Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

12 minutes ago, Pexa said:

Pre nekih 10-15 dana je objavljeno da je u Vojvodini registrovano tipa 7 slucajeva covida i oko 100 slucajeva gripa u periodu od nedelju dana. Gripa ima cele godine, ali se on u normalnim okolnostima ne registruje.

Sto nas dovodi do 14 slucajeva gripa dnevno za celu Vojvodinu ili da kazem ako u Vojvodini zivi 1/4 stanovnika Srbije na oko 60 slucajeva dnevno u Srbiji. Sta je problem da se na 4000 ili 5000 testova dnevno testira 60 ljudi koji kasljucaju i imaju temperaturu na koronu? Sta je problem da se na kako oni kazu 50 slucajeva dnevno testira jos 4,5 najblizih kontakata gde dolazimo do brojke od 200 do maksimum 300 ljudi dnevno? Drzava ima para da testira 4000 ili 5000 ljudi dnevno ali ako na to doda maksimum 10% testova na one koji imaju neke simptome ili kontakte to je onda bacanje para koje nemamo? 

Edited by BarryWhite

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

17 minutes ago, theanswer said:

testirali su sve

Jesu, govorim o tome kada su tek testirani ljudi koji su bili najviše izloženi. Sreća je u tome što je ZR imao jako mali broj zaraženi, ali u drugim gradovima nije tako.

svaki put kad otkriješ na vreme da je neko zaražen to ti spašava gomilu keša i BDP procenata, a onda ovaj bratić priča kako je 6000 din preskupo za državicu :lolol:

ta ekonomija racionalnog testiranja izgleda dosta drugačije ako račnaš i sa tim koliko raste cena lečenja ako ne otkriješ inficiranog blagovremeno i koje su ekonomske posledice ako dođe do nekontrolisanog širenja virusa po eksponencijalnoj krivoj.

uzeli su kredit 100m$ od svetske banke da podignu kapacitete za testiranje sa 7000 na 9000 i onda jedan dan testiraju 2345, pa sutradan 3456, pa 4567, pa opet 3456...jer skupe su cene?

najbolje da su za to uzeli kredit

ovde se radi o nama i njima. mi i oni nismo isto. nemamo iste interese.

Edited by gospa buba

49 minutes ago, Pexa said:

Ne znam, pretpostavljam zato sto je promenjen protokol u skladu sa situacijom? Nije logicno da se testiranje sprovodi kao kada je virus bio na vrhuncu i po snazi i po sposobnosti transmisije.

sta znaci da je virus bio na vrhuncu po snazi i po sposobnosti transmisije?

22 minutes ago, gospa buba said:

najbolje da su za to uzeli kredit

ovde se radi o nama i njima. mi i oni nismo isto. nemamo iste interese.

kako funkcioniše to sa svetskom bankom? da li oni pošalju neke specijalne izaslanike Sajrusa Vensa i Lorda Ovena da utvrde da li su naši napravili lab u NS i Kg za koje su trebovali kredit? ili je sve to nebitno osim da se plaćaju rate?

Edited by omiljeni

Strategija je :

penzosi i hronični da glasaju pa posle da mru :ph34r:

ljudi, teško je vreme, 100 stvari nas pritislo, ne terajte nas (modovi) da i na ovom forumu čitamo klasične botovske baljezgarije

9 minutes ago, dùda said:

Strategija je :

penzosi i hronični da glasaju pa posle da mru :ph34r:

ljudi, teško je vreme, 100 stvari nas pritislo, ne terajte nas (modovi) da i na ovom forumu čitamo klasične botovske baljezgarije

Vidiš što si netolerantna... Ne možeš da istrpiš tuđe mišljenje... :fantom:

Šalu na stranu, problem je šta je mišljenje, a šta medijska kontrola štete, šta nametanje(agresvno) svog mišljenja, šta botovanje, šta trolovanje, a šta obično lupetanje...

Zato je moderisati problem, moraš pustiti mišljenje, ali ne i trolovanje... A mišlenja i razmišljanja sve manje... :(

1 hour ago, theanswer said:

Ono što fali u njegovoj teoriji je da Vučić sve to radi zbog izbora. 

Ma to je nebitno, to mi ovde pokušavamo da damo smisao besmislu pa nagađamo da je zbog izbora.

Ja mislim da će i posle izbora biti slično, strategija vlasti je odustajanje od mera za koje ne postoje resursi, i skidanje odgovornosti sa sebe i prebacivanje odgovornosti na građane. Nema razloga da se to ne promeni posle izbora.

Svakako, sigurno postoji plan B (i što se tiče mera i što se tiče retorike) za slučaj da virus načisto podivlja i ako nešto bude moralo da se menja. U prilog tome govore informacije da se razmatralo (pa odložilo) povlačenje medicinara sa godišnjih odmora.

Edited by Frile

6 hours ago, Caligula said:

Ko bre paranoise?

Zar sa ovim balavim kleptomanom treba ista paranoisati? Covek jos kao mali upao u kazan sa laganjem, on i njegovi tako funkcionisu od ujutru do uvece.

Taj rad. Vecina tih likova oko njega laze jer ima neki interes, on laze iz navike. Lagao bi i na svoju stetu ako ne bi bilo nista drugo da se slaze. Prosto mora.

10 minutes ago, radisa said:

Vidiš što si netolerantna... Ne možeš da istrpiš tuđe mišljenje... :fantom:

Šalu na stranu, problem je šta je mišljenje, a šta medijska kontrola štete, šta nametanje(agresvno) svog mišljenja, šta botovanje, šta trolovanje, a šta obično lupetanje...

Zato je moderisati problem, moraš pustiti mišljenje, ali ne i trolovanje... A mišlenja i razmišljanja sve manje... :(

Znam Radiša, sve mi jasno nego nekako moram da odvrnem neki ventil.

Moj muž je dijabetičar 30 godina. I gledam svaki dan kako mu je i vidim da će se sjebati od stresa ako ne od korone.

I onda dođu ovde neki da  relativizuju u nekoliko ravni.

Nemam reči za takve.

Osećam da postajem agresivna i netolerantna :ph34r:

A potpuno kontra vlastitoj naravi :cry:

Edited by dùda

2 hours ago, Pexa said:

Ako mesec ipo nakon otvaranja imamo 50 slucajeva na 5000 testiranih to je 1%. Da kazemo da doktori lazu pa imamo 100 na 5000, tj 2%. To je prihvatljivo i broj ce padati.

Odakle ti da je prihvatljivo? Nemci sa svojim zdravstvenim sistemom onomad proceniše da na 1.4% dolazi do opasne napregnutosti zdravstvenog sistema i opasnosti od raspada, a ti si došao da zaključka da je 1% prihvatljivo. Plus što mi nismo na 1% nego djuskamo oko zvaničnih 1,25%. 

Kad se radi o zaraznim bolestima onda nema prihvatljivo/neprihvatljivo, bez obzira na teorije sa R0 i ostalim akademskim zajebancijama. Jedini način da se neki broj uzme kao prihvatljiv™ je da postoji 100% kontrola zaraženih sa sve promptnim testiranjem svih kontakata i (samo)izolacijom istih sve dok se ne dobiju negativni testovi. To je praksa koja je u Singapuru dala rezultate na početku krize, ali je i taj sistem prso pošto nisu mogli da ga iskontrolišu. E sad, ako jedan Singapur koji ima super uredjeno zdravstvo, opasno kontrolisanu državu i izuzetan epidemiološki sistem nadzora nije mogao da to drži pod kontrolom, onda mi nećemo moći nikada.

Stoga NE postoji prihvatljiv i neprihvatljiv broj pacijenata. Ima samo nulta tolerancija i posle toga ultra stroga kontrola ulaska u zemlju ako hoćemo da budemo COVID free. 

Sve ostalo ne pije vodu. 

Jel ovo onaj što ga onaj deda nokautirao u centru grada?

14 minutes ago, theanswer said:

Jel ovo onaj što ga onaj deda nokautirao u centru grada?

Ne znam, ali znam da pisha u krevetu dan danas, rekao mi njegov psihijatar.

Background Picker
Customize Layout