Jump to content
IGNORED

Coronavirus Covid-19 - opšta tema

Skyhighatrist

Recommended Posts

Posted
10 minutes ago, lo zingaro said:

Da se ne ljubimo...

Prva 2 slucaja u Parmi gde sam ja. U Italiji preko 200. Juce stampedo u supermarketima, prazni rafovi.

Glavu gore ... ima ovde ljudi sto zive i u kini

Posted
- mene mnogo više brine iran, malo je prijavljenih slučajeva a već su putnici preneli bolest iz irana u druge zemlje, što bi značilo da je tamo mnogo više zaraženih

•  
    • 58 new cases in Italy [source]
      Civil Protection chief Angelo Borrelli to hold press conference at 12:00 noon local time (11:00 GMT).
      - 165 cases in Lombardy
      -   25 in Veneto (including 1 death)
      -   16 in Emilia Romagna (7 new cases today)
      -   3 in Trentino Alto Adige (tourists from Lombardy)
      -   3 in Piedmont (3 previously confirmed cases were later retracted).
      -   3 in Rome (including 1 person who had been repatriated).
    • 4 new deaths and 4 new cases in Iran. [source]

- Iranian officials said that people who illegally entered Iran from Pakistan, Afghanistan and China were the source of the outbreak.

- Canada, Lebanon, and now Kuwait have all confirmed cases of travelers from Iran.

- Daily sanitization of Tehran’s metro and public transportation implemented.

- Schools closed in at least 10 provinces. University classes suspended.

- Attendance at soccer matches, movie theaters, and other public venues suspended.

Jesmo mi i dalje njima "ruta" sa onim sporazumom oko viza?

... Shiit has hit the fan...

Posted
Da se ne ljubimo...
Prva 2 slucaja u Parmi gde sam ja. U Italiji preko 200. Juce stampedo u supermarketima, prazni rafovi.
Držite se...

... Shiit has hit the fan...

Posted
15 minutes ago, cedo said:

Glavu gore ... ima ovde ljudi sto zive i u kini

Ma ne panicim, bio sam u Kini poslednji put u oktobru a idem 2/3 puta godisnje vec vise od deceniju. Radim sa kinezima svakodnevno, pa i danas. Jednostavno nije prijatno kad pocnu po komsiluku da hitne razvoze zarazene.

Posted (edited)

ja nisam otputovao u italiju poslovno zbog virusa i to bas na sever. teoretski sam mogao, ali nisam hteo moje da ostavim u kini. da sam kojim slucajem doleteo prilicno neprijatno bi se osecao, mada peking su bas pritegli i broj zarazenih je oko 400, sto je nista za ovoliki grad. 

kontam da bi bilo 'vako:

kod nas za par dana pun mesec izolacije po stanovima. srecom imam puno posla, pa proleti vreme, ali ograniceno kretanjje ubija.

poceo sam cak i da spremam sebi klopu, sto se ne secam kada sam poslednji put radio. moram priznati da, sto rusi kazu, talenat ne mozes propiti :D

8SX5ZAQ.jpg

moj lokalni bar radi, ali gledam da ne rizikujem i sedim kuci, mada ima i drugih razloga, ovi talenti na primer :blink: 

Edited by banecare1
Posted

držite se momci.

ovo sa italijom se pretvara u opšti haos.

Posted
39 minutes ago, beta kentauri said:

držite se momci.

ovo sa italijom se pretvara u opšti haos.

To se samo dodaje na opšti haos koji inače vlada ovde i na koji smo navikli. Naravno, pošto je i ovde republika "neće valjda", svi su spavali i sad su se probudili da zatvaraju vrata kad su konji već pobegli iz štale. I sada će da nastupi opšta panika i cirkus. Škole zatvorene, u dosta gradova sudovi zatvoreni, kreću napadi na supermarkete. Kako će to da osakati celu zemlju, ne može ni da se sagleda.

Posted

nemojte paničiti situacija je pod kontrolom :happy:

"In the coming days the number of new cases should decrease, according to experts" said Lombardy governor Fontana.

Posted

EU preporucila clanicama da ne panice, u Italiji cujem odlepili zbog toga, preko 200 zarazenih, 5 umrlih i traze te efikasne metode od Francuske i Nemacke gde je zvanicno zarazeno 12 i 16 ljudi samo vec danima.

Ludilo.

Posted
27 minutes ago, Tresko said:

To se samo dodaje na opšti haos koji inače vlada ovde i na koji smo navikli. Naravno, pošto je i ovde republika "neće valjda", svi su spavali i sad su se probudili da zatvaraju vrata kad su konji već pobegli iz štale. I sada će da nastupi opšta panika i cirkus. Škole zatvorene, u dosta gradova sudovi zatvoreni, kreću napadi na supermarkete. Kako će to da osakati celu zemlju, ne može ni da se sagleda.

Bolje reći, kako će to da utiče na turističkuu sezonu. Nema odjednom miliona turista i milijardi koje troše.

Posted

Italija trenutno 219, sinoc 152 i 5 umrlih.

Posted

Sad se vratio iz obliznjeg supermarketa (otisao po jagode). Ludilo, gomile penzosa sa punim kolicima, paste, paradajza u konzervi i sl. Rafovi s mesom, pastom, zamrznutim proizvodima i sl prazni . 

Posted

Taman da se još malo brže i jače raširi virus, ako se nađe neki prenosnik među njima

Posted

r/China_Flu

•Posted byu/Hafomeng
10 hours ago

Why SARS-CoV-2 is not just "the flu"
General

1. The virulence (R0) of SARS-CoV-2 is estimated between 1.4-6.49, with a median of 3.28[1] . This is much higher than the seasonal flu, which has an R0 of 1.3[2] . What this means is that SARS-CoV-2 spreads signficantly faster than the seasonal flu.

2. The Case Fatality Rate (CFR) of SARS-CoV-2 is at least 2-3%[3] . This is 20-30 times higher than the CFR of the season flu, which is around .1%[4] .

3. SARS-CoV-2 can be transmitted without the infected showing any symtoms[5] . This makes it much more difficult to control.

4. Roughly 20% of SARS-CoV-2 infections result in serious symptoms that require medical intervention[6] . This is more than 10 times the hospitalization rate of the seasonal flu[7].

5. Symptoms from SARS-CoV-2 can persist over a month[8] compared to the seasonal flu where symptoms typically tend to clear after 5 days[9] .

6. There is no vaccine for SARS-CoV-2[10] whereas people regularly get annual flu shots.

7. There is no herd immunity for SARS-CoV-2 which means that it can theoretically infect the entire population. See, for example, a Korean psychiatric department where the virus infected 99/102 people.

Now, consider the multiplicative effect that all of these attributes have for the virus. Compared to the seasonal flu, SARS-CoV-2 (1) spreads faster; (2) kills far more; (3) is harder to control; (4) requires use of far more medical resources; (5) for far longer a period of time; (6) has no effective treatment; and (7) can infect entire populations.

These factors mean that SARS-CoV-2, if left unchecked, is far more likely to overwhelm a country's medical infrastructure. Additionally, when medical infrastructure is overwhelmed, the CFR will skyrocket because we know that 20% of cases require medical intervention.

It doesn't take a genius to piece it all together. This virus is potentially devastating if containment measures fail. Far worse than the seasonal flu.

https://www.reddit.com/r/China_Flu/comments/f8jqnd/why_sarscov2_is_not_just_the_flu/

Posted
EU preporucila clanicama da ne panice, u Italiji cujem odlepili zbog toga, preko 200 zarazenih, 5 umrlih i traze te efikasne metode od Francuske i Nemacke gde je zvanicno zarazeno 12 i 16 ljudi samo vec danima.
Ludilo.

Svabe imaju jednu od najboljih institucija za epidemiologiju i zarazne bolesti - RKI.
Francuzi ne zaostaju mnogo za njima.
Ovo sa Italijom se desilo najpre zbog ogromnog propusta epidemiologa koji nisu obraćali pažnju na putnike koji su dolazili iz drugih kriznih područja tipa Japan, Koreja, Singapur... 10 dana ranije je bio pičvajz sa onim Britancem koji je rasjeao virus iz Indonezije po Francuskoj, Britaniji i Španiji.
Tu je odgovor bio dobar pa je ta situacija rešena, mislim da su francuzi digli ili trebaju da dignu karantin sa onog turističkog centra.
Singapur je fenomenalno rešava situaciju sa koronom, ali oni su svoju lekciju naučili sa SARSom.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk