Jump to content
IGNORED

Samoodbrana i lična bezbednost


eumeswil

Recommended Posts

Topik za legalne i sve ostale aspekte.

Koliko vidim, po novom Zakonu o oružju i municiji koji se primenjuje od marta prošle godine, fizičkim licima starijim od 16 godina dozvoljeno je nabavljanje i držanje oružja iz kategorije D bez isprave i prijave nadležnom organu. Tu spadaju hladno oružje, gasni sprejevi, elektrošokeri i slabija vazdušna i oružja sa oprugom/tetivom (praćke, lukovi i samostreli). A nošenje oružja te kategorije je dozvoljeno punoletnim licima i odnodi se na sprejeve i elektrošokere.

 

U kategoriju oružja za ličnu bezbednost spada i vatreno oružje iz kategorije B za čije je nabavljanje potrebno odobrenje. E sad, od svih potrebnih uslova za fizička lica iz člana 11, interesuje me koliko je teško opravdati razlog za nabavljanje oružja za ličnu bezbednost pošto pretpostavljam da je to čest razlog odbijanja ako su ispunjeni svi ostali uslovi?

Link to comment
 • Replies 133
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

 • kurjak92

  14

 • Filozof manijak

  12

 • đorđe geprat

  8

 • ObiW

  8

Ne znam odgovor na pitanje ali da sam ja neki siledzija lopov napasnik, definitivno nikad ne bi' napao nekoga ko nosi samostrel. Ne treba ti vatreno oruzje, lepo samostrel u ruke i miran si gde god da se pojavis.

 

Samostrel >>> hladno oruzje, gasni sprejevi, elektrosokeri i ostalo.

Link to comment

kad krenu sada barabe, huligani i ostale secikese da pazare samostrele, elektrosokere i sprejeve pa udri po ljudima u svrhu pljackaske male privrede

Edited by Pontijak
Link to comment

Bome koga zaustavi na ulici interventna i nađe mu nešto od sprejeva, elektrošokera ili ne daj bože hladnog oružja, ne bih mu bio u koži...

 

Zašto ako je boldovano dozvoljeno prema ovom novom zakonu?

 

Braćo, samostreli ne mogu, za nošenje samo boldovani iz kategorije D. Piše u članu 26: Punoletna lica mogu nositi gasne sprejeve i uređaje za izazivanje elektrošokova.

Edited by miki.bg
Link to comment

Ali mogu da ga imam kod kuće i držim ispod kreveta?

 

Gledam cene, prihvatljivo je dati par stotki za legalno oružije... Plus, kontam da bi se dobro zabavio u nekoj šumi kad odem da vežbam... :)

Link to comment

Samostrel je legalno posedovati,ali smes da ga nosis samo do strelista recimo ili do lovista gde je dozvoljena upotreba oruzija sa tetivom.A i za transport vazi isto kao iza vatreno oruzije ne sme da bude spremno za momentalnu upotrebu,tj tetiva ne sme da bude nategnuta i strele moraju da budu odvojene od samog oruzija.

 

Sprej smes da nosis,ali ako ga upotrebis ima da se otelis ako te neko tuzi pa da opravdas njegovu upotrebu.Isto je i za sokere.

 

Ja dok sam vozio kamion zbog spavanja na parkingu nosio sam baterijsku lampu koja ima soker u sebi,panduracija misli da je lampa i nikom nista :D

 

Nasa panduracija pogotovo interventa,ako si fin i kulturan ne prave probleme.Jednom su me cimali i standardno jel imas nesto sto ne bi smeo,imam izvadim lampu on gleda nije mu jasno stisnes dugme kad je zazujalo odmah sta ce ti to,objasnis mu cime se bavis i samo ti kaze nemoj to da nosis ovako.Ako si pijan ili im ne ides uz dlaku onda jbg :D

 

A tek za nozeve su biseri uvek nosim noz sa sobom i to onaj sa vise "alata" makazice,otvarac za konzerve,vadicep i mali krstasti i ravan srafciger,par puta bilo natezanje sa pandurima,dok im ne istresem sve iz torbice.A u njoj uvek nosim sibice,zipo,lekove (protiv bolova,diareje,kapi za oci) svecu (zimi) ,noz.I onda iskuliraju,nekad cimaju kao sta ce ti to po gradu i tako to.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...