Jump to content
IGNORED

Elite Dangerous


Ayatollah

Recommended Posts

Ahahaha, kakav sam exploit našao za kredite i Trade Rank u Elite: Horizons, pa to je potpuno neverovatno. Trebaće mi cca 10-15 sati efektivnog igranja da skupim dovoljno love da kupim Anacondu sa full A opremom i dostignem Elite status u Tradingu.

 

Elem, regularne data delivery misije, koje u normalnim okolnostima donose 5-30 hiljada CR, u određenim situacijama (tj. kada je ciljna stanica u sistemu udaljena 1 milion i više svetlosnih sekundi od glavne zvezde, odnosno više od 0,035 svetlosnih godina) idu od 700 hiljada do 2 miliona CR, dok passenger transport misije, koje redovno idu od 50 do 200 hiljada CR, pod tim istim uslovima idu od 15 do 30 miliona CR (ekvivalent toga da taksiraš nekog VIP passengera 20.000+ svetlosnih godina od Sunčevog sistema, za šta ti treba par dana igranja i dosta sreće da se ne sjebeš, pa ti nestane gorivo, pokvari ti se neki modul ili te zarobi gravitacija neke zvezde). Pri ovome, ove misije nemaju gotovo nikakav rizik, tj. eventualno može da vas napadne neki paćenik, koga je lagano oduvati iole opremljenijim brodom srednje veličine, poput mog ASP Explorera (btw, ASP Explorer sa potisnicima A klase je gotovo nemoguće interdictovati iz supercruise-a, pa možeš da biraš hoćeš li da se boriš ili ne), jedino traje malo dok se dovučeš do ciljne stanice. Provalio sam to tek u subotu, i onda sam za 5-6 sati efektivnog igranja zaradio 82 miliona CR, što je barem tri puta više od ukupne sume koje sam zaradio za 40 sati igre pre toga, dok sam se zajebavao sa miningom, exploringom i tradingom. 

Edited by Ayatollah
Link to comment
 • Replies 63
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

 • Ayatollah

  22

 • teacher

  10

 • Tosha2EE

  7

 • Amos

  6

Top Posters In This Topic

Posted Images

aj malo više o igrici, ako već nisi pisao

 

Mislim da nisam. Elem, svakom ko je ikada čuo za Elite, jasno je o čemu se ovde radi - počinješ kao pilot najjeftinijeg svemirskog broda sa najlošijom opremom i malo para, i na dnu galaktičke hijerarhije u svakom smislu. Postoje četiri vrste različitih hijerarhija - hijerarhija Pilotske federacije u četiri različite oblasti (combat, exploring, trading i CQC), hijerarhija reputacije sa supersilama (Federacija, Imperija i Alijansa), hijerarhija u organizacijama galaktičkih tajkuna koji eksploatišu pojedine sisteme naseljenog dela svemira i hijerarhija u odnosima sa lokalnim frakcijama koje kontrolišu pojedine sisteme, a od kojih zavisi mnogo stvari, od kvaliteta misija koje dobijaš, do pristupa određenim sistemima (npr. Sunčev sistem je zaključan na početku, dok ne dostigneš Midshipman ranking sa Federacijom) i određenim vrstama brodova. Kako ćeš se ti probijati kroz ove hijerarhije (i da li to uopšte želiš, osim za Pilotsku federaciju gde je to automatski) je od prvog sekunda igre potpuno tvoja stvar - možeš uskočiti odmah u svoj Sidewinder i napasti prvog lika koji ti se nacrta (i tom prilikom vrlo verovatno poginuti), a možeš otići da trguješ, rudariš, radiš solo misije, radiš tajkunske misije, istražuješ duboki svemir, budeš pirat, budeš lovac na ucenjene glave, švercuješ, budeš plaćenik koji se bori za novac, itd. Izbor je u potpunosti tvoj.

 

Mene u ovoj igri fasciniraju dve stvari.

 

Prvo, mapa na kojoj se odvija igra je u osnovi fizički model Mlečnog puta, sa realnim pozicijama i fizičkim karakteristikima poznatih zvezda u odnosu na Sunčev sistem. Tako, možeš brodom ići na Alfa Kentauri, Barnardovu zvezdu, Sirijus, Severnjaču, Tau Ceti, Vegu (kad dobiješ dozvolu) ili bilo koju poznatu zvezdu (meni je baza na Altairu) i videti kako bi ona i njen sistem mogli da izgledaju, i da radiš šta god tamo može da se radi. E sada, poznate zvezde su samo kapljica u okeanu, obzirom da galaktička mapa ima oko 400 milijardi zvezdanih sistema, pa je 99,99999999 % sistema proceduralno generisano po važećim astrofizičkim modelima. Naravno, te zvezde nemaju imena, već posebne oznake (npr.  Ceeckia ZQ-L c24-0), i u svaki od tih sistema je moguće odleteti (u teoriji, u praksi to zna biti jako zajebano za sve što je udaljeno više od 1.000 svetlosnih godina od tzv. Mehura, tj. naseljenog dela mape). Ipak, ima ludaka koji su stigli jako daleko, npr. do crne rupe u središtu galaksije (Saggitarius A) ili do suprotnog kraja galaksije (Beagle's Point). 

 

Drugo, mapa galaksije je dinamička, u smislu toga da sukobi frakcija i tajkuna (nisam siguran za supersile) menjaju balans moći u galaksiji, npr. pojedine frakcije mogu osvojiti ili izgubiti pojedine sisteme, sa čime se njihov uticaj u igri i menja. Igrač može učestvovati u ovim sukobima ako želi, i dati svoj (kakav-takav) doprinos nekoj od strana, a i navući neprijatelje na vrat. Takođe, i community achievmenti menjaju mapu galaksije - npr. učešćem igrača je napravljena stanica sa hyperspace sposobnostima koja je trebala da bude lansirana na Beagle's Point, ali se zaglavila usput na oko 24.000 svetlosnih godina, pa se oko nje razvio sistem Colonia, koji je prva ljudska naseobina van Mehura, itd.

 

E sada, ima tu i dosta mana. Pre svega, treba imati u vidu da je igra još u fazi razvoja, i neke funkcionalnosti nisu još omogućene, niti će biti skoro moguće (npr. sletanje na planete sa atmosferom, izlazak iz broda i šetanje po stanici), a neke koje jesu su još uvek dosta siromašne (npr. ograničen izbor vrsta brodova). Razvoj igre bi trebao da traje više godina (spominjano je barem osam godina) tokom kojih će se ove stvari uvoditi. Nadalje, kao i svaki sandbox, i Elita ima veoma veliku širinu i veoma malu dubinu, jer ne postoji neka glavna priča koja bi vodila igrača kroz svoj svet, i ko to ne voli, ne treba da priđe ni blizu igri, a i vrlo je lako upasti u monotoniju i repeticiju. Takođe, ni tehnički igra igra baš ne izuva, mada daleko od toga da je loša (sa sve valcerom koji svira kada pristaješ uz Docking Computer).

 

Okačiću poneku sliku kada dođem kući.

Edited by Ayatollah
Link to comment
 • 1 month later...

Došao sam na 71% Tycoon statusa u Eliti, nedostaje mi samo još 29% da bih dostigao Elite status u Tradingu, što su mi još dve rute na exploit liniji između dva sistema koju sam otkrio pre nekog vremena. Ujedno, preskočio sam granicu od milijardu kredita (imam oko 1,050,000,000 CR), obzirom da mi ova ruta donosi između 150 i 200 miliona kredita po runu koji traje 1 sat pravog vremena, zavisno kako mi se nameste misije. Radi komparacije, vidim da su ljudi po forumima srećni kada zarade po 2-3 miliona u trgovini sa velikim brodovima, na solidnim rutama i sa rare commodities, a za 20 miliona voze klijente po 20,000 svetlosnih godina preko pola galaksije (za šta ti treba po nedelju dana u stvarnom životu, ako ne igraš po 12 sati na dan). Najskuplji brod u igri (Imperial Cutter) košta 203 miliona kredita, najskuplji široko dostupni brod (Anaconda, za Imperial Cutter i Federal Corvette treba jako visok rank u Imperiji, odnosno Federaciji) košta 146 miliona kredita.

Kada budem uzeo Elite status u Tradingu, imaću oko 1,4 milijarde kredita i otključava mi se Shinrarta Dezhra sistem (sedište Pilotske Federacije), gde imam 10% popusta na sve brodove i sve module, i svi su dostupni (u sistemima Li Yong Rui-ja je popust 15%, ali nema svih modula na jednom mestu). Tu idem da pazarim Anacondu za 132 miliona kredita, i da je natrpam sa modulima i oružjima A klase, što će da me košta još oko 500 - 600 miliona, a ostaće mi još oko 700 miliona za troškarenje. Kada budem izmodovao to oružje i opremu kod inženjera, biću u 1% najjačih brodova u igri, a onda idem da grindujem Combat rank i rank sa Federacijom (uzimam borbene misije od federalnih frakcija - em grindaš oba, em te plaćaju po 2 miliona CR po misiji, radim bounty hunting po RES-ovima, itd.) da bih uhvatio dovoljan rank da kupim Federal Corvette, koji je najbolji borbeni brod u igri, i na njega prebacim modovanu opremu sa Anaconde. Na Anacondu tada stavljam opremu D klase, FSD A klase i lagani reaktor A klase, to modujem za što manju težinu, i onda biram da li ću da Anacondom da istražujem Mlečni Put i budžim Exploring ili da Korvetom lešim razne nesrećnike. Ko zna, možda do tada i izbije rat sa Targoidima, pa bude još zanimljivije.

Link to comment
2 hours ago, Tosha2EE said:

 

Poceo rat! :D

 

Video sam, napali su tri stanice u Plejadama, traže se dobrovoljci za evakuaciju civila sa stanica. Fuel Rats već organizuju te dobrovoljce, oni barem imaju iskustva sa tim akcijama, jer su spašavali razne debile kojima nestane goriva 1000 svetlosnih godina od mehura. Ja ću verovatno da skočim do tamo, jer mi ASP ima jump range od 35 svetlosnih godina i okačenu kabinu šesticu, koja može da primi 32 čoveka (premda će im Beluge verovatno biti korisnije, ako mogu da skoče do tamo i ako bude neke vojske da odvuče Targoide na drugu stranu), pa mi ne treba više od 10-12 skokova do Maie ili Merope-a. Moram samo da okačim Fuel Scoop trojku, što mi ide na živce jer dugo tanka gorivo sa zvezda.

 

 

 

Link to comment
4 minutes ago, teacher said:

:Hail:

jel ulazak u stanicu još uvek onako ludački težak kao u originalnoj igrici?

Ni iz daleka. Sa Docking Computerom je boza, naravno, ali i ručno se nekako uspe (možeš da kucneš par puta u podlogu, ali to nije problem sa štitovima). Nisam baš skroz ukapirao kako rade vertikalni thrusteri, pa bi mi bilo još lakše.

 

Sletanje na planete ume da bude zajebanije, jer je neravno, naročito kod planeta sa visokim G privlačenjem (preko 3), gde je pravi izazov iskontrolisati spuštanje.

Link to comment

Kupio sam Anacondu i nabudžio je opremom, ali nisam pao na dupe u vezi onoga što sam dobio. Strahovito je trom brod, mnogo tromiji nego što sam očekivao - znao sam da neće biti manevaribilan kao ASP Explorer, ali ovo je kao da vozim autobus u svemiru, treba mi čitava večnost dok ga okrenem. Takođe, pogrešio sam i sa izborom oružja - po forumima toliko hvaljeni Plasma Accelerator je ustvari obično govno, jer sporo puca, projektili su mu spori kao puževi i gađa samo pravolinijski, pa je koristan samo kod borbi sa ogromnim i/ili stacionarnim protivnicima, ili na point blank rastojanjima, kada zaista ruinira ono što pogodi. Uz to srče energiju kao nenormalan, a jedan projektil mu košta 2,000 Cr, tako da je prvi kandidat za skidanje. Nisam baš odušvljen ni učinkom vođenih raketa, mislim da ne prave neku razliku, ali ću im dati još jednu šansu. Ako ne polože, vratiću se na proverenu kombinaciju Beam Lasera i Multicanona, gde ću prve da kačim na tačke small i large tačke, a druge na medium i huge, pri čemu ću da skinem turret oružja, jer su mnogo skuplja i slabija od gimballed, a tek neznatno preciznija. Ako i zadržim rakete, staviću ih na samo na 1 medium tačku umesto multicanona.

 

Možda bude nešto bolje nakon modovanja motora koje sam uradio sinoć, nisam još proverio kako se sada ponaša. Problem mi je što sam potrošio gro materijala za modovanje na ASP, pa nisam dobio spektakularne rezultate, jer sam imao svega 2-3 pokušaja za svaki uređaj.

Link to comment

Elita na Steamu samo 6.5 e. Sta bi jos trebalo tu da se kupi da bi se igrala kompletna igra i ima li mesecna pretplata? Moze li se igrati na tastaturi ili treba i dzojstik za normalno igranje?

Link to comment
1 hour ago, Aleksandar88 said:

Elita na Steamu samo 6.5 e. Sta bi jos trebalo tu da se kupi da bi se igrala kompletna igra i ima li mesecna pretplata? Moze li se igrati na tastaturi ili treba i dzojstik za normalno igranje?

Preporucio bih ti Season's pass jer sa njim dobijas sve apdejte zakljucno sa 2.4; Targoide, planetarna sletanja, inzenjere, itd. No, mozes i bez toga, pa posle dokupiti ako te igra ozbiljnije zainteresuje. 2.4 je poslednji update koji je ukljucen u prvi Season's pass, kada izadje sledeci update verovatno ce ici kao Season 3, pa ce se opet placati.

 

Sto se opreme tice, ja sam probao sa misem i tastaturom i odustao posle pola sata. Igraju ljudi, ali po meni neki dobar HOTAS je jako, jako pozeljan za ozbiljno igranje.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...