Jump to content
IGNORED

letnje računanje vremena

kud u maglu Simoviću

100 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Posted
U nas? A jel pominje iko pomeranje zone na Rumuniju i Grcku? To bi bila premija.
U celoj uniji, pa valjda i kod nas
Posted

zakinuti smo za 1sat života koji smo proživeli?

Posted
5 hours ago, renne said:

Kažu ukida se promena, ostaje letnje računanje vremena, najverovatnije od 2020

pre bih rekao da se uvodi večita promena, pošto je zimsko vreme ono "prirodno" koje je bilo pre nego što je pomeranje sata uvedeno

Posted

šta to uopšte znači "prirodno" vreme ? u odnosu na koju prirodnu pojavu se može to odrediti ? 

Posted

ono koje je prvo promenjeno

prvi put je promenjeno vreme na proleće 1983. sa zimskog na letnje

Posted
1 minute ago, Frile said:

pre bih rekao da se uvodi večita promena, pošto je zimsko vreme ono "prirodno" koje je bilo pre nego što je pomeranje sata uvedeno

Just now, Lezilebovich said:

šta to uopšte znači "prirodno" vreme ? u odnosu na koju prirodnu pojavu se može to odrediti ? 

Redefinišemo pojam podneva....

Pošto je to sve dogovorna stvar (da je podne vreme kada je sunce "najviše ne nebu"), a ni to nije tačno, jer je nemoguće da je u isto vreme najviše na nebu i u BG i u recimo MInhenu, mi smo dogovorno, već sad promenili "prirodno vreme"...

Posted
3 minutes ago, Lezilebovich said:

pre godinu dana sam sa nekim naširoko filozofirao o ovome...

nije bitno šta je i da li je prirodno, prosto mi smo geografski u zoni +1 sat od griniča (tačnije od univerzalnog vremena), a ako se uvede večno letnje računanje, bićemo na +2 sata

Posted
Just now, Frile said:

pre godinu dana sam sa nekim naširoko filozofirao o ovome...

nije bitno šta je i da li je prirodno, prosto mi smo geografski u zoni +1 sat od griniča (tačnije od univerzalnog vremena), a ako se uvede večno letnje računanje, bićemo na +2 sata

Pa da, ali to je sve dogovorna stvar... Mi smo se "dogovorili" da je podne u nekom trenutku, spram kretanja sunca... Zaštos e ne bi dogovorili drugačije?

Posted (edited)
2 hours ago, Lezilebovich said:

Pa, zar nije podne, odnosno kada je sunce u zenitu, ta pojava na osnovu koje se odredjujemo.

Onda valjda ide 15° levo i desno, odnosno zapadno i istocno i dobije se vremenska zona. Naravno da ona ne prati striktno meridijane vec se prilagodjava administrativnim linijama na zemlji. 

Da se ja pitam odma bi presao u bugarsku i ostalu +2 zonu. Vise volim da je dug dan uvece nego da mi svice u 3am

Edited by foto
Posted

teorijski nama bi trebalo da je prirodno ono u kom smo se rodili, recimo, pre nego shto smo znali da su na ponudi i druge opcije :unsure:

ja obichno jedva dochekam zimsko.

sent from bubamoto

Posted

Nije loše ovo trajno letnje vreme za Srbiju,zimsko vreme bi bilo katastrofa .

Mada ne znam koji đavo su i rešili da menjaju meni nije smetalo pomeranje sata.Ali ljudi su očigledno postali pi*kice, svaka i najmanja nelagodnost im je tragična.

Posted

Ako je tacno, ja se bas radujem sto vise nece postojati zimsko vreme.