Jump to content
IGNORED

Coronavirus Covid-19 - opšta tema

Skyhighatrist

Recommended Posts

Posted

Jutros Iran imao preko 4500 novih, što bi im bio apsolutni maksimum. (do sada je to 3186)

Sad ispravljeno na 2000 i smanjen broj umrlih sa 130 na 120.

Objašnjenje: Earlier, Iran's Ministry of Health incorrectly reported a much higher figure for the number of new cases and deaths. The Minister later acknowledged the mistake

dodatno objašnjenje: The total number of patients on the Ministry of Health's website was incorrectly typed, which was corrected.

Kod mnogo država su statsi veoma čudniTM, ali Iran je tu ubedljivo najluđi, bar od svih ovih velikih sa dosta zaraženih i dosta urađenih testova.

Oni su na početku nabili CFR skoro na 30% jer su prijavljivali samo umrle, a zaražene nisu uopšte. Pa su onda taj CFR u 2 nedelje oborili na ispod 0,5% što je bilo posebno ludilo, a sad opet dolaze na 6% i raste.

I onda imaju situaciju pogrešno ministarstvo utipkalo brojeve. :ph34r:

Posted

Ako zanemariš tu grešku, br slučajeva u Iranu je u opadanju, sad je već u trendu na dole.. Sa oko 3k na oko 2,5k sad je već oko 2k...

Posted
  On 8. 4. 2020. at 12:18, Budja said:

Mislim da Klinton nije bas dobar izbor za ilustraciju oko finansijske krize. Repeal of Glass-Steagall act i tako to. Bil se u citatu prilicno folira.

Expand  

Odgovorio sam ti u spojleru

Reveal hidden contents

SaE

Posted
  On 8. 4. 2020. at 12:14, Orle Zmajević said:

Moje info su sa worldmeter koji za source uzima upravo taj Folkstagod.

Jesu i ovi danasnji podaci pogresni :

726 new cases and 96 new deaths in Sweden [source]

Expand  

Pa daju link na isti sajt koji sam ja dala, ali pišu drugačije brojeve nego što sajt pokazuje: 660 novih od juče u 11.30 do danas u 11.30. 

On 8. 4. 2020. at 13:28, Orle Zmajević said:

Gde su ovde tih 660 ?

Ne znam Svedski, pa sam pitao za pojasnjenje. Vidim brojke i chartove na Worldometer pa mi ne deluje da pada broj bilo cega, ali evo dopusticu ti da objasnis.

Expand  

To je tih 660, koji su danas objavljeni za 24h od juče do danas u 11.30. Ovog broja od 726 nema nigde. Sredinom nedelje su do sada uvek skakali brojevi zbog nekih kašnjenja od vikenda, ali i pored toga je ovo prvi skok nakon pada od nekoliko dana. 

Takodje je i broj umrlih pogrešan, do juče je bilo 611, do danas 687, znači 76 novih, ne 96.

I ako bi mogao da prestaneš da od mene tražiš objašnjenja zašto su brojevi takvi kakvi su, bilo bi lepo. Ja niti sam birala strategiju, niti imam ikakvog uticaja na to kakva će sutuacija biti, osim što sedim kod kuće. Nas par koji živimo ovde smo se javili da prenesemo kakav je način razmišljanja, i da se mnogo više oko Švedske drami van nje nego u njoj. 

Takodje, ne znam zašto bi brojevi obolelih u Švedskoj bili čudni kad je švedska strategija da virus prodje kroz što više ljudi, ali ne istovremeno, već u meri da ne optereti zdravstveni sistem do granice pucanja. Za sada nije došlo do toga. Predvidjanja od prošle i pretprošle nedelje su bila da će ove nedelje biti mnogo veći broj obolelih, ali se to nije desilo. Predvidjanje za peak je za 3 nedelje, tako da je porast očekivan.

Što se tiče broja mrtvih, da, svaki broj veći od 0 je prevelik, tu nemam šta drugo da kažem.

Posledice svega ovoga će se moći objektivno meriti tek nakon što se budu videle posledice po zdravlje (pre svega psihičko) ljudi koji su držani zatvoreni mesecima. Da ne pričam o očajnicima koji će izgubiti poslove, a država neće imati odakle da im isplaćuje čak ni socijalu. Nadam se da grešim, ali ti brojevi će da budu mnogo gori od najgorih švedskih brojeva.

Posted

Ove švedske mere, ili odsustvo istih, se možda i malo mistifikuju. Svako malo neki članak "da li su švedske mere zapravo pravi odgovor?". A znamo da bi van skandinavskih društava one verovatno proizvele katastrofu (koja je za sada izostala u Švedskoj). Drugo, po izveštavanjima nešvedskih medija bi se reklo da tamo život teče skoro sasvim normalno. Ni blizu, ljudi uglavnom rade od kuće, ulice su uglavnom prazne, a ljudi se svakako ne ljube i ne rukuju bila korona ili ne. Najveća je razlika što rade vrtići i osnovne škole. 

Posted

De ne drami, niko od tebe nije trazio da objasnis zasto su brojevi takvi  kakvi jesu nego da objasnis metodologiju brojanja ako je vec drugacija od one sa worldmeter, posto je izvor na Svedskom jeziku.

Posted
  On 8. 4. 2020. at 14:05, Gojko & Stojko said:

Odgovorio sam ti u spojleru

Reveal hidden contents

SaE

Expand  

Meni vise lici kao ex-post "nisam ja", nego razumna odbrana citiranog. Nema nista u ovom odlomku sto nam govori da bi se Bili ponasa drugacije. Naprotiv, on diskutuje sa stavovima da su njegove politike u devedestim doprinele krizi u 2008. Ali da ne idemo vise u digresiju...

Posted
  On 8. 4. 2020. at 14:41, Kampokei said:

Ove švedske mere, ili odsustvo istih, se možda i malo mistifikuju. Svako malo neki članak "da li su švedske mere zapravo pravi odgovor?". A znamo da bi van skandinavskih društava one verovatno proizvele katastrofu (koja je za sada izostala u Švedskoj). Drugo, po izveštavanjima nešvedskih medija bi se reklo da tamo život teče skoro sasvim normalno. Ni blizu, ljudi uglavnom rade od kuće, ulice su uglavnom prazne, a ljudi se svakako ne ljube i ne rukuju bila korona ili ne. Najveća je razlika što rade vrtići i osnovne škole. 

Expand  

Mozda svedska i dobro prolazi, ali ako pogledamo ovu listu sortiranu po broju umrlih u procentima (na milion stanovnika) vidimo da oni koji su, vise ili manje, zagovarali krdo su prilicno visoko, pri tom nisu u silaznoj putanji. 

Zanemarimo male drzave i izdvojimo epicentre (spanija italija ... verovatno i svajcarska sa svojom naslonjenoscu), oni su sada vec na silaznoj putanji.

Osim onih koji su zagovarali krdo, tu su jos francuska i belgija.

image.thumb.png.8295af2c60ef4175764edbb797a84628.png

Posted
  On 8. 4. 2020. at 14:41, Orle Zmajević said:

De ne drami, niko od tebe nije trazio da objasnis zasto su brojevi takvi  kakvi jesu nego da objasnis metodologiju brojanja ako je vec drugacija od one sa worldmeter, posto je izvor na Svedskom jeziku.

Expand  

Vidim sad da je ono “dopustiću ti da objasniš” upućeno drugom korisniku (bila sam citirana u istom postu, pa sam mislila da je meni), ali svejedno je bezvezan način ophodjenja, što bi nekom trebalo tvoje dopuštenje, ili što bi neko morao tebi nešto da objašnjava. 

Posted
  On 8. 4. 2020. at 15:04, Tolaa said:

Vidim sad da je ono “dopustiću ti da objasniš” upućeno drugom korisniku (bila sam citirana u istom postu, pa sam mislila da je meni), ali svejedno je bezvezan način ophodjenja, što bi nekom trebalo tvoje dopuštenje, ili što bi neko morao tebi nešto da objašnjava. 

Expand  

Zbog toga sto je taj korisnik odgovorio na moje pitanje tebi, uz opasku da ne citam link koji sam postovao a koji je na Svedskom jeziku.

Posted (edited)
  On 8. 4. 2020. at 14:41, Kampokei said:

Expand  

Apsolutno. A ti otvoreni vrtići i osnovne škole za sada nisu izazvali nikakvu katastrofu. Naprotiv, roditelji koji rade u zdravstvu a koji ostaju kod kuće sa zdravom decom bi izazvali mnogo veći haos.

Deca koja pokazuju i najmanje simptome prehlade se ne šalju u škole ili vrtiće. To je neki princip ovde čak i kad nije bilo korone, da se ne širi, a sad pogotovo, šalju decu kući čim se nakašlju. Takodje, odrasli ostaju kod kuće kad su prehladjeni, isto princip koji oduvek važi. Nije kao u Srbiji da moraš da otvaraš bolovanje ako si bolestan duže od jednog dana, pa ljudi dolaze na posao mrtvi prehladjeni, već lepo imaš pravo 8 dana da budeš kod kuće a da samo nazoveš i kažeš da si bolestan, nikakav lekar i otvaranje bolovanja nisu potrebni. Jednostavno nikom nije u cilju da se svi na poslu razbole. Sad za vreme korone su to povećali na 21 dan (za one koji ne mogu da rade od kuće, a svi koji mogu, rade od kuće kad su zdravi).

Edited by Tolaa
Posted

Šta je ovo sa Rusijom ?

Reklo bi se da ubrzava ?

Mada su to ipak male brojke za onoliku zemlju.

Juče mi prijateljica koja živi u Trevisu rekla da je kod njih u gradu zaraženih cca 2000 ( ni 90000 stanovnika).

Ali kaže da mnogo testiraju i posledično, navodno drže stvar pod kontrolom.

Posted
  On 8. 4. 2020. at 13:33, TdEII said:

Tolaa je dala za 2, 3, 4, 5 i 6. april, respektivno.

Expand  

Worldometer != ovaj svedski sajt.

Nemam pojma zasto.

Posted

I u Hrvatskoj ima budala...

Pošta u zagrebačkom naselju Zapruđu je zatvorena nakon što je u sredu prepodne u nju ušla žena pozitivna na koronavirus.

Žena je došla da pošalje lekarsku dokumentaciju, a kad je sve obavila prisutne je obavestila da je zaražena.

"Oko 9.15 na Trgu Ivana Meštrovića žena koja je bila zaražena koronavirusom i bila u samoizolaciji je došla u poštu, obavila šta treba i onda javno rekla pred svima da ima koronu i da dezinfikuju poštu. Mi smo nakon toga zatvorili poslovnicu, pričekali epidemiologa, popisali sve ljude koji su bili unutra i dalje postupamo po uputstvima", kazao je za RTL Valentino Rajković, zapovednik Civilne zaštite Novi Zagreb.

"Kad dezinfikujemo poštu, epidemiolozi će videti šta će sa ljudima koji su bili unutra i da li će ih testirati ili ne", dodao je.

Iz Hrvatske pošte rekli su da je iz preventivnih razloga zatvorena ta poštanska filijala, obaveštena su nadležna tela i postupiće se u skladu sa uputstvima civilnog štaba. Proverava se cela porodica zaražene žene, a kako nezvanično saznaje RTL, svi su pozitivni na koronavirus.

Posted

Italija  3836/542

UK       5491/938