Jump to content
IGNORED

Swans


bad music for bad people

Recommended Posts

Subota, 25. mart - Beograd @ Dom omladine

 

30308542842_fd9d9cd790_z.jpg

 

 

Posle 30 godina, Beograd će imati čast da ponovo ugosti verovatno najznačajniji i najuticajniji avangardni bend na planeti - SWANS, na svojoj poslednjoj turneji u ovom obličiju.

Kako uopšte predstaviti Swans?

Kako predstaviti onoga koji drži uzde ove prelepe životinje groznog temperamenta?

Michael Gira (Majkl Džirâ) je muzički alhemičar: od nadljudske buke stvara melodiju; od teskobne tame stvara čoveka koji sja. Već 35 godina, neumorno. Od rastrojeno prljavog, besnog, tutnjajućeg i izrazito telesnog početka ranih osamdesetih, preko rafiniranijeg, svetlijeg, eteričnog srednjeg perioda, iz albuma u album Swans su pomerali granice muzike i praktično stvarali čitave nove žanrove. Svaki naredni korak bio je neočekivano otkrivena terra incognita, a onda, iznenada, samo godinu dana posle izdavanja klasika „Soundtracks For The Blind“  - 1997. godina, „Swans Are Dead! Tek tako.

„Pauza“ na kojoj je projekat Swans  bio do 2010. godine može se tako nazvati samo uslovno. Pauza bi značila zastajanje, a tvorac ne voli da stoji i nije dangubio. Kroz solo projekte, kroz Angels Of Light i rad sa bendovima na svojoj etiketi Young God Records, manično kreativni Gira je nastavio da osvetljava nepoznato, uznevši tradiciju Dilanovskog njujorškog folka u drugu dimenziju. Svi ovi molekuli itekako su ugrađeni u savremenu Swans inkarnaciju, što je bilo potpuno jasno na povratničkom albumu „My Father Will Guide Me Up a Rope to the Sky“ (2010.), iako će se ubrzo potom novi Swans, katalizovani dugom i intenzivnom povratničkom turnejom, preobraziti u nešto sasvim drugačije...

Swans zapravo nikada nisu „umrli“, prestali su da postoje samo formalno. Posle mitarenja su se samo ponovo materijalizovali pred nama, da bi nas utopili u svoju savremenu, najsoničniju do sad životnu formu. Verujem da 1997. godine niko nije pretpostavljao takav epilog. Ni tada, a ni dan danas, nije potpuno jasno kada Michael Gira uništava a kada stvara. Kako stvarajući razara i razarajući stvara.

 

Boravak na maglovitoj granici između kreacije i destrukcije je nešto što je oduvek fasciniralo Giru i sa čim se od početka poigrava, kako muzički, tako i tekstualno. I to ni u jednom trenutku nije jasnije nego na koncertu. U nekim momentima težina zvuka pritisne vas toliko da mislite da će vam lobanja prsnuti, ili da će se sve urušiti. A onda muzika - da, to jeste muzika - zadobije tok i guta vas, kao lava. Više vas ne može zdrobiti, jer tečete zajedno sa njom, deo ste nje. Iluzija prestaje da postoji. Postoji samo zvuk.

Vidljivi budu još jedino oni koji taj zvuk kanališu na bini - Gira, posednut, preznojen, ali u potpunoj kontroli svega što se dešava; drugi veteran Swans-a, Norman Westberg, koji stoji mirno sa haosom u očima, kao da potpuno visceralno, van svesne kontrole gitarom prati ostatak organizma. Neverovatni Chris Pravdica, basista i najčešći Girin muzički „sparing partner“ na bini, intenzitet nastupa ponekad je plaćao krvavim palcem. Staloženi i mračni Christoph Hahn boji finese. Phil Puelo čini kao da olujni vetar u njegovo ime kontroliše impresivni set bubnjeva, a ne on sam.

 

Poslednja tri albuma Swans - već legendarni „The Seer“ (2012), „To Be Kind“ (2014) i finalno poglavlje – „The Glowing Man“ (2016), svi su su se začinjali i rasli uživo na koncertima tokom poslednjih 6 godina. Zato su albumi trostruki, a pesme dugačke po petnaest, dvadeset minuta. Možda bi bilo bolje nazvati ih komadima; Gira kaže da ne voli da ograničava muziku na format pesme. Uživo, one predstavljaju samo okvirne smernice - pri svakom nastupu razvijaju se u potpuno unikatnu izvedbu. „Puštam muziku da ide gde želi da ide, a kada osetim da je došla do kraja, prestajem“. Razumeti i tumačiti fenomen Swans-a i Girinog dela praktično je nemoguće bez uvida u evoluciju uživo.

Čini se da su za tri i po decenije Swans prešli put od dokumentovanja zvuka napaćene, pohlepne utrobe čoveka, do detaljne deskripcije primordijalnog zvuka utrobe Zemlje, mlade, uskomešane i surove. Pritisak, vrelina, kolizije, drobljenje, sitnjenje, stapanje, kakofonija, buka, buka... Svetlost. From f***ing destruction. Novi svet.

U avgustu 2016. godine na sajtu YGR pojavilo se zvanično saopštenje - let Swans-a u ovoj formaciji bliži se kraju. „The Glowing Man“ je njen poslednji album, vodič koji nas vodi do kraja i kroz naizgled neprobojni zid zvuka izvodi... Gde?

Turneja 2016/2017 poslednja je prilika da to pokušate sami da odgonetnete, to i samu suštinu Swansa. Da se izložite oluji, budete uništeni i stvoreni.

Gošća na koncertu biće Little Annie, talentovana i svestrana njujorška kantautorka, dugogodišnja saradnica Swans.

 

Prvih 50 karata po promotivnoj ceni možete poručiti na bad music for bad people sajtu.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Swans_(band)

https://www.facebook.com/SwansOfficial/

https://swans.bandcamp.com/

http://www.last.fm/music/Swans

http://younggodrecords.com/

https://en.wikipedia.org/wiki/Little_Annie

https://www.facebook.com/littleanniesings/

 

Poster:

30308542602_27549df6ca_k.jpg

Link to comment
 • Replies 87
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

 • bad music for bad people

  40

 • Apollo Creed

  10

 • ole

  8

 • Hella

  7

al si bre zamrsio sa ovom pretprodajom... <_<

ja računam da si ti jedan od tih prvih 50, pa da možeš i ovde da rezervišeš kartu. onda ne vidim šta je tu zamršeno

Link to comment

Zamršeno nije baš najbolja reč,al , recimo, koncept naručivanja karata po povlašćenoj ceni koja se ne zna mi nije baš najjasniji...al nema ni veze...

Link to comment
 • 2 weeks later...
 • 2 weeks later...
 • 2 weeks later...
 • 2 weeks later...
 • 4 weeks later...

Velicanstven bend.

 

Ne znam je l Jarboe jos uvek tu?

 

A long slow screw (1986) jedan od najboljih liveova koje sam ikad gledao. Na zalost, samo na youtube-u. 

 

 

Gira je na toj turneji konceptualizuje ozvucenje kao takvo: ono prestaje da bude medijum koji slusaocima prenosi odsvirano; vec obrnuto - slusaoci postaju medijum a ozvucenje instrument pomocu koga se tim medijumom manipulise. Ljudi su bukvalno padali u nesvest i povracali od siline zvuka. 

Edited by Minimoog
Link to comment

^^

jarboe nije u bendu odavno.

 

a long slow screw sam gledao svojevremeno na vhs traci. krš snimak, ne znam ni odakle sam to dobio, ali je bio okidač da odem i pogledam koncert u skc-u '87. tad su baš bili preglasni + 2 bubnja + jarboe na koju sam, naravno, balavio i od nas 200 na početku koncerta, posle prve pesme ostade tek 20-ak. sutradan je dragan kremer napisao 7-8 šlajfni za non lažući kako je gledao koncert, a sve vreme je visio na šanku gde od muzike dobiješ kakofoniju.

 

da, swans jesu veličanstven bend.

 

što se buke tiče evo dela iz tehničkog ridera ;)

 

Technical Rider - General Notes

STAGE VOLUME and VENUE VOLUME RESTRICTIONS
Please note that SWANS are EXTREMELY LOUD -- their stage volume alone (without the PA on) can be upwards of 115 dB at FOH. SWANS will not adhere to any venue or municipal dB limits. Keith is a courteous, respectful guy who will not endanger your PA system, however, any attempts to curtail the band’s stage volume will not be tolerated. It is HIGHLY recommended that ALL venue staff be given ear plugs or other hearing protection.
It would also be a humanitarian gesture to make ear plugs available to the audience members. It is not our goal to blow anything (ears, your PA system) up, but volume is an integral part to the visceral experience that is a SWANS performance. Please make sure you and your venue staff understand this before you book a show for SWANS.

AT LOAD-IN
Please, no music playing during load-in or load-out, except to test the PA.

HOUSE MUSIC
PLEASE!!!!! -- DO NOT, under any circumstances, hire a DJ for this show. We will provide an iPod with house music for the entire show, from the time doors open until the PA is shut off.

LOAD IN and SOUND CHECK
Generally, we need 120 minutes (2 hours) to load-in, setup, and line check. We then need 60 minutes for our full sound check. Please keep our sound check closed to the public!!!! If you see anyone who doesn’t look familiar then they should be asked to leave. Please advise local crew no texting or emailing during load in/sound check. Band members need your full attention. Also, please make sure that no non-essential crew is watching the band during sound check. Thanks!

 

Link to comment
 • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...