Jump to content
IGNORED

Coronavirus Covid-19 - opšta tema

Skyhighatrist

Recommended Posts

Posted

makedonija danas

66 novi 500 testova, 1 preminula (post mortem utvrdjen covid), 12 ozdravilo

ukupno

974, 9262, 45, 98

vecina slucajeva je i dalje u kumanovu i skoplju ... danas prva dva u negotino

ono sto je mozda interesantno jeste da vlada poziva ljude da provedu vaskrs kod kuce, ali nece zatvoriti hramove

crkva sa druge strane kaze da ne moze da promeni tradiciju/nacin pricesca (1 kasika) a da nece ni pozivati, ni sprecavati da ljudi idu na pricesce, a ikone ce dezinficirati cesce

nadam se da ce se nesto promeniti do samog cina, u grckoj je sinod  predlozio vladi da zatvori hramove, koliko znam

Posted

Svaka zemlja polako pocinje da broji i umrle van bolnica. Juce je NYC dodao jos ~3700 (probables) umrlih van bolnica. Na woldometers-u jos nisu dodali tu cifru (ali su najavili da ce je dodati). U UK, novine su pocele da pisu o umrlim izvan bolnica. U Francuskoj su poceli brojati umrle prosle sedmice (a sigurno da ih jos fali).

Ne znam kako Njemacka broji ali njihovi brojevi su mi nekako nerealni (da ne bude zabune, volio bih da su pravi).

U svedskoj, klijent sa kojim radim vec dvijegodine mi rece da je virus usao u staracki dom gdje se nalazi njegova mama :(. 

Kineske brojke su mi totalno nerealne. 

Tek cemo na karaju godine da vidimo kolika je bila smrtnost oovog virusa kada statisticari budu raspolagali sa svim ciframa.

Posted

TGV médicalisé

Moze da preveze 24 pacijenta po kompoziciji.

Ovo je spasilo Alsace i Ile de France od totalnog raspada sistema.

Capture.JPG

Posted
57 minutes ago, borris_ said:

Svaka zemlja polako pocinje da broji i umrle van bolnica. Juce je NYC dodao jos ~3700 (probables) umrlih van bolnica. Na woldometers-u jos nisu dodali tu cifru (ali su najavili da ce je dodati). U UK, novine su pocele da pisu o umrlim izvan bolnica. U Francuskoj su poceli brojati umrle prosle sedmice (a sigurno da ih jos fali).

Ne znam kako Njemacka broji ali njihovi brojevi su mi nekako nerealni (da ne bude zabune, volio bih da su pravi).

U svedskoj, klijent sa kojim radim vec dvijegodine mi rece da je virus usao u staracki dom gdje se nalazi njegova mama :(. 

Kineske brojke su mi totalno nerealne. 

Tek cemo na karaju godine da vidimo kolika je bila smrtnost oovog virusa kada statisticari budu raspolagali sa svim ciframa.

ja penis stavljam da su Kinezi izlazirali boga oca... jesu oni i kuce i mace pozatvarali, ali tamo je bio najjaci udar, nisu imali pojma sta ih snaslo, ko zna kakve su bile terapije na pocetku, nema boga da su lazirali sta god su stigli... u celom svetu umiru i mladi, u daleko manjem obimu, ali ima ih. u Kini ispade da je urlo izmedju 10 i 160 mladjih od 154 godine

vozovi :hail: 

Posted

u britaniji su cifre neumoljive ali se evo vec dva dana prica o strasnoj krizi koja ce nas pokositi kad ovo prodje a novi vodja laburista navalio ko nerast da se objavi strategija za izlazak iz lockdown-a. severna irska je produzila mere za jos tri nedelje u nadi da je to to. englezi se jos ne izjasnjavaju. videcemo... cenim da ce, sta god se desilo s ciframa i ljudima, krenuti da popustaju mere vrlo brzo jer sve glasnije kukaju o krahu ekonomije. ako se to desi (a sve ukazuje da hoce) na kraju ce biti dzaba ste krecili.

bitno da je boris preteko. 

Posted
4 hours ago, omiljeni said:

zemlje koje imaju more i letnji turizam su se već pomirile sa propalom sezonom i posledicama toga

a ovima što nemaju more otkucava taximetar i oni se verovatno nadaju da mogu proći sa manjim posledicama ako se uskoro otvore. i sigurno je pritisak krupnog kapitala veći.

pre par dana je neko okačio grafikon na kom sa Morgan Stanley projekcijom situacije u USA do kraja godine. Krajem maja očekuju da će kapacitet testiranja biti iznad 1 milion dnevno, vakcinacijom zdravstvenih radnika već u oktobru a ipak su računaju sa drugim talasom epidemije u novembru/decembru koji će biti manji, ali ipak dosta velik.

a npr ta Češka i njeno otvaranje u situaciji kad je testirano manje od 1.5% stanovništva, gde i dalje imaju desetine novih obolelih svakog dana...meni to nebuloza.

Pazi, za Cesku ti je nebuloza koja na 1M stanovnika ima 3x vise testiranih nego Poljska, a u Ceskoj poslednja 3 dana javljaju ispod 100 novozarazenih (ne znam koliko su dnevnih testova radili tada), i danas 105, dok u Poljskoj broj ide preko 300. Juce i prekjuce je bilo nesto ispod 300, ali je bilo i upola manje dnevnih testova nego pre 4-5 dana, sa 10-11K testova, spali na 4.5K.

Sta onda reci za Poljsku koja planira da ublazi mere?
Mozda bi trebali da promisle o svemu jos 10ak dana (sto bi zapravo znacilo popustanje mera nedelju dana kasnije od planiranog).

Ja i dalje mislim da oni to rade da bi predstavili da se situacija normalizuje i da se izbori mogu odrzati.

Austrija isto ima 3x vise testiranih na 1M stanovnika od Poljske i takodje dnevno belezi manje slucajeva od Poljske, pa mi je za te 2 drzave logicnije da smanjuju mere.

Posted
u britaniji su cifre neumoljive ali se evo vec dva dana prica o strasnoj krizi koja ce nas pokositi kad ovo prodje a novi vodja laburista navalio ko nerast da se objavi strategija za izlazak iz lockdown-a. severna irska je produzila mere za jos tri nedelje u nadi da je to to. englezi se jos ne izjasnjavaju. videcemo... cenim da ce, sta god se desilo s ciframa i ljudima, krenuti da popustaju mere vrlo brzo jer sve glasnije kukaju o krahu ekonomije. ako se to desi (a sve ukazuje da hoce) na kraju ce biti dzaba ste krecili.

bitno da je boris preteko. 

jel kukaju za EU tj. Nemačkom? nisam ispratio, jel faktički Brexit gotov?

Inviato dal mio Mi 9 Lite utilizzando Tapatalk

Posted (edited)

Edited by vememah
Posted
11 minutes ago, mlatko said:

jel kukaju za EU tj. Nemačkom? nisam ispratio, jel faktički Brexit gotov?

Inviato dal mio Mi 9 Lite utilizzando Tapatalk

ne pominju ni u tragovima. pregovori ce se nastaviti kad prodje ova frka a do tad....

Posted

Nemci od 20 aprila otvaraju sve sto je ispod 800 kvadrata osim restorana, barova i frizeraja. Od 4. maja ce početi da se ide u školu (vrtici i osnovna najverovatnije ne) a sve uz poštovanje pravila o socijalnom distanciranju. U stvari, samo su objavili ono što se već dešava, barem u Berlinu. Sad za katolicki Vaskrs ispred svakog restorana/kafica/poslasticare redovi, uz razmak i sve za poneti.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Posted

6 hours ago, omiljeni said:

pre par dana je neko okačio grafikon na kom sa Morgan Stanley projekcijom situacije u USA do kraja godine. Krajem maja očekuju da će kapacitet testiranja biti iznad 1 milion dnevno, vakcinacijom zdravstvenih radnika već u oktobru a ipak su računaju sa drugim talasom epidemije u novembru/decembru koji će biti manji, ali ipak dosta velik.

a npr ta Češka i njeno otvaranje u situaciji kad je testirano manje od 1.5% stanovništva, gde i dalje imaju desetine novih obolelih svakog dana...meni to nebuloza.

Vakcinacijom? 

Posted

ona US firma koja je prva pocela testove vakcine njavljuje da ce poceti sa vakcinacijom medicinskog osoblja u oktobru.

Posted

Kod mene u regionu danas:

24 nova obolela

6 preminulih

Ostalo je još 24 osobe u intenzivnoj nezi.