Jumanji Posted April 29, 2021 Posted April 29, 2021 Jao kada smo kod Brazila neka xx-ta mutacija je tamo, kazu i ovi sa imunitetom verovatno ovaj soj kace.Samo da nadjem tekst od jutros.Edit: evo ga .... 17 mutacija [emoji55]https://nova.rs/magazin/zdravlje/brazilski-soj-opasniji-nego-sto-se-mislilo-zbog-dva-razloga/Nova studija ukazuje da bi varijanta koronavirusa pod nazivom P.1, koja potiče iz Brazila, mogla predstavljati veću pretnju nego što se ranije pretpostavljalo.Naučnici su otkrili da je da je P.1 soj zarazniji od drugih sojeva virusa SARS-Cov2 i da bi mogao da „izbegne“ imunitet stečen prethodnom infekcijom koronavirusom......Nova studija objavljena u časopisu Science, koju su sproveli naučnici iz Brazila, Velike Britanije i Univerziteta u Kopenhagenu, rasvetlila je zašto se Manaus ponovo suočava sa velikim brojem zaraženih.„Naše glavno objašnjenje je da je agresivna varijanta koronavirusa pod nazivom P.1 uzrok njihovih problema. Naš epidemiološki model ukazuje na to da će P.1 verovatno biti zarazniji od prethodnih sojeva koronavirusa i verovatno će biti sposoban da izbegne imunitet stečen infekcijom drugim sojevima “, kaže autor nove studije Samir Bat, istraživač na Odeljenju za javno zdravlje Univerziteta u Kopenhagenu.Naučnici su koristili podatake iz Manausa da bi opisali P.1 i njegova svojstva, uključujući 184 uzorka podataka genetskog sekvenciranja. Otkrili su da se, genetski gledano, P.1 razlikuje od prethodnih sojeva koronavirusa. Stekao je 17 mutacija, uključujući važan trio mutacija proteina na šiljku virusa (K417T, E484K i N501I).
Skyhighatrist Posted April 29, 2021 Author Posted April 29, 2021 Ovi moji brazilci i dalje kuju Bolsonara u zvezde (viša ka visoka bela klasa), ja oću da popizdim od toga, posvađao sam se sa bratom, snajka smiruje situaciju...
Facundo Orellana Posted April 29, 2021 Posted April 29, 2021 2 hours ago, dùda said: isti slučaj je i sa UAE već možda više od mesec dana su na oko 2000 zaraženih, a jednocifren broj umrlih (čak ispod 5) ali oni testiraju jako puno, verovatno je keč u tome, što hvataju sve Daleko su vakcinisaniji (UAE 107 doza 100 stanovnika, Srbija 49, Evropa 29 po NY Times-u) i mlađi su od evropskog proseka. 1
Tsai Posted April 29, 2021 Posted April 29, 2021 3 hours ago, Skyhighatrist said: Ovi moji brazilci i dalje kuju Bolsonara u zvezde (viša ka visoka bela klasa), ja oću da popizdim od toga, posvađao sam se sa bratom, snajka smiruje situaciju... kako? zasto? lik je bukvalno zasluzio da zavrsi ko musolini 2
Budja Posted April 30, 2021 Posted April 30, 2021 7 hours ago, Boycie said: Dosta sam čitao razne tekstove / slušao podcastove na tu temu (nažalost na nemačkom inače bi ih rado podelio ovde) pa ću da pokušam ukratko da napišem šta sam iz toga razumeo oko situacije u Indiji. Preliminarni rezultati za Indijsku varijantu virusa su pokazali da ona nije nešto značajnije opasnija/smrtonosnija ali se prenosi brže. Situacija u Indiji je upravo takva zato što je reč o Indiji. Nažalost je generalno zdravstveno stanje dosta stanovnika te zemlje dosta loše u poređenju sa ostalim zemljama pa je i to jedan od razloga što lošije prolaze, higijena je na relativno niskom nivou, Hepatitis B i dalje ima značajnu ulogu tu itd itd.. Onda medicinski sistem u Indiji je u dosta lošem stanju i imaju npr. mnogo manje bolničkih kreveta po 1000 stanovnika, negde 0.6 kreveta na 1000 stanovnika dok države u zapadnoj Evropi imaju između 4 i 8 kreveta na isto toliko stanovnika - to dovodi do toga da će zdravstveni sistem dosta brže kolabrirati. Nažalost nisam zapamtio brojku ali imaju isto jako mali broj respiratora u odnosu na broj stanovnika. Dodaj na to i probleme u logistici boca kiseonika - sve je tako namešteno da dođe do kolapsa zdravstvenog sistema. I na kraju - politika, društvo, obrazovanje itd... Narenda Modi, premijer, ignoriše covid krizu i organizuje mitinge ko da nije ništa. Milioni Indijaca prisustvuju masovnim religioznim obredima, isto tako žive u prenatrpanim graodvima gde nemaju nikakve druge mogućnosti osim da se guraju sa drugima kako bi preživeli dan za danom. U principu, svi ti faktori dovode do toga da je Indija nažalost bukvalno superspreader država. Da recimo indija ima sličnu infrastrukturu ko recimo kinezi ili rusi daleko bolje bi prošli. I onda pitanje zasto bas sada a ne pre sest meseci, godinu dana? Nece biti da je samo zbog onog kupanja u Gangu. Cini mi se da epidemiolozi osim standardne dosadne spike NEMA SOCIJALNE DISTANCE uopste nisu ni blizu da pohvataju dinamiku kretanja virusa.
Boycie Posted April 30, 2021 Posted April 30, 2021 Pa pohvatali su sigurno, u prvom talasu je u Indiji bilo donekle nekih mera + virus je bio još ona izvorna varijanta koji je i te kako harao ali se nije o tome previše razglabalo u medijima zato što je “zapadni svet” bio preokupiran svojim problemima oko covid-19. Sadašnja indijska varijanta se brže širi pa time i brže nastaju problemi. Dodaj u to da je u USA i u evropi nivo vakcinacije svakim danom bolji (tipa u UK, Izraelu itd.) pa se mediji i fokusiraju na druge katastrofe u drugim delovima sveta pa zato imaš indije u udarnim vestima po BBC, CNN i slično, jbg nažalost tako funkcionišu medijske kuće. Koliko već danas na naslovnim stranama nemačkih medija nema više Indije, u fokusu su tragedija u Izraelu, Navaljni i slično.
Skyhighatrist Posted April 30, 2021 Author Posted April 30, 2021 10 hours ago, Tsai said: kako? zasto? lik je bukvalno zasluzio da zavrsi ko musolini Smanjiće kriminal, potrpaće lezi lebe da te jedem crnu narko dealing populaciju iza već pretrpanih rešetaka, a onda će bela Bogom dana rasa ponovo da uživa u onom što im po pravu pripada...
bags Posted April 30, 2021 Posted April 30, 2021 Kod mene na poslu samo otpadaju jedan po jedan indijac na 4 nedelje. (ako imas COVID autmatski se dobijaju 4 nedelje). Masovno su isli kuci prethodnih nedelja. Ovaj jedan Siddarth sto se ovde cuvao na nekom nevervatnom nivou ( home office od marta, ludacke mere dezinfekcije, porucivao hranu da ne ide u prodavnicu, klinca ispisao iz vrtica) poslao nam je jos pre nekih deset dana da nema sanse da se ne zarazi dole i da svi njegovi u siroj porodoci su vec drugi put pozitivni. Tada je bio par dana dole. 3 dana posle stize email da ga nece biti neko vreme. Najludje je sto je morao otici po nesto kao rodni list. 2
bags Posted April 30, 2021 Posted April 30, 2021 Bec ali radim za jednu internacionalnu organizaciju gde su externi contracotri skoro svi iz Indije. (rade od kuce ali moraju biti u Becu). 1
dvb-t manijak Posted April 30, 2021 Posted April 30, 2021 OFF: čitam tekst https://www.nytimes.com/2021/04/27/world/asia/India-delhi-covid-cases.html o kovid tragediji u Indijii i o masovnom spaljivanju tela, a dobri google mi doda prigodnu reklamu
bags Posted April 30, 2021 Posted April 30, 2021 Ako koristis Chrome: https://chrome.google.com/webstore/detail/ublock-origin/cjpalhdlnbpafiamejdnhcphjbkeiagm?hl=en Ako koristis Firefox: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/ublock-origin/ Ako koristis Edge: https://microsoftedge.microsoft.com/addons/detail/ublock-origin/odfafepnkmbhccpbejgmiehpchacaeak 2
vememah Posted May 2, 2021 Posted May 2, 2021 Quote Udruženje ugostitelja Crne Gore počelo je kampanju "Vakciniši se", koja ima za cilj informisanje javnosti o značaju vakcinacije kao i edukaciji o njenim društvenim i zdravstvenim aspektima. Predsjednik Udruženja ugostitelja Crne Gore Nikola Buzdovan, kazao je da su se obratili ministarstvima zdravlja i ekonomskog razvoja kako bi i oni podržali kampanju, ali da nijesu dobili adekvatne odgovore. "Sve što radimo je sa samo jednim razlogom, a to je da budemo društveno odgovorni i kažemo koliko je značaj imunizacije bitan", rekao je Buzdovan. On je kazao da su u ugostiteljskim objektima, koji su članovi Udruženja, već postavljeni promotivni flajeri, a da će se u toku dana i dijeliti na ulicama Glavnog grada. "Sibolično smo naveli da vakcinisana osoba može dobiti besplatno piće u ugostiteljskim objektima u narednih sedam dana". https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/535135/za-vakcinaciju-od-ugostitelja-besplatno-pice
Recommended Posts