Jump to content
IGNORED

Coronavirus Covid-19 - opšta tema

Skyhighatrist

Recommended Posts

Posted (edited)
16 hours ago, Jozef K. said:

Inače da odjavljujemo civilizaciju.

+1 jeste zajebano, ne razumem kako vakcina može da bude jača od antitela i da dugoročnije radi posao. Ako može, neka me neko prosvetli.

Mada ostaće Novi Zeland da nastani planetu.

Edited by Caligula
Posted
1 hour ago, vememah said:

Promena ukupnog broja potvrđenih slučajeva u zadnje dve nedelje u odnosu na dve nedelje pre toga.

KA8TaaV.png

https://ourworldindata.org/grapher/biweekly-growth-covid-cases

Ovo obraonjenje oko jugozapadnog Balkana, koje kaci gore Slovacku, Austriju i Svajc..a fura i ka Bulgariji i Grckoj..

To je Bajram + nasi izbori..zar ne ?

Posted

ja bih obratio pažnju na onih četvoro koji se nisu zarazili, kako su to izbegli, možda ta njihova rezistentnost krije potencijalni lek, naravno moguće je da je i greška do testova ili da će tek razviti simptome :happy:

Posted

ta četvorica su se zarazili prvi, dok su još bili u "karantinu", ušli su na brod, zarazili ostale pa ozdravili.

• +1 1
  • Hvala 1
Posted
15 hours ago, SNARC said:

Ovo obraonjenje oko jugozapadnog Balkana, koje kaci gore Slovacku, Austriju i Svajc..a fura i ka Bulgariji i Grckoj..

To je Bajram + nasi izbori..zar ne ?

Nit je Bajram niti su izbori već je život normalan bez maske mesec+ dana.

Posted

Kolko ozbiljno treba uzimati ove razne analize da virus napada sve organe i da cak i asimptomatski pacijenti mogu da imaju trajne posledice? Pitam da znam dal da izlazim iz bunkeru do svetskog u Kataru? :ph34r:

Posted
1 hour ago, Tsai said:

Kolko ozbiljno treba uzimati ove razne analize da virus napada sve organe i da cak i asimptomatski pacijenti mogu da imaju trajne posledice? Pitam da znam dal da izlazim iz bunkeru do svetskog u Kataru? :ph34r:

Pa ako su ozbiljne analize, rekla bih da ih treba uzimati ozbiljno. :)

Koliko ja vidim za sada, a tako je od početka, da, najviše stradaju stari i bolesni, ali stradne i neko mlad i zdrav + posledice o kojima pričaš se i dalje ne znaju. U svetlu svega toga moj zaključak je da je razborito ponašanje biti u bunkeru dok ne prodje. E sad, imam prijatelje koji kažu, ja ne mogu ovako da živim godinu dana, ja moram na pivo s društvom. Ali, ima toliko toga čime se može ispuniti vreme. Recimo, da se uči programiranje...

Posted
On 14.7.2020. at 3:38, vememah said:

Jos jedan krug: Korelacija izmedju nosenja maski i prvog udara u martu/aprilu je ocigledna. Da li je pad zbog nosenja maski ili zato sto je prvi udar bio ograman (NY, Mass) pa em su ljudi oprezniji em je teze zaraziti se?

Jos jedna anegdotalna evidencija:

U Kitu na ulici ne mozes da vidis apsolutno nikog bez maske vec dva-tri meseca.  Ali zaraza raste, jer vole da se druze na jugu Kita, da prave nedozovljene zurke i da se posecuju porodicno vikendom sa babama i dedama.

Posted

Premijeri oba entiteta u BiH zaraženi, federalni za kojeg je prekjuče potvrđeno već na kiseoniku.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković testiran je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i rezultat PCR testa je pokazao prisustvo virusa korona (SARS-CoV-2), saopšteno je iz Vlade RS.

http://ba.n1info.com/Vijesti/a448224/Radovan-Viskovic-zarazen-korona-virusom.html

Federalni premijer Fadil Novalić premješten je u Kliniku za plućne bolesti “Podhrastovi” nakon što mu se danas prijepodne naglo pogoršalo stanje, potvrđeno je za N1.

Nakon pretraga je utvrđeno da Novalić ima upalu oba plućna krila. Odmah mu je uvedena terapija i trenutno je na kisiku.

Podsjećamo, u ponedjeljak je premijeru Federacije Bosne i Hercegovine utvrđeno da je pozitivan na korona virus.

http://ba.n1info.com/Vijesti/a448218/Novalicu-se-pogorsalo-stanje.html

Posted
38 minutes ago, Budja said:

Jos jedan krug: Korelacija izmedju nosenja maski i prvog udara u martu/aprilu je ocigledna. Da li je pad zbog nosenja maski ili zato sto je prvi udar bio ograman (NY, Mass) pa em su ljudi oprezniji em je teze zaraziti se?

Jos jedna anegdotalna evidencija:

U Kitu na ulici ne mozes da vidis apsolutno nikog bez maske vec dva-tri meseca.  Ali zaraza raste, jer vole da se druze na jugu Kita, da prave nedozovljene zurke i da se posecuju porodicno vikendom sa babama i dedama.

U Njujorku je toliko mera i promena i dalje na snazi. Na primer, stvarno je jako puno ljudi zapalilo sa Menhetna i i dalje se nije vratilo. I dalje je skoro sve živo zatvoreno - imaš jako malo mogućnosti da se zaraziš osim ako ne radiš aktivno na tome. I dalje ima nekoliko stotina zaraženih svakog dana sa svim tim merama. Tako da možda to što se puno ljudi zarazilo "u prvom krugu" ne doprinosi mnogo ili išta jer se nije zarazilo dovoljno za kolektivni imunitet. Osim možda u nekim krajevima gde 50% ima antitela.

Posted
35 minutes ago, trustno1 said:

U Njujorku je toliko mera i promena i dalje na snazi. Na primer, stvarno je jako puno ljudi zapalilo sa Menhetna i i dalje se nije vratilo. I dalje je skoro sve živo zatvoreno - imaš jako malo mogućnosti da se zaraziš osim ako ne radiš aktivno na tome. I dalje ima nekoliko stotina zaraženih svakog dana sa svim tim merama. Tako da možda to što se puno ljudi zarazilo "u prvom krugu" ne doprinosi mnogo ili išta jer se nije zarazilo dovoljno za kolektivni imunitet. Osim možda u nekim krajevima gde 50% ima antitela.

Sve je to ok, ali je tesko  napraviti analizu da li je smanjenje zbog maski, kako grafik koji je Vememah stavio tvrdi. Evo, sama kazes da je Njujork prazniji nego sto je bio i da je sve zatvoreno, pa je tako mogucnost kontakata manja.

Posted
49 minutes ago, Budja said:

Sve je to ok, ali je tesko  napraviti analizu da li je smanjenje zbog maski, kako grafik koji je Vememah stavio tvrdi. Evo, sama kazes da je Njujork prazniji nego sto je bio i da je sve zatvoreno, pa je tako mogucnost kontakata manja.

Exactement. Ja sam shvatila da ti kažeš da je možda smanjena mogućnost zaraze u Njujorku zbog velikog broja obolelih prethodno. Moja pretpostavka je da to ne bi bilo moguće ni sa 30% ili čak i 40% prethodno obolelih a drugo u Njujorku je i dalje opsadno stanje.

Posted
1 minute ago, trustno1 said:

Exactement. Ja sam shvatila da ti kažeš da je možda smanjena mogućnost zaraze u Njujorku zbog velikog broja obolelih prethodno. Moja pretpostavka je da to ne bi bilo moguće ni sa 30% ili čak i 40% prethodno obolelih a drugo u Njujorku je i dalje opsadno stanje.

Ne, ja kazem da je moguce da su sva tri faktora komplementarna (maske, stopa zarazenosti, lockdown) i da je tesko utvrditi marginalni doprinos svakog od faktora ponaosob.

Posted
Just now, Budja said:

Ne, ja kazem da je moguce da su sva tri faktora komplementarna (maske, stopa zarazenosti, lockdown) i da je tesko utvrditi marginalni doprinos svakog od faktora ponaosob.

Da. To kaže i Kuomo. ;)