Jump to content
IGNORED

Tour de France 2016


malkin

TDF 2016  

13 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

103. put, od 2. do 24. jula

 

zvanični sajt

 

 

nekoliko bitnih činjenica:

 

 • ove godine se vraćaju vremenske bonifikacije za prvu trojicu na svakoj etapi (osim hronometara). 10s za prvog, 6 i 4 za drugog i trećeg
 • nema prologa, prva etapa je drumska sa sprint finišom--retka prilika za sprintere da nose žutu majicu
 • dva individualna hronometra, bez timskog hronometra
 • Massif Central, pa Pirineji, pa Mont Ventoux, pa Alpi. moda završavanja GTova sa par kraćih, čisto planinskih etapa se nastavlja

možda sam već za neki od ranijih Turova isto rekao, ali ovo može da bude jedna od najboljih trka u skorijem sećanju. od  Viginsovog Tura 2012 deset od jedanaest GT trka su osvojili Frum, Kontador, Nibali, Kintana i Aru. svi startuju na današnjem Turu. kad se tome dodaju uznapredovali Francuzi (pogotovo Pino), snažni BMC sa Porteom i Van Garderenom, kao i bar dvojica Frumovih kapetana koji bi i sami mogli da budu konkurentni u generalnom plasmanu, nema sumnje da je ovo trka sa žešće jakom startnom listom.

 

jedan koristan način da se posmatra ovogodišnja ruta je ovaj: Prudom je krojio trku tako da učini borbu Kintane i Fruma--od kojih svi očekuju da budu na prva dva mesta na podijumu--što neizvesnijom. nema u prvoj nedelji klasičarskih etapa, nema kaldrme i najverovatnije neće biti haosa kakav smo viđali ranijih godina. hronometri su sve samo ne ravni, što bi trebalo da pogoduje Frumovim rivalima. (ruku na srce, Frum poslednje dve godine uopšte ne dominira hronometrom kao u godinama pre toga; na Romandiji je, npr. bio egal sa Kintanom a sporiji od 1 Pinoa). treća nedelja na papiru deluje teže nego treća nedelja TdF 2015, što bi opet trebalo da preteže u korist Kintane koji obično dostiže vrhunac forme u trećoj nedelji, za razliku od Fruma koji u tom delu trke obično vozi sve teže. sa druge strane, i prva i druga nedelja imaju ozbiljne planinske etape, i ako Kintana bude čekao treću nedelju da dobije trku Frumov crni voz (vladam metaforama! najjača su ekipa a nose crne dresove  :0.6: ) bi mogao već odavno da utekne...

 

nikako ne treba izgubiti iz vida Kontadora, Arua i Pinoa. sva trojica u povoljnom spletu okolnosti mogu da iskoriste slabost i/ili probleme dvojice favorita i iznenade. BMC će pokušati da iskoristi to što ima dva ozbiljna lidera a budala bi bio onaj ko pomisli da Nibali ne bi mogao, iako ide kao Aruov pomoćnik, da preuzme lidersku ulogu i gađa podijum. 4 planinske etape se praktično završavaju spustom :fantom:

 

bitna tema ovog Tura je i povratak sprinterskih etapa. poslednjih godina su mnoge etape u prvoj nedelji ali i nekoliko tranzicionih u drugoj bivale slične klasicima. ove godine ćemo imati povratak trasama koje više  podsećaju na Turove sa početka ovog veka. sprinteri će biti veoma motivisani zbog  žute majice, ali će imati i razloga da ostanu dugo u trci. zelenu majicu će osvojiti Sagan.

 

nekoliko etapa koje ne treba propustiti:

 

2. etapa, nedelja 3.7. Saint-Lo - Cherbourg-en-Cotentin

 

PROFIL.png

 

jedna od retkih prilika za sve Van Avermaete, Rodrigeze, Geranse i Alafilipe da uzmu etapu na ovom Turu, a sa njom verovatno i žutu majicu. Movistar će morati da bude veoma oprezan jer ovo je jedan od onih etapa gde obalski vetrovi kidaju peloton kao od šale. Kintana se dobro seća druge etape 2015 u Zelandu.

 

5. etapa, sreda 6. jul Limoges – Le Lioran

 

PROFIL.png

 

Massif Central, prva prilika da se vidi ko se kako kotrlja uzbrdo.

 

7. etapa, petak 8. jul, L’Isle-Jourdain – Lac de Payolle

 

PROFIL.png

 

Pirineji u prvoj nedelji! the name of the game: ne izgubiti trku na prvoj pravoj planinskoj etapi.

 

8. etapa, subota 9. jul,  Pau – Bagneres-de-Luchon

 

PROFIL.png

 

malo šta osim penjanja po Pirinejima. jedna reč: Turmale

 

9. etapa, nedelja 10. jul, Vielha Val d’Aran – Andorra Arcalis

 

PROFIL.png

 

prvi HC etapni finiš. teeeška etapa.

 

12. etapa, četvrtak 14. jul: Montpellier – Mont Ventoux

 

PROFIL.png

 

14. jul, Mont Ventoux. nuff said.

 

15. etapa, nedelja 17. jul: Bourg-en-Bresse – Culoz

 

PROFIL.png

 

Alpi! Lacets du Grand Colombier, jedan od najlepših i najpotcenjenijih uspona na koje Tur svraća.

 

19. etapa, petak 22. jul: Albertville– Saint-Gervais Mont Blanc

 

PROFIL.png

 

prva od dve alpske etape koje treba da odluče pobednika.

 

20. etapa, subota 23. jul: Megève– Morzine

 

PROFIL.png

 

to je to, last chance saloon. dan pre Pariza, ovde će se sva računi naplaćivati i razrešavati.

 

ima i dva hronometra i još jedna-dve brdske etape ali mrzi me ne mogu više slika da udenem u post.

srećan nam svima novi Tur!

Edited by malkin
Link to comment
 • Replies 338
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

 • malkin

  61

 • omiljeni

  37

 • gervasius twinkleminkleson

  31

 • freakns

  29

Biće tu frka i da se udje u 10, nekmoli podijum.

Beše Talanski odlučio da elegantno preskoči Tur, da bi imao neke šanse na Vuelti.

 

Nadam se pobedi Naira nad vozom

Link to comment

ako neko ima link za kakav kvalitetan strim, nek pliz udeli sirotinji.

belch, cyclingfans.com uvek imaju gomilu kvalitetnih strimova, uvek prvo tamo baci pogled.
Link to comment

Plasim se nove pobjede Froomea, ali iskreno, mislim da je Quintana mozda vec jaci od njega. Ali Sky je toliko jak da je to strasno. 

Contador bi trebalo da je u odlicnoj formi, ali Tinkoff je relativno slab...Najvise bi od ove trojice volio da on osvoji, ali mislim da su male sanse. Ali su najvece sanse da ce on da bude najzabavniji. 

 

Aru i Nibali... Ne znam, sumnjam da mogu ista. Nibali ako uzme etapu i bude u top 10, to ce biti odlican rezultat. Aru, pretpostavljam da moze u top 5. Bilo bi kul da Nibali pokusa tackastu majicu, ali sumnjam

 

Od ostalih, TJVG bi trebalo da bude u top 10, mozda i top 5, od Portea [i dalje ne razumijem zasto ga je BMC doveo kad ima Van Garderena] da bude dosta dugo u vrhu onda da na jednoj etapi izgubi 5 minuta. 

 

Nadam se da Pinot moze da napravi nesto, zanima me veoma da vidim sta Alaphilipe moze. Etapu moze sigurno da uzme, ali.. imam osjecaj da on moze da bude i odlican stage race vozac. 

 

 

Da, danasnja etape izgleda prilicno straight forward, osim sto... vjetar. Ne bi me sokiralo da neko od favorita izgubi malo vremena. Mislim, nisu velike sanse, ali ko zna. 

Edited by gervasius twinkleminkleson
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...