Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

1 hour ago, Aleksija said:

naleteh na ovaj clanak: https://www.cebm.net/covid-19/global-covid-19-case-fatality-rates/

Reveal hidden contents

Taking account of historical experience, trends in the data, increased number of infections in the population at larget, and misclassification of deaths we consider COVID-19 IFR lies somewhere between 0.1% and 0.26%.*

*Demographic changes in the population could vary the IFR. In younger populations, the IFR will be lower. Comorbidities will have a significant impact to increase the IFR: those with ≥ 3 comorbidities are at much higher risk. Modelling the data on the prevalence of comorbidities is essential to understand the CFR and IFR by age (the prevalence of comorbidities is highly age-dependent and is higher in socially deprived populations). It is also not clear if the presence of other circulating influenza illnesses acts to increase the IFR (testing for co-pathogens is not occurring). And whether certain populations (e.g., those with heart conditions) are more at risk.

• In those without pre-existing health conditions, and over 70, the data is reassuring that the IFR will likely not exceed 1%.
  • Mortality in children seems to be near zero (unlike flu) which is also reassuring and will act to drive down the IFR significantly.

It is now essential to understand whether individuals are dying with or from the disease. Understanding this issue is critical. If, for instance, 80% of those over 80 die with the disease then the CFR  would be near 3% in this age group as opposed to 15%. Cause of death information from death certificates is often inaccurate and incomplete, particularly for conditions such as pneumonia. These factors would act to lower the IFR.

Antibody testing will provide an accurate understanding of how many people have been infected so far, and permit a more accurate estimate of the IFR.

koliko vidim, govore o tome da ce se smrtnost verovatno pokazati kao mnogo niza nego sto je na pocetku izgledalo - iako to jos uvek ne mozemo znati.

s druge strane, to u ovom trenutku nije uopste od znacaja za pojedinacne zdravstvene sisteme, kao i ljude koji su ugrozeni, do zagusenja ce izgleda doci skoro svuda, negde sa katastrofalnim posledicama. 

u italiji je gotovo kolaps zdravstvenog sistema sa zvanično 0,16% zaraženih, na tu minornu brojku je kod njih smrtnost 11%

- kada se ništa ne bi preduzimalo za šta se neki zalažu, za 2 do 3 meseca bi se zarazilo 80% ljudi, da li shvatate šta bi značilo da se svakog meseca razboli četvrtina stanovništva, tj da za 5% njih bude potrebna hospitalizacija, pogledajte žabare za poređenje

- zato je tolika frka oko ovog virusa, zbog njegovog potencijala ako se zaista u kratkom vremenu proširi u populaciji

3 minutes ago, Indy said:

Za običan grip imamo vakcinu.

Ovde se neko sa koronom ušetao u bolnicu i odmah izgiboše par pacijenata sa onkologije... Ne bi od običnog gripa (najverovatnije.)

Slicna stvar u starackim domovima po Spaniji, Francuskoj, Nemackoj. Po desetine umrlih od virusa u istom domu.

7 minutes ago, gone fishing said:

u italiji je gotovo kolaps zdravstvenog sistema sa zvanično 0,16% zaraženih, na tu minornu brojku je kod njih smrtnost 11%

- kada se ništa ne bi preduzimalo za šta se neki zalažu, za 2 do 3 meseca bi se zarazilo 80% ljudi, da li shvatate šta bi značilo da se svakog meseca razboli četvrtina stanovništva, tj da za 5% njih bude potrebna hospitalizacija, pogledajte žabare za poređenje

- zato je tolika frka oko ovog virusa, zbog njegovog potencijala ako se zaista u kratkom vremenu proširi u populaciji

kazemo potpuno isto. ne moras meni da objasnjavas.

Edited by Aleksija

Slicna stvar u starackim domovima po Spaniji, Francuskoj, Nemackoj. Po desetine umrlih od virusa u istom domu.
Ja ima taj slučaj sa staračkim domom, zatvoreni za posete od 10.03 imaju proceduru kad se donosi , teško je svaki put, ali kad razmislim da su oni u slučaju da im "uđe" corona oni su gotovi...

... Shiit has hit the fan...

3 minutes ago, Indy said:

Za običan grip imamo vakcinu.

Ovde se neko sa koronom ušetao u bolnicu i odmah izgiboše par pacijenata sa onkologije... Ne bi od običnog gripa (najverovatnije.)

De si Indi :) tako  je slično svuda, stim da su kod nas malo pre zahuktavanja iz bonica otpustili koga god su mogli. Moja matora rodjaka najzad je stigla na  dugo čekanu operacju kuka pre mesec ipo, po pravilu bi posle bolnice išla odmah na neku reghabilitaciju. Sad malo terapeut dolazio kući pa i on prestao i pre 2 dana novi kuk nekako iskočio. Na banjici su je kao pregledali u kolima , muka da ženu u tom stanju dovezeš tamo nepisiva, pregled kaže , ne možemo ništa vratite je kući. I to je to, krenule i neke bakterije i sve što može loše. nema lekara , nema pomoći

jedino ko se u poslednji trebn spasao da ja znam  sa komplikovanom operacijom kao posledicom saobraćajke letos je moja drugarica iz Zrenjanina, dr je operisao u Kliničkom centru, okrpio,držao do poslednjeg trena , ipak joj izvadio konce ranije ali je transportovao za ZR pre nedelju dana i rekao da se sad sama čuva jer joj više niko neće moći pomoći. Bukvalno  je ostalo da s ebogu molimo da ništa ne krene po zlu 

9 hours ago, ljuttko said:

Evo o Nestoroviću kao vrhunskom. Iako će možda ličiti na ono , kad umreš ti il neko ti drag onda  su u 100procenata  umrlih  za tebe , ostale je izlečio. On je 93,  lečio mog tada petnaestogdišnjeg brata od ujaka od astme od koje je patio od etinjstva . juna 93 na kontroli u Tiršovoj rekao je da je astma skroz smirena , smanjili mu i ukinuo lekove. U avgustu je momku pozlilo, iz unutrašnjosti je dovezen u Tiršovu , na nekom tadašnjem aparatu , respratoru . Stavljan u indukovanu komu. Dva dana na intenzivnoj, njegov lekar Nestorović ne konstatuje da on zapravo ima upalu pluća i temperaturu  u jednom trenu 39, 40.. samo je ujaku i ujni rekao da ne može da mu očisti pluća jer mu se šlajm pretvorio u gumu. Treći dan je Milan preminuo. Mojih najdužih 24 sata sa ujakom i ujnom na jednoj stolicu u Tiršovoj ispred intenzivne nege,  čekanja, jednu stolicu sam ja donela  od kuće Umro je od neke virusne upale pluća koja se na astmu zalepila, da je na vreme probano sa lečenjem toga imao bi možda neku šansu. no dobri doktor se bavio samo astmom i o svemu je roditeljima imao da kaže samo to, od asme se ne umire a ovo, dešava se. I da, imali smo iako je bila gadna godina ona inflacija  potegnutu vezu i pitanje, postoji li bilo gde , igde mogućnost da u se pomogne, možemo da ga prebacimo. Dr rekao nema potrebe. Od Nestorovića ja sam u ta 3 dana zapamtila samo potpuni manjak ikakvog saosećanja ukjučujući i to da ljudima koji ne smeju da odu ispred vrata intenzivne nege niko nije hteo da doturi stolicu- samo su njih dvoje tu dežarili , nije bila neka navala

Ujak i ujna gase tv kad se on pojavi, od prvog dana kad se pojavio sa onim sprdačenjem, ne pitam ih ali znam da je kao ubadanje ponovo i ponovo nožem u srce. 

Gladaj ovako, meni su oba roditelja preminula u proteklih 5 godina u Srbiji i video sam neverovatne stvari ukljucujuci neuroonkologiju KBC cuvene doktroke gde mi je majka posle intervencije na tumoru mozga preminula na soku B Urgentnog jer se pojavilo nesto sto su po meni morali da vide. Otac mi je preminuo od posledice leukemije  i video sam kako se tretira covek na prijemnom koji ima leukemiju i krvari i ceka 1-2 sata za hitni prijem jer tehnicari i internista primaju preko reda i zabole ih za sve. Otac je pokusao samoubistvo kada je video sta se sve desava oko leukemije pa sam upoznao i bolnicu Laza Lazarevic i ono sto sam tamo video mi je trajno promenilo pogled ne samo na lekare i ceo zdravstveni sistem Srbije vec i ljude.

To ne znaci da Nestorovic nije dobar pulmolog ili da Danica Grujic koja je pregledala moju majku nije dobar neurohirurg. Samo znaci da ih zabole nakon dugo vremena rada i mnogo smrtnih slucajeva. Covek psotane cinican i debelokozac.

Tripujem li ili su nakon sinocnjeg obracanja predsednika redovi ispred prodavnica i banaka malko poduzi ?

1 minute ago, SNARC said:

Tripujem li ili su nakon sinocnjeg obracanja predsednika redovi ispred prodavnica i banaka malko poduzi ?

ovde su katastrofalno dugacki, sad mi javise.

5 minutes ago, pasha said:

To ne znaci da Nestorovic nije dobar pulmolog ili da Danica Grujic koja je pregledala moju majku nije dobar neurohirurg. Samo znaci da ih zabole nakon dugo vremena rada i mnogo smrtnih slucajeva. Covek psotane cinican i debelokozac.

Prvo, saučešće zbog skorašnjih smrti u tvojoj porodici.

Drugo, ne znam da li je taj čovek dobar pulmolog (ili ne - ne znam ga), ali ono što je rekao jeste minimizovanje opasnosti od covida. Pritom, samo u Italiji u poslednjih nekoliko nedelja, umrlo je preko 51 lekara (!)... Besmislena pedanterija "da li su umrli od covida ili onog što su već imali a covid im je samo pomogao da umru" valjda se najjasnije vidi na slučaju lekara... Očito su bili na radnom mestu (koliko su bolesni ili stari bili kada su, ovaj, bili na poslu?!) 

Ma on je to zbog politike. Nije ih Vucic slucajno onako sakupio na gomili. Trebalo je skupiti potpise.

Dobar je on pulmolog, to ne znaci da je savrsen oko drugih pojava u drustvu.

6 minutes ago, pasha said:

Ma on je to zbog politike. Nije ih Vucic slucajno onako sakupio na gomili. Trebalo je skupiti potpise.

Dobar je on pulmolog, to ne znaci da je savrsen oko drugih pojava u drustvu.

ne zna se se sta je strasnije - da je uveren u ono sto govori ili da zna da laze gradjane.

sve ove price o uzasu kad ti neko drag udje u nas zdravstveni sistem, a svi imamo bar po jednu... tuga velika. 

j

23 minutes ago, SNARC said:

jel ti(vam) deluje blef da će biti uveden lockdown 24/14?

U kom svetu ovi žive...

Crna Gora tražila pomoć NATO-a

Crna Gora je od mehanizma NATO zatražila maske, rukavice, respiratore i drugu zaštitnu i medicinsku opremu kao pomoć u borbi protiv širenja korona virusa.

8 hours ago, JozoMujica said:

Pa ima smisla ovo sto prica, grip godisnje odnese ~650.000 života, korona je na 30.000 za 5 meseci i pošto je reč o novom virusu za koga ne znamo kako će se ponašati, pa samim tim niti koliko će ljudi umreti od posledica.

Jozo, sa obicnim gripom zivimo kao da nije tu. On se siri takoreci nesmetano. I ocigledno je da svet prihvata tih 650 000 mrtvih kao nesto sa cime se moze ziveti.

Sa druge strane, tih 30 000  za i ne bas 5 meseci (al neka bude i tako) je broj mrtvih u uslovima gde su ljudi zatvoreni po kucama, gde su gotovo svi vidovi komunikacije prekinuti ili bitno smanjeni, mnoge fabrike zatvorene.

Zamisli da nitko nista nije preduzeo i odgledaj ovaj video koji sam postavio.

Tu matematika kaze da postoji dnevno povecanje 15% u broju registrovanih. Znamo da je i vece.

Na 15% su X10 brojke registrovanih na svakih 15-16 dana.

To znaci, ako krenes od 10k, za 15 dana imas 100k, za 30 milion, za 45 100 miliona itd dok se ne zarazi dovoljno ljudi na svetu i povecanje ne bude moguce tolikom brzinom ... na kraju, bez ikakve intevencije budu svi zarazeni.

Znamo isto tako da u idealnim uslovima lecenja je ovaj virus mnogo smrtonosniji od obicnog gripa, a mozemo da vidimo koliko je smrtonosan u uslovima kada zdravstveni sistem kolabira (italija, spanija)

Upotrebi koju hoces smrtnost na gornje brojke i videces da to gore nema smisla.

Edited by cedo