hansolo Posted August 14, 2019 Posted August 14, 2019 Moji mi pricali kao anegdotu iz ranog detinjstva. Baba i deda imali malo izvan grada jedan od onih old fashion voćnjaka sa sad već nepostojećim vrstama poput belih ringlova, onih crnih velikih trešanja, velikih žutih krušaka, kajsije, jabuke ... velik voćnjak ... ja u dvorištu uglavnom musava od prašine pomešane sa sokom od voća, dnevno jela ogromne količine, leti živela na voću. Sestra, mojih godina, iz NS koja je jela voće samo sa pijace, pokušala da me prati prva dva dana kada su došli u posetu i moja rečenica (cirka 4 godine): "Nemoj Miro toliko jesti, prosraćeš se" ... odatle ide ta mudros'. To se prenosi sa kolena na koleno ...
darling Posted August 14, 2019 Author Posted August 14, 2019 (edited) sad u dalmaciji tucem po smokavama. koju god naidjem, moram da vidim jel valja. dok ih jos nije bilo, dok je zrela bila tek po koja, trazenje tih par dobrih, opipavanje jedne po jedne, pa ova je ovakva, ova mora jos par dana, ova ce biti dobra sutra, mi je bio kao neki testikal cek, tako sam se ja u to uzivljavala, da sam doktorka na regrutaciju smokava, opipavam muda, i to je imalo nekog smisla, tih par preko dana. al ovo sad ide tik do granice povracanja, ko s tresnjama, svakog dana se preispitujem gde to ide. srecom, ona koja je najbolja, moja tajna smokva, ta sorta zri kasnije, i tek po jedna dve su zrele za mene. u njima uzivam, a ove ostale me muce. makar da se userem od smokava ko covek iz narodne mudrosti, ali ne cak ni to Edited August 14, 2019 by darling
bradilko Posted August 14, 2019 Posted August 14, 2019 35 minutes ago, darling said: sad u dalmaciji tucem po smokavama. koju god naidjem, moram da vidim jel valja. dok ih jos nije bilo, dok je zrela bila tek po koja, trazenje tih par dobrih, opipavanje jedne po jedne, pa ova je ovakva, ova mora jos par dana, ova ce biti dobra sutra, mi je bio kao neki testikal cek, tako sam se ja u to uzivljavala, da sam doktorka na regrutaciju smokava, opipavam muda, i to je imalo nekog smisla, tih par preko dana. al ovo sad ide tik do granice povracanja, ko s tresnjama, svakog dana se preispitujem gde to ide. srecom, ona koja je najbolja, moja tajna smokva, ta sorta zri kasnije, i tek po jedna dve su zrele za mene. u njima uzivam, a ove ostale me muce. makar da se userem od smokava ko covek iz narodne mudrosti, ali ne cak ni to
darling Posted August 15, 2019 Author Posted August 15, 2019 dis iz vot ajm toking abaut. kobe bif medju smokvama.
Jumanji Posted August 15, 2019 Posted August 15, 2019 Nesto je@darling mngo preko... zar nemas obaveza darling
Valk Posted August 16, 2019 Posted August 16, 2019 Izgleda da ima, štroji smokve. Lepo kažu Hrvati da im je muka od sezonske radne snage iz Srbije, pojedoše im sve.
kud u maglu Simoviću Posted August 16, 2019 Posted August 16, 2019 23 hours ago, darling said: dis iz vot ajm toking abaut. kobe bif medju smokvama. ovo ne postoji. fotošop 100%
aram Posted August 16, 2019 Posted August 16, 2019 uf, dobro me podseti, sutra ću neki tajine sa smokvama i jagom
SDSG Posted August 17, 2019 Posted August 17, 2019 Prva godina posadjena pre 6 godina i taman smo hteli da je secemo, kad ono medjutim.Nije krupna kao ona od koje je uzeto seme, ali zato rodilo haos, ima preko 100kg a nema ko da jede jer je na vikendici posadjeno tako da ide u rakiju pa sta bude
darling Posted August 17, 2019 Author Posted August 17, 2019 isplati se da odete na vikend na vikendaju samo zbog nje. otvori je, da je vidimo ova moja tajna smokva. juce sam je otkrila jednoj koja smokve ne jede jer ih ne voli., znam da ne volis, ali probaj, molim te. njen prvi komentar posle prvo zalogaja je bio: ovo ne smemo otkriti maji, (maja je cuvena po tome sto ne silazi sa smokve dok je ne obrsti, i tako sistematski stablo po stablo), a drugi: gde su merdevine nikako da otkrijem koje je sorte, svako ima misljenje.
zmanic Posted August 19, 2019 Posted August 19, 2019 Celi život imam smokve, do nekoliko grmova. Nekada smo brali do 200-300kg, ali od 1985-86, klima je zajebala stvari na ovim prosotrima. Smokve trpe veliki minus od recimo -20C samo do par sati, a ne nekoliko dana ili 5-6 dana, kako se to dešava zadnjig desetak godina. Danas pojeo prvu iz naše bašte posle 5 godina.
čekmeže Posted August 20, 2019 Posted August 20, 2019 Smokvu zatučeš u glavu ona ponovo izraste, ludo drvo. Ne može se porediti po ukusu ono što raste ovde u odnosu na morske.
zmanic Posted August 20, 2019 Posted August 20, 2019 Da, ali sad je prvi put rodilo posle ko zna koliko vremena. 2 hours ago, čekmeže said: Ne može se porediti po ukusu... Naše je naše, i nama je najslađe! PS Ni ti nemaš druga u Sopotu.
Recommended Posts