na leto spasiti, nema ništa. Nažalost, videli smo sad kod nas kako to izgleda kad ljudi ignorišu virus i da su masovne infekcije moguće i preko leta ako se nagura mnogo ljudi na mali prostor, ali kad se temperatura spusti ispod neke granice onda to širenje ide mnogo lakše. Dovoljno je pogledati mapu. Južna Amerika je eksplodirala kad im je došla kasna jesen/zima. Chile je najbolji primer. Ono što me najviše ubedilo da je niskat temperatura verovatno presudan faktor su slučajevi masovnih infekcija u klanicama i mesnoj industriji širom Evrope i USA. Poslednja je bila nedavno u Nemačkoj, to je bilo u svim vestima, ali ko je pratio vesti o covid sigurno je primetio baš mnogo takvih slučajeva još od početka pandemije. Ljudi rade sa mesom u komoroma i gde god se pojavilo takvo žarište procenat zaraženih je bio ogroman. Dok prvi čovek dobije simptome i kad skontaju šta se dešava ispostavi se da je zaražena već cela firma od 1000 ljudi. Sigurno će nauka nekad sve to da utvrdi i da odgovore na kako i zašto pitanja, ali meni deluje da nije slučajno u Evropi sve krenulo iz Lombardije i Alpa. A nije se odmah proširilo na npr Kalabriju i Siciliju. Mislim da smo i mi u Srbiji prošli relativno dobro u martu i aprilu jer smo dosta topao kraj februara i početak marta. Tj imali smo sreće da nam ne eksplodira u tom periodu dok su bolesnici trovali narod pričom o najsmešnijem virusu. Ne znam kako se u to uklapa Rusija. Njihov grafikon kreće da raste tek početkom aprila, to znači da je epidemija eksplodirala verovatno početkom i sredinom marta. Kako i zašto se to nije desilo u februaru, možda je ljudski faktor sprečio to, a možda je nešto drugo. Možda je u februaru bilo prehladno npr, pa je to obuzdalo epidemiju. Ulazim već u zonu gde lupam ko maksim po diviziji, a ne bih baš to da radim, ali bih mogao staviti novce da su niske temperature jedan od glavnih faktora za eksplozivne epidemije. jbga, ako i ima elemenata sezonskog karaktera, ocigledno ga vrlo banalne mere - ili njihov izostanak - potpuno ponistavaju. da mi prezivimo ovo sad i sacekamo. meni samo nije jasno, posto na vise mesta postoje anegdotalne indicije (koliko sam razumela, potvrdjene seroloskim testovima) da je u nekim zemljama bilo slucajeva vec u decembru, kako se sve nije brze rasirilo?
July 9, 20204 yr Just now, Aleksija said: kako se sve nije brze rasirilo? Čuo sam da je zimus i u Srbiji bilo neuobičajeno mnogo atipičnih upala pluća, i pre nego što je bilo potvrđenih slučajeva van Kine. Slučajno ili ne, nemam pojma.
July 9, 20204 yr 266 novozaraženih osoba (3,53% testiranih) 7529 osoba testirano 11 osoba preminulo 120 osoba na respiratoru (+2, tj. +1,7%) 3339 aktivnih slučajeva (+166, tj. +5,2%)
July 9, 20204 yr 8 minutes ago, Aleksija said: jbga, ako i ima elemenata sezonskog karaktera, ocigledno ga vrlo banalne mere - ili njihov izostanak - potpuno ponistavaju. da mi prezivimo ovo sad i sacekamo. meni samo nije jasno, posto na vise mesta postoje anegdotalne indicije (koliko sam razumela, potvrdjene seroloskim testovima) da je u nekim zemljama bilo slucajeva vec u decembru, kako se sve nije brze rasirilo? Ima ta hipoteza o supersprederima po kojoj 70% zaraženih nikog ne zarazi a onda imaš superpredere koji zaraze bukvalno stotine ljudi. To bi objasnilo.
July 9, 20204 yr 6 minutes ago, Aleksija said: jbga, ako i ima elemenata sezonskog karaktera, ocigledno ga vrlo banalne mere - ili njihov izostanak - potpuno ponistavaju. da mi prezivimo ovo sad i sacekamo. meni samo nije jasno, posto na vise mesta postoje anegdotalne indicije (koliko sam razumela, potvrdjene seroloskim testovima) da je u nekim zemljama bilo slucajeva vec u decembru, kako se sve nije brze rasirilo? koliko je pouzdano pričati o takvim stvarima na osnovu seroloških testova? možda je neko bio inficiran u februaru, martu ili aprilu, a on misli da je u decembru bio bolestan a ustvari ga je tad opizdio grip. ono što sam ja viđao da imaju neke teorije na osnovu tragova DNK u uzorcima otpadnih voda.
July 9, 20204 yr 2 hours ago, omiljeni said: Moja teorijaTM je da će se tako nešto verovatno desiti. Virus definitivno može da se širi dosta brzo i na +40 C i videlo se još u februaru/martu da od te priče kako će na leto spasiti, nema ništa. Nažalost, videli smo sad kod nas kako to izgleda kad ljudi ignorišu virus i da su masovne infekcije moguće i preko leta ako se nagura mnogo ljudi na mali prostor, ali kad se temperatura spusti ispod neke granice onda to širenje ide mnogo lakše. Dovoljno je pogledati mapu. Južna Amerika je eksplodirala kad im je došla kasna jesen/zima. Chile je najbolji primer. Ono što me najviše ubedilo da je niskat temperatura verovatno presudan faktor su slučajevi masovnih infekcija u klanicama i mesnoj industriji širom Evrope i USA. Poslednja je bila nedavno u Nemačkoj, to je bilo u svim vestima, ali ko je pratio vesti o covid sigurno je primetio baš mnogo takvih slučajeva još od početka pandemije. Ljudi rade sa mesom u komoroma i gde god se pojavilo takvo žarište procenat zaraženih je bio ogroman. Dok prvi čovek dobije simptome i kad skontaju šta se dešava ispostavi se da je zaražena već cela firma od 1000 ljudi. Sigurno će nauka nekad sve to da utvrdi i da odgovore na kako i zašto pitanja, ali meni deluje da nije slučajno u Evropi sve krenulo iz Lombardije i Alpa. A nije se odmah proširilo na npr Kalabriju i Siciliju. Mislim da smo i mi u Srbiji prošli relativno dobro u martu i aprilu jer smo dosta topao kraj februara i početak marta. Tj imali smo sreće da nam ne eksplodira u tom periodu dok su bolesnici trovali narod pričom o najsmešnijem virusu. Ne znam kako se u to uklapa Rusija. Njihov grafikon kreće da raste tek početkom aprila, to znači da je epidemija eksplodirala verovatno početkom i sredinom marta. Kako i zašto se to nije desilo u februaru, možda je ljudski faktor sprečio to, a možda je nešto drugo. Možda je u februaru bilo prehladno npr, pa je to obuzdalo epidemiju. Ulazim već u zonu gde lupam ko maksim po diviziji, a ne bih baš to da radim, ali bih mogao staviti novce da su niske temperature jedan od glavnih faktora za eksplozivne epidemije. Ne stoji ti teorija. Na Floridi je sad preko 30 stepeni, u Teksasu oko 37 i i jedni i drugi imaju oko 10,000 slučajeva dnevno.
July 9, 20204 yr Sremska Mitrovica – Sve službe Opšte bolnice Sremska Mitrovica, u uslovima vanredne situacije uzrokovane pojavom epidemije korona virusom, uredno funkcionišu u obavljanju svojih redovnih svakodnevnih aktivnosti”, navodi se u saopštenju koje je za medije izdao dr Živko Vrcelj, direktor Ove zdravstvene ustanove. S obzirom na pojačanu aktivnost virusa COVID 19, ponovo su prošireni bolnički kapaciteti za prijem i lečenje obolelih i taj broj iznosi 300 kreveta. “Sva hitna stanja primaju se i operativno obrađuju u svim operativnim granama medicine, a takođe i svi hitni specijalistički pregledi, kao i zakazane terapije onkoloških pacijenata. Trenutno se u odeljenju za Infektivne bolesti i Korona centru nalaze 32 pacijenta“, piše u saopštenju. Situacija sa obolelima, u ovom momentu, nije alarmantna, navodi Vrcelj, a stanje svih koji se leče u potpunoj je kontroli. http://www.ozon.rs/vesti/2020/vrcelj-32-pacijenta-na-odeljenju-za-infektivne-bolesti-i-korona-centru/
July 9, 20204 yr 6 minutes ago, trustno1 said: Ne stoji ti teorija. Na Floridi je sad preko 30 stepeni, u Teksasu oko 37 i i jedni i drugi imaju oko 10,000 slučajeva dnevno. i u Srbiji je 25-30 C već mesec i jače dana, pa imamo mnogo jači udar nego u martu/aprilu, ali to tako ide kad ignorišeš virus da smo tako radili dok je napolju bilo npr 0-5 celzijusa verovatno bi sad bili Lombardija/NY/Chile
July 9, 20204 yr 10 minutes ago, trustno1 said: Ne stoji ti teorija. Na Floridi je sad preko 30 stepeni, u Teksasu oko 37 i i jedni i drugi imaju oko 10,000 slučajeva dnevno. Na teperaturi od 25+ se koriste sistemi za hladjenje. Vrlo malo se koristi prirodna ventilacija. Mulja se hladan ili ohladjen vazduh koji nije ociscen. Tako je u fabrici Tünnis na preradi mesa zarazilo sve radnike u hali :(
July 9, 20204 yr 5 minutes ago, omiljeni said: i u Srbiji je 25-30 C već mesec i jače dana, pa imamo mnogo jači udar nego u martu/aprilu, ali to tako ide kad ignorišeš virus da smo tako radili dok je napolju bilo npr 0-5 celzijusa verovatno bi sad bili Lombardija/NY/Chile Njujork je krajem marta, kada je još uvek bilo hladno imao oko 10,000 slučajeva dnevno. Teksas i Florida sad sa skoro 40 stepeni imaju toliko slučajeva. Ne vidim na osnovu toga da toplo vreme ikako utiče.
July 9, 20204 yr 3 minutes ago, x500 said: Na teperaturi od 25+ se koriste sistemi za hladjenje. Vrlo malo se koristi prirodna ventilacija. Mulja se hladan ili ohladjen vazduh koji nije ociscen. Tako je u fabrici Tünnis na preradi mesa zarazilo sve radnike u hali :( Ja sam negde pročitala da je najveći problem u fabrikama za pakovanje mesa to što radnici stoje zbijeni i to što je velika buka i moraju stalno da se deru.