February 25Feb 25 Pesma posvecena Prvoj Irskoj Republici, proglasenoj 1798, kada su protestanti i rimokatolici zajedno ustali protiv Londona po ugledu na Francusku Revoluciju i SAD
March 28Mar 28 dan za sejna.kisa. idem u kafanu u grocku na ribu i rakiju. omiljeni ljudi, brat, snajka, klinci.u glavi mi je da je @namenski pisao pricu o pesmi (bogle je bio scottish born, ali je sejnov dan za mene, sorry eric!)mislim da je bio super topik - antiratne pesme. najez.ovo iznad + when the roses bloom again - irska pesma ili muzika, ako se ne varam.+And on the jukebox, Johnny sangAbout a thing called lovesejn slusao dzoni kesa na dzuboksu.ove pesme se secam od pre 25 godina. drugar i ja, patosirani od alkohola u pragu.bas je dan za sejna. Edited March 28Mar 28 by holden kolfild
April 10Apr 10 the pogues i jimmy mcnulty, dok je jos bio ziv. Edited April 10Apr 10 by holden kolfild
May 19May 19 On 25. 2. 2026. at 18:58, Emerald said:Pesma posvecena Prvoj Irskoj Republici, proglasenoj 1798, kada su protestanti i rimokatolici zajedno ustali protiv Londona po ugledu na Francusku Revoluciju i SADPosle Velikog Ustanka iz 1798 i proglasenja Prve Irske Republike, sledeca pesma je posvecena Drugom irskom ustanku iz 1803, koji je predvodio Robert Emet, protestant rodjen u centru Dablina, ciju su proklamovani ciljevi iz 1803 praktcni prepisani u proglasenju Irske Republike 1916 i ustavu irske.Psema posvecena Ustanku iz 1867, pojava Fenijanskog pokretaFenijanci vuku ime iz keltske mitologije, nije samo prisutna medju Ircima vec i Skotima.Fionn mac Cumhaill(Fin, sin od Koula) , anglikanizovano Finn McCool, sada mozete naslutiti odakle Skotima na pocetku prezimena Mc, u stvari Mac, povezano je sa keltskom tradicijom i znaci "sin od", tipa John McDonald(Dzon, sin od Donalda). Verovatno imal ljudi koji znaju ali za one koji ne znaju da znaju.Fenijanci su ratnici u keltskoj mitologiji, da ne sirim dalje.
May 23May 23 kentaki je moj reon kada je rec o picu, ali bilo sta sto mi iskoci ovako iz irske, siba me na tullamore dew. Edited May 23May 23 by holden kolfild
May 26May 26 On 23. 5. 2026. at 10:46, holden kolfild said:kentaki je moj reon kada je rec o picu, ali bilo sta sto mi iskoci ovako iz irske, siba me na tullamore dew.Dzojs ima spomenik u Dablinu i lokalci ga zovu "Prick with stick", i za ostale cuvene irske pisce(a imaju in onoliko) imaju slicna imena sto se tice spoemnika. Uopste spomenici po Dablinu su posebna prica, poput prezrenog "Spire"(ne vidi se na dokumentacu iznad jer ga nije bilo u to vreme), koji je novijeg datuma jer je prethodni spemenik na tom mestu bio zapisavan od litara alkohola u severnom centralnom Dablinu, koji je od sredine 19. veka dosao na los glas i danas je tako. U vreme snimanje dokumentarca, pretpostavljam nekih kraj 80ih, nije bila dobra privreda, velika nezaposlenost, mnogo alkohola sa primesama kriminala i paravojnih formacija. Danas je droga u igri i beskucnistvo. U 18. veku je taj deo grada bio bolji od juznog dela preko Lifija(Dablin je slicno podeljen rekom kao London, neki ga zovu "London za siromasne", ali ima more i brda, daleko lepse prirodno okruzenje od Londona) ali u 19. veku dolazi do puno siromasnih ljudi iz ruralnog dela Irske u Dablin i bogate protestantske porodice(koje drze sve u Irskoj) pocinju da iznajmljuju zgrade proleterima i tu pocinje prica o problematicnom centralnom severnom Dablinu do danasnjeg dana. Inace te zgrade i dan danas stoje i dosta njih su prilicno oronule. Dosta se ljudi razocara kada dodje u Dablin jer sa aerodroma autobus u centr staje upravo u tom delu na O'Connell Street. Zapitaju se: gde sam dosao, sta je ovo?Sa juzne strane, Dzordzijanski kvart je obnovljen i dobro izgleda to je srediste ambasada danas u Dablinu a to se nastavlja na finansijski i IT centar Dablina.