Jump to content
IGNORED

Coronavirus Covid-19 - opšta tema

Skyhighatrist

Recommended Posts

Posted
2 hours ago, vememah said:

Nemci su obrali zelen bostan pošto im je vreme dupliranja i dalje manje od 3 dana, što znači da će ako ovako nastave imati 1000x više slučajeva za 30 dana.

9.3. 1236
12.3. 2722
15.3. 5813
18.3. 12233

BIL6mqR.png

https://www.zeit.de/wissen/gesundheit/2020-03/coronavirus-deutschland-infektionen-faelle-verbreitung-epidemie-karte

Italijanima je od 1100 do 12.000 slučajeva trebalo 11 dana, a Nemci su to spalili u nešto manje od 10.

Opet, nije za poredjenje, Nemci testiraju mnogo vise. Stoga je i manja smrtnost i razmera onih koji su u bolnici srpam onih bolesnih koji su u kucama.

Posted

zasto je nestasica maski - kina davno pokupovala sve a ostali nisu poceli da proizvode vise

Posted

Ovde (NSW) se rast malo usporio, spustio se ispod 15% dnevno od juče, što će verovatno da spusti australijski rast ispod 20% iako je Viktorija i dalje na preko 20% (Kvinslend nije još prijavio današnje podatke). U NSW 307 potvrđenih slučajeva na preko 39000 testiranih do sada (detalji ovde, uključujući onu ragbi žurku posle meča koju je Indy pominjao gore, i letove kojima su zaraženi stigli). Izgleda da je najveći broj zaraženih stigao iz US, zatim iz Italije, UK i Irana, što meni govori da će broj potvrđenih slučajeva u US znatno da raste (deluje da je oko 40% juče) kad tamo povećaju broj testiranja. Uveli su mere za brže snabdevanje supermarketa - vrlo bitan razlog što dosad nisu uspevali da ih popune brže je to što je vreme dolaska kamiona ograničeno, i to sad ukidaju. Uvode se ograničenja za kupovinu lekova u apotekama, u fabriku maski u Viktoriji su poslali vojne inženjere da povećaju proizvodnju, centralna banka je danas vanredno spustila referentnu kamatu na 0.25% i najavljuju QE što se ovde nikad nije radilo, čak je i u vreme GFC recesija preskočena bez toga. Škole i dalje rade, sve u svemu slične mere kao i u Singapuru i na Tajvanu gde takođe nisu zatvorili škole, prilično su otvoreni koliko se u tome ugledaju na Singapur.

Iz okoline, postaje očigledno koliko će onaj skup u džamiji u Kuala Lumpuru s početka marta da utiče na rast zaraženih u Maleziji i Indoneziji - u Indoneziji je broj umrlih naglo porastao, zabrinjavajuće je što to znači da njihovi trenutni brojevi pokazuju da je testiranje minimalno, broj potvrđenih u Maleziji jako brzo raste. Čak je i broj zarazenih na Tajvanu znatno porastao (još uvek mali broj), ali kažu da su svi došli iz Italije. Isto i u Singapuru, pri čemu se tu radi o vernicima došlim sa onog skupa u KL.

Od ostalih, Turska raste jako brzo (100% dnevno poslednjih nekoliko dana), kao što je Redoran i predviđao kada počne masovnije testiranje. Saudijska Arabija na preko 30%.

SaE

Posted

Svaka čast G&S, ne moram ni da pratim vesti, samo tvoje postove.

U apotekama je blagi haos. Sad su izgleda uveli (neprovereno) da lekar može da izda recepte na 6 meseci, što vodi ka nestašici određenih lekova (na recept). Ne znam da li su to baš dobro promislili, ako je tačno.

Posted
13 minutes ago, Indy said:

Svaka čast G&S, ne moram ni da pratim vesti, samo tvoje postove.

U apotekama je blagi haos. Sad su izgleda uveli (neprovereno) da lekar može da izda recepte na 6 meseci, što vodi ka nestašici određenih lekova (na recept). Ne znam da li su to baš dobro promislili, ako je tačno.

Služimo narodu, da se pridružim samopohvalama na račun foruma koji nam kao nekad na svim stranama sveta služi kao dobar izvor sažetih informacija iz svačije okoline, posebno iz majčice, dovukli smo i Yossariana :-).

Video sam to, i čuo kletve iz prve ruke od kolege astmatičara zabrinutog za Ventolin. Recepte oduvek dobijaš za duži rok (6 meseci ili više), i da u principu možeš sve da kupiš odmah, ono što su uveli je što u Srbiji ima odavno, da ne možeš u jednom trenutku da uzmeš više od količine potrebne za mesec dana na recept.

SaE

Posted

Jezive su te slike vojnih kamiona sa lesevima, jezive! cry.gif

A ovaj lik Rujevic je postao bas ogavan i non-stop iskace, mada nisam pratila nesto njegov rad, ali ima neke ekstremne izjave.

Posle te objave nemackog epidemiologa (valjda jeste to), izbacio tvit, da dosadasnji broj umrlih od korone, uopste ne mora da znaci da je toliki, vec je porebno utopsijom da se utvrdi da li su i koje bolesti imali jos, mozda recimo paralelno i influencu, i ko zna da li bi i bez korone bili zivi.

I tako.

Kako ovaj radi za DW?

Posted
26 minutes ago, Gojko & Stojko said:

Recepte oduvek dobijaš za duži rok (6 meseci ili više), i da u principu možeš sve da kupiš odmah...

Mislio sam na ovo (lično, još nisam išao po svoje lekove, pa ne znam da li je išta promenjeno.)

Posted

Ujutro uz kafu dođem na forum i onda pročitam šta ste ovde od sinoć napisali.

To mi postala dnevna rutina.

I onda jutros vidim tu sliku iz Bergama :cry:.

Strašno. A oni što tako bezdušno komentarišu umiranje starih ljudi, samo da poručim jedno. nek crknu :ph34r:.

Posted
8 hours ago, Niveamen said:

Niveamen, nisi od juče na ovom forumu. Stav da su naši stariji sugrađani (nečiji roditelji, braća, sestre, komšije...) već jednom nogom u grobu pa im Covid-19 samo pripomaže da privedu proces kraju, ovde neće biti tolerisan.

Posted

"To je samo grip"... (vojna vozila odvoze mrtve u Bergamu).

Posted

Turska skočila sa 98 na 191 i zabeležila drugi smrtni slučaj (poslednjih 7 dana: 1 - 2 - 5 - 18 - 47 - 98 - 191). Takođe imamo dva smrtna slučaja u inostranstvu, jedan u Austriji i jedan u UK. U Austriji je umrla 28-godišnja devojka koja je bila težak bubrežni bolesnik.

Sve je manje ljudi na ulicama i počinje da se primećuje nošenje maski. U fenski supermarketima kase mirišu na dezinfekciona sredstva u krugu od deset metara.

Posted
16 minutes ago, Redoran said:

Niveamen, nisi od juče na ovom forumu. Stav da su naši stariji sugrađani (nečiji roditelji, braća, sestre, komšije...) već jednom nogom u grobu pa im Covid-19 samo pripomaže da privedu proces kraju, ovde neće biti tolerisan.

A mladi ljudi misle da ce svijet naprasno postati bolji kad oni sami ostare.

Posted

moja majka, puni sledeci mesec 70 godina, ali je duhom ....mustang....

kaze....neka vala mi matori pomremo, ajde bogati, sta ima da zivi preko 80 godina...dosta je 70 ...meni vec dosta. treba svet da bude mlad a ne da ima stogodisnjaka da za gusu dave drzave.... mladi ne mogu od njih da prosperiraju. 

majka mi je hard core. otac mi zavrsio filozofiju al on umro pre 3 godine. keva prakticar, samo sto sa vanzemaljcima ne prica. verovatno bi ih naucila blackjack i poker :isuse:.... 

Posted (edited)

In rilejted njuz, Bolsonaro Junior na Twitteru isprovocirao odgovor kineske ambasade u Brazilu. Lik rekao da je svima koji su gledali "Chernobyl" jasno o čemu se ovdje radi, samo zamijeniti jednu diktaturu (SSSR) sa drugom (Kina). Ambasada mu je odgovorila da je pokupio mentalni virus u Miamiju.

Edited by ArleKino