darling Posted September 28, 2019 Author Posted September 28, 2019 iju, sto sam kupila dzinovske srdele, 8 u kilu, mora da su iz fukusime
darling Posted October 12, 2019 Author Posted October 12, 2019 (edited) kad god jedem super breskve u oktobru ko sad sto jedem setim se yole i njegovog uzvika srpski mango. koji mango, tri manga za ovu breskvu + plus njezna pjesma za dobro jutro. https://www.kapwing.com/videos/5d9fa06e0bbdbb001420b180 Edited October 12, 2019 by darling
precog Posted October 12, 2019 Posted October 12, 2019 istina sve sto pises darling, pogotovo smokve. lokalci se ne obaziru uopste na njih, a ja ne mogu da se odlepim od drveta.
darling Posted October 12, 2019 Author Posted October 12, 2019 eh, nekad bilo, sad se spominjalo. gde ti jedes smokve? koje sorte? u mom bg kraju ima smokava, ima i zrelih, al su odvratne, nejestive. malo ti zavidim, al imam milion drugog voca da se utesim, ne znam sta cu pre, vidis da jos ni breskve nisu prosle.
precog Posted October 13, 2019 Posted October 13, 2019 nemam pojma za sortu, ove koje jedem su okolina kistanja, lice na one tvoje, odlicne su. mislim, ne jedem sad, jedem kad odem tamo u goste, sad sam dobio (poslato) samo suve smokve, fino, ali slaba uteha. :(
darling Posted October 13, 2019 Author Posted October 13, 2019 pa i sa suvim smokvama se nesto cudno desilo. ne volim ih, al ove sto sam svojoj rukom brala, slagala i okretala jedem. dal su te sto se prodaju posute necim zbog skladistenja i transporta, neam pojma, u svakom slucaju ove za ciju sam sudbinu sama odgovorna veoma su ukusne. mora da je do mojih zlatnih ruku
precog Posted October 13, 2019 Posted October 13, 2019 14 hours ago, darling said: pa i sa suvim smokvama se nesto cudno desilo. ne volim ih, al ove sto sam svojoj rukom brala, slagala i okretala jedem. dal su te sto se prodaju posute necim zbog skladistenja i transporta, neam pojma, u svakom slucaju ove za ciju sam sudbinu sama odgovorna veoma su ukusne. mora da je do mojih zlatnih ruku ove suve smokve su znacajno ukusnije od kupovnih. kupovne su ili brasnaste ili nauljene i gnjecave. mada, bilo koje suve smokve ne mogu da se porede sa svezim iz dalmoskih krajeva.
aram Posted October 22, 2019 Posted October 22, 2019 jede mi se gregada. kapiram da @darling ima najbolji recept na svetu...
darling Posted October 25, 2019 Author Posted October 25, 2019 (edited) neam, nisam ja hvarska, da ne kazem forska. ja lesanu ribu s krompirom volim, i to ti je koliko kuca, toliko recepata, svaki valja. ima tek par pravila koja znas i sam, da se ne sme mesati, da se kuva kratko, da tvrdja riba ide prva, da moze i od jedne vrste ribe, neki kuvaju s crnim lukom, neki ne, neki zazute kapulu na ulju, poredjaju krompir, naliju vodom i uljem, zakuvaju, par minuta pred kraj ubace ribu. serpa da bude siroka plitka, naliva se minimalno vode, tek da ogrezne. najbolja lesada u zivotu je bila od svezeg oslica, koji je skuvan odvojeno, baci se u kljucalu vodu s uljem i solju, nista drugo od zacina nema, i tu se na tihom skuva za par minuta. odvojeno se skuvaju ploske krompira u slanoj vodi. sluzis tako sto poredjas krompir, preko njega ribu, zalijes vodicom u kojoj se kuvala riba, zalijes maslinovim, odozgo persun i ko voli cesnjaka. u supici koja ti je ostala zakuhas rizu, to je u dalmaciji riblja juha. jedino pravilo je da se u lesadi ne kuvaju riblje glave, jer one daju metalni ukus. ako ti je riba mekana i oces da je sacuvas u komadu, u vodu mozes ubaciti zlicicu octa il limunovog soka. eto, podelila sam s tobom i svetom sve sto znam na temu. jedan iz dubrovnika lesadu od sanpjera kuva sa govedjom kockom, sve ovo kako sam napisala, plus govedja kocka, pa ti vidi, prijatelju sta ces s tim. Edited October 25, 2019 by darling
aram Posted October 25, 2019 Posted October 25, 2019 ko će tebe dočekati, skuvao već i oždrao se i super ispalo. i sa glavama
darling Posted October 25, 2019 Author Posted October 25, 2019 1 hour ago, aram said: ko će tebe dočekati, skuvao već i oždrao se i super ispalo. i sa glavama molim, i drugi put
Recommended Posts