Jump to content
IGNORED

Coronavirus Covid-19 - opšta tema

Skyhighatrist

Recommended Posts

Posted

Ovaj vrhunski naučni časopis svakog dana donosi nova otkrića, pa tako danas možemo naučiti da je Izrael u Evropi.

Serbia rolled out Sputnik V and China's Sinopharm vaccines alongside the BioNTech/Pfizer jab and now ranks third in vaccination coverage in Europe after Israel and the UK.

• Haha 1
Posted
24 minutes ago, borris_ said:

To je UEFA geografska mapa.

Da su uzeli Evrovizijsku, pa da i Australiju strpamo u Evropu... :fantom:

• Haha 2
Posted

ima jos zanimljivosti, recimo, pominju bosnu u kontekstu uspesnosti vakcinacije  :)

Posted (edited)

Dnevni broj novozaraženih po kontinentima u hiljadama (prosek za zadnjih 7 dana)

1b1lLYM.png

Dnevni broj testiranih na 1000 stanovnika (prosek za zadnjih 7 dana) i udeo pozitivnih testova u procentima u evropskim zemljama, Srbija na začelju s Albanijom po broju pozitivnih, a ni s testiranjem se nije proslavila

9RQ5sVe.png

1zL8pI5.png

https://www.nzz.ch/panorama/coronavirus-weltweit-die-wichtigsten-grafiken-ld.1590398

Edited by vememah
  • +1 1
Posted

Sve je vise studija koje pokazuju da simptomi Covida traju duze od 30 dana.

Results 30- and 60-day COVID-19 were highly prevalent (52.5% and 35.0%), even among respondents reporting mild symptoms (29.2% and 24.5%) and non-hospitalized 

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.03.08.21252905v1?rss=1

Godinu dana kasnije, mnogi i dalje imaju simptome: 

"1 out of 3 Covid patients, or 8.4 million Americans, have persistent symptoms months after they first got sick."

https://www.nbcnews.com/news/amp-video/mmvo102192709794?__twitter_impression=true

Evropski ogranak WHO se oglasio ovim povodom:

"This is a condition that can be extremely debilitating. Those suffering from it describe a varying combination of overlapping symptoms. These include chest and muscle pain, fatigue, shortness of breath and what patients describe as brain fog.

We are beginning to understand why people get these symptoms. They include persistence of the virus in some parts of the body that are sheltered from the immune system, such as the brain; direct damage to organs, such as the heart and lungs, and also the pancreas, causing some new cases of diabetes; and blood clotting, which can cause heart attacks and strokes. However, there is a huge variety in both the pattern of symptoms and their severity."

https://www.euro.who.int/en/media-centre/events/events/2021/02/virtual-press-briefing-on-covid-19-understanding-long-covid-post-covid-conditions/understanding-and-managing-long-covid-requires-a-patient-led-approach

Posted

Znaci, za neke fast kill za druge slow kill. Jedan od najvecih, ako ne i najveci virus u prirodnom svetu. Kad kazem najveci, mislim na najvise podataka, oko oko 30 kb sekvenci prevedeno u kilobajte ili 30 000 RNA nukleo baza u sekvenci. Pritom je jedinstven i po nekim drugim stvarima koje mu omogucavaju zaraznost i virulentnost.  Ogroman je i pametan je.

Pustice nas kad nas proredi. Jebiga.

Posted

Sve mi se čini da mi mnogo više ovaj virus proučavamo nego što se protiv niega borimo.

Sent from my iPhone using Tapatalk

• +1 2
Posted
13 minutes ago, steins said:

Sve mi se čini da mi mnogo više ovaj virus proučavamo nego što se protiv niega borimo.

A zasto, sta fali? :ohmy:

Ili mozda sumnjas da vec nije lagerovantm u nekoj nepostojecojtm laboratoriji/skladistu za zabranjeno biolosko ratovanje, buduci da se dokazao kao izuzetno zgodan da za kratko vreme izbaci iz koloseka i paralise i najrazvijenije zemlje, sirotinju da ne pominjemo? :sleep:

Posted

па кад је паметнији од нас

Inviato dal mio Mi 9 Lite utilizzando Tapatalk

Posted
2 minutes ago, mlatko said:

па кад је паметнији од нас...

... sto uopste nije dokaz da je izistinski pametan, buduci da smo se, kao sorta, na njemu bas istakli pamecutm...

Tek ce biti zlo ako se dohvati, priuci tviteru, fejsbuku, itd, itd, tek tu ce nadmocnim IQ-om lom da napravi, daleko bilo... :fantom: 

• +1 1
Posted (edited)

Quarter of English families plan to break Covid rules for a Mother's Day visit

One in four parents in England are planning to break lockdown rules and take their children to visit their grandmothers to celebrate Mother’s Day, a survey of more than 2,000 people suggests.

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2021/mar/13/quarter-of-english-families-plan-to-break-covid-rules-for-a-mothers-day-visit

taj dan majki je sutra. ovo ce, cini mi se, biti prvi ozbiljniji test za vakcine. klinci ce biti pusteni na babe i dede koji su vakcinisani pre mesec dana. pa bas da vidimo kako ce se ti susreti odraziti na brojeve zarazenih i brojeve hospitalizovanih. ako cifre ne porastu znacajno, imacemo dokaz da su matorci zaista zasticeni.

drzim pesnice dok prsti ne pobele. :D

Edited by adam