Jump to content
IGNORED

Coronavirus Covid-19 - opšta tema

Skyhighatrist

Recommended Posts

Posted (edited)

A further 1,564 people have died in the UK within 28 days of a positive Covid test - the biggest figure reported in a single day since the pandemic began.

https://www.bbc.com/news/uk-55653161

ukvseuvsusa.png

https://ig.ft.com/coronavirus-chart/?areas=usa&areas=eur&areas=gbr&areasRegional=usny&areasRegional=usnj&areasRegional=usia&areasRegional=usca&areasRegional=usnd&areasRegional=ussd&cumulative=0&logScale=1&per100K=1&startDate=2020-12-15&values=deaths

Edited by vememah
Posted

kod nas sad kazu da ova nova sorta i nije bas tako zarazna kolko su se plasili. kazu, nije 70 posto zaraznija nego oko 30-40.

Posted

Tačno bi neko trebalo da odgovara za iznošenje tih katastrifičnih vesti i procenata u javni etar,  i izazivanje panike.

Posted
2 hours ago, adam said:

kod nas sad kazu da ova nova sorta i nije bas tako zarazna kolko su se plasili. kazu, nije 70 posto zaraznija nego oko 30-40.

govna smrdljiva..i posle cim neko nesto ne veruje, antimasker, teoreticar zavere..

Posted
što može i da znači 10-15% jer se u januaru testira 2-3 puta više nego u septembru?

Inviato dal mio Mi 9 Lite utilizzando Tapatalk

• +1 1
Posted

U ustavu treba dodati preambulu da nas odmah prve obaveste kad se pojavi mutacija i odmah kazu tacno li se lakse prenosi 30% ili 50% ili 70%
I onda mi panicimo po potrebi. Jer savrseno apstrahujemo koliko je obicna korona zarazna, pa odmah znamo i kako izgleda kad je xy procenata gora.
I ako omanu za 10-20% gore ili dole, da odmah neko robija.

• +1 1
Posted

https://edition.cnn.com/2021/01/14/health/covid-immunity-antibodies-intl/index.html

''People who have been infected with Covid-19 are likely to be protected against catching it again for at least five months, according to a new study led by Public Health England (PHE).''

"Even if you believe you already had the disease and are protected, you can be reassured it is highly unlikely you will develop severe infections. But there is still a risk you could acquire an infection and transmit (it) to others," Hopkins said.

Posted

Vidim u komentatima na cnn fb strani za ovu vest javljaju se neki koji imaju antitela jos od marta  i dalje, 10 meseci znaci.

Posted
5 minutes ago, dùda said:

https://edition.cnn.com/2021/01/14/health/covid-immunity-antibodies-intl/index.html

''People who have been infected with Covid-19 are likely to be protected against catching it again for at least five months, according to a new study led by Public Health England (PHE).''

"Even if you believe you already had the disease and are protected, you can be reassured it is highly unlikely you will develop severe infections. But there is still a risk you could acquire an infection and transmit (it) to others," Hopkins said.

sad jos da sacekamo par nedelja da nam kazu da ovo vishe ne vazi i izadju s novim zakljuccima istrazivanja obavljenim na uzorku od trista dobrovoljaca od kojih neki mozda i nisu imali virus al su popunili formular.

ovako ce da nas jebu u mozak dok ne prodje epidemija.

ja svako malo sebi kazem da ovo ne vredi citati al sta da radim kad naslovi napadaju ssa svih strana.

• +1 4
Posted

Vecina verovatno ima, cak i oni koji nemaju antitela, imaju imunitet, zastitu, s tim sto izuzetaka ima..mada, i to je jednacina s avise nepoznatih, desava se da se virus zadrzi u organizmu, pa reaguje kasnije, opet, neke naucne teorije, verovatno je i do imuniteta, genetike, neki ljudi su vise, neki manje skloni virusima..

Posted (edited)

potpuno si u pravu, slažem se

ovo je postalo opasno atakovanje na moždane vijuge :blink:

ed.

reagovala na adamov post

Edited by dùda
  • +1 1
Posted (edited)

samo mala napomena: individualni mehanizmi kojima se ljudi koriste u stresu tesko mogu da se pretvore u nesto sasvim suprotno ili potpuno iskljuce onog momenta kad pozelimo - neko ko u stresnoj situaciji ima tendenciju da traga za informacijama tesko se moze preko noci pretvoriti u nekoga ko ih potpuno ignorise - i obrnuto. poenta je u smanjivanju intenziteta tih aktivnosti i trazenju nacina da se angazujemo i u necem drugom, blagotvornijem za mentalno i fizicko zdravlje. 

nacini za nosenje sa stresom su krajnje individualni, ne treba da se osecamo krivima ako se nas nacin ne poklapa sa onim sto drugima pomaze - ali treba da potrazimo nesto sto nas licno cini manje anksioznim, nesto sto je za nas korisno i produktivno, a angazuje nam vreme. 

meni je ovo zanimljivo u smislu vezbanja medijske pismenosti u potpuno haoticnom vremenu, kao i navigacije u situacijama opste neizvesnosti. neka vrsta ucenja, pripreme za doba koje nas sigurno ceka, a koje ce verovatno biti dosta drugacije od onoga na sta smo navikli.

paradoksalno, mnogo mi je manje emocionalno izazovno da citam istrazivanja o virusu - i da se svakodnevno uveravam koliko malo znam o tome kako da dodjem do pravih informacija, kako da ih procitam i interpretiram -  od toga da razmisljam o politickoj situaciji i psiholoskim, politickim i socijalnim implikacijama onoga kroz sta prolazimo.

ali sasvim mogu da razumem da ovaj silni shum oko virusa i biased informacije koje dele cak i oni najumniji i najrazboritiji predstavnici covecanstva moze izazvati vrlo burne reakcije. u tom smislu je zaista vazno pokusati redukovati kolicinu informacija - ili barem znacaja koji im pridajemo.

evo, za mene je politika prilicno zabranjen potforum, jer ne mogu. izbacuje me iz shina.

zato i ne gledam, zatvaram oci pred predlozima za  utisak nedelje kao sto bih izbegavala da gledam sudar vozova... bar trenutno. 

ko god se oseca tako u vezi sa ovom temom, najbolje da napravi poneku pauzu, bar od nekoliko dana. sigurno, ali sigurno nece nista znacajno propustiti :) 

Edited by Aleksija
  • +1 3
  • Hvala 3
Posted

A ni ova smrtnost u severnohemisferskoj zimi koja je uvek veća nije nešto o čemu mora da brinemo svaki dan. Sa kovidom ili bez, vakcinisani ili manje.

Inviato dal mio Mi 9 Lite utilizzando Tapatalk