Jump to content

Prekodrinski dijalekti naših jezika

Featured Replies

9 minutes ago, trustno1 said:

Moj stric, život proveo u Zadru, govori najvolijem. :) Ko će ga znati. :)

Zanimljivo. Oklen ti je stric rodom?

Srbi iz Dalmacije govore volit(i), želit(i). vidit(i), a ne voljeti, željeti, vidjeti.

Moja baba govori čakulada (za čokoladu) i esom (jesam). Čakulada je njezin izum, a esom se moglo čuti kod starijih ljudi ali je ipak češće bilo esam (jesam je došlo tek sa školovanjem).

Edited by Telenta

• Replies 551
  • Views 40.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Slan'na.     Ima mu'u u u'u. Beat that.

• ћа не значи напоље. може значити и неко одређено мјесто али и неодређено, зависи од контекста. оша ћа просто значи отишао је негдје неодређено. ајмо ћа једнако може бити одговор на питање хоћемо ли иг

• zbog ekonomicnosti 

Iz okoline Benkovca. Ne znam oklen mu je žena, ali znam da je iz nekog drugog kraja, sad mi pada na pamet da je možda od nje pokupio - ili je i sam smislio.

Moja žena kaže voljela bih. A iz Dalmacije je. 

1 hour ago, Hamlet Strašni said:

Ona je jekavac. Zato jotuje "je" iza "l"  pa nastaje "lj" kao u primjeru- leto (ekavski), lito (ikavski) ljeto - jekavski.

Krajiški pravoslavci vjerovatno iz ljenosti i žurbe  taj oblik- voljela, boljela,  često izgovaraju kao volla bolla  (bez "i" između dva "l")..

Pisao sam već. Moja baba kad žuri kaže volla bi. Kad govori polako kaže voljela bi, zaboljelo je itd.

6 hours ago, Hamlet Strašni said:

Možda je uticaj školovanja. Kod nas se govori izvorno "dvista", a moja mater je putem školovanja usvolija i "dvjesta." Ona kad priča sa zemljacima, rodbinom ili u krugu porodice govori "dvista", a kad priča sa nekim nepoznatim čak i ako su ekavci u pitanju onda uglavnom kaže "dvjesta." Moja mater ne govori "boljela", "željela", "voljela" i "vidjela", nego "bolila", "želila", "volila" i "vidila", a ova prva tri pomenuta oblika sa LJ ona asocira sa Bosnom.

Od svih jekavaca iz Dalmacije sam čuo da govore "volila", "želila", "bolila", "vidila", to jednostavno spada u njihove standardne ikavizme. 

Evo npr. na videu je prikazan običaj Srba iz Bukovice na njihovom autentičnom govoru (koji su jekavci zna se) i na 1:49/51 kaže "i od toga te ne bolila glava" https://youtu.be/FvGZSBaBEIQ?t=109

Edited by Telenta

30 minutes ago, Telenta said:

Možda je uticaj školovanja. Kod nas se govori izvorno "dvista", a moja mater je putem školovanja usvolija i "dvjesta." Ona kad priča sa zemljacima, rodbinom ili u krugu porodice govori "dvista", a kad priča sa nekim nepoznatim čak i ako su ekavci u pitanju onda uglavnom kaže "dvjesta." Moja mater ne govori "boljela", "željela", "voljela" i "vidjela", nego "bolila", "želila", "volila" i "vidila", a ova prva tri pomenuta oblika sa LJ ona asocira sa Bosnom.

Od svih jekavaca iz Dalmacije sam čuo da govore "volila", "želila", "bolila", "vidila", to jednostavno spada u njihove standardne ikavizme. 

Evo npr. na videu je prikazan običaj Srba iz Bukovice na njihovom autentičnom govoru (koji su jekavci zna se) i na 1:49/51 kaže "i od toga te ne bolila glava" https://youtu.be/FvGZSBaBEIQ?t=109

Ovo šta sam reka da sam od svije jekavaca iz Dalmacije čuo kako govore "volila", "želila", "bolila" i "vidila" mislio sam na Srbe jekavce.

Dubrovčani (ijekavci) govore "viđeti/viđela", a mislim i da govore "željeti" i "voljeti." Za katolike/Hrvate jekavce južno od Metkovića ne znam, ne poznam njev govor tako dobro.

Edited by Telenta

Volila, vidila itd se govori svuda u Hrvatskoj u neknjizevnom govoru. Hrvatica iz Zagreba ce u neobaveznom razgovoru reci ili vidila sam ili cesce vidla sam. Vidjela je oblik samo za skolu, a boljela i voljela otprilike da ne postoji.

dvjesta sam počeo govoriti u srbiji jer prodavačice nisu razlikovale dvista od trista. u kući uvijek dvista. 

uzgred, kninjani rijetko kad izgovaraju to i u ije. pravilno se izgovaraju dugačko i kratko e, ali ij ispred dugačkog e je u izgovoru gotovo uvijek j. uvjek, mljeko, bjelo, svjetlo, Njemci.... 

On 21.8.2020. at 17:17, BWA said:

Zobonja😆

Sad Guglao da vidim sta si mi rekao :D

Ako sam dobro izguglao ima neke veze sa Nakovom?

3 minutes ago, werbatim said:

Sad Guglao da vidim sta si mi rekao :D

Ako sam dobro izguglao ima neke veze sa Nakovom?

Tako Drvarčani zovu Grahovljake. Nemam pojma zašto😆

Možda zato što ih porede s konj'ma :D

2 hours ago, nautilus said:

dvjesta sam počeo govoriti u srbiji jer prodavačice nisu razlikovale dvista od trista. u kući uvijek dvista. 

uzgred, kninjani rijetko kad izgovaraju to i u ije. pravilno se izgovaraju dugačko i kratko e, ali ij ispred dugačkog e je u izgovoru gotovo uvijek j. uvjek, mljeko, bjelo, svjetlo, Njemci.... 

Ja govorim uglavnom "dvista", osim kad sam iša u školu pa sam priča ekavski i tade sam naravno govorio "dvesta" i ponekad kad pričam ekavski u nekoj državnoj ustanovi.   Kad moja mater ponekad kaže "dvjesta" nekako mi je čudno, jednostavno nisam navika na tu verziju. 

3 hours ago, Filozof manijak said:

Možda zato što ih porede s konj'ma :D

😆 to je valjda nešto kao što ove iz Bijeljine ostali zovu kupusarima.

• 4 weeks later...

@BWA

Osim nas Srba iz Dalmacije izvorno i  Srbi Ličani "ukaju" (unda, una, muj, kunj, slumio) i redukuju J na početku (esam, edan, ednom).

Stari je iz Ličkog Petrovog Sela porijeklom  na 10:40 - 12:05 (skroz isti govor ki od moije predaka)

7 minutes ago, Telenta said:

@BWA

Osim nas Srba iz Dalmacije izvorno i  Srbi Ličani "ukaju" (unda, una, muj, kunj, slumio) i redukuju J na početku (esam, edan, ednom).

Stari je iz Ličkog Petrovog Sela porijeklom  na 10:40 - 12:05 (skroz isti govor ki od moije predaka)

Da. Uka i Grahovo, Drvar i donekle Petrovac i okolina Bihaća, mada toga ima i kod mene u Krupi, ali znatno manje.

Generalno, radi se o južnjačkoj govornoj crti. Toga ima u južnom dijelu zapadne Hercegovine, ali i u čakavskim govorima.