Jump to content
IGNORED

Zagađenje vazduha

Ravanelli

Recommended Posts

Posted
Just now, duda said:

@morgana, koji je to uređaj i za koliko je m2 ?

bosch air 4000,  za oko 65 m2

dobar je, ostavim ga na auto programu i u normalnim uslovima je tih. upalim na najjace kada provjetravam (aparat sam uglavnom automatski ode na srednju jacinu) i tada je malo bucniji. citam da je philips u takvom modu nesto tisi ali nema hepa h13 filter za kojim sam isla.

• Hvala 2
Posted (edited)

Edited by vememah
  • +1 1
  • Hvala 1
Posted
On 15. 1. 2025. at 11:58, duda said:

@morgana, koji je to uređaj i za koliko je m2 ?

Ako je uređaj za prečišćavanje vazduha baždaren  u kvaratnim a ne u kubnim metrima, tu je nešto sumnjivo. :D

• +1 1
Posted

@morgana@duda, nešto mi se čini da je i @Shan Jan bio u toj diskusiji, ako sam pobrkao, sorry.

Bio sam jutros kod pulmologa, kaže žena da definitivno pomažu NK95 maske protiv zagađenja, problem je što ih trenutno slabo gde ima po apotekama, takođe kaže da pomažu "neki kvalitetniji uređaji", nije htela konkretno da navede ime firme, no meni je svakako bitna potvrda da cela akcija ima smisla, da ne kupujem kutiju na kojoj se pali i gasi svetlo a ustvari ništa pametno ne radi. Tako da ću definitivno uzeti taj tvoj bosch čim pre.

• Hvala 1
Posted (edited)
9 minutes ago, igoraki said:

@morgana@duda, nešto mi se čini da je i @Shan Jan bio u toj diskusiji, ako sam pobrkao, sorry.

Bio sam jutros kod pulmologa, kaže žena da definitivno pomažu NK95 maske protiv zagađenja, problem je što ih trenutno slabo gde ima po apotekama, takođe kaže da pomažu "neki kvalitetniji uređaji", nije htela konkretno da navede ime firme, no meni je svakako bitna potvrda da cela akcija ima smisla, da ne kupujem kutiju na kojoj se pali i gasi svetlo a ustvari ništa pametno ne radi. Tako da ću definitivno uzeti taj tvoj bosch čim pre.

evo popisa uredjaja sertifikovanoih u kaliforniji - ona, koloiko citam, ima najstroze propise po ovom pitanju.

https://ww2.arb.ca.gov/list-carb-certified-air-cleaning-devices

neki od modela su u prodaji i u srbiji.

gledas, osim sertifikata odnosno cinjenice da aparat ne proizvodi ozon ili da ga proizvodi minimalno, u kolicini koja nije stetna, jos i jacinu, povrsinu koju pokriva i dostupnost filtera.

ako uredjaj ima jonizator sa mogucnoscu iskljucivanja, treba imati na umu da ce bez jonizacije snaga da mu slabi.

vazno je iskljuciti jonizator zbog ozona, jel, tako da snaga bez njegove pomoci postaje dodatni kriterijum izbora.

apsolutno i uredjaj i  maska imaju smsila.

javi ako negdje nadjes maske, i ja cu, ne srecem ih jos od prosle godine - tada mi ih je poklonio jedan car od forumasa jer su mi bile neophodne zbog zdravstvenih problema.

mogu da se naruce sa amazona ili alija ali nema smisla cekati toliko, vec je kraj januara i polovina nedisajne sezone.

Edited by morgana
  • +1 2
  • Wub 1
  • Hvala 1
  • 3 weeks later...
Posted

Taman sam se nadao da iskoristim topliji dan kad ono napolju se oseca heavy neka paljevina :mad: