duda Posted May 10, 2016 Posted May 10, 2016 eno tamo na dumu, krenula rasprava kojoj tamo verovatno nije mesto mislim da ovo pitanje zavređuje svoju temu koliko jedemo procesuirano, kakav je zapravo sastav te hrane, koliko je to za nas korisno i da li je uopšte ? ovde bi mogli da ostavljama i svoja zapažanja o određenoj hrani, upozorenja i tsl sećam se jednom prilikom da sam se oduševila kada sam videla tomijev majonez sa maslinovim uljem kupila, srećom malu količinu stigla kući, nabila naočale, ali morala još i lupu da koristim maslinovog ulja 0,2 % to je bila tačka na kojoj sam prestala da jedem majonez, sada kada i pravim neku salatu za koju mi treba, pravim svoj i to sa maslinovim uljem isključivo pod procesuiranom hranom pre svega podrazumevam prerađenu hranu koju kupujemo po marketima mleko i mlečne proizvode ne bih baš strpala tu, barem ne većinu razni fastfudovi su tu takođe, kod nas naročito pekare, koje niču kao gljive posle kiše elem, puter ili margarin ?
duda Posted May 10, 2016 Author Posted May 10, 2016 dobro, to je simboličko pitanje dajte malo elaboriranja i odgovorite na pitanje u poll-u :D
duda Posted May 10, 2016 Author Posted May 10, 2016 zaboravila sam da dodam na putu što većeg izbegavanja prosecuirane hrane radim sledeće: - nabavljam i dovlačim iz hercegovine sve što mogu i kada mogu (jagnje, svinju, jaja, kajmak, krompir, mrkvu, luk i već šta ima) - kuvam skoro svaki dan, frižider mi je pun povrća - sama pravim kiselo mleko - ne kupujem slatkiše, isključivo ih pravim ne znamsad više, al' setiću se još
Frank Pembleton Posted May 10, 2016 Posted May 10, 2016 Pa naravno ko može sam treba što više da koristi, ali pitanje je u kojoj meri... Ono što znam posredno o mesno prerađivačkoj industriji je da su , da se tako izrazim komercijalisti nadvladali tehnologe tako da tu nema mnogo dileme. Treba čitati deklaracije ali potpuno se zaštititi je nemoguće... ....shit has hit the fan...
Haralampije Posted May 10, 2016 Posted May 10, 2016 Tesko je izbeci takvu hranu.Nesto je manje procesuirano (mleko,mlecni proizvodi) a nesto vise (mesne preradjevine, sosevi, slatkisi).Po meni su slatkisi i sosevi gori od mes.preradjevina, gledajuci sa vise strana
bradilko Posted May 10, 2016 Posted May 10, 2016 Tesko je izbeci takvu hranu.Nesto je manje procesuirano (mleko,mlecni proizvodi) a nesto vise (mesne preradjevine, sosevi, slatkisi).Po meni su slatkisi i sosevi gori od mes.preradjevina, gledajuci sa vise stranakoji sosevi?molim te mozes li preciznije?zdravlje je u pitanju a upucen si vise od ostalih
Haralampije Posted May 10, 2016 Posted May 10, 2016 Pa nisam nesto specijalno upucen ali svaki kecap, majonez,preliv za salatu,kojekoji dresinzi vise ili manje sadrze puno hemije i secera.Secer naravno nije otrovan ali povecava kalorijsku vrednost hrane bez potrebe i provocira nase telo da luci vise insulina nego sto treba.
Venom Posted May 10, 2016 Posted May 10, 2016 Ne racunajuci sveze i neobradjeno, sva hrana je procesuirana, tako da bi bolja oznaka mozda bilo 'industrijska hrana'. S druge strane ni to sto nesto nije industrijsko nije bog zna kakav garant. Npr. pre dve godine je valjda moja baba preko nekih svojih od nasih ljudi kupovala jagnjetinu koju sam dva puta jeo i posle koje sam oba puta umalo zaspao za stolom. Posle sam citao da to 'oce ako se previse tove sa kukuruzom i ko zna cim. Tako da i ta prica o domacem i zdravom moze da bude bullshit, a s tim i margarin i maslac dilema. Jedem maslac (ukus margarina nisam voleo ni kao dete), ali onaj najjeftiniji i nisam nesto ubedjen da grabim zdravlje kasikom, tj. nozem.
aram Posted May 10, 2016 Posted May 10, 2016 pisao ja ovde negde o mom iskustvu sa domacim pilicima ukratko, muz penzos, gaji pilice, zena apotekarka, donosi ih onome ko je narucio, ociscene. kupovali redovno, divni pilici. a onda mi apotekarka isprica da im svake dve nedelje umesa punu kutiju pentreksila u kukuruz...
Haralampije Posted May 10, 2016 Posted May 10, 2016 (edited) Posle sam citao da to 'oce ako se previse tove sa kukuruzom To jednostavno nije tacno, nemoj da e neko laze :) A glede dileme puter-margarin samo cu jedno reci:margarin se proizvodi vestackim (industrijkim) putem sjedinjavanjem ulja i vode a moze da se dobije navodno i od nafte Edited May 10, 2016 by Haralampije
Venom Posted May 10, 2016 Posted May 10, 2016 Ne secam se sta je bilo, a i mozda sam nesto pogresno razumeo, tek sam sasvim siguran da nisam jeo nista zdravo, domace sto je paslo travu na livadi. Isto vazi i za maslac - moze neko da eliminise sav margarin i jede maslac po ceo dan, ali ako jede maslac pitaj boga odakle, tesko da se usrecio.
bradilko Posted May 10, 2016 Posted May 10, 2016 Pa nisam nesto specijalno upucen ali svaki kecap, majonez,preliv za salatu,kojekoji dresinzi vise ili manje sadrze puno hemije i secera.Secer naravno nije otrovan ali povecava kalorijsku vrednost hrane bez potrebe i provocira nase telo da luci vise insulina nego sto treba.odlican info.osim majoneza nista od toga ne jedem.a i to retko.i slatkise sam ozbiljno smanjio a vocke pojacao
Haralampije Posted May 10, 2016 Posted May 10, 2016 pa to, tesko je ne jesti nista od toga, neko voli slatkise, neko cips,neko majonez, neko cajnu kobasicu
Recommended Posts