Jump to content
IGNORED

Coronavirus Covid-19 - opšta tema

Skyhighatrist

Recommended Posts

Posted
1 hour ago, renne said:

Od nje ti nestane prhut

slabo jj protiv peruti radi

syoss je mnogo bolji

Posted
1 hour ago, precog said:

J&J?

Ne zna se još, nema podataka, premali uzorak (osoba kom 1, subject Omiljeni) tako da je neozbiljno da je unosimo u [trump]facts[/trump] 

Posted
10 hours ago, gone fishing said:

zapravo po podacima iz izraela, rajfajzen izaziva miokarditis kod osoba mlađih od 30 godina, uglavnom kod M, na 5,3 miliona doza zabeležili su 62 slučaja, od toga 6 posle prve a 56 nakon druge doze

- rizik od njega je 1 : 100000, a za populaciju od 16-30 god. 1 : 20000, što je 10x veći rizik nego onaj od cerebralne vaskularne tromboze

- imali su i 2 smrtna slučaja ostali su se oporavili

- j&j izaziva tromboze kod pred menopauzalnih žena < 50 god 

- tako da sestra john predlaže da se mlađim muškarcima daje j&j a mlađim ženama rajfajzen :happy:

Kad god se govori o ovim nuspojavama uvek bih stavio i podatak da je stopa smrtnosti od covida na nivou planete trenutno 2.11%, što će samo ići na gore nakon katastrofe u Indiji.

O stopi invalidnosti i raznim novostečenim komorbiditetima da ne govorimo, takvih ima sasvim sigurno preko 10%.

Pa uvek uzimati tu razmeru u obzir kada krene bilo kakva priča o štetnosti vakcina.

• +1 1
Posted

Hajd ovde pošto ne znam gde bih drugde.

Hirurg koji me operisao kaže da je nekontrolisano pijenje suplemenata sad zbog korone, naročito vitamina C, cinka i magnezijuma, dovelo do novog problema kod pacijenata koje operiše - razređenje krvi. Iako sam ja prestao sve suplemente da pijem nedelju dana pre operacije, a prošlo je od tada još 2 i po nedelje, juče kad mi je vadio konce pokazao mi je kako je krv zaista daleko "vodenija" nego što je to normalno. Pri tome ja i inače iz drugih medicinskih razloga uzimam suplemente, ne zbog korone, ali po njegovim rečima to je toliko prisutno kod pacijenata da nema šanse da je išta drugo osim toga. Naravno, pre nego što neko pita, ne uzimam ništa drugo od lekova što bi moglo na to da utiče.

Posted

A ja imam dilemu kako je moguće da Švajcarska ima dnevno oko dve hiljade novozaraženih, a jednocifren broj umrlih. Neki soj da promilskim stepenom smrtnosti?

Posted

Ili masovno testiraju pa uhvate i gomilu asimptomatskih slucajeva

• +1 1
Posted
On 26.4.2021. at 8:57, Indy said:

Ovaj sto daje injekciju (vakcinu?) mislim da prica spanski

Mislim da mu ne daje nista :(

Posted
5 hours ago, cartman said:

Ili masovno testiraju pa uhvate i gomilu asimptomatskih slucajeva

Ne znam. Davno se došlzdo nekog zaključka da je samo oko 20% asimptomatskih. 

Posted
6 hours ago, Jozef K. said:

A ja imam dilemu kako je moguće da Švajcarska ima dnevno oko dve hiljade novozaraženih, a jednocifren broj umrlih. Neki soj da promilskim stepenom smrtnosti?

7 dnevni prosek (nikad ne gledaj samo jedan dan, jer je svuda osim mozda kod nas higly variable) je 14 umrlih na 1900 zarazenih, tako da mi se ovo ne cini nista sto drasticno odstupa...

Bolest uvek moze malo sarati po statistikama u zavisnosti od toga koja populacija je trenutno najzastupljenija medju zarazenima, pa ako hara po starackim domovima, imacemo veliku smrtnost, ako je epidemija u studentskom domu, imacemo malu smrtnost...

• +1 1
Posted

isti slučaj je i sa UAE

već možda više od mesec dana su na oko 2000 zaraženih, a jednocifren broj umrlih (čak ispod 5)

ali oni testiraju jako puno, verovatno je keč u tome, što hvataju sve

Posted

I swto hvataju u ranim fazama pa je i prognoza uglavnom bolja

Posted
23 minutes ago, dùda said:

isti slučaj je i sa UAE

već možda više od mesec dana su na oko 2000 zaraženih, a jednocifren broj umrlih (čak ispod 5)

ali oni testiraju jako puno, verovatno je keč u tome, što hvataju sve

Da,  pratim ih i ja zbog toga sto su vakcinisani ovim istim kinezom kao i mi.  Bas imaju mali broj preminulih u odnosu na broj zarazenih,  a procenat zarazenih je isto mali u odnosu na broj testiranih

Posted

šta je ovo sa indijom, ljudi moji :ph34r:

danas mi priča kumica koja živi u rimu i ima dobrog druga indijca. taj se čuje svaki dan sa svojima, zaboravih u kojem gradu žive

kaže, juče, u istom danu, umrli sin, otac i majka, neki poznanici navodno

• Tužno 1
Posted

Mene sa Indijom čudi samo što nije buknulo i ranije.

• +1 7
Posted
48 minutes ago, dùda said:

šta je ovo sa indijom, ljudi moji :ph34r:

danas mi priča kumica koja živi u rimu i ima dobrog druga indijca. taj se čuje svaki dan sa svojima, zaboravih u kojem gradu žive

kaže, juče, u istom danu, umrli sin, otac i majka, neki poznanici navodno

Dosta sam čitao razne tekstove / slušao podcastove na tu temu (nažalost na nemačkom inače bi ih rado podelio ovde) pa ću da pokušam ukratko da napišem šta sam iz toga razumeo oko situacije u Indiji.

Preliminarni rezultati za Indijsku varijantu virusa su pokazali da ona nije nešto značajnije opasnija/smrtonosnija ali se prenosi brže. Situacija u Indiji je upravo takva zato što je reč o Indiji. Nažalost je generalno zdravstveno stanje dosta stanovnika te zemlje dosta loše u poređenju sa ostalim zemljama pa je i to jedan od razloga što lošije prolaze, higijena je na relativno niskom nivou, Hepatitis B i dalje ima značajnu ulogu tu itd itd..

Onda medicinski sistem u Indiji je u dosta lošem stanju i imaju npr. mnogo manje bolničkih kreveta po 1000 stanovnika, negde 0.6 kreveta na 1000 stanovnika dok države u zapadnoj Evropi imaju između 4 i 8 kreveta na isto toliko stanovnika - to dovodi do toga da će zdravstveni sistem dosta brže kolabrirati. Nažalost nisam zapamtio brojku ali imaju isto jako mali broj respiratora u odnosu na broj stanovnika. Dodaj na to i probleme u logistici boca kiseonika - sve je tako namešteno da dođe do kolapsa zdravstvenog sistema.

I na kraju - politika, društvo, obrazovanje itd... Narenda Modi, premijer, ignoriše covid krizu i organizuje mitinge ko da nije ništa. Milioni Indijaca prisustvuju masovnim religioznim obredima, isto tako žive u prenatrpanim graodvima gde nemaju nikakve druge mogućnosti osim da se guraju sa drugima kako bi preživeli dan za danom. 

U principu, svi ti faktori dovode do toga da je Indija nažalost bukvalno superspreader država. Da recimo indija ima sličnu infrastrukturu ko recimo kinezi ili rusi daleko bolje bi prošli. 

• +1 5
  • Hvala 3