Ratamahatta Posted June 2, 2022 Posted June 2, 2022 Pisao sam bas to oko putovanja pre neki dan, problem je cak i ovom preostalom patrljku od drzave. Pricali su mi i deda i cale da je Kikinda osamdesetih prodavala promociju u prvu ligu bogatijim klubovima nekoliko puta iz razloga sto nisu mogli da isfinansiraju sve to (opstina), posle 15 kola redovno budu u prva 2 ili 3, i onda do kraja prvenstva izgube apsolutno sve u gostima i budu peti/sesti. Dakle kod nas i druga liga vec ne treba da bude jedinstvena, model recimo superliga 10 klubova i 2 grupe druge lige od po 10 - udju svake godine najmafijaskiji klub, ispadne najnemafijaskiji klub i Novi Pazar obavezno opstaje. Zvezda Partizan Cukaricki Topola Vosa Radnicki Nis Napredak Lalat Ahmat Grozni Spartak Pobednici drugih liga medjusobno baraz - ko pobedi ide u Dingdong, ko izgubi igra plejof/plejaut s devetim iz dingdonga, deseti ispada u cvajtu. Nece se nikad desiti, ali dosadno cepanje semenki cetvrtkom popodne, sta fali malo 1
harper lee Posted June 2, 2022 Posted June 2, 2022 6 minutes ago, Filozof manijak said: Moda se promenila, al politika nije. Tj.za blizance (i trenutni Lalatov klub) važi državni socijalizam, a za ne-blizance liberalni kapitalizam. Ne lupetaj. 1
harper lee Posted June 2, 2022 Posted June 2, 2022 (edited) Sam si rekao da te ne zanima fudbal, da ne pratis, da je svako ko prati fudbal budala. Sta se sad koji kurac petljas u stvari o kojima ne znas nista i koje te ne zanimaju. Ne mozemo mi budale koji pratimo fudbal svakom novom padobrancu da objasnjavamo po jubilarni stoti put detalje o poslovanju klubova koji su nama odavno poznati i o kojima je nasiroko pisano bezbroj puta. Ispostuj, pokupi svoje sitne besmislene frazice i preseli se na neku temu koja te zanima i o kojoj znas dovoljno da mozes da se ukljucis u raspravu. Ili procitaj osnove pa dodji bolje opremljen za raspravu. Edited June 2, 2022 by harper
Nikodije Posted June 2, 2022 Posted June 2, 2022 7 minutes ago, Plajvi said: Pisao sam bas to oko putovanja pre neki dan, problem je cak i ovom preostalom patrljku od drzave. Pricali su mi i deda i cale da je Kikinda osamdesetih prodavala promociju u prvu ligu bogatijim klubovima nekoliko puta iz razloga sto nisu mogli da isfinansiraju sve to (opstina), posle 15 kola redovno budu u prva 2 ili 3, i onda do kraja prvenstva izgube apsolutno sve u gostima i budu peti/sesti. Dakle kod nas i druga liga vec ne treba da bude jedinstvena, model recimo superliga 10 klubova i 2 grupe druge lige od po 10 - udju svake godine najmafijaskiji klub, ispadne najnemafijaskiji klub i Novi Pazar obavezno opstaje. Zvezda Partizan Cukaricki Topola Vosa Radnicki Nis Napredak Lalat Ahmat Grozni Spartak Pobednici drugih liga medjusobno baraz - ko pobedi ide u Dingdong, ko izgubi igra plejof/plejaut s devetim iz dingdonga, deseti ispada u cvajtu. Nece se nikad desiti, ali dosadno cepanje semenki cetvrtkom popodne, sta fali malo Superliga od 10 klubova, 12 max je obavezno, mada ne vidim zašto bi se druga cepala na dve grupe, valjda možemo da nađemo još 12 koji bi mogli da krenu na utakmicu dan ranije i da im dva putovanja mesečno ne predstavljaju problem. Često ovde pominjem hrvatsku ligu jer su oni prošli sve boljke kao i mi, glomazne lige, seoske klubove koji uđu u viši rang i onda za godinu- dve odustaju, neregularnosti, itd. Ali onda su seli i doneli kvalitetne odluke. Manje lige, rigorozno licenciranje, izbačeni su svi korumpirani kadrovi iz fudbala. I sada jedini imaju pristojnu ligu na Balkanu. Samo treba da prepišemo.
Filozof manijak Posted June 2, 2022 Posted June 2, 2022 (edited) proveo sam 20godina života u sportu i znam kako funkcionišu stvari mnogo bolje od navijača i prijatelja kluba. Priznajem, nisam ekspert za fudbal ali me trigeruje slepa mrlja prema blizancima i opravdavanje sadašnjeg stanja u fubalu, košarci i ostalim sportovima. Ova dva kluba su najviše profitirala kod nas zahvaljujući tom realkumunizmu kojem se podsmevamo. Kada se treba platiti licenca za učešće u evrokupovima, onda je intervencija države dobrodošla, kada su u pitanju drugi klubivi onda je argument "ako ne moze da zaradi nije apsurdno, klubovi se gase i u bogatijim drzavama od nase" Da, klubovi se gase, i treba da se gase ako ne posluju kako treba. Samo što se blizanci nikad neće ugasiti. Edited June 2, 2022 by Filozof manijak
Ratamahatta Posted June 2, 2022 Posted June 2, 2022 2 minutes ago, Nikodije said: Superliga od 10 klubova, 12 max je obavezno, mada ne vidim zašto bi se druga cepala na dve grupe, valjda možemo da nađemo još 12 koji bi mogli da krenu na utakmicu dan ranije i da im dva putovanja mesečno ne predstavljaju problem. Često ovde pominjem hrvatsku ligu jer su oni prošli sve boljke kao i mi, glomazne lige, seoske klubove koji uđu u viši rang i onda za godinu- dve odustaju, neregularnosti, itd. Ali onda su seli i doneli kvalitetne odluke. Manje lige, rigorozno licenciranje, izbačeni su svi korumpirani kadrovi iz fudbala. I sada jedini imaju pristojnu ligu na Balkanu. Samo treba da prepišemo. I ne samo oni, Rumuni su smanjili s 18 na nisam siguran sad tacno, 14 ili 12, Bugari isto mislim 12 ili 14, pre je bilo 16. Madjari su isto skratili ligu, mislim da je prosle godine bilo 10 ili 12, a pre toga dugo 16. Secam se one kretenske sezone kad je u JSL (ili je tad bio MSL, ne mogu da se setim, ali nije ni bitno) uslo 6 klubova iz druge lige, tad su stigli Borca, Jagodina, Mladi Radnik, Metalac... Velika i nepotrebna greska, pre toga je bilo 12 nekoliko sezona, 3x svako sa svakim (nekad bio plejof, nekad ne) i to je u sustini najbolje i sljakalo i mislim da su bas tih sezona Zvezda i Partizan najvise bodova prosipali po Apatinima™
harper lee Posted June 2, 2022 Posted June 2, 2022 5 minutes ago, Filozof manijak said: proveo sam 20godina života u sportu i znam kako funkcionišu stvari mnogo bolje od navijača i prijatelja kluba. Priznajem, nisam ekspert za fudbal ali me trigeruje slepa mrlja prema blizancima i opravdavanje sadašnjeg stanja u fubalu, košarci i ostalim sportovima. Ova dva kluba su najviše profitirala kod nas zahvaljujući tom realkumunizmu kojem se podsmevamo. Kada se treba platiti licenca za učešće u evrokupovima, onda je intervencija države dobrodošla, kada su u pitanju drugi klubivi onda je argument "ako ne moze da zaradi nije apsurdno, klubovi se gase i u bogatijim drzavama od nase" Da, klubovi se gase, i treba da se gase ako ne posluju kako treba. Samo što se blizanci nikad neće ugasiti. Rekao sam, ne znas nista o tome i besmisleno je da se raspravljamo dok ne naucis osnove. "Drzava" ne daje Zvezdi i Partizanu jer su njeni klubovi pa da im pomognu vec zato sto imaju debeli finansijski interes da njima upravljaju. Zato i ne dozvoljavaju privatizaciju a ne zbog tugaljivih prica o nacionalnom blagu koje ne mogu da daju na upravljanje tamo nekom privatniku. Bez Zvezde i Partizana profesionalni fudbal u Srbiji bi se ugasio, sto generalno i nije preterano losa ideja ali je to onda drugi nivo diskusije. Te price o jadnom FK Zarkovu dok blizanci plivaju u drzavnim parama su klinacke price i nije im mesto na ovim topicima.
Nikodije Posted June 2, 2022 Posted June 2, 2022 1 minute ago, Plajvi said: I ne samo oni, Rumuni su smanjili s 18 na nisam siguran sad tacno, 14 ili 12, Bugari isto mislim 12 ili 14, pre je bilo 16. Madjari su isto skratili ligu, mislim da je prosle godine bilo 10 ili 12, a pre toga dugo 16. Secam se one kretenske sezone kad je u JSL (ili je tad bio MSL, ne mogu da se setim, ali nije ni bitno) uslo 6 klubova iz druge lige, tad su stigli Borca, Jagodina, Mladi Radnik, Metalac... Velika i nepotrebna greska, pre toga je bilo 12 nekoliko sezona, 3x svako sa svakim (nekad bio plejof, nekad ne) i to je u sustini najbolje i sljakalo i mislim da su bas tih sezona Zvezda i Partizan najvise bodova prosipali po Apatinima™ Ovi što su za glomaznu ligu imaju jak argument- u maloj ligi pola lige bi bilo iz Beograda i Novog Sada. Pa šta? To je realnost ka kojoj ide Srbija- Beograd i Novi Sad se spajaju u 1 megalopolis a okolo će biti rudnici i pustinja. Ne vidim zašto bi se kroz fudbalsku ligu fingirala stvarnost i Srbija glumila da je velika zemlja ako to već nije. Godinama već na silu pokušavaju da naprave klub od Novog Pazara, Kragujevca, Niša, sada Vučić zida stadione u nekim zabitima, i sve je to tragikomično. Ligu treba da igra 10-12 ptofesionalnih klubova koji ispunjavaju stroge uslove, nebitno odakle su.
Ratamahatta Posted June 2, 2022 Posted June 2, 2022 Pa i u velikoj ligi je bilo situacija da je pola, ili cak i vise od pola lige iz Bg/Ns, dok su tu jos bili Rad, Munze, OFK, Bezanija Sustina price je da nemamo klubova ni za 8, ali to je valjda UEFA minimum.
levi Posted June 2, 2022 Posted June 2, 2022 10 minutes ago, Nikodije said: rigorozno licenciranje jedino je ovo bitno, sve ostalo je kozmetika. znači za savezni rang tipski ugovor sa garantovanom minimalnom zaradom, redovna isplata, bankarske garancije, održavanje terena, reflektori, tribine sa krovom, mlađe kategorije, ženski tim itd onda možeš da staviš teoretski i ligu od 46 klubova, ako ih ima toliko koji ispunjavaju uslove, svešće se sami od sebe na onoliko koliko realno treba da ih bude ali od toga je sve i počelo, jer Žarkovo i Filipenkov Radnički ne mogu da ispune uslove za licencu 1
Filozof manijak Posted June 2, 2022 Posted June 2, 2022 Koliko bi klubova iz Super lige ispunilo sve te navedene uslove? Sama ideja o licenciranju po sebi je dobra, pitanje je koliko ti uslovi odgovaraju sportskoj realnosti u Srbiji, i najbitnije, da nijedan klub ne bude izuzet od tih uslova.
Nikodije Posted June 2, 2022 Posted June 2, 2022 1 minute ago, Filozof manijak said: Koliko bi klubova iz Super lige ispunilo sve te navedene uslove? Sama ideja o licenciranju po sebi je dobra, pitanje je koliko ti uslovi odgovaraju sportskoj realnosti u Srbiji, i najbitnije, da nijedan klub ne bude izuzet od tih uslova. E pa to je problem, gomila burazerskih klubova ne bi ispunilo stroge uslove licenciranja pa zato i igramo ligu bez briga.
gone fishing Posted June 2, 2022 Posted June 2, 2022 licenciranje je rastegljiv pojam kod nas, pa samo kada bi insistirali na ispunjavanju onog što piše u pravilniku o stadionima liga bi se svela na tsc, vošu i titove blizance - uefa komisija je pre neki dan stavila 200 primedbi na čair a taj stadion je delimično rekonstruisan pre 10 godina i verovatno spada među bolje u llsl
Ratamahatta Posted June 2, 2022 Posted June 2, 2022 Dosta puta su klubovi igrali na tudjim stadionima (Donji Srem, Proleter NS, Metalac u KG dok nije imao svoj stadion, ne secam se Cajetine, da li su igrali u Uzicu) Kapiram da u BG-u to moze da se sredi ocas posla, Bezanija i Vozdovac su igrali na Obilicevom/Zeleznikovom, Borca je igrala na Karaburmi, itd.
Nikodije Posted June 2, 2022 Posted June 2, 2022 23 minutes ago, gone fishing said: licenciranje je rastegljiv pojam kod nas, pa samo kada bi insistirali na ispunjavanju onog što piše u pravilniku o stadionima liga bi se svela na tsc, vošu i titove blizance - uefa komisija je pre neki dan stavila 200 primedbi na čair a taj stadion je delimično rekonstruisan pre 10 godina i verovatno spada među bolje u llsl Al zato ćemo sledeće godine imati supermoderne stadione u Leskovcu, Zaječaru i Loznici, i tamošnje klubove zbog kojih će neki klubovi odustajati od višeg ranga, lige se širiti zbog njih, šta sve ne. Umesto da se krenulo od logičnog- da se konačno završe Čair i Karađorđe. 1
Recommended Posts