Jump to content
IGNORED

Firme sinonimi za svoje proizvode

Peter Fan

Recommended Posts

Posted
1 minute ago, JozoMujica said:

Sa fenom? Ma nemoguce... :D

Ko zna, taj vetar je izrazito izrazen u Švedskoj ;)

• Replies 124
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Peter Fan

25

• namenski

25

• mraki

10

• francuski sobar

9

Posted
18 hours ago, Nesh said:

Postojala je sigurno, ali mislim (nisam siguran) da je bila "tamo" . 

ne znam, ja nisam bila tamo, možda je bila i tamo

al se sećam da sam pisala da u čileu ljudi svaki toalet papir zovu elite jer je to neka marka kao kod nas paloma...

u suštini čini mi se da sve priče ponavljamo ko moja baba. mogli bismo bar u jedanestercu ili tako neku novinu da uvedemo... 

Posted (edited)
2 hours ago, Ros said:

ali nemci ne kazu fen za fen :D

nego ovde u bavarskoj je fen topli vetar koji zimi uvek da dune i metereopatama probleme pravi

Kako ne kazu? Fön se uveliko koristi

@namenski

Imas o fenu i temi o kojoj pricamo na linku koji sam stavila: https://de.wikipedia.org/wiki/Haartrockner

Ein Haartrockner, Fön bzw. Foen (als registrierte Wort-/Bildmarke)[1][2] oder Föhn (auch Heißluftdusche) ist ein elektrisches Gerät

Ispadne da je Fön doslo od vetra (Föhnwind), dok je Foen od Electroluksa, a obe se reci u nemackom citaju isto.

Edited by I*m with the pilots
Posted

Feri se ponekad koristi, mada još nije postala baš zajednička imenica. Više kao "kupi neki feri" uz jasnu svest da je to samo 1 mogući brend. Al zato moja keva sve hemikalije za kupatilo, a naročito za čišćenje WC šolje zove "sanitar" iako mislim da pravi Sanitar nije kupila bar 20 godina. Ne znam koliko je rasprostranjeno, doduše.

Gugl kaže:

Sanitar.jpg

Posted (edited)

Setih se sad i Vokmena :)

9clQE.jpg

Edited by mraki
Posted

lkkk

3 hours ago, J-♣ said:

RCA konektor

cb-coc08.jpg

u nas poznatiji kao činč lansirala ga firma Cinch Connectivity Solutions (prošle godine slavili 100 godina od osnivanja)

slično i za konektore

1200px-Xlr-connectors.jpg

u krugovima amatera stručnjaka za zvuk dugo ih zvali kenoni po marci koja im bila utisnuta Cannon Electric

par godina i ja ih tako zvao dok nam neki stručniji nije objasnio da je to XLR konektor a ime "kenon" je dobilo po prezimenu osnivača kompanije

Bogami i profesionalci isto. Ako već pišu RCA i XLR u govoru  i sad uglavnom kenon i činč, nekako je lakše.

2 hours ago, jezovuk said:

Feri se ponekad koristi, mada još nije postala baš zajednička imenica. Više kao "kupi neki feri" uz jasnu svest da je to samo 1 mogući brend.

Haha "kupi neki feri" skroz isti primer i ja hteo navesti. Ako feri nije još zavladao na dobrom je putu nekiferi.

Posted
3 hours ago, jezovuk said:

Feri se ponekad koristi, mada još nije postala baš zajednička imenica. Više kao "kupi neki feri" uz jasnu svest da je to samo 1 mogući brend. Al zato moja keva sve hemikalije za kupatilo, a naročito za čišćenje WC šolje zove "sanitar" iako mislim da pravi Sanitar nije kupila bar 20 godina. Ne znam koliko je rasprostranjeno, doduše.

Gugl kaže:

Sanitar.jpg

Iz iste kategorije je VIM za sva praškasta (kasnije postoji i tečni VIM) abrazivna sredstva za čišćenje.

Posted
5 hours ago, J-♣ said:

RCA konektor

Da jebote, proizvod i ime koje je nadzivjelo samu firmu koja ga je stvorila.

A kad vec pricamo o konektorima, evo jedan relativno mlad (a vec uspjesan :-) konektor: MC4 od firme Multi-Connect. MC4 omogocava spajanje solarnih panela i invertera (uredjaji koji pretvaraju DC u AC, treba razlikovati od transformatora) u seriju i za veoma kratko vrijeme je istisnuo konkurentski metod, tako da je postao standard u solarnoj industriji. Naravno, uspjeh pokrece kopiranje, a s obzirom da je Kina najveci proizvodjac panela sad ima hrpa kineskih firmi koje prave "MC4" konektore koji se mogu naci na trzistu, ali ih inzinjeri i instalatori i dalje zovu MC4.

Spoiler

92016_primary_450px.jpg?v=20180201154303

Posted

Zanemarili smo militarije, pa da ispravimo i tu nepravdu.

AK/Kalashnikov - genericki naziv za automatsku pusku koja je potekla od AK-47, bez obzira koji model i proizvodjac bio. Pogotovo prisutan je AK-47 naziv u zapadnim medijima.

Dum-dum municija - zajednicki naziv za svu rasprskavajucu municiju, originalni naziv po engleskoj (u Indiji) fabrici municije Dum Dum Arsenal. Veoma prisutan naziv u nasim medijima na pocetku rata jer su slovenske i hrvatske paravojne formacije navodno koristile takvu municiju, iako je zabranjena Zenevskom konvencijiom. Ja licno nisam nisam vidio upotrebu iste.

Dum-dum municija - zajednicki naziv za svu rasprskavajucu municiju, originalni naziv po engleskoj (u Indiji) fabrici municije Dum Dum Arsenal. Veoma prisutan naziv u nasim medijima na pocetku rata jer su slovenske i hrvatske paravojne formacije navodno koristile takvu municiju, iako je zabranjena Zenevskom konvencijiom. Ja licno nisam nisam vidio upotrebu iste.

Magnum - ovo je bio sveprisutan misnomer u JNA krajem 80-ih kad je Crvena zastava pocela da pravi revolvere u kalibru .357 Magnum (revolver model R-83), a vojska dozvolila staresinama nosenje istih. Formacijski pistolji su bili M-70 7.65mm i M-57 7.62 ("tetejac"), ali je bilo dozvoljeno nositi licni (a koji je "preko sindikata" bilo moguce kupiti na rate) umjesto sluzbenog i onda je dosta starjesina nosilo taj revolver, tako da se rasirio naziv "magnum" iako je .357 Magnum municija firme Smith & Wesson.

M2 Browning - popularni "Broving", protivavionski mitraljez u kalibru 50 (1/2 incha, 12.7mm) koji jeste bio dosta prisutan na nasim ratistima, ali je postao zajednicki naziv za sve teske ili spregnute mitraljeze, pa kad neko raspali rafal sa T-55 koji ima spregnut DShK istog kalibra, onda se obicavalo reci "tuku Brovingom". Inace, M2 Browning je skoro 100 godina star dizajn (izmislio ga John Browning) i sa odredjenim unapredjenima se pravi i koristi i dan danas, cak i u americkim oruzanim snagama.

Mala digresija: jednak kontinuitet u americkoj vojsci ima smo jos jedno oruzje, a to jos jedan slavni Browningov proizvod, pistolj M1911 koji je pravio Browning, ali i ostali nabavljaci US Army. Jedan primjerak M1911 u izvedbi firme Colt ima u Vojnom muzeju, a nosio ga je Ivo Lola Ribar. Mala licna digresija vezana za izumiteljski genij Johna Browninga: kao klinac sam imao priliku gadjati iz Browning High Power 9mm Parabellum (tzv.duga devetka), a pistolj je bio revolucionaran po tome sto je imao originalni raspored metaka u okviru, pa je u okvir stajalo 15 komada, plus 16. u cijev. Veoma mocno oruzje po svim parametrima.

Posted

Slider_1_A_Carli-13dac86675.jpg

al taj Čarli se pojavio kad sam ja već bio mator...

Posted
3 hours ago, Peter Fan said:

Zanemarili smo militarije

Kud ćeš grđe :) 

Od Kragujevke, ručne bombe iz Kragujevca, Kokinke, srpske puške konstruktora Koste Milovanovića 'Koke', preko Bajoneta*, nastalog u francusko-baskijskom Bayonne-u, sablje Dimiskije kovane od čuvenog damaskog čelika...

*) izraza koji se primio u tehnici na najneocekivanijim mestima, od sijalice i foto objektiva, do nekih vrsta konektora...

Posted
11 minutes ago, namenski said:

Od Kragujevke, ručne bombe iz Kragujevca,

Nagradno pitanje za sve rodjene poslije raspada SFRJ: kako se zove kontejner za nosenje Kragujevke a koji se kaci na opasac?

No, da izbalansiramo malo sa dva proizvoda koji su unaprijedili civilizaciju, za razliku od svog tog oruzja.

Prvi je penkalo/penkala, koji je izumio i pravio Slavoljub Penkala iz Zagreba. Ovu pricu znaju vjerovatno svi koju su polozili zakletvu kao Titovi pioniri, jer je u to doba to bilo jedno od reklamiranih dostignuca koju su "nashi narodi i narodnosti" doprinijeli svijetu. Oni pioniri koji su vec bili naucili slova do zakletve su pionirsku knjizicu potpisavali penkalom.

Drugi proizvod je srodnik prvom - flomaster, ali on je zapravo Flo-Master i ime je tinte koja se u markerima koristila. To nije bilo izucavano u SFRJ, ali je koristenje flomastera, pa makar i onih napravljenim u Poljskoj, bilo obavezno.

Posted

Ima jedna firma, postoji jos uvek, ali to vise nije to, bog ubio digitalizaciju:

30b2p15.jpg

Format filma, dimenzije, onih cuvenih 35 mm, izmisljeni su jos 1913. ali ih je tek 20-ih godina 19. veka jedan genije po imenu Ernst Leitz spojio, kombinovao svoje prezime i pocetna slova naprave i dobio Leitz Camera: nastala je cuvena Leica, Lajka, ali i predmet ovog topika - Lajka format - cudo koje je omogucilo svakoj шуши da fotografiše, ali i oslobodilo profesionalce teske i nezgrapne opreme: na sve to bilo je moguce i menjati objektive cemu je doprineo i jedan Carl Zeiss.

Nije vise bilo potrebno namestati se i cekati dogadjaj: bilo je dovoljno biti na licu mesta i, po recima jednog od najcuvenijih Lajkadzija, Roberta Kape, opravdanja vise nije bilo, otprilike: ako vam fotografija nije ispala kako treba, znaci da niste bili dovoljno blizu.

Rodila je i plejadu majstora nad majstorima fotografije, nikad dostignutu:

2qj8tif.jpg

Jedan Henri Cartier Bresson i njegova prva Lajka....

sncg9t.jpg

Naravno, nista od pomenutog ne bi bilo moguce da se neko nije dosetio da film Lajka formata spakuje u posudu koja se brzo i na svako mestu da zameniti:

opxvr5.jpg

Svi su je kopirali, neko uspesnije neko bas i ne,  Contax i da ne pominjemo, WW2 je firmu podelio i oterao od kuce, ali je Lajka ostala Lajka, cak i tamo gde ju je nasledio jedan Зоркий:

1zf55xh.jpg

Japance i da ne pominjem :D