Frank Pembleton Posted July 7, 2018 Posted July 7, 2018 2 hours ago, maheem said: A pitaš za grad? Nisam bio, daj neki hint, šta je zanimljivo tamo za jednodnevni izlet? Nestade mi post, Roskilde u muzej vikinških brodova zanimljiva priča oko potapanja radi blokiranja ulaza u zaliv, katedrala, nema mnogo toga ali meni bio ispunjen dan, sećam se da je bila priča da će povodom festivala neki muzej da se otvori... Sećam se i da je bila priča kako je Roskilde grad miran muzej, a onda dođu dani festivala ...
nezvanova Posted July 7, 2018 Posted July 7, 2018 7 hours ago, Katikon said: Bolesno skupa, taj deo je da ti se bas smuci kako je sve ralativno moji prijatelji koji zive u u kristiansendu idu trajektom u dansku da pazare potrebstine za kucu. kazu, mnoooogo jeftinije nego u norveskoj :-) a inace ovaj danski pomorski muzej je savrsenog enterijera i opreme... a i okolina izgleda divno...
Barsa Posted July 7, 2018 Posted July 7, 2018 Nisam ni obracao paznju na taj pomorski muzej, sad kad sam video ove fotke moracu razmisliti kako i njega da uguram u raspored Odoh za Stockholm 19og pa vozom do cph 23eg. Razmisljao sam i Norvesku da ubacim ali ona ce ipak ostati za drugi put i to samo Norveska. Jel neko mozda imao prilike da koristi ovaj VIP roaming internet u Danskoj?
Mil@n Posted October 26, 2023 Posted October 26, 2023 (edited) Bukovana karta, odlučio sam sebe da počastim putovanjem u poslednju skandinavsku zemlju u kojoj nisam bio, pošto odslužim vojni dug državi od 10 dana, a i kako propustiti povratnu za 4400 dinara mada uveli su neki administration fee slepci, po 900 din u jednom pravcu, mislim na wizz air. Bacite koju preporuku, a i ako neko ima ili zna ko ima neko prenoćište pouzdano i ne puno skupo (da ne kažem, kah kah jeftino), pucajte. Svakako ću se pozabaviti tematikom na vreme, krećemo 16.11. Edit: iščitao sam i temu, ima super preporuka. Edited October 26, 2023 by Mil@n 1
Sandradjer Posted October 27, 2023 Posted October 27, 2023 (edited) 12 hours ago, Mil@n said: Bukovana karta, odlučio sam sebe da počastim putovanjem u poslednju skandinavsku zemlju u kojoj nisam bio, pošto odslužim vojni dug državi od 10 dana, a i kako propustiti povratnu za 4400 dinara mada uveli su neki administration fee slepci, po 900 din u jednom pravcu, mislim na wizz air. Bacite koju preporuku, a i ako neko ima ili zna ko ima neko prenoćište pouzdano i ne puno skupo (da ne kažem, kah kah jeftino), pucajte. Svakako ću se pozabaviti tematikom na vreme, krećemo 16.11. Edit: iščitao sam i temu, ima super preporuka. Samo vidi kad su besplatni ulazi u muzeje. Moja preporuka je Gliptoteka, fenomenalan, Dega, Roden,... I nemoj da menjas pare u centru kopenhagena (uzasan kurs i provizija), to kraljica drpa turiste Edited October 27, 2023 by Sandradjer 1
Ros Posted October 27, 2023 Posted October 27, 2023 16 hours ago, Mil@n said: Bukovana karta, odlučio sam sebe da počastim putovanjem u poslednju skandinavsku zemlju u kojoj nisam bio, pošto odslužim vojni dug državi od 10 dana, a i kako propustiti povratnu za 4400 dinara mada uveli su neki administration fee slepci, po 900 din u jednom pravcu, mislim na wizz air. Bacite koju preporuku, a i ako neko ima ili zna ko ima neko prenoćište pouzdano i ne puno skupo (da ne kažem, kah kah jeftino), pucajte. Svakako ću se pozabaviti tematikom na vreme, krećemo 16.11. Edit: iščitao sam i temu, ima super preporuka. nema tamo nista jeftino
no_one Posted October 27, 2023 Posted October 27, 2023 Za cash menjacnicu preporucujem Merex, moze peske sa glavne zeleznicke, kurs je oko 1.5% ispod srednjeg, nema provizije: https://www.merexint.dk/valuta/ Ovo sto Ros rece, ovde nema nista jeftino... 1
Sandradjer Posted October 27, 2023 Posted October 27, 2023 Meni je to najjeftinije putovanje ikada. Znala sam da je sve skupo. Hotel kod zeleznicke, jeste bilo okolo puno sumnjivih likova, ali sve kulturiska. Muzeje sve obisla kad je bio dan besplatan. Hrana mek na akciji. Platih neki espreso 5 evra, a nista nije valjao. Pocastih se u kristijaniji (to je bilo povoljno). Videla Malmo i Oresund. Karta wizz neka sica. Nikad manje para nisam potrosila negde . Odlican grad 1 1
precog Posted October 27, 2023 Posted October 27, 2023 Cph je fantazija, medju top 5 gradova. Danci su ludi za kafom i furaju dobru kafu svuda, ko Italijani. Novembar bas i nije idealan za Cph, s obzirom na vetar, no posle vojske mozes zubima na kitove. 1 1
Popular Post Mil@n Posted November 21, 2023 Popular Post Posted November 21, 2023 (edited) Danas stigao, od 16.11. Let tamo bio u 6 ujutru, solidan seks, ni da spavaš ni da ne spavaš. Sleteli, sačekao nas monsun, pokisli i produvani maksimalno za 20 metara od aviona do busa koji vozi na terminala. Dovukli se mokri jedva do hostela, iako smo išli prevozom, uz minimalna čekanja na dve stanice. Morali da čekamo 3 da se čekiramo a i svakako nismo mogli nigde po tom kijametu pa nam je prvi dan prošao u bleji po hostelu. Hostel a&o sa najverovatnije najjeftinijim krevetima u CPH, ali o njemu malo kasnije. Prognoza bila užasna, skoro svaki dan kiša međutim posle tog prvod dana svaki od ostalih 4 smo mogli u obilazak iako je moj kompanjon, inače ne preterano fizički aktivna persona posle dva prva udarnička dana dobio 13 upala i jedva hodao sa akumuliranim umorom, pa smo 3 i 4 dan malo usporili. Najveći utisak by far mi je uređenost grada, uniformisane fasade, lepa arhitektura, prilagođenost opuštenom, efikasnom i kvalitetnom životu građana. Hostel je 5km od centra, prvi dan smo išli peške, nema 100 metara da ne postoji neko igralište za decu, skejt park, klupe, sprave, raznorazni ukrasi, praktične i nepraktične prirode. Na milion zgrada i objekataa ne postoji jedan obojen prozor, ograđena terasa, sve je isto, jednostavno raj. Gradski prevoz, šta tek tu reći, karta je 24 krune ili nekih 3 i malo jače eura traje, ali traje 2 sata ili sat i po, ne sećam se, pa kombinovanjem prevoza može jako korisno da se iskoristi. Ne zna se koji je prevoz čistiji, sređeniji, autobusi ili metro, naravno, sve stiže u minut. Prevoz na aerodrom za 3 eura je priličan komoditet. Ljudi opušteni, desilo mi se bukvalno barem 10 puta da se ljudi refleksno nasmeju kada nam se pogledi sretnu Da li što prepoznaju da smo stranci, ili su jednostavno takvi, nije ni bitno. Žene su jako lepe, ne sve naravno, obožavam skandinavski tip lepote, obučene su skromno, sve furaju neke široke pantalone, farmerke, kapute, džempere, neutegnute stvari, retko koja je i našminkana, silikonom prepumpanih i izgledom iskompleksiranih ćuirki nisam video nijednu, doduše, nismo bili u noćnom životu gde toga možda ima više. Ukratko, grad je sve ono što sanjamo da živimo i doživimo mi slepci iz zemalja kao što je ova naša vukojebina. Lepo da ga doživiš, i tužno jer znaš da nikad nećeš živeti u takvoj zemlji, ako ne otperjaš negde, naravno. Od atrakcija, sa obzirom na okolnosti i da je postojala šansa da 5 dana ne iz ađemo iz hostela, videli smo stvarno dosta. Treći i četvrti dan smo bili u Amelienborg i Rozenborg palate, ja prosto obožavam da cunjam po kraljevskim palatama i gledam kako su živeli ljudi koji su u datom momentu vremena mogli sebi da priušte SVE i naučim ponešto o kraljevskim lozama i njihovoj istoriji, kao i istoriji tih zemalja usput. 4. dan smo bili u Tivoliju jedno 5 sati, posle malo svratili do TorvehallerneKBH. Ima jako zanimljivih stvari i sve su jako skupe... Tivoli je prosto spektakularan, pogotovu jer je 19.11 krenula božićna postavka, ono je bukvalno kao da si u bajci. Bili smo u muzeju dizajna, možda sam očekivao malo više, ali je svakako bilo zanimljivo, obilazili atrakcije na obali, marble church, gledali smenu straže, little marmaid, fontanu malo pre nje, obišli i Crhistianshavn i naravno Christianiu, stvarno zanimljivo mesto iako ne duvam, a to je glavni razlog zašto ljudi idu tamo, gandža se prodaje na štandovima kao na pijaci. Cela komuna je doduše prelepa i jako zanimljiva puna sjajnih grafita, objekti su stari (sve su to bili vojni objekti tamo 60ih valjda), i sve ima jako lep vajb i ostavlja utisak posebnog i zanimljivog mesta. Nihavn se naravno podrazumeva, nešto sam verovatno i propustio. Sve u svemu, fenomenalan grad, ne mogu ni da pomislim kako je kada je leto u punoj lepoti, verovatno ima milijardu ljudi svaki dan... Prezadovoljan sam kako smo iskoristili vreme, čak smo imali i jedan ceo sunčan dan, to je bio poseban ugođaj. Za razliku od Sandradjer, potrošio sam koliko i u Japanu za 10 dana... Jednostavno, ništa nema jeftino, a obično uspem da budem ekonomičan. Doduše, nisam se posebno ni trudio da uštedim, dao sam jedno 50e na kisele gumene bonbone i sladoled poklone nekim klincima, magnete isto na poklone i slično. Ali nigde, nigde pola litrte kole ne košta 3 eura u marketu, to je van pameti. Jedino što je ok je microwave hrana, paste, neki hamburgeri, ravioli i tako neka sranja koja mogu da budu dobar obrok a da se kupe za par eura, 2, 3. Da sednemo i popijemo piće il ne daj bože ručamo nešto konkretno, nismo ni pomišljali. Bio sam i na Islandu, i u Švedskoj, Norveškoj, rekao bih da je CPH najskuplji od svih. A da, hostel.. Sa obzirom da je cena kreveta tipa 22e za 8 bad dorm, hostel nije klasična putniča komuna kakva obično jeste, već ima dosta nekih šljakera, radnika, kojekakvih masnih likova... Neko mi je marnjavao stvari iz frižidera u dva navrata, popizdeo sam, kupio 6pack kole, ostane 4, neko makne dve. Dođem sutra, nema još jedne i jednog hamburgera Malo mi je i smešno kad zamislim lika kako pretura i služi se kao u samousluzi... Posle sam pričao sa X ljudi, svima nešto fali, svi vezuju kese u 6 čvorova, ja sam sve preneo u sobu... U sobi smo imali nekog idiota koji je pušio u WC-u. Prvi put sam mu prećutao, drugi put ga napušim žestoko, čak je ostavio i pepeo u sudoperi, on prvo "nisam ja", onda se setio da je bio sam u sobi, pa se izvinjavao... Imali smo i lika koji je u tipa 01 ušao pijan u sobu dok nas 6, 7 spava, i obavio je lagani razgovor od 30 minuta, verovatno prijan, derao se i smejao kao lud, bukvalno, kao da je sam na pustom ostrvu, ne znam kako sam iskulirao da mu ništa ne kažem... Takve stvari nikad nisam doživeo u minimum 10 hostela, ljudi su obično super uviđajni i jako kulturni, ovo mislim da je poslediva ovog šgo sam naveo. Udavih, ali rekoh da opalim koju dok su utisci sveži, pa nekome ko ide mogu da koriste sveže informacije... Edited November 21, 2023 by Mil@n 9 1
Sandradjer Posted November 22, 2023 Posted November 22, 2023 Tako sam i ja dozivela grad. Super je Kopenhagen. Kako citam super si se proveo. Period godine nije bas najbolji za obilazak ali vidim nije smetalo. Jesi li video skupocu, to kraljica oporezuje a palaca joj vrlo skromna. U tome su eksperti 1
napadaj Posted July 29 Posted July 29 Al' je dobar Kopenhagen. Stigli u petak, dočekali nas kiša i 15 stepeni, ali je tokom ostala tri dana bilo jako sunčano i toplo (21-22 stepena u najtoplijim delovima dana), verovatno su ovo jedina vezana tri tako lepa dana ove godine. Uzeli smo stan između Bernikow Gardena i Magasina, na minut od Kongens Nytorva, tako da nam je sve u užem i širem centru bilo baaaš blizu. Glavni utisci su mi mir i opuštenost čak i na mestima gde je najveća gužva - nema automobilskih sirena, glasne muzike iz lokala (iz većine zapravo ne ide nikakva muzika, čak ni petkom i subotom uveče) i bučnog naroda, zatim svedena i ujednačena arhitektura, bez ikakvih besmislenih ispada, ali i bez otklona od modernih građevina, za šta je najbolji dokaz zgrada opere, onda to što nema debelih ljudi, jednostvno kao da ne postoje, jer se svi mnoooogo kreću i očigledno kvalitetno hrane i na kraju nedostatak mačaka i pasa lutalica (pasa ima na povocima, ali nijednu mačku nismo videli za četiri dana). Ko voli plavuše i skandinavski stil lepote, misliće da je u raju. Još jednom moram da istaknem da nema debelih ljudi, videli smo ih svega dvoje ili troje za četiri dana štrapaciranja, a i to su verovatno bili turisti. Sveukupno divno za oči, posebno posle prošlogodišnjeg boravka u Americi, iako plavuše nisu moja šoljica čaja. Jeli smo po restoranima i cene jesu visoke, ali nisu šokantne posle onoga što se plaća po većini običnih kafana u centru Beograda. Ovde stejkovi za tri čoveka, flaša vina i viskiji izađu 200-250 evra, tamo su ukupno 350. Za opuštenije varijante reporučujem Warpigs, lokal sličan Dogmi i Dockersu kod nas - kvalitetna piva, drpana prasetina, brisketi, kobaje i ostalo na taj američki fazon, mnogo mesta za sedenje i jak internet (tu smo gledali basket sa Amerikancima). Obišli pomenuti centar, Christianiu, park oko Rosenborga, Nyhavn, biciklom neke stambene krajeve da vidimo kako ljudi van centra žive, Meatpackings Distrikt... Po muzejima nismo išli, prijalo nam je da budemo napolju. Naravno, ja sam morao u hodočašće u prodavnicu diskova i ploča Mihaela Denera, legendarnog gitariste King Diamonda i Mercyful Fatea i imao sam sreću da je on bio tamo. Fascinantno je kolike kvartove višehektarske površine imaju za male biznise, umetnost, kulturne centre, galerije, muzičke školice, a posebno kolika je Christiania. Nema nikakvih ludaka da alternativcima lažno obećavaju preseljenje u bolje uslove, pa da na tim mestima grade džinovske komplekse u kojima fudbaleri i pevaljke kupuje stanove. Zanimljivo je da je, za razliku od drugih zapadnoevropskih gradova u kojima sam bio, broj Arapa i crnaca mizerno mali i da nema ni mnogo Azijata, da se balkanski jezici ne čuju gotovo nigde itd. Neko mi reče da Danci imaju kvote za prijem imigranata i očigledno je da su vrlo niske. I svaka im čast za saobraćajnu kulturu. Čovek u ponoć staje na crveno na semaforu za bicikliste, a nigde žive duše, potpuno nepojmljivo za domaće ulice, po kojima i ja u svakoj vožnji biciklom napravim minimum tri krivična dela i jedno 60 prekršaja. Od gradskog prevoza smo koristili samo metro do i od centra od i ka aerodromu, ali je primetno da u centru ima jako malo gradskih autobusa. Svi su na biciklima i u metrou. Velika preporuka za odlazak leti. 4 2
Mel Posted July 29 Posted July 29 7 minutes ago, napadaj said: Al' je dobar Kopenhagen. Stigli u petak, dočekali nas kiša i 15 stepeni, ali je tokom ostala tri dana bilo jako sunčano i toplo (21-22 stepena u najtoplijim delovima dana), verovatno su ovo jedina vezana tri tako lepa dana ove godine. ... Kopenhagen je grad iz kog sam donela najvise suvenira ikad a pritom ga nisam videla. Tri puta su mi odlagali let za Beograd, dosla sam kuci sa poklonom za svakog ukljuchujuci i komsije i najblizu rodbinu : ) Lepo si opisao grad, da pozelis da ga posetis. 1
Sammael Posted September 24 Posted September 24 Evo me u CPH. A evo i šta se dobija u kafiću u predgrađu za >15€
Recommended Posts