Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

Broj samoizolovanih

image.png.f0b569b73880570f702bc35f2368fc28.png

Edited by Haralampije

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

13 minutes ago, Frile said:

Da, naravno, plus valjda je tačno da je klinička slika novozaraženih blaža nego na početku epidemije. Normalno je da se traži balans da ceo sistem (zdravstvo, ekonomija) opstane dok se ne nađe vakcina.

Međutim, na sve to, nije mi jasno postoji li ikakva logika (ili medicinsko opravdanje, svejedno) zašto se na sve moguće načine izbegava testiranje.

Među navodnih 5000 testiranih (ako je broj uopšte tačan) najmanje ima ljudi koji bi normalnim okolonostima bili testirani  zato što imaju simptome ili su kontakti zaraženih.

Ne izbegava se, nego se pristupa racionalno jer je skupo. Ne moze svaka budala koja kasljuca da se testira o trosku drzave. Tako rade i mnogo bogatije zemlje od Srbije...

1 minute ago, Pexa said:

Ne izbegava se, nego se pristupa racionalno jer je skupo. Ne moze svaka budala koja kasljuca da se testira o trosku drzave. Tako rade i mnogo bogatije zemlje od Srbije...

Pre svega, nije u redu da tako govorite o svojim pacijentima.
Razumljivo je da neka trijaža mora da postoji, i da nestručni ljudi ne razumeju sve detalje.
Ali zašto se ne testiraju kontakti?

zato što je skupo :fantom:

:D:covid19::Jova:

9 minutes ago, theanswer said:

ne nego bi ovi što kažu da se šteluju trebalo da iznesu neke dokaze i konkretne tvrdnje. pritom niko ni ne priča dal se podaci šteluju nego o opštoj situaciji. u srbiji može da se sakrije svašta, ali nekako te velike afere kad tad izađu na videlo. to što je država takva da za to nema posledica, to je druga stvar, ali nije da se ne saznaju mnogo bitne stvari. kako samo saznaše za stefanovića i njegovog ćaleta

I na primeru Aleksandra Obradovica drzava je pokazala sta ce se desiti svima onima koji krenu tim putem. Nisu svi ljudi spremni da urade ono sto je on uradio. Da ne pominjemo hapsenje novinarke koje je objavila informacije iz klinickog centra u Novom Sadu. Mislim jel nam treba jos dokaza da vlast zeli da zaplasi i da ugnjetava svakog ko se drzne da prikaze lopovluk ili lazi ove vlasti?

Vezano za objavljivanje podataka Makedonija za preminule objaveljuje pol, mesto, godine i inicijale preminulih sto je dovoljno da se ne izazove sumnja. 

Ne razmume koje podatke ocekujes kao dokaz? Da li je broje sahranjenih u limenim sanducima u Nisu koje su objavile Juzne vesti dovoljan dokaz ili nije? Ako se oni koji su imali druge bolesti pa su umrli od kovid ne upisuju kao preminuli od kovida kako mozemo da znamo tacne podatke.

Inace ne vidim koja je poenta rasprave? Ja ovoj vlasti ne verujem nista, to ne znaci da 5, 10 ili 20% stvari koji se objave ne mogu biti tacni ali iz svega onoga sto sam mogao da procitam i cujem od ljudi koji rade u zdravstvu ukljucujuci i ljude koji pisu ovde iz svog licnog iskustva moje je misljenje da se podaci steluju i da brojke koje se objavljuju o zarazenim i preminulim nisu tacne. 

8 minutes ago, Pexa said:

Ovde se pominjalo da se ne testiraju bliski kontakti ljudi koji su potvrdjeno pozitivni a ne svako ko kasljuca. Usotalo sad smo u Junu, nije sezona obicnog gripa, ko danas ima temperaturu i kasalji ima mnogo vece sanse da je zarazen kovidom nego da je to zbog neceg drugog....

24 minutes ago, theanswer said:

da se testiraju zaposleni itd

Ljude koji su radili u specijalnim odeljenjima urgentnog centra osnovanim samo za pacijente sa koronom, odnosno za pregled pacijenata za koje se sumnjalo da imaju koronu, testirali su na antitela tek pre desetak dana.

2 minutes ago, BarryWhite said:

Ovde se pominjalo da se ne testiraju bliski kontakti ljudi koji su potvrdjeno pozitivni a ne svako ko kasljuca. Usotalo sad smo u Junu, nije sezona obicnog gripa, ko danas ima temperaturu i kasalji ima mnogo vece sanse da je zarazen kovidom nego da je to zbog neceg drugog....

Pre nekih 10-15 dana je objavljeno da je u Vojvodini registrovano tipa 7 slucajeva covida i oko 100 slucajeva gripa u periodu od nedelju dana. Gripa ima cele godine, ali se on u normalnim okolnostima ne registruje.

6 minutes ago, Pexa said:

:D:covid19::Jova:

niste mi odgovorili na pitanje: zašto se ne testiraju kontakti zaraženih?

30 minutes ago, theanswer said:

I neko reče da je gore sad nego pre par nedelja. Pa naravno da je gore. Logična posledica totalnog otvaranja. Samo je pitanje koliko je gore, jel gore da nemamo mesta za ljude, da nema mesta za lečenje, da je većina u teškom stanju ko na početku? Uključite malo mozak jebote. 

Poenta tog posta je upravo bila u tome da se ne krije da je danas situacija lošija nego pre nekoliko nedelja, jer ako bismo išli logikom da se baš masovno šteluju podaci i prikriva pravo stanje, ne bi ih ništa koštalo i sprečavalo da prijavljuju po 10-11 slučajeva dnevno umesto 50+ i da se situacija iz dana u dan predstavlja sve boljom. A kao što vidimo, to se ne dešava i o tome se prilično otvoreno priča.

Kao što rekoh, reakcija tj. izostanak bilo kakve reakcije od strane nadležnih na ovakvo stanje je mnogo veći problem od toga ima li +/- 15 novih neregistrovanih slučajeva dnevno.

Edited by Halvard

8 minutes ago, napadaj said:

Ljude koji su radili u specijalnim odeljenjima urgentnog centra osnovanim samo za pacijente sa koronom, odnosno za pregled pacijenata za koje se sumnjalo da imaju koronu, testirali su na antitela tek pre desetak dana.

testirali su sve

4 minutes ago, Frile said:

niste mi odgovorili na pitanje: zašto se ne testiraju kontakti zaraženih?

Ne znam, pretpostavljam zato sto je promenjen protokol u skladu sa situacijom? Nije logicno da se testiranje sprovodi kao kada je virus bio na vrhuncu i po snazi i po sposobnosti transmisije.

https://www.nedeljnik.rs/dr-radovanovic-mi-smo-tolerantniji-i-od-svedske-ne-verujem-da-se-tamo-igraju-utakmice-pred-publikom/?utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1592388540

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je za Nova.rs da je u Srbiji na snazi ideja tihog prokužavanja kako bi se što više ljudi zarazilo i na taj način steklao imunitet. Ipak, primećuje da se Krizni štab o tome nije izjasnio i ističe da bi bilo lepo da ljudi budu obavešteni o toj strategiji, kako bi sami procenili kako će da postupe.

Radovanović primećuje da smo u ovom trenutlu, što se tiče mera protiv korone, najtolerantniji u Evropi, tolerantniji i od Švedske.

“Ja ne vererujem da u Švedskoj sada mogu utakmice da se igraju slobodno pred publikom. Mislim da smo tolerantniji i od njih. Oni su krenuli sa ‘lako ćemo’, ali su sve više pooštravali. Njihov glavni epidemiolog je priznao da je pogrešio i naknadno uveo mere, a mi smo sve dopustili. Gledao sam baš malopre neku mapu i jesmo najtolerantniji u Evropi”, kaže Radovanović.

Primećuje i strategiju “manje testiranih-manje i pozitivnih”

“Ako se manje testira, manje će biti pozitivnih, pa će manje biti i uzbuđenje u javnosti. Jesen ćemo dočekati sa većim kolektivnim imunitetom. Izgleda da je to ideja, ali nije lepo da se građani o tome ne obaveste”, komentariše Radovanović sve odluke donete u poslednje vreme – od dozvoljavanja javnih okupljana i utakmica, do pooštravanja uslova za testiranje o trošku države, koji faktički isključuju asimptomatske slučajeve.

“Ako ste imali i kontakt i simptome, onda morate opet da ispunite uslove i da imate temperaturu preko 38,5 i da imate simptome vidljive i na rendgenu. To su uslovi koje najveći broj ljudi ne ispunjava, čak ni ako je zaražen”, primećuje Radovanović.

On kaže da se ovakvim testiranjem uspostavlja sistem kakav je bio na snazi u martu, na početku zaraze u Srbiji, kada, zapravo, nismo imali testove.

“Sada testove imamo, a isti su principi i kriterijumi, vrlo rigorozni”, kaže Radovanović.

On ističe da treba iskreno reći da se ide ka tihom prokužavanju, kako bi se ljudi prilagodili situaciji.

“Ako vi živite sa suprugom i oboje ste mladi, imate ili nemate decu, vi možete da kažete, pa nema veze. Ipak, ako imate tri generacije u jednom domaćinstvu, onda je druga stvar, onda ste odgovorni prema ocu, majci, svekru ili svekrvi. Morate da imate tu informaciju da se zaraza širi i da prema tome odlučite. Odluka je vaša, ali da biste je doneli, morate da raspolažete tačnim informacijama”, konstatuje naš sagovornik.

Edited by Aleksija

Ja se slažem sa Radovanovićem, to je očigledno tačno. 

Ono što fali u njegovoj teoriji je da Vučić sve to radi zbog izbora. 

Edited by theanswer

Background Picker
Customize Layout