Jump to content

Coronavirus Covid-19 - opšta tema

Featured Replies

23 minutes ago, dùda said:

ali zanimljivo je da se japan jako dobro bori, a negde čuh da baš malo testiraju ?

pri tom su gusto naseljeni, tj. zbijeni po gradovima

verovatno je do mentaliteta, tj. discipline

Hvala na slagvortu, sve me mrzi da sednem i pisem :D

Japanci jesu izuzetno disciplinovani, od samog starta se pridrzavaju svim mera i saveta WHO i svoje vlade. Oni i generalno (i pre covida) imaju obicaj da nose maske za vreme sezone obicnog gripa, a veliki broj njih je maske narucio jos decembra zbog polenske alergije. (Interesting tidbit- nije neuobicajeno da zene koriste priliku da nose maske kad ujutru nemaju vremena za sminku, pa se sminkaju u vozu ili kad stignu na posao :D ) Svo koji mogu odavno rade od kuce, savet- a ne mera vlade- je da se ostaje kod kuce i izbegava izlazak napolje ili veca okupljanja sto je vise moguce. To uglavnom funkcionise bez problema, rekao bih da su ljudi jednostavno navikli na vanredne mere zbog tajfuna, zemljotresa i vulkana koji ih stalno pogadjaju. Nema panicnih kupovina, nema redova i grabeza oko namirnica (mada jeste bilo nestasice toalet papira i kod njih). 

Medjutim, raspolozenje u narodu se izgleda menja na gore. Nepoverenje u vladu lagano raste, mada ne verujem da ce biti masovnih buntova i demonstracija, nisu takav narod :D Ukratko, ne veruju u zvanicne cifre koje vlada objavljuje, jer su bile relativno niske i pratile su stadnardne krive kao i sirom sveta- sve do skoro, odnosno do trenutka kad je objavljeno da se OI i zvanicno odlazu. Od tada se opet javlja rast, pa je samo u Tokiju pre nekoliko dana bilo 60, pa 80, pa 100 novih slucajeva dnevno. Sumnjaju da su brojke bile frizirane jer su pokusavali da prikazu situaciju manje ozbiljnom nego sto jeste i da je plan bio da se Oi odrze po svaku cenu, jer odlaganje donosi nove ogromne troskove. Skole i univerziteti su trenutno zatvoreni jer je ionako raspust, ali skolska godina pocinje 6. aprila i za sad je najavljeno da ce poceti bez odlaganja, sto je zabrinulo roditelje i studente. Proslog vikenda je, zbog naglog skoka zarazenih, vlada opet savetovala da se ne izlazi iz kuce uopste, samo u kupovinu i to osnovnih namirnica, pa pola radnji i samoposluga nije radilo a pola je radilo skraceno radno vreme. Sve u svemu, optuzuju vladu (a izgleda ce najvise najebati Shinzo Abe) da su sve donosene odluke bile nedovoljno stroge i donete sa zakasnjenjem.

Uzmite sve ovo sa zrnom soli, posto nije iz prve vec druge ruke, pricam sa ljudima svakodnevno i osluskujem javno mnjenje.

Cuomo malopre rekao da umire 80% ljudi koji završe na respiratoru.

Edited by napadaj

Us intelligence community vidi ruse i kineze u svakom sranju

Od ponedeljka skinusmo sa lopate četvoro. Za dvoje borba, al borba traje, junaci oboje. Preko 160 sa il nula il malo tegoba. Nikog nismo izgubili za 3 nedelje, evakuisali 11 tamo gde mogu da budu OK... Meni dosta.

Plaše me jezivo Afrika, Indijski podkontinent i US.

4 minutes ago, Ravanelli said:

Us intelligence community vidi ruse i kineze u svakom sranju

+ Iran i Severnu Koreju, naravno, navode se u tekstu, uz još nekoliko zemalja.

7 minutes ago, dig_chohano said:

Od ponedeljka skinusmo sa lopate četvoro. Za dvoje borba, al borba traje, junaci oboje. Preko 160 sa il nula il malo tegoba. Nikog nismo izgubili za 3 nedelje, evakuisali 11 tamo gde mogu da budu OK... Meni dosta.

sva čast ekipi i tebi

9 minutes ago, dig_chohano said:

:ziga: :heart:

10 minutes ago, dig_chohano said:

svaka cast

6 minutes ago, bradilko said:

sva čast ekipi i tebi

Ekipa je potpuno briljantna. I bezumno posvećena. Meni je lako sa takvim ljudinama.

I blame it on China. 

njima po defaultu nista nikad ne treba verovati, plus sto meni kinezi iz Monterey kazu da je daleeeeko mnogo vise zrtava nego sto govore u mainland China 

@dig_chohano koja drzava i sta radis?

svaka cast! 

i kako ste se stitili? 

Edited by mustang

Ono sto se vec pouzdano zna je to da ce Spanija proci najgore, ono sto necemo najverovatnije saznati je prava cifra zarazenih i preminulih od koronavirusa. Vec sada se zna da cifra od 100 i nesto hiljada zarazenih nije prava cifra, ne samo iz razloga niskog procenta testiranog stanovnistva, vec iz pogresnih odluka rukovodstva zemlje, organizacije 8-M mitinga, politickih skupova i odobravanje utakmice Valensija - Atalanta u oba smera.

S obzirom na veliki procenat smrtnosti, koji je je nesrazmeran u odnosu na ostale zemlje, normalan broj zarazenih bi u ovom trenutku trebalo da bude negde preko 500 hiljada (u nekim predvidjanjima koje dolaze van Spanije broj zarazenih bi mogao na kraju da bude i 7 miliona ljudi). Objavljivanje ovih cifri nikako ne ide u prilog sadasnjoj vlasti, ono sto se sad radi je manipulacija sa uzrokom smrtnosti, pogotovu kad se radi o starijoj populaciji.  

Edited by Lancia

6 minutes ago, dig_chohano said:

Ekipa je potpuno briljantna. I bezumno posvećena. Meni je lako sa takvim ljudinama.

Jel' ima šanse da ukoliko uhvatiš malo vremena napišeš neko kratko uputstvo za ponašanje (tipa odlazaka u samoposlugu i sl...). Uglavnom je većina stvari jasna, ali ostale su neke sitne nedoumice.

bogami @Lancia dobro se cuvajte

bas ste najebali

LAPD bez ikakve zaštite.