Jump to content
IGNORED

idiomi, izreke, uzrečice


Otto Katz

Recommended Posts

Tragom posljednjih postova na jezičkomXEJTY otvaram topić za istraživanje porijekla i geneze izraza poput čeka k'o ozeblo sunce; ima putera na glavi i sličnih. Oglašavam natječaj za iznalaženje objašnjenja izraza šio mi ga (krojač?) Djura. Oduvijek me zanimalo kako je ovo nastalo (i šta tačno znači), ali se nisam usudio pitati. Još me zanima imaju li izrazi bilder, bolid, dijabola isto porijeklo? Ako već postoji prikladan topic, moderacija će to sigurno elegantno regulirati.

Link to comment

Maxim je jednostavan. U WWI su mitraljezi marke Maxim lupali po divizijama, a ove im to nikad nisu zaboravile ni oprostile. Luda Nasta je sigurno neka lokalna jurodiva legenda, koja je eto postigla i svjetsku dominaciju. Lud se smije na brašno kao što tele bulji u šarena vrata. Nego dajte krojača Djuru, on mi je najbolji. A i Pera ložač, Pera gorač?

Link to comment

sa "sio mi ga djura" obicno se prokomentarise nesto sto je promaseno, nije uspelo, ili kad mislimo da neko 'lupa'. to je prvi deo izreke, a drugi je "pa sasio tesno". znaci, bezveze napravio, uzaludno radio, mlatio praznu slamu.bolid, dijabola: paljevina, ludaja, ali sa dozom opasnosti po sebe. kao kad bolid juri, ili kad se dijabola ispali. u oba slucaja je asocijacija brzina koja deluje kao da se tesko kontrolise i ko zna gde ce 'projektil' da se zakuca.lud se smeje na brasno bez smisla i zaustavljanja. tele bulji u sarena vrata 'belo'. cini mi se da nije isto. a kako krava gleda mrtvo tele?pitanje: poreklo izraza ide ko marica za cesalj. znacenje znam :wink: poz

Link to comment

meni bogami dijabola vise zvuci kao "diabolic", odnosno djavolji, divllje, ludo, a bolid kao skraceni oblik istog. nego...zasto ispravljate mrtvom magarcu k...c? :)(to jest, odakle to potice? - a znacenje je otrpilike kao ispravljanje krive drine, uzalodno bavljenje ispravljanja neispravljivog)

Edited by sheridan
Link to comment
meni bogami dijabola vise zvuci kao "diabolic", odnosno djavolji, divllje, ludo, a bolid kao skraceni oblik istog.
Za dijabolu i ja to pomislio, ali se isto i sećam da je to reč za municiju za vazdušnu pušku. A ne znam ima li jedno s drugim ikakve veze.
nego...zasto ispravljate mrtvom magarcu k...c? :)
Holy moly. Nikad nisam čuo za ovaj idiom. Srpska falusoidna verzija of "whipping a dead horse." Cool. cool.gif:s_w:
Link to comment
sa "sio mi ga djura" obicno se prokomentarise nesto sto je promaseno, nije uspelo, ili kad mislimo da neko 'lupa'. to je prvi deo izreke, a drugi je "pa sasio tesno". znaci, bezveze napravio, uzaludno radio, mlatio praznu slamu.
zamisli, a u mojoj familiji taj se idiom nasleđuje po potpuno drugačijoj linijimislim da je to vuk karadžić zabeležio, al ne drži me za rečenivej, bila jedna baka tvrda na ušima, tu je i njen sagovornik, a priča se plete oko kaputai sad oni nešto pričaju, i nikako da se sporazumejupa sagovornik na kraju uviđa problem: "ti si baba gluva!"a ona odgovara: "šio mi ga đura" (kaput, jel)(da, nisu me primili u sekciju za prepričavanje priča :rolleyes: )
Link to comment
bilder
Cek, zar nije bilde od de-bil? Ako uopste mislimo na rec sa tim znacenjem...Inace, Vuk belezi samo izraz smeje se kao lud na sekiru :huh: Edited by Reggie Lampert
Link to comment

prvo prvo: ciao miobice :heart: smeje se kao lud na sekiru mi je ok. samo se budala smeje srBskom sikircetu. ali brasno? ajd' da je izraz savremen pa da pomislim da je to pc naziv za 'belo' :rolleyes: poz

Link to comment
smeje se kao lud na sekiru
Ah, ta čistokrvna starosrpska estetika. Rame u rame sa spava kao zaklan. :wub:EDIT: Čirtokrvna u čistokrvna. Rotacizujem kao stari Latini, jebo zeca. Edited by crveni autobus
Link to comment
Cek, zar nije bilde od de-bil? Ako uopste mislimo na rec sa tim znacenjem...
Da naravno, bilde® je upravo taj rečeni bil-de. Za bolida i dijabolu sam pitao, jer slutim da se radi o aliteraciji? Da li je?
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...