braca Posted June 30 Posted June 30 Inače ja obavio gradjansku dužnost pre par minuta. Procedura je sledeća : kad udješ, traže ti glasačku kartu. U slučaju da je nemaš, proverava se na licu mesta da li si u spisku. Ako nisi, nema glasanja ! Možeš biti upisan samo na jednom mestu, to se proverava i zaključava mesecima pre izbora. Kad se sve proveri, uzimaš kovertu i jedan štampani listić za svakog kandidata. Odeš iza zavese i staviš listić koji si izabrao u kovertu. Ako je u koverti više listića ili bilo šta drugo - glas se ne računa. Nema olovaka, zaokruživanja… Sa kovertom odeš do glasačke kutije, još jedom se proveri ko si i da li si u spisku i onda ubacuješ kovertu u providnu kutiju. Ne sećam se da je bilo muvanja sa glasanjem u poslednjih 20 godina najmanje, sve je odlično organizovano. 3
Kampokei Posted June 30 Posted June 30 Mnogo ljudi (dva miliona) glasa dva puta, ali tu se radi o onim koji imaju ovlascenje da glasaju za druge, koji su spreceni iz bilo kog razloga. Mozda je to bilo u pitanju ovaj put. Ili naprosto neko od njih je prijavljen u Parizu, a neko u Mecu. Inace, nema nacina da se legalno glasa dva puta. 1 1
radnik Posted June 30 Posted June 30 Sta se uradi sa listicima koje ne ubacis u kovertu? Zguzvas i bacis? ^
Kampokei Posted June 30 Posted June 30 Ja nemam pojma oko tih tehnickih detalja glasanja u Francuskoj, nemam drzavljanstvo
dragance Posted June 30 Posted June 30 (edited) Ostavis ih iza zavese, uglavnom. Znam lika koji je namerno uzimao samo jedan listić, da svima da so znanja za koga glasa. A bio sam par puta na prebrojavanju glasova u jednoj izbornoj jedinici. Sve se razvrsta po kandidatu na gomilu i onda se broji, uglavnom dva puta. Ide super brzo. Edit: isto veče u 20h u dnevniku se objave rezultati. Edited June 30 by dragance
San Epifanio Posted June 30 Posted June 30 Ima li glasanja kod kuće (nepokretni, invalidi) ili glasanja poštom?
braca Posted June 30 Posted June 30 42 minutes ago, radnik said: Sta se uradi sa listicima koje ne ubacis u kovertu? Zguzvas i bacis? ^ Da, ima korpa pored 1
braca Posted June 30 Posted June 30 14 minutes ago, San Epifanio said: Ima li glasanja kod kuće (nepokretni, invalidi) ili glasanja poštom? Ako ne možeš da glasaš, daš nekom punomoćje. Mislim da idu po kućama za punomoćje ali ne za glasanje. 1
braca Posted June 30 Posted June 30 27 minutes ago, ultra plasticni said: dobar posao za firmu koja radi koverte Ne radi privatna firma, koverte se spremaju i štampaju… u zatvorskoj štampariji 2
Lezilebovich Posted June 30 Posted June 30 Sta se icekuje, kakvo je raspolezenje ? Vidim da je izlaznost rekordmo visoka
braca Posted June 30 Posted June 30 Prve procene : RN (Le Pen) 34% Front Populaire (levica) 28% Macron 20% Najvažniji je sad drugi krug (većinski sistem) i broj poslanika koji će svaka stranka da osvoji...
Budja Posted June 30 Posted June 30 Je l ovo "sieges" mandati koji su dobijeni u prvom krugu (nece biti drugog kruga)? Nesto mi to bas malo raspodeljeno u prvom krugu.
Recommended Posts