Jump to content
IGNORED

Pitanja

Recommended Posts

Posted

Prvo u nizu pitanja:

Ako imam 12+1 računara u mreži poveanih ovako - kablovski modem -> ruter -> switch, da li će se oni videti međusobno u lanu ako stavim u tcp ip podešavanjima "obtain ip adress manualy"? 

Posted

Hoce, ali ces tesko znati koju adresu da pingujes, ako budes imao neki problem ili radis obicnu proveru. Zato se i stavljaju fixne adrese i ne boli te glava.

Posted

Pa to je čovek i napisao, da ručno postavi adrese. :D

Posted

Prvo u nizu pitanja:

Ako imam 12+1 računara u mreži poveanih ovako - kablovski modem -> ruter -> switch, da li će se oni videti međusobno u lanu ako stavim u tcp ip podešavanjima "obtain ip adress manualy"? 

Zavisi od adresa koje im daš :Jova:

Pretpostavimo da imaš "unmanaged"  switch i da LAN interface na ruteru ima adresu 192.168.0.1.  Daj svakom od računara IP adresu 192.168.0.x, gde je x neki broj između 2 i 254. Ako imaš oznake na računarima, poput rednog broja, ili nekog identifikacionog broja, možeš da iskoristiš te brojeve za x. Mada IP adresu računara možeš da saznaš lako, pa ti i nje potrebno ovo mapiranje. Subnet mask podesi na 255.255.255.0, a za default gateway stavi LAN adresu rutera, tj. 192.168.0.1.

Posted

Takodje u podesavanjima rutera postavi da dhcp adrese dodeljuje van tog opsega na koje si postavio fiksne adrese. Npr ako su ti kompovi od 192.168.0.2-192.168.0.14, onda dhcp postavis da dodeljuje adrese od 192.168.0.100-192.168.0.254

Posted

Takodje u podesavanjima rutera postavi da dhcp adrese dodeljuje van tog opsega na koje si postavio fiksne adrese. Npr ako su ti kompovi od 192.168.0.2-192.168.0.14, onda dhcp postavis da dodeljuje adrese od 192.168.0.100-192.168.0.254

A ovo je bitno zbog?

Posted

Nije bitno. Samo je lepo i uredno.

Posted

Zavisi od adresa koje im daš :Jova:

Pretpostavimo da imaš "unmanaged"  switch i da LAN interface na ruteru ima adresu 192.168.0.1.  Daj svakom od računara IP adresu 192.168.0.x, gde je x neki broj između 2 i 254. Ako imaš oznake na računarima, poput rednog broja, ili nekog identifikacionog broja, možeš da iskoristiš te brojeve za x. Mada IP adresu računara možeš da saznaš lako, pa ti i nje potrebno ovo mapiranje. Subnet mask podesi na 255.255.255.0, a za default gateway stavi LAN adresu rutera, tj. 192.168.0.1.

Hvala svima na odgovorima.

Ovako... Sada je situacija ovakva, da kada sam promenio provajdera, drkao me je net. Pričao sam ovde o lagovima, a i nekim prekidima. Zamenio sam ruter, lagove su prouzrokovali nemarni korisnici koji su koristili torrente i ostavljali klijente upaljene pa je upload i ovako skroman zapušen pravio probleme.

Sve ovo pišem jer sam sinoć zamenio server. I 4 sata sam se jebavao, ali software za kontrolu računara nikako nije mogao da vidi računare (ili oni njega). Prso sam načisto, sve sam živo podešavao što mi je palo na pamet tipa:

- sve firewall-ove pogasio, napravio izuzetke

- deaktivirao windows defender

- u network settins -> advanced settings u network discovery podesio sve na vidljivo

- desni klik program -> pokretao kao administrator

- desni klik program -> probao i windows compatibility mode 7

- Sa servera vidim sve računare u mreži

- svi računari u istoj work groupi

Nemam blage veze što ne vidi, prso sam, do 5 jutros se zezo, jer moram kada nema ljudi. Nakačim stari server sve ok.

Konfiguracija mreže sledeća:

Server - 192.168.0.2

Računari - 192.168.0.10-22

U dhcp podešavanju u ruteru sam aktivirao dhcp i podesio opseg od 192.168.0.1-255. Tek tada mi je proradilo sve. Ono što me zanima je da li je to možda i prouzrokovalo neke probleme pošto čitam da kada je aktiviran dhcp, ip adresa treba da bude podešena na "obtain automaticly", tako našao na netu. A tražio sam jer mi nekad kad upalim server ima uzvičnik na konekciji, pa kada uključim troubleshoot kaže "dhcp is not enabled for local area connection" i onda win sam "opravi".

Pošto sam sada već zakomplikovao, pitanja bi bila sledeća:

1. ima li neko pojma - ideju kako da osposobim da mi software vidi računare (i oni njega)? Ne znam šta nisam probao, stvarno.. Šta još može da zakrči mrežu?

2. kako najbolje da konfigurišem navedenu konfiguraciju mreže? Da isključim taj DHCP? (mada mislim da nije radilo kada je bio isključen, net nije išao na mašine, možda grešim, znam da sam se jebavao sa tim)

Hvala, dobri ljudi... :)

Posted

Sad tek vidim, pardon ppl, u prvom postu sam mislio ako postavim "obtain IP adress automaticly". 

Posted

U dhcp podešavanju u ruteru sam aktivirao dhcp i podesio opseg od 192.168.0.1-255. Tek tada mi je proradilo sve. Ono što me zanima je da li je to možda i prouzrokovalo neke probleme pošto čitam da kada je aktiviran dhcp, ip adresa treba da bude podešena na "obtain automaticly", tako našao na netu. A tražio sam jer mi nekad kad upalim server ima uzvičnik na konekciji, pa kada uključim troubleshoot kaže "dhcp is not enabled for local area connection" i onda win sam "opravi".

1. ima li neko pojma - ideju kako da osposobim da mi software vidi računare (i oni njega)? Ne znam šta nisam probao, stvarno.. Šta još može da zakrči mrežu?

2. kako najbolje da konfigurišem navedenu konfiguraciju mreže? Da isključim taj DHCP? (mada mislim da nije radilo kada je bio isključen, net nije išao na mašine, možda grešim, znam da sam se jebavao sa tim)

Ovo sa "zakucanim" adresama i DHCP-om nije bitno, ako računar ima upisanu adresu iz opsega koji DHCP dodeljuje ne bi trebalo da ima veze, pošto on "traži" adresu od DHCP-a ako je nema, ako je ima, problem može da napravi samo ako je tu istu adresu DHCP već  dodelio nekom drugom uređaju u mreži. U osnovi, ako su ti adrese već upisane, DHCP bi trebalo da bude isključen.

Ako sam te dobro razumeo, sada ti mreža normalno radi, ali ti neki softver ne vidi računare?

Da li taj sw koristi neki poseban port koji je zatvoren po defaultu?

Posted

Hvala svima na odgovorima.

Zamenio sam ruter, lagove su prouzrokovali nemarni korisnici koji su koristili torrente i ostavljali klijente upaljene pa je upload i ovako skroman zapušen pravio probleme.

Koristio sam 

NetLimiter

dodijeljujuci klijentskim racunarima nesto (ne sjecam se tacno kako se funkcija zvala) poput minimal granted bandwidth. Vrsilo mi je posao.

Narocito bitno ukoliko je potrebno tako nesto (a pretpostavljam da jeste) da se izbjegne lag pri igranju ili slicno.

Posted

E zapatio sam neki pop-up virus/malware štagod stalno mi iskače u hromu...

Koji program preporučujete da to počistim?

Poslato sa WC šolje by BVK

Posted

Hajde prvo vidi šta si instalirao od dodataka.

Posted

Konfiguracija mreže sledeća:

Server - 192.168.0.2

Računari - 192.168.0.10-22

DHCP služi da dinamički dodeli mrežne parametre računarima, tako da ako si parametre "zakucao" DHCP je nebitan.  JozoMujica je to već objasnio. Meni je nelogično što je sve proradilo tek kad si uključio DHCP?  Ako si svim računarima ručno dodelio adrese, a vidim da jesi,  šta je bio problem pre uključenja DHCP?

Da li si mogao da pinguješ računare(uključujući server)  međusobno i ruter sa svakog računara?

nekad kad upalim server ima uzvičnik na konekciji, pa kada uključim troubleshoot kaže "dhcp is not enabled for local area connection" i onda win sam "opravi".

Šta win "opravi"? Dodeli 169.254.x.x  IP adresu serveru? :)

Posted

Ako sam te dobro razumeo, sada ti mreža normalno radi, ali ti neki softver ne vidi računare?

Da li taj sw koristi neki poseban port koji je zatvoren po defaultu?

Da, tako je. U pitanju je klijent za logovanje i trošenje vremena koje im uplaćujem na serveru. Moraju da su povezani da bi mogli da se uloguju i troše vreme. Do sada je radilo ok. A pošto menjam server, prvi put ga mi je poslao pre jedno 2, 3 nedelje pa je bilo problema sa nekim artifaktima, ispostavilo se grafikom pa sam reklamirao isti dan. Ali i tada je to radilo, tj uvek sam video računare i sve je funkcionisalo normalno. Tako da ne verujem da traži neki poseban port.

Koristio sam 

NetLimiter

dodijeljujuci klijentskim racunarima nesto (ne sjecam se tacno kako se funkcija zvala) poput minimal granted bandwidth. Vrsilo mi je posao.

Narocito bitno ukoliko je potrebno tako nesto (a pretpostavljam da jeste) da se izbjegne lag pri igranju ili slicno.

Znam, ali nemam stvarno nikad lag pri igranju (osim u navedenoj situaciji što se lako rešava). I pošto nije uvek sve puno, naravno, cool mi je da dele oni što su trenutno tu sav bandwith radi veće brzine i komocije™.

DHCP služi da dinamički dodeli mrežne parametre računarima, tako da ako si parametre "zakucao" DHCP je nebitan.  JozoMujica je to već objasnio. Meni je nelogično što je sve proradilo tek kad si uključio DHCP?  Ako si svim računarima ručno dodelio adrese, a vidim da jesi,  šta je bio problem pre uključenja DHCP?

Da li si mogao da pinguješ računare(uključujući server)  međusobno i ruter sa svakog računara?

Šta win "opravi"? Dodeli 169.254.x.x  IP adresu serveru? :)

Opravi tako što poništi dodeljenu adresu i prebaci sve na "obtain IP automaticly". A opravi to što sam naveo gore. Žuti uzvičnik na konekciji i troubleshoting izbaci pomenutu grešku: "dhcp is not enabled for local area connection". Pa me nervira što se to dešava..