Jump to content

Be i Ha

Featured Replies

@makaronee pijaca subotom obavezno. Možda vidiš ovo

Nije divlja špargla, ali je slično. Te kuke i maslačak (žućanica) su bili redovni u jelovniku Hercegovaca tokom Drugog svetskog rata.

• Replies 161
  • Views 11.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Da dodam i ja malo Trebinja          

• ja trazila gde se kupati u Trebinju,posto od Trebisnjice trnu noge a mi kupamo se po svim rekama i planinskim jezerima na koje naidjemo ali ono je stvarno jako,jako hladno... i nadjem Stapove na Susic

• Milosh76
    Milosh76

Jos malo Trebinja

Posted Images

Bljušt, herzegovacska riba fugu? Gledaću, onako iz prikrajka..

Evo ti još jedan koji je usput kad ideš iz HN-a https://www.instagram.com/konobabendis/

Nisam bila, ali sam dobila preporuke. Tu negde je pradeda imao kafanu pre 100 godina.

21 minutes ago, Boksi said:

@makaronee pijaca subotom obavezno. Možda vidiš ovo

Nije divlja špargla, ali je slično. Te kuke i maslačak (žućanica) su bili redovni u jelovniku Hercegovaca tokom Drugog svetskog rata.

to raste i kod nas..ne mora ici do tamo za to..mada mislim da je sad vec malo kasno..

ukusno je..ono..ok..meni su bolji izdanci hmelja..

30 minutes ago, makaronee said:

Bljušt, herzegovacska riba fugu? Gledaću, onako iz prikrajka..

nije riba fugu jer izdanci su u prolece a otrvoni plod u septembru..tesko se zeznuti..

uvek mi je fascinantno kad je jedan deo biljke jestiv a vec drugi otrovan..bagrem je npr. ceo otrovan osim cveta..

na pijaci odes lepo u mlecnu halu i uzivas tongue

1 hour ago, Svemir Zeka said:

Vidiš, nikad nisam bila u Doboju. Mislim, čudim se, jer sam i odande, i posle rata sam imala razna posla po raznim delovima BiH, a Doboj, iako je blizu svemu tome, nisam videla. Isto! Banja Luka. Ključ, Jajce, Bihać...baš planiram sa jednom obiđem.

Mene je zacudilo, obnavljajuci gradivo o Bosni, koliko je tamo sacuvano srednjevekovnih, makar kasnije dogradjivanih, tvrdjava (pa i u Doboju). Nisam ni ja bio ni u jednom od ta cetiri grada, a deluju svi zanimljivo. Npr. Bihac ima onu dzamiju kojoj je osnova goticka crkva, i to se bas vidi. Onda reka Una sama po sebi deluje prelepo.

Jedan onako opstiji utisak je da mi se cini da je raspad Jugoslavije ucinio, makar i delom iz nacionalistickih ponuda, da svaka od ovih zemalja malo promisli sta se to vredno skriva u njoj. U Jugoslaviji se, osim Jadrana, turizam svodio manje vise na Postojnu, Bled, Plitvice, Mostar, Ohrid i pokoji veci grad... I sva ta mesta jesu super, ali ima jos mnogo toga sto smo uzimali zdravo za gotovo, tj prakticno nismo primecivali, a sto je lepo, zanimljivo, jedinstveno. Ja npr. pricajuci sa strancima vidim koliko je Vojvodina (pre svega Backa i Banat) fascinantna po svojoj multietnicnosti i multilingvalnosti. Ti imas u Evropi danas da se u jednom gradu govore razliciti jezici, ali da susedna sela u istoj zemlji govore tri, a mozda i vise razlicitih jezika, tesko.

26 minutes ago, Kampokei said:

Ti imas u Evropi danas da se u jednom gradu govore razliciti jezici, ali da susedna sela u istoj zemlji govore tri, a mozda i vise razlicitih jezika, tesko.

Ovde mozda da se malo ogradim, npr. onaj deo Ukrajine koji se zove Budzak, stesnjen izmedju Rumunije i Moldavije, mi deluje kao ozbiljan kandidat za drugu Vojvodinu. Ali ti prostori susreta kultura na mikro nivoi su u istocnoj Evropi nekada bilo neuporedivo prostraniji.

1 hour ago, Boksi said:

pijaca subotom obavezno

Kad si tu, da priupitam, šta još vredi na pijac.. med, vince, lozova rakija?

29 minutes ago, makaronee said:

mlecna sala obavezno!

..i sve ostalo..krenes redom pa polako.. daju ti svasta i da probas..

Edited by ivy

1 minute ago, makaronee said:

Ja bih za vino i rakiju otišla u neku vinariju. Javljam popodne za vino, neko je prezime pominjano, sad ne mogu da se setim. A kod Andjelića je dobra loza.

Za med ću isto da se raspitam pošto ima i tamo falcija kol’ko hoćeš.

Sir! Obavezno. Moj favorit je škripavac. Mada je malo nezgodan za transport.

Škripavac manual

Ako ti je frižider pri ruci kad se vratiš u HN ili kad dodješ kući, staviš ga na tanjir, poklopiš tanjirom da sa strana malo diše. Pod uslovom da ga ne pojedete odma’, prvih dan dva prosipaš vodu koju pušta i svaki put ga okreneš na drugu stranu da ne bi sa donje strane ostao muljav, a gore se stvorila korica. Već drugog, trećeg dana on prestaje da škripi pod zubima. I svaki dan mu je ukus drugačiji i svaki dan je dobar!

Lakša varijanta za transport, teža za varenje 😁 sir iz mješine. I traži i torotan da probaš prvo (ako nisi dosad). Isti način sirenja, samo što se kod torotana skine kajmak s mleka pa je suvlji.

Ako voliš džem dobar im je od drenjina i ako slučajno naletiš na džem ili slatko od divljih kupina.

Ima nekoliko destilerija u kraju i prave razna eterična ulja, kreme i meleme. Imaš na sajtu Hercegovačke kuće nešto od toga. Jeftinije je tamo nego u BG-u. A inače u takvim situacijama ako kupujem više tražim proizvodjača na netu pa idem direktno.

Npr. ovo

Kozji melem Bojape
No image preview

Kozji melem Bojape - Jedinstveni hercegovački proizvod

Kozji melem Bojape, 100% prirodan proizvod našao je primjenu u svakodnevnom tretiranju kožnih problema, fizikalnoj terapiji, u suzbijanju...

Nije sad vreme od toga, najbolja je oko nove godine, ali mislim da ćeš naleteti i na sušenu ovčetinu. Kopsica bi trebalo da je pršut od brava (neka me neko ispravi ako grešim) i fenomenalna je!

Udefterilo.

1. sir

2. loza

šta vam je po volji

1 hour ago, Kampokei said:

Ovde mozda da se malo ogradim, npr. onaj deo Ukrajine koji se zove Budzak, stesnjen izmedju Rumunije i Moldavije, mi deluje kao ozbiljan kandidat za drugu Vojvodinu. Ali ti prostori susreta kultura na mikro nivoi su u istocnoj Evropi nekada bilo neuporedivo prostraniji.

ima kod nas Буџак

23%20Timok,%20Zaglavak,%20Budzak,%20Svrl

Još nešto, inače za taj kraj (i mislim da je isto u unutrašnjosti Dalmacije i CG, @le petit nicolas ) kad na leto upekne pa pokraj puta vidite zrele divlje kupine, bez skafandera, rukavica i kacige ne uvlačiti ruku u grmlje. Sve su obavijene tzv. dračom k’o zamak Trnoružice. Ružin trn je mila majka za ovo. A životinjski svet u tom grmlju se neće libiti da bocne ili ujede ako se oseti ugroženo. Znači, samo safari stil, fotografisanje sa pristojne udaljenosti, bez ‘mac mac’, milovanja grmlja i ostalo.

da, "kupljEne" imaju drace, ali nije toliko strasno brati ih. naravno, bez zavlacenja ruku, samo povrsinski.

nisam sigurna da li imaju neke rodbinske veze sa ruzama, ali lice na njih. puzavice su, pa pustaju duge prutove nacickane malim i velikim bodljama.

i nije prepirucljivo da se pojede mnogo, osim ako vam je wc blizu. D

poz

Edited by le petit nicolas