Jump to content

Čačak i Užice

Užice ili Čačak 37 members have voted

1. 1. Grad?

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

44 minutes ago, Spirit said:

Nije. Ništa više ni manje od drugih gradova. A i mit o četničkom kraju je samo to - mit. To se pre može pripisati selima i krajevima u okolini, ka Ravnoj Gori. Čačak je i u ono vreme bio jak komunistički kraj

Na planini

na Jelici

sastali se

svi četnici

1 hour ago, hazard said:

Inače zanima me, ne znam, da li je Čačak nešto naročito :s_c: (kao npr., Valjevo) pošto je Užice naravno :s_p:? Ili nema distinkcije po tom osnovu

Pa vise je :s_c: mozda si cuo onu pesmu "na planini, na Jelici".A i ceo taj potez od Ivanjice do G.Milanovca je bio za :s_c: Pa se nastavljao na Rudnicka sela i nravano dalje na Valjevo.To im je bila neka vrsta oaze prvenstveno zbog terena. 

Moze dosta na tu temu da se kaze, ali da ne rasturamo temu :D 

Edited by SDSG

4 hours ago, Spirit said:

Taj rivalitet zapravo nikad nije ni postojao iz prostog razloga sto Čačani ni u čemu ne zavide Užičanima. Uostalom, stara narodna izreka kaže šta blenes ko tele u šarena vrata Užičanin u čačanski Merkator

Ovo za Boro Čorbom naselje je fejk njuz

Bratemoj rodjeni ovo sam ja napisao nekih stotinjak puta, ali nema ko da cita :fantom:

U cacku ljude zabole za uzice, sa druge strane od kad smo pocetkom 90 pojebali odnose sa sarajevom, iz uzca svi putevi vode u cacak, otud i ta ljubomora :fantom:

1 hour ago, hazard said:

Inače zanima me, ne znam, da li je Čačak nešto naročito :s_c: (kao npr., Valjevo) pošto je Užice naravno :s_p:? Ili nema distinkcije po tom osnovu

Naravno da da

Dve najpoznatije sredine po tome valjevo i cacak

A opet zanimljivo da sam se ja kao neko iz izrazito partizanskog kraja fino povezao sa tim cacanima, dok ni sa valjevkama nije islo loso :)

Edited by pbg12345

2 minutes ago, pbg12345 said:

A opet zanimljivo da sam se ja kao neko iz izrazito partizanskog kraja fino povezao sa tim cacanima, dok ni sa valjevkama nije islo loso :)

Vi ste prešli na :s_c: '91. :fantom:

12 minutes ago, hazard said:

Vi ste prešli na :s_c: '91. :fantom:

To ove nautilusove knindze :fantom:

Sale bez, cacani su prilicno neposredni ljudi

Ako nista uvek znas na cemu si

A uzce i njihovo sevojno su poznati i kao jedine sredine gde mozes na terasi 10tog sprata sedeti na dohvat ruke krave/koze koja pase na livadi pored :fantom:

Ja od Čačka znam samo onaj termin "Čačanska pucnjava" - ispaljeno 200 metaka, niko ni okrznut.:laugh:

5 hours ago, hazard said:

Pošto nam je najznačajnija ČvsP tema prilično malaksala u zadnje vreme, dopustiću sebi da pojasnim par činjenica. I Užice i Čačak su tokom prve WW2 godine bili izrazito :s_p:, kao i Kraljevo i Kragujevac. Industrijski orijentisana mesta sa klasno svesnim radništvom i tradicijom naše varijante socijalističke ideje. Uostalom, pogledajte sastav I i II proleterske brigade NOVJ. Okolna sela su sasvim druga priča, pa se tako desilo da Požega kao naseljeno mesto locirano između Čačka i Užica bude leglo četništva usled ruralne većine populacije. Interesantan je podatak da su iz samog grada Užica samo 2 (dva) čoveka tokom rata bila u :s_c:, a obojica Bosanci. Interesantno je stavljanje Valjeva u određeni kontekst DM četničkog kraja, što važi samo za seoski okoliš jer su stanovnici tog grada listom bili u SDS i Pećančevim odredima.

A i ta doskočica sa Užičaninom koji je zinuo u čačanski "Merkator" je urbani mit. Decenijama su čačanski osnovci dolazili na ekskurzije u Užice da vide kako izgleda soliter, provozaju se liftom i pokretnim stepenicama...    :fantom:

11 hours ago, JozoMujica said:

Užice, normalno.

:smiley_hail:

Тако је.

6 hours ago, pbg12345 said:

Dovoljno je znati da im se najvisa zgrada u centru zove "lepa brena" :D

Имамо и Сивоњу (хотел Златибор)

6 hours ago, pbg12345 said:

To ove nautilusove knindze :fantom:

Sale bez, cacani su prilicno neposredni ljudi

Ako nista uvek znas na cemu si

A uzce i njihovo sevojno su poznati i kao jedine sredine gde mozes na terasi 10tog sprata sedeti na dohvat ruke krave/koze koja pase na livadi pored :fantom:

Повуци реч :ph34r:

Или бирај оружје :twak:

Ja isto Čačak vs. Užice biram Užice. Bolja im je klopa.

11 hours ago, Marathonman said:

Pošto nam je najznačajnija ČvsP tema prilično malaksala u zadnje vreme, dopustiću sebi da pojasnim par činjenica. I Užice i Čačak su tokom prve WW2 godine bili izrazito :s_p:, kao i Kraljevo i Kragujevac. Industrijski orijentisana mesta sa klasno svesnim radništvom i tradicijom naše varijante socijalističke ideje. Uostalom, pogledajte sastav I i II proleterske brigade NOVJ. Okolna sela su sasvim druga priča, pa se tako desilo da Požega kao naseljeno mesto locirano između Čačka i Užica bude leglo četništva usled ruralne većine populacije. Interesantan je podatak da su iz samog grada Užica samo 2 (dva) čoveka tokom rata bila u :s_c:, a obojica Bosanci. Interesantno je stavljanje Valjeva u određeni kontekst DM četničkog kraja, što važi samo za seoski okoliš jer su stanovnici tog grada listom bili u SDS i Pećančevim odredima.

Sve +1 do

A i ta doskočica sa Užičaninom koji je zinuo u čačanski "Merkator" je urbani mit. Decenijama su čačanski osnovci dolazili na ekskurzije u Užice da vide kako izgleda soliter, provozaju se liftom i pokretnim stepenicama...    :fantom:

Ne sećam se da smo išli u UE, na Kadinjaču i Zlatibor da. Možda jer nije bilo razloga

Sve u svemu, užice >>> čaaačak ako sam dobro razumeo, ne?

1 hour ago, ToniAdams said:

Sve u svemu, užice >>> čaaačak ako sam dobro razumeo, ne?

Vrlo kompleksa tematika. Čačane, da budemo iskreni&objektivni, Užice ič ne interesuje kao da i ne postoji. U neka ranija vremena su se nadgornjavali s Kraljevčanima, a na ovu stranu i nema naročitog razloga da bacaju pogled. Sa druge strane, deo Ercova je impresioniran nekim osebujnostima komšija Grebića, naročito oko vrlo razgranate male privrede "Dva ortaka iz klinarskih dana" ili "Otac i sin" style. Tako je i nastala novokovanica "Ima kod čoveka u Čačku", kada neko traži kakav izmenjivi deo ili zaguljenu sitnozanatsku uslugu.

Urbanistički posmatrano, Čačak ima predivan plato ispred zgrade Narodnog pozorišta...   :tongue: