October 6, 2025Oct 6 Beograd je jedan od najzagađenijih gradova i tokom leta, a negde čak i više nego zimi.Метеоролог из Националне еколошке асоцијације Миленко Јовановић каже за РТС да је загађење ваздуха у Београду и даље озбиљан проблем, а да мере које се спроводе не дају брзе резултате. Истиче да су индивидуална ложишта и мале котларнице главни извори загађења, а да бесплатна уградња филтера само смањује штету, али не уклања узроке. Јовановић објашњава да током лета загађење није повезано са грејањем, већ са другим изворима.Београд већ годинама спада међу најзагађеније градове Европе. Током зимских месеци, када је у току грејна сезона, загађење је највеће. Индивидуална ложишта и мале котларнице учествују са преко 60 одсто у емисији штетних материја. Саобраћај са око 12 одсто, индустрија са девет одсто, а преосталих 15 одсто чине други извори као што су грађевински радови, пољопривреда, секундарне честице и прашина.На Врачару је у августу 2024. године забележено 24 дана са прекораченим дневним концентрацијама загађујућих честица, док је 2023. та бројка била још виша. На Новом Београду је у јулу 2024. било више загађених дана него током појединих зимских месеци.Он, међутим, посебно истиче забрињавајуће вредности честица ПМ2.5 и ПМ10, које иначе доминирају током грејне сезоне, али су у 2024. забележене и током лета. Критикује недостатак адекватне контроле и правовремених обавештења јавности о опасностима по здравље, наводећи примере одсуства реакције надлежних након инцидентних прекорачења концентрација штетних материја у Борчи и Обреновцу."Имали смо изузетно токсичне концентрације ПМ2.5 у Борчи, у ноћи између 10. и 11. маја. Нико не зна шта се догодило, нико се није извинио грађанима, нити објаснио шта се десило", наводи Јовановић.Додаје да је слична ситуација забележена и 25. и 26. јуна у Обреновцу, када је током чак седам сати концентрација сумпор-диоксида била изузетно висока, са вредностима преко 1.000 микрограма по кубном метру, што је вишеструко изнад законом дозвољене границе."Претпоставља се да је дошло до инцидента у производњи у ТЕНТ-у, отказа у процесу одсумпоравања. Али ни тада нико није реаговао. Нико није упозорио грађане да не излазе, да не шетају децу, да не тренирају напољу. А то се догодило у јуну, усред лета", наводи Јовановић.На питање да ли ће актуелне мере донети побољшање, метеоролог истиче да су досадашњи планови и стратегије показали малу ефикасност, те да нема показатеља да ће нови планови до 2030. године донети значајне промене. Према његовим речима, тренутни темпо рада на смањењу загађења може резултирати побољшањем тек за 50 година. Edited October 6, 2025Oct 6 by eumeswil
December 2, 2025Dec 2 Sta je bre ovo, kao da direktno iz odzaka udisem. Pise 108 hazardous. Kakav welcome od Srbije, jebem ti zemlju.
December 2, 2025Dec 2 Od juče je katastrofalna situacija.Gledam preko Dunava i čitav Banat je bio pod nekom niskom tamnosivom oblačnošću, a danas se i ne vidi. Sinoć kod mene u kraju je vazduh smrdeo.
December 18, 2025Dec 18 Izadjem malopre na terasu, vazduh štipa i nos i grlo. Danima je slično, ali večeras je baš katastrofa.
December 18, 2025Dec 18 Pretežno do umereno radioaktivno, to bih otprilike bila prognoza danas. Edited December 18, 2025Dec 18 by igoraki
December 19, 2025Dec 19 covece.. ovo kada se vidi, za beograd moze da se kaze da je u 'zelenom'. lu'lo... burazeru, lu'lo...btw meni je i dalje neveruvam svojim ~@+@~ sta sam upravo video. kao iz jednog sf korejskog filma, kada moraju da napuste planetu, bas zbog raznih zagadjivaca koji su osvojili povrsinu zemlje. sarajevo iz vazduha
December 19, 2025Dec 19 У суштини кад бациш поглед на мапу загађености цео Балкан је у каналу. Босна му дође некакав епицентар, па смо ми за њима рекло би се. Ништа спектакуларно боље није ни у остатку екс-ју, Румунији, Бугарској, чак и Грчкој и Турској. Нешто боље стоји онај део горе Мађарска, Словачка, Пољска. Што идеш западније то је све боље, плус занимљиво да је у Русији из неког разлога ваздух добар. Edited December 19, 2025Dec 19 by johan nagel typo
December 19, 2025Dec 19 Ja pogledah mapu zagadjenosti vazduha..i slucajno videh Afriku.Bratski Cad, Niger..Senegal valjda..sve to u qrcu kao mi. Sta li je kod njih, pesak iz Sahare ?
December 19, 2025Dec 19 Rusi su zamenili filtere u rafineriji u Pancevu i od tada je tamo vazduh bolji nego u BG. Mozda mi imamo i malo predrasude prema njima.
December 19, 2025Dec 19 1 minute ago, Shan Jan said:Rusi su zamenili filtere u rafineriji u Pancevu i od tada je tamo vazduh bolji nego u BG. Mozda mi imamo i malo predrasude prema njima.Ti se tesis jer si pazario gajbu tamo..nemoj nas ostale da opijas kiselom vodom
December 19, 2025Dec 19 1 hour ago, johan nagel said:У суштини кад бациш поглед на мапу загађености цео Балкан је у каналу. Босна му дође некакав епицентар, па смо ми за њима рекло би се. Ништа спектакуларно боље није ни у остатку екс-ју, Румунији, Бугарској, чак и Грчкој и Турској. Нешто боље стоји онај део горе Мађарска, Словачка, Пољска. Што идеш западније то је све боље, плус занимљиво да је у Русији из неког разлога ваздух добар.bosna i srbija i makedonija, ali kao da bosna bas prednjaci. 1 hour ago, SNARC said:Ja pogledah mapu zagadjenosti vazduha..i slucajno videh Afriku.Bratski Cad, Niger..Senegal valjda..sve to u qrcu kao mi. Sta li je kod njih, pesak iz Sahare ?da, pesak, ali mene sada zanima sledece: da li pesak kao takav sadrzi u sebi pm2.5 cestice ili pokupi usput?
December 19, 2025Dec 19 Ma kakav pesak nego su verovatno prljavi rudnici. Ima tamo uranijuma i svaceg neceg.
December 19, 2025Dec 19 3 minutes ago, Shan Jan said:Ma kakav pesak nego su verovatno prljavi rudnici. Ima tamo uranijuma i svaceg neceg.sto ce reci... kada nam leti dune iz afrike i fenomenalno nas taj vetar obradjuje narandzastom prasinom po celoj evropi, zapravo ne nosi samo opasne pm cestice, vec i ko zna sta drugo [citajuci tvoj post] .. nije ni cudo sto nas "blago" upozore kada je taj 'happening' da izbegavamo izlazak ili razne aktivnosti napolju..